Jump to content

 • Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την αγορά ακινήτων το 2022

   Share


  Από την ταχύτητα με την οποία αλλάζουν οι χώροι εργασίας, έως την προοπτική περαιτέρω αστάθιας της αγοράς, το 2022 αναμένεται να είναι άλλη μια χρονιά μετασχηματισμού.

  Πώς θα κινηθούν τα κεφάλαια, ποιο θα είναι το μέλλον των εργασιακών χώρων, πως θα εφαρμοστούν στην πράξη τα σχέδια για βιώσιμα κτίρια και ο ρόλος των big data είναι, κατά τη JLL, τα μεγαλύτερα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν το νέο έτος.

  Αλλάζουν οι προτιμήσεις των επενδυτών

  Το προηγούμενο έτος απέδειξε μια προτίμηση των επενδυτών σε τομείς που πρόσφεραν ανθεκτικότητα, όπως η διαβίωση, οι βιοεπιστήμες, τα κέντρα δεδομένων και τα logistics, τα τελευταία εκ των οποίων αντιπροσώπευαν το 23% των παγκόσμιων επενδύσεων σε ακίνητα το 2021.

  Το 2022, αυτοί οι τομείς αναμένεται να συνεχίσουν να προσελκύουν τη ζήτηση, αν και το κεφάλαιο θα αρχίσει να επανεξετάζει τους πιο παραδοσιακούς τομείς γραφείου και λιανικής, που θεωρούνται έτοιμοι να ανακάμψουν μετά από δύο δύσκολα χρόνια.

  Το μέλλον των εργασιακών χώρων

  Σύμφωνα με τη JLL, οι μεταβαλλόμενες ανάγκες των εργαζομένων, παράλληλα με τη μάχη για την προσέλκυση και τη διατήρηση ταλέντων, θα είναι στο επίκεντρο το 2022, μέσα σε ένα ολοένα και πιο υβριδικό περιβάλλον εργασίας.

  Η πρόκληση για τις εταιρείες είναι να φροντίσουν για τη διαρκή εξέλιξη της τεχνολογία και των υπηρεσιών τους, ώστε να υποστηρίζουν υβριδικές ρυθμίσεις εργασίας. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, απαιτούνται ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις στο σχεδιασμό και τις υποδομές των χώρων εργασίας.

  Θα εφαρμοστούν στην πράξη τα σχέδια για βιώσιμα κτίρια;

  Πολλές εταιρείες έχουν πλέον θεσπίσει στόχους για χαρτοφυλάκια με καθαρό μηδενικό άνθρακα. Η μεγάλη πρόκληση είναι τώρα η δημιουργία και η εφαρμογή σχεδίων δράσης – και η υποβολή εκθέσεων σχετικά με την πρόοδο. Αυτό ισχύει τόσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όσο και για κοινωνικό αντίκτυπο.

   Η καινοτομία και η τεχνολογία αποτελούν βασικούς μοχλούς θετικής αλλαγής. Νέα εργαλεία αναλυτικών στοιχείων που μετρούν με ακρίβεια την απόδοση βιωσιμότητας σε χαρτοφυλάκια, θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο,  δεδομένου ότι βοηθούν τις εταιρείες να ξεπεράσουν το στάδιο του σχεδιασμού.

  Απαιτούνται όμως πολλά περισσότερα, με ελάχιστο χρόνο για χάσιμο. Και η εταιρεία τονίζει πως η  μετασκευή των υφιστάμενων κτιρίων, όποτε είναι δυνατόν, θα είναι απαραίτητη για την κάλυψη της ζήτησης της αγοράς για χώρους καθαρού μηδενικού άνθρακα και για να στεφθεί η μετάβαση σε έναν κόσμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα από επιτυχία.

  Μπορούν τα big data να αλλάξουν την ακίνητη περιουσία;

  Η αυξανόμενη έμφαση στα δεδομένα αναμένεται να αναδιαμορφώσει τη βιομηχανία εμπορικών ακινήτων. Ο εντοπισμός μη φυσιολογικών αποδόσεων κατά την ανάλυση των επενδύσεων, η βελτιστοποίηση των λειτουργιών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των κτιρίων και η δημιουργία χώρων εργασίας που ενσωματώνονται αβίαστα στην εργάσιμη ημέρα των ανθρώπων, όλα γίνονται δυνατά εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα δεδομένα.

  Ωστόσο, οι εταιρείες και οι επενδυτές αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις σε αυτό το μέτωπο, από την ύπαρξη απαρχαιωμένων συστημάτων έως τα ασυνεπή πρότυπα.

  Κατά τη JLL, μέρος της λύσης είναι να εστιάσουμε στα «μικρά δεδομένα», εφαρμόζοντας μια πιο εστιασμένη, απλουστευμένη προσέγγιση που ταιριάζει στον τύπο των δεδομένων που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος στους περισσότερους επαγγελματίες ακινήτων.

   Θα συνεχιστεί η ανάκαμψη των επενδύσεων;

  Η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών ενίσχυσε την πεποίθηση των επενδυτών στα εμπορικά ακίνητα, με τις επενδύσεις στις ΗΠΑ να ανακάμπτουν το 2021. Επιπλέον, ισχυρή ανάκαμψη καταγράφηκε και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

  Όμως το 2022, η ανάκαμψη αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω στις περιοχές EMEA και Ασίας-Ειρηνικού. Η ενδοπεριφερειακή επενδυτική δραστηριότητα ενισχύει τον ανταγωνισμό και υποστηρίζει τις τιμές και στις δύο περιοχές, αλλά παράλληλα αναμένεται να αυξηθούν και οι διαπεριφερειακές επενδύσεις.

   

  Πηγή: JLL


  Πηγή: https://www.ered.gr/blog/ti-tha-kathorisei-thn-agora-akinhtwn-kata-to-2022  Engineer
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  εκτιμώ ότι στην Ελλάδα θα υπάρξει κάποια ανάπτυξη και δεν το κρύβω, οι γνώσεις μου λένε ότι κάτι μεγάλο αναμένεται στα Σπάτα καθώς έχω πληροφορηθεί από άλλο άρθρο νομίζω η Google έχει αγοράσει 15 στρέμματα για να αναπτύξει κτίριο που θα φιλοξενήσει data center θεωρώ ότι η ζήτηση για κατοικίες στην εν λόγο περιοχή θα αυξηθεί και για χρήσεις όπως super market και άλλες επαγγελματικές χρήσεις. 

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.