Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Εγκύκλιος με οδηγίες για τις γεωλογικές μελέτες που απαιτούνται κατά τη σύνταξη πολεοδομικών μελετών


    Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης υπέγραψε νέα Εγκύκλιο που αφορά σε οδηγία για την εφαρμογή του άρθρου 172 του ν. 4951/2022.

    Υπενθυμίζουμε πως στο ανωτέρω άρθρο αναφέρονται τα εξής:

    Άρθρο 172
    Θεώρηση γεωλογικών μελετών Αντικατάσταση παρ. 5 άρθρου 5 του ν. 4315/2014

    1. Η παρ. 5 του άρθρου 5 του ν. 4315/2014 (Α΄ 269), περί γεωλογικών μελετών, αντικαθίσταται ως εξής:

    «5α) Οι μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας που απαιτούνται κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό όλων των επιπέδων, συντάσσονται και υποβάλλονται με ευθύνη του αρμόδιου μελετητή για την εκπόνηση γεωλογικών μελετών, μέλους του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) ή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), και θεωρούνται ως προς την πληρότητα των στοιχείων τους, από τη Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

    β) Οι μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας που απαιτούνται κατά τη σύνταξη πολεοδομικών μελετών, οι οποίες αφορούν σε Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων του άρθρου 12 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152), Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων του άρθρου 24 του ν. 3894/2010 (Α΄ 204) και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια του άρθρου 8 του ν. 4447/2016 (Α΄ 241), συντάσσονται και υποβάλλονται με ευθύνη μέλους του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ή του Τ.Ε.Ε., αρμόδιου για την εκπόνηση γεωλογικών μελετών και θεωρούνται ως προς την πληρότητα των στοιχείων τους, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    γ) Μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας που έχουν θεωρηθεί ή εγκριθεί, θεωρούνται νομίμως θεωρημένες και εγκεκριμένες. Εκκρεμείς μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας, που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο έγκρισης των πολεοδομικών μελετών των περ. α) και β), διαβιβάζονται προς θεώρηση στις ανωτέρω αρμόδιες υπηρεσίες.

    δ) Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου, συμπεριλαμβανομένης της προτυποποίησης του ελέγχου πληρότητας των στοιχείων των εν λόγω μελετών.».
     
    2. Το άρθρο 144 του ν. 4495/2017 (Α΄ 269), περί έγκρισης γεωλογικών μελετών, καταργείται από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

    Στη νέα εγκύκλιο του ΥΠΕΝ σημειώνοινται τα εξής:

    ΘΕΜΑ: Εγκύκλιος Οδηγία για την εφαρμογή του άρθρου 172 του ν. 4951/2022

    Σύμφωνα με την περ. β της παρ. 5 του άρθρου 5 του ν. 4315/2014, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 172 τουν ν. 4951/2022 « β) Οι μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας που απαιτούνται κατά τη σύνταξη πολεοδομικών μελετών, οι οποίες αφορούν σε Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων του άρθρου 12 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152), Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων του άρθρου 24 του ν. 3894/2010 (Α΄ 204) και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια του άρθρου 8 του ν. 4447/2016 (Α΄ 241), συντάσσονται και υποβάλλονται με ευθύνη μέλους του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ή του Τ.Ε.Ε., αρμόδιου για την εκπόνηση γεωλογικών μελετών και θεωρούνται ως προς την πληρότητα των στοιχείων τους, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.»

    Στο πλαίσιο της ανωτέρω πρόβλεψης, προς διευκόλυνση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.), και της αναγκαιότητας ενιαίας εφαρμογής των προβλέψεων της ρύθμισης επισυνάπτονται στο Παράρτημα της παρούσας φύλλα θεώρησης Mελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας, στο μέρος Ι των οποίων περιλαμβάνεται πρότυπο Δήλωσης αρμοδίου Μελετητή, το οποίο συμπληρώνεται από τον μελετητή (σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί ξεχωριστό έγγραφο επισυνάπτεται η δήλωση του μελετητή στο έντυπο της θεώρησης) και μέρος ΙΙ σχετικά με το περιεχόμενο της μελέτης, το οποίο συμπληρώνεται από τον αρμόδιο υπάλληλο του Υ.Π.ΕΝ.. Σε κάθε περίπτωση η θεώρηση αφορά μόνο στην ύπαρξη των κεφαλαίων που ορίζονται στα φύλλα θεώρησης του Παραρτήματος χωρίς να εξετάζεται το περιεχόμενο των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών στην ουσία του, δεδομένου ότι η ευθύνη για την ορθότητα, εγκυρότητα και αλήθεια των υπολογισμών, των σχεδίων και των λοιπών στοιχείων ανήκει στον μελετητή, σύμφωνα με την σχετική υπεύθυνη δήλωση αυτού.

    Το ανωτέρω φύλλο θεώρησης επισυνάπτεται στην Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής και προωθείται συνοδευόμενο από διαβιβαστικό έγγραφο στην εκάστοτε αρχή σχεδιασμού εκ της οποίας κατατέθηκε η Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας.

    Η παρούσα ισχύει έως την έκδοση της απόφασης της περ. δ της παρ. 5 του άρθρου 5 του ν. 4315/2014, όπως ισχύει.

    Μπορείτε να κατεβάσετε την εγκύκλιο μαζί με τα παραρτήματα, εδώ


    Πηγή: https://news.b2green.gr/22184/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CE%BB%CE%BF



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.