Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Το σχήμα Vodafone – OSMOS Hellas προχωρά το έργο για τις 250 «έξυπνες» οδικές και σιδηροδρομικές γέφυρες


    Με το σχήμα Vodafone – OSMOS Hellas προχωρά ο διαγωνισμός του έργου για τις 250 «έξυπνες» οδικές και σιδηροδρομικές γέφυρες, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 157,92 εκατ. ευρώ, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το έργο «Έξυπνες Γέφυρες», που χρηματοδοτείται ως επί το πλείστον από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα αξιολογεί σε real time τη δομική και λειτουργική επάρκεια των γεφυρών της χώρας μέσω τεχνολογίας Internet of Things.

    Η Vodafone, που τα τελευταία χρόνια επενδύει στο Internet of Things (IoT), συμμαχεί με την OSMOS Hellas, που δραστηριοποιείται στην παρακολούθηση και καταγραφή της δομικής κατάστασης κατασκευών, για να αναλάβουν από κοινού να φτιάξουν ένα Smart Bridges Network στη χώρα μας. Η OSMOS Hellas, με πρόεδρο τον κ. Bernard Hodac και αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Κοσμά Φέσσα, ανήκει στον γαλλικό Όμιλο Eren του κ. Πάρι Μουράτογλου που δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Σύμφωνα με τις οικονομικές της καταστάσεις, η OSMOS Hellas διαθέτει ήδη εμπειρία στη χώρα μας σε έργα εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων ενόργανης παρακολούθησης γεφυρών. Ειδικότερα, το 2022 παρείχε υπηρεσίες στην ΕΡΓΟΣΕ για τις σιδηροδρομικές γέφυρες στο τμήμα της διπλής γραμμής από Τιθορέα ως Δομοκό. Αντίστοιχες υπηρεσίες παρακολούθησης, προειδοποίησης και πρόληψης παρείχε στον Δήμο Μακρακώμης για γέφυρες της αρμοδιότητας του, καθώς και στον Δήμο Μοσχάτου για την ενόργανη δομική παρακολούθηση έναντι πλημμυρών στις γέφυρες Αγαμέμνονος και Χυσοστόμου Σμύρνης.

    Η αξία του έργου

    Το έργο κρίθηκε απαραίτητο καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των γεφυρών της χώρας είναι ηλικίας άνω των 50 ετών, μιας και κατασκευάστηκαν κατά τις δεκαετίες 1950 έως 1980, ενώ στερούνται βαριάς συντήρησης. Η γήρανση των τεχνικών, ο σχεδιασμός σε εποχές με μικρότερα φορτία σε συνδυασμό με τη διέλευση ολοένα και μεγαλύτερου βάρους οχημάτων, τα ακραία περιβαλλοντικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και η έντονη σεισμικότητα σε ορισμένες περιοχές έχουν επιβαρύνει τις υφιστάμενες υποδομές.

    Στόχος της σύμβασης είναι η αξιολόγηση της δομικής απόκρισης 150 επιλεγμένων οδικών και σιδηροδρομικών γεφυρών της ηπειρωτικής Ελλάδας σε πραγματικό χρόνο μέσω σύγχρονων συστημάτων (state-of-the-art) και μεθοδολογιών ενόργανης δομικής παρακολούθησης (Structural Health Monitoring – SHM). Ο ανάδοχος θα δημιουργήσει ένα «έξυπνων» γεφυρών βασισμένο στη φιλοσοφία του IoT. Στις γέφυρες θα εγκατασταθούν αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας που θα αποστέλλουν τα δεδομένα αυτόματα σε μία κεντρική πλατφόρμα.

    Μέσω αυτής της πλατφόρμας, οι γέφυρες θα αποκτήσουν ταυτότητα. Έτσι θα παρακολουθούνται και θα αξιολογούνται σε πραγματικό χρόνο με σύγχρονες πρακτικές. Τα δεδομένα που θα συλλέγοντα ανά γέφυρα θα καταλήγουν σε έναν κοινό καταγραφικό σταθμό και θα στέλνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τουλάχιστον ανά ένα λεπτό. Επιπλέον, με ειδικούς αισθητήρες θα παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές συνθήκες, η θερμοκρασία, η στάθμη υδάτων όπου υπάρχουν υποκείμενα ποτάμια, το ύψος βροχής.

    Η δομή της σύμβασης

    Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 97,63 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ προβλέπονται δικαίωμα προαίρεσης ύψους 29,29 εκατ. ευρώ και δικαίωμα προαίρεσης για τη συντήρηση ακόμη 31 εκατ. ευρώ. Η προαίρεση δύναται να χρηματοδοτηθεί από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Το τμήμα που αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 28 μήνες από την ανάθεση της σύμβασης.

    Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα το ΤΕΕ έβγαλε στον αέρα έναν ακόμη διαγωνισμό για «Έξυπνες Γέφυρες Περιφερειών», συνολικού ύψους 180,34 εκατ. ευρώ. Έχει επίσης ενταχθεί στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης η αναβάθμιση μέσω έξυπνων συστημάτων των 10 μεγαλύτερων σηράγγων του ΟΣΕ, συνολικού μήκους 64,94 χλμ. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 38,57 εκατ. ευρώ.


    Πηγή: https://www.worldenergynews.gr/megala-erga-kai-prasines-kataskeves/articles/545343/eksypnes-gefyres-symvasi-se-vodafone-osmos-hellas



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.