Jump to content
 • Novatron
 • Engineer

  Αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος e-adeies και νέες λειτουργίες

  Με την έκδοση διαπιστωτικής πράξης του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, ολοκληρώθηκε η νέα αναβάθμιση στο ηλεκτρονικό σύστημα «e-Άδειες» και τέθηκε ήδη από χθες, 24/5/2021 σε παραγωγική λειτουργία, προκειμένου η διαδικασία έκδοσης Οικοδομικών Αδειών να προσαρμοστεί στις διατάξεις του Ν. 4759/2020.

  Οι νέες διατάξεις του Ν. 4759/2020 που τροποποιούν τον Ν. 4495/2017 και η υπουργική απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/47319/1946/20.05.2021 του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκου Ταγαρά, θέτουν νέες διαδικασίες και απαιτήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών.

  Η προσαρμογή από το ΤΕΕ του ηλεκτρονικού συστήματος e-adeies ήταν άμεση, καλύπτοντας παράλληλα ανάγκες και παρατηρήσεις που διαπιστώθηκαν από μηχανικούς – χρήστες του συστήματος (τόσο ελεύθερους επαγγελματίες όσο και υπαλλήλους ΥΔΟΜ κλπ) στα 2,5 χρόνια λειτουργίας της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, τις οποίες πρότεινε το ΤΕΕ και υιοθέτησε θεσμικώς το ΥΠΕΝ.

  Με τις αλλαγές που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, ενοποιείται και απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης Οικοδομικών Αδειών με καλύτερο διαχωρισμό των σταδίων ευθύνης για την έκδοση κάθε οικοδομικής άδειας, αναδεικνύοντας τον επιτελικό ρόλο των Υπηρεσιών Δόμησης στον έλεγχο των όρων, προϋποθέσεων και μεγεθών δόμησης και αναγνωρίζοντας τον ρόλο των μηχανικών στον άρτιο τεχνικό σχεδιασμό των κατασκευών σε επίπεδο μελέτης και επίβλεψης κάθε έργου.

  Αλλαγές με σημασία για μηχανικούς, επιχειρήσεις και πολίτες

  Βασικά σημεία τροποποίησης του e-adeies είναι τα εξής:

  • Αυτόματη έκδοση Οικοδομικών Αδειών και Αναθεωρήσεων των κατηγοριών 1 και 2 του άρθρου 36 του ν. 4495/2017, σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία της κατηγορίας 3, μετά από υποβολή του πλήρη ηλεκτρονικού φακέλου από τον μηχανικό, με υποχρεωτική προϋπόθεση την έκδοση Προέγκρισης από την ΥΔΟΜ, καθώς και τον μεταγενέστερο έλεγχο των φορολογικών
  • Καθορισμός στην Προέγκριση της πληρότητας του ηλεκτρονικού φακέλου της προς έκδοση Οικοδομικής Αδείας (μελέτες, εγκρίσεις, λοιπά δικαιολογητικά)
  • Δυνατότητα έκδοσης Προέγκρισης για άδεια Αναθεώρησης σε όλες τις κατηγορίες του άρθρου 36 του ν. 4495/2017

  Επιπλέον, το αναβαθμισμένο σύστημα παρέχει τις εξής δυνατότητες:

  • Άμεση αλλαγή κατηγορίας οικοδομικής άδειας
  • Αναθεώρηση Οικοδομικών Αδειών και Εγκρίσεων Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας για διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων
  • Αναθεώρηση για παράταση ισχύος των Αδειών Κατεδάφισης για 1 επιπλέον έτος
  • Υποβολή Βεβαίωσης μηχανικού για τις εργασίες του άρθρου 30
  • Δήλωση ολοκλήρωσης Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας

  Αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα με το πλήθος των αλλαγών:

  20210524_tee_eadeies_enimerotiko_simeioma_tropopoiiseon

  https://web.tee.gr/eadeis-anakoinvseis/24-5-2021-prosarmogi-toy-e-adeies-stis-diataxeis-toy-n-4759-2020/


  Κουφώματα Europa - Εξοικονομώ-Αυτονομώ

  User Feedback

  Recommended Comments  κ. Στασινέ ποιο το νόημα των 3 κατηγοριών του άρθρου 36, όταν  για τις κατηγορίες 1 και 2 ισχύει το 2μηνο της έκδοσης τους από τις ΥΔΟΜ,  σύμφωνα με την νέα απόφαση???

  Link to comment
  Share on other sites

  "Πιάσ' τ' αυγό και κούρευτο" Βασίλη.... ή "στραβός είναι ο γιαλός, στραβά κι εμείς αρμενίζουμε"...

  Link to comment
  Share on other sites

  Δεν τρολάρω! Υπενθυμίζω την "πραγματικότητα"! Δημιούργησαν μια "παπαριά", δηλαδή, μια αναχρονιστική εφαρμογή, μια εφαρμογή που θα φτιάχνονταν τα πρώτα χρόνια ύπαρξης των ηλεκτρονικών υπολογιστών.... Μια εφαρμογή που μπερδεύει τους πάντες και τα πάντα, που αποφεύγει να βοηθά το χρήστη για τον οποίο φτιάχθηκε... Μια εφαρμογή που φοβίζει, παρά είναι λειτουργική κι εύχρηστη... Μια εφαρμογή εκτός των ουσιαστικών αναγκών και εκτός σύγχρονης πραγματικότητας.... Μια εφαρμογή, που φτιάχθηκε, απλώς για να λέμε ότι, φτιάχθηκε!!! Και συνεχίζουν και "χτίζουν" πάνω στο λάθος.... Και πολλά άλλα που βαριέμαι να τα παραθέσω....

  Δεν τρολάρω! Προσπαθώ να "υψώσω" μια φωνή, που αν κι όταν ενωθεί και με "άλλες φωνές", ίσως δώσει το ερέθισμα σε αυτούς ή στους επόμενους ή στους μεθεπόμενους να ξυπνήσουν, να δουν την πραγματικότητα και να φροντίσουν να βοηθήσουν ουσιαστικά, τόσο στο έργο των επαγγελματιών μηχανικών, όσο και στο ευρύτερο έργο της πολιτείας. Να βγάλουν σε ευθεία κρίση τη δουλειά τους!!!

  Γιατί καλώς ή κακώς εγώ σε λίγο καιρό θα σας χαιρετάω από τα ...θυμαράκια! τα παιδιά μου όμως διάλεξαν να θέλουν να σπουδάσουν στα Πολυτεχνεία την επιστήμη του πατέρα και της μητέρας τους.... Και προσπαθώ, όσο μπορώ να συμβάλλω στο να βελτιωθεί ο δρόμος που έχουν να διανύσουν....

  Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  Link to comment
  Share on other sites

  ΙΑΣΟΝΑ καλημέρα

  το e-άδειες μου θυμίζει πρόγραμμα  dos (που καθώς δεν γνώριζα και δεν γνωρίζω αγγλικά, αν ξεχνούσα κανένα γράμμα ή καμιά τελεία μου έβγαζε την ..πίστη μου)

  Γενικά το θέμα των Ο.Α το έχουν μπερδέψει τόσο (με έννοιες και παραέννοιες-εγκρίσεις προεγκρίσεις -Ο.Α και α.δ.-εκτελέσεις και παραεκτελέσεις-  -άλλα λένε στον 4495 και άλλα στις ΚΥΑ) και κανείς δεν ξέρει τι ισχύει! 

  Link to comment
  Share on other sites

  Καλημέρα Βασίλη, "....απ' το στόμα σου και στου Στ.... τ' αυτί"!!!

   

  Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  Link to comment
  Share on other sites

  Μια αναχρονιστική εφαρμογή να "τεκμηριώσει" μια αμιγώς γραφειοκρατική διαδικασία με χαοτική πολυνομία, που φορτώνει με απίστευτες ευθύνες το μηχανικό, ο οποίος αμείβεται υποπολλαπλάσια αυτού που αξίζει.

  Link to comment
  Share on other sites

  Ποια η διαφορά υποχρεωτικής  προέγκρισης με την παλιά διαδικασία, δηλαδή της υποβολής πρώτα της αρχιτεκτονικής μελέτης, και μετά την έγκρισή της της υποβολής και των άλλων μελετών?? Μήπως για να υποβάλλεις την προέγκριση με όψεις τομές κλπ δεν χρειάζεται να έχεις καταλήξει ήδη στα αρχιτεκτονικά!

  Τώρα χρειάζεται 2 φορές να μπεις στο σύστημα eάδεις - 2 φορές να γράφεις τα ίδια πράγματα-2 αναρτήσεις -τώρα έγιναν 4 -διαύγεια και e-άδειες κτλ κτλ 

  Link to comment
  Share on other sites
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.