Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Vasili

Core Members
  • Περιεχόμενα

    711
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    5

Everything posted by Vasili

  1. Σωστή είναι. το ύψος θα είναι 11 + 1 = 12 και αυτό μετρά από το φυσικό ή διαμορφωμένο έδαφος που εδράζεται το κτίριο μέχρι και την έδραση της στέγης. Η στέγη μπορεί να έχει ύψος μέχρι και 2 μέτρα από την έδρασή της μέχρι τον κορφιά εκτός και αν άλλη διάταξη επιβάλει χαμηλότερο ύψος στέγης.
  2. Παύλο σε ευχαριστώ πολύ. Πρόσεξα μόλις στο τοπογραφικό πως είναι εντός οικισμού < 2000 κατοίκων. Πρόσωπο έχει σε επαρχιακή οδό. επομένως όντας εντός οικισμού και με πρόσωπο μάλλον έχει δυνατότητα δόμησης. Σκοπεύω να συζητήσω το θέμα με τον πολεοδόμο τη Δευτέρα. Αν έχω νεότερα θα ενημερώσω και εδώ.
  3. Γεια σας, για την οικοδόμηση σε γή υψηλής παραγωγικότητας συνεχίζει να ισχύει η παρ 11 του άρθρου 51 του 4178/13 ??? Εχει τροποποιηθεί ή καταργηθεί αυτή η διάταξη? Εχω ένα αγροτεμάχιο, εντός αναδασμού που έχει μέτωπο σε επαρχιακή οδό. Το εμβαδόν είναι 5600 τ.μ. Είναι εκτός ΖΟΕ, εκτός ΓΠΣ, εκτός Σχεδίου, εκτός Οικισμού, ΜΗ Δασικό. Σύμφωνα με την παρ11 του αρ.51 του ν.4178/13 φαίνεται να εντάσσεται στις παρεκκλίσεις ως βρισκόμενο μέσα στα 200 μ από τον άξονα της επαρχιακής οδού, άρα μπορεί να οικοδομηθεί. Αν επιτρέπεται αφορά όλες τις χρήσεις: (Κατοικία, Εμπορική Αποθήκη, Κατάστημα?). ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11, Αρθρο 51, Ν.4178/13 α. Επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης σε ακίνητα εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας εφόσον αυτά έχουν πρόσωπο σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων από τον άξονα εθνικών, επαρχιακών οδών και εκατόν πενήντα (150) μέτρων από τον άξονα των δημοτικών οδών. Η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης σε περιπτώσεις χαρακτηρισμού περιοχής ως γη υψηλής παραγωγικότητας με την έγκριση Γ.Π.Σ. ή Ζ.Ο.Ε. χορηγείται σύμφωνα με τις χρήσεις γης και του όρους δόμησης που ίσχυαν πριν την έκδοση αυτών και μόνο επί ακινήτων που έχουν πρόσωπο σε εθνικές και επαρχιακές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων για τον άξονα αυτών, κατά τα ανωτέρω. Η παρούσα παράγραφος έχει εφαρμογή έως την έκδοση της προβλεπόμενης της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 56 του ν. 2637/1998, β) Διοικητικές Πράξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί σε ακίνητα εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας μέχρι και τη δημοσίευση του παρόντος, σύμφωνα με τα παραπάνω είναι έγκυρες και ισχυρές εφόσον δεν ακυρώθηκαν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Στα παραπάνω ακίνητα, επιτρέπεται η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης για επέκταση, τροποποίηση ή εκσυγχρονισμό κτιρίων και εγκαταστάσεων καθώς και η ανανέωση περιβαλλοντικών όρων. β. Διοικητικές Πράξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί σε ακίνητα εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, σύμφωνα με τα παραπάνω είναι έγκυρες και ισχυρές εφόσον δεν ακυρώθηκαν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Στα παραπάνω ακίνητα, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης για επέκταση, τροποποίηση ή εκσυγχρονισμό κτιρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και η ανανέωση περιβαλλοντικών όρων.
  4. Γεια σας, Διώροφη κατοικία έχει κατασκευαστεί σε αγροτεμάχιο (εκτός σχεδίου) σε απόσταση περίπου 10-12 μ από ρέμα. Η άδεια οικοδομής έχει έκδοθεί το 1980 και έχει γίνει τακτοποίηση το 2017 για διάφορες αυθαιρεσίες. Τα γήπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά κανόνα. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης σε τουριστικά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα λόγω της απόστασης που έχει από το ρέμα.
  5. Ευχαριστώ για την απάντηση. Θεώρησα πως ένα μικρό μέρος του δεν είναι στον νόμιμο όγκο καθώς έχει κλείσει έναν εξώστη οποίος δεν προσμετρά σε όγκο. Με το "Συμμετέχουν όλοι" εννοείς να δώσουν συναίνεση τακτοποίησης ή ότι θα πρέπει όλοι να κάνουν ΗΤΚ για όλα τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας?
  6. Δημήτρη γεια σου. Έχει δημιουργηθεί ένα μέσοπατωμα μεταξύ ισογείου και πρώτου. Το ισογειο έχει ύψος 6 μέτρα. Το 98% αυτού είναι εντός νόμιμου περιγράμματος. Το 2% έχει κλείσει έναν πρόβολο μετατρέποντας τον σε κλειστό χώρο. Αυτό το 2% είναι εκτός περιγράμματος. το μεγαλυτερο μέρος του μεσοπατωματος είναι ανοιχτό, ενώ ένα μέρος του είναι κλειστό με τοίχους. Υπάρχει τρύπα που συνδέει οπτικά το ανοιχτό μερος του μεσοπατωματος με το ισόγειο καταστημα. Το ανοιχτό μέρος έχει εμβαδόν μικρότερο του 70% του ισογείου. Το κλειστό τμήμα έχει πρόσβαση στο κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο και το αντιμετωπίζω ως αυτόνομο χώρο. τακτοποιείται το ανοιχτό μεσοπατωμα με μειωτικό συντελεστή και οι κλειστοι χώροι με ολόκληρο ως Χ.κ.χ. ο ιδιοκτήτης του καταστήματος έχει στην κατοχή του το 70% των οριζόντιων ιδιοκτησιών όλης της πολυκατοικίας (έχει και άλλες Ο.Ι. στην κατοχή του). θελει τώρα να μεταβιβάσει όλο το κατάστημα μαζί με το μεσοπατωμα και τους κλειστούς χώρους στο γιο του. Η πρόταση είναι το ποσοστό που έχει το κατάστημα να επιμεριστεί στο κατάστημα και μεσοπατωμα και στους κλειστούς χώρους. Με αλλά λόγια να μην ξεπεράσει το αρχικό ποσοστό που είχε ώστε να μην προσβληθούν οι άλλες οριζόντιες. η συμβολαιογράφος είπε πως πρέπει να συναινέσουν όλοι οι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας αλλά και επίσης να γίνουν ηλεκτρονικές ταυτότητες για όλα τα διαμερίσματα προκειμένου μα γίνει τροποποίηση της σύστασης οριζόντιων ιδιοκτησιών. Αναρωτιέμαι αν πράγματι αυτό είναι απαραίτητο (ΗΤΚ όλων των διαμερισμάτων) εφόσον η υπέρβαση έχει συντελεστεί από κατασκευής και επειδή ο ιδιοκτήτης έχει στην κατοχή του το 70% των οριζόντιων όλης της πολυκατοικίας.
  7. γεια σας, συμφωνα με το άρθρο 98 του 4495/17, οι παρακάτω προϋποθέσεις για μονομερή τακτοποίηση και μονομερή τροποποίηση της Σύσταση Οριζόντιου ιδιοκτησίας ρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα ή έστω και μια αρκεί; υφίσταται από την ανέγερση σε όλους τους ορόφους εντός νόμιμου όγκου παρέλευση δεκαετίας μη έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης Συγκεκριμένα, αν η αυθαιρεσία είναι εκτός νόμιμου όγκου, εμφανίζεται μόνο σε έναν όροφο, αλλά είναι από κατασκευής κτιρίου και εχει παρέλθει 10 ετια και δεν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση, μπορεί να τακτοποιηθεί μονομερώς και να τροποποιηθεί η Σύσταση μονομερώς;
  8. Γεια σας, Θα ήθελα τη γνώμη σας: Ο υποκείμενος όροφος είναι 100 τ.μ. και η σοφίτα 40 τ.μ. Η στέγη καταλαμβάνει 40 τ.μ. της κάτοψης και το υπόλοιπο είνια δώμα. Η σοφίτα έχει πρόσβαση στο δώμα και επίσης το δάπεδό της είναι κάτω από τη στάθμη έδρασης της στέγης. Το ερώτημα: Αυτή η σοφίτα απαλλασσεται στο σύνολό της από τη προσμέτρηση στη δόμηση?
  9. Η τελευταία τροποποίηση αναφέρει πως το δάπεδο της σοφίτας μπορεί να είναι και ΚΑΤΩ από το επίπεδο έδρασης της στέγης και να παραμένει σοφίτα. Αυτό γράφεται κατηγορηματικά : "Σοφίτα είναι ανοιχτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται κάτω από την επικλινή στέγη του κτιρίου και δύναται το δάπεδό της να βρίσκεται σε χαμηλότερο ύψος από το σημείο έδρασης της στέγης. Η σοφίτα αποτελεί ενιαίο σύνολο με το χώρο κάτω από την στέγη και ο παραπάνω χώρος αντιμετωπίζεται ενιαία για τον υπολογισμό του ελεύθερου ύψους. Η σοφίτα, δύναται να έχει πρόσβαση σε δώμα ή και δώμα ορόφου του κτιρίου ή και ανοικτό εξώστη ή και κλειστό εξώστη. Δεν θεωρείται όροφος και δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία. Επιτρέπεται η πρόσβαση στον χώρο της σοφίτας από κεντρικό κλιμακοστάσιο αυτοτελούς ανεξάρτητης ιδιοκτησίας. Δύναται, η επέκταση του δαπέδου της προσμετρώντας την επιφάνεια πλέον του 50% στον σ.δ. Δεν υφίσταται ελάχιστος ή μέγιστος περιορισμός ως προς το ύψος της σοφίτας." (άρθρο 2, παρ 81) Επομένως εξέτασε αν μπορείς να καθορίσεις τη στάθμη του δαπέδου της σοφίτας που να σου δίνει ύψη τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και προσέχοντας κάτω από το δάπεδό της να εχεις ύψος 2.50 μ. Επίσης καλό θα είναι να κάνεις μια τομή και να μιλήσεις με την την ΥΔΟΜ στην οποία θα εκδοθεί η άδεια δόμησης συγκεκριμένα. Πιστεύω πως οι τροποποιήσεις αποσαφηνίζουν πάρα πολλά ζητήματα. Για το συγκεκριμένο ζήτημα μίλησα με την ΥΔΟΜ Αιγίου, στην οποία υπάγεται το ξενοδοχείο, και μου απάντησαν πως μπορούν να εφαρμοστούν αυτά τα άρθρα στην περίπτωση ξενοδοχείου. (εφόσον δεν απαγορεύεται, επιτρέπεται).
  10. Επιτρέπεται στο cour aglaise να υπάρχει πόρτα αντί παραθύρου που να οδηγεί από το υπόγειο σε αυτήν την υπόγεια μικρή αυλή (άρα στάθμη υπόγειας αυλής = στάθμη δαπέδου υπογείου) και επίσης σκάλα που να οδηγεί ανεβαίνοντας στη στάθμη του περιβάλλοντος χώρου?
  11. Σύμφωνα με τον ορισμό η σοφίτα είναι ανοικτός ή κλειστός χώρος. Αν αυτό είναι το ερώτημά σου. "Σοφίτα είναι ανοιχτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται κάτω από την επικλινή στέγη του κτιρίου και δύναται το δάπεδό της να βρίσκεται σε χαμηλότερο ύψος από το σημείο έδρασης της στέγης" (άρθρο 2, παρ 81) (όπως τροποποιήθηκε με τον ν4759/20 (ΦΕΚ 245Α/2020) και ν4819/21 (ΦΕΚ 129Α/2021) )
  12. Γεια σας, Ο ΝΟΚ με τις τελευταίες τροποποιήσεις του ν4759/20 (ΦΕΚ 245Α/2020) και ν4819/21 (ΦΕΚ 129Α/2021) έχει σημαντικές αλλαγές στα πατάρια και σοφίτες. Διαβάζω πως: Πατάρια: Το 25% του εμβαδού εσωτερικού εξώστη δεν προσμετρά στη δόμηση (άρθρο 11, παρ 6.ιδ) Το εμβαδό είναι είναι ποσοστό επί της συνολικής δόμησης του κτιρίου "ίσο του 25% της δόμησης του κτιρίου" (άρθρο 11, παρ 6.ιδ) Επιτρέπεται να υπάρχει και κελιστός χώρος επί του παταριού, που δεν προσμετρά στη δόμηση αρκεί να υπάρχει μη κλειστός χώρος τουλάχιστον 1 μ προς την ανοιχτή πλευρά "Το πατάρι δύναται [...] να φέρει κλειστούς χώρους σε οποιοδήποτε σημείο της επιφάνειάς του και σε απόσταση ενός (1) τουλάχιστον μέτρου από τα ανοικτά όρια, οι οποίοι δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης. " (άρθρο 2, παρ 28) Σοφίτες: Το 50% του εμβαδού τους δεν προσμετρά στη δόμηση (άρθρο 11, παρ 6.ιε) Το ποσοστό 50% είναι με βάση το εμβαδόν του υποκείμενου ορόφου. "Ως υποκείμενος όροφος νοείται η συνολική επιφάνεια της κάτοψης συμπεριλαμβανομένων των τοίχων που την ορίζουν." (άρθρο 11, παρ 6.ιε) Δύναται το δάπεδό τους να είναι κάτω από τη στάθμη έδρασης της στέγης και να συνεχίσει να θεωρείται σοφίτα: "Σοφίτα είναι ανοιχτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται κάτω από την επικλινή στέγη του κτιρίου και δύναται το δάπεδό της να βρίσκεται σε χαμηλότερο ύψος από το σημείο έδρασης της στέγης" (άρθρο 2, παρ 81) Με βάση τα παραπάνω θα ήθελα τη γνώμη σας. Μπορούν αυτά τα άρθρα να έχουν εφαρμογή σε σχεδιασμό δωματίων ξενοδοχείου? Συγκεκριμένα μπορούν να ενταχθούν πατάρια ή σοφίτες εντός των υπνοδωματίων ξενοδοχείου που να υπόκεινται σε αυτές τις ευνοικές διατάξεις? Θεωρώ σωστά πως το 25% που αναφέρεται στα πατάρια θα υπολογιστεί βάσει της συνολικής δόμησης του κτιρίου (ισόγειος+πρώτος) και θα μπορεί να διανεμηθεί στα δωμάτια; Δηλαδή αν η συνολική δόμηση είναι 500 τμ, το 25 % που έχουμε δικαίωμα είναι 125 τμ παταριών. Μπορούμε να κάνουμε διάφορα πατάρια στον α' όροφο εντός των δωματίων ώστε το συνολικό τους εμβαδόν να είναι μικρότερο ή ίσο του 125 ? Καταλαβαίνω καλά από τον ορισμό πως ΔΕΝ εξαρτάται το εμβαδόν του κάθε δωματίου με το εμβαδόν του συγκεκριμένου δωματίου, αλλά με τη συνολική δόμηση του κτιρίου? Σχετικά με τις σοφίτες μπορούμε να θεωρήσουμε πως ο "υποκείμενος όροφος" είναι ο συνολικός α' όροφος στον οποίο υπάρχουν τα δωμάτια και να δημιουργηθούν πολλές μικρές σοφίτες σε κάθε δωμάτιο ώστε το συνολικό τους εμβαδόν να είναι <= του 50% του υποκείμενου ορόφου? Με άλλα λόγια στο σχεδιασμό των σοφιτών στα δωμάτια δεν λαμβάνουμε υπόψιν το δωμάτιο, αλλά το συνολικό εμβαδόν όλου του υποκείμενου ορόφου (α' ορόφου πχ). Ειδικά για τις σοφίτες αναγνωρίζω πως πλέον με το νέο ορισμό το δάπεδό τους μπορεί να είναι χαμηλότερο της έδρασης της στέγης και να αποτελεί επισήμως σοφίτα. Τέλος υπάρχουν κάποιες άλλες ευνοικές διατάξεις για την μη προσμέτρηση στη δόμηση χώρων για ξενοδοχεία; Γνωρίζω πως ο πρώτος υπόγειος όροφος μπορεί να έχει κάποιες κύριες χρήσεις και δεν προσμετρά στη δόμηση. (άρθρο 11, παρ 6.ια & ιβ) Σας ευχαριστώ πολύ.
  13. Δημήτρη: Η άλλη κάθετη έχει ήδη οικοδομηθεί με κατοικία. Και επίσης έχουν υλοποιήσει μάνδρότοιχο μεταξύ των καθέτων. Αυτό το προέβλεπε και ο τίτλος σύστασης της καθέτου (να μπορούν να φτιάξουν φράχτη δηλαδή). Melissa: Με τον όρο λειτουργική συνένωση εννοώ πως τα δύο κτίρια επικοινωνούν μέσω του περιβάλλοντος χώρου που δημιουργείται μεταξύ τους. H χρήση τους εξυπηρετεί το σύνολο. Πχ Στο μικρό οικόπεδο θα μπρορούσαν να τοποθετηθούν στούντιο δωμάτια. Στο μεγάλο οικόπεδο να μπούν τα λοιπά δωμάτια και οι επιμέρους χώροι (reception, εστιατόριο, κλπ). Και τα δύο οικόπεδα (αυτοτελές και κάθετη) έχουν άμεση πρόσβαση σε δρόμο. Από ότι καταλαβαίνω θεωρείτε πως γίνεται πολύπλοκο με την κάθετη και καλύτερα θα ήταν να το αποφύγουμε (δηλαδή να παρατήσει το οικόπεδο αυτό και να ψάξει άλλο οικόπεδο?)
  14. Γεια σας, σας ευχαριστώ θερμά και τους δύο. Μίλησα ήδη με τον ΕΟΤ, όπου μου είπαν αφενός πως δε βλέπουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά αφετέρου πως δεν είναι πλέον αρμόδιοι και θα πρέπει να απευθυνθώ στην ΥΔΟΜ της περιοχής. Μίλησα με την ΥΔΟΜ, τους εξήγησα την περίπτωση και κανόνισα ραντεβού, για να δούμε το θέμα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Ούτε εκεί το απέκλεισαν εκ των προτέρων αλλά θα μας εξασφαλίσει όλους να μας απαντήσουν συγκεκριμένα και μάλλον - αν γίνεται - γραπτώς. Δήμητρη ευχαριστώ για την εγκύκλιο. Είχα αποκλείσει τη δυνατότητα συνένωσης αλλά αυτό που λές είναι πολύ ενδιαφέρον. Με βάση αυτή τη διαδικασία θα μπορούσε να συνενωθεί η κάθετη με το αυτόνομο και να δημιουργηθεί ένα νέο οικόπεδο ? Ομως η άλλη κάθετη που απομένει είναι μή άρτια γιατί θα έχει πλέον λιγότερα τ.μ. από αυτά που προβλέπει η νομοθεσία της περιοχής για αρτιότητα. Ως εναλλακτικό σενάριο σκεφτόμουν, να οικοδομηθούν 2 κτίρια με 2 άδειες στα αντίστοιχα οικόπεδα και ο περιβάλλων χώρος να διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να τα ενοποιήσει λειτουργικά. Σωστή συμβουλή θα μιλήσουμε και με τον/την συμβολαιογράφο για τις δυνατότητες που υπάρχουν.
  15. Γεια σας, θα ήθελα τη γνώμη σας. Στέλνω ένα σκαρίφημα για να γίνουν κατανοητά τα ερωτήματα. Ιδιοκτήτης κατέχει 2 ακίνητα: 1) αυτοτελές άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο 2) κάθετη ιδιοκτησία σε όμορο οικόπεδο. Ο ιδιοκτήτης ενδιαφέρεται να κατασκευάσει μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα και οι εγκαταστάσεις της να επεκταθούν και στις δύο ιδιοκτησίες. Θα είχατε την καλοσύνη να μου πείτε την άποψη σας για τα ακόλουθα: α) Λογικά δεν μπορεί να γίνει συνένωση όμορων ιδιοκτησιών καθώς η κάθετη δεν έχει αυτονομία, σωστά? β) θα μπορεί να γίνει ανέγερση με 2 διαφορετικές άδειες για το κάθε οικόπεδο ? Εκεί θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι ελάχιστες πλάγιες αποστάσεις μεταξύ των όμορων ιδιοκτησιών φαντάζομαι. Θα μπορώ να βάλω στην κάθετη πχ γκαράζ, αποθήκες, και στο αυτοτελές τμήμα τις λοιπές εγκαταστάσεις ? Θα μπορούν να συνιπολογιστούν τα συνολικά εμβαδά για την αδειοδότηση του ξενοδοχείου? γ) Θα μπορεί να πάρει άδεια λειτουργείας ξενοδοχείου λόγω του ότι οι εγκαταστάσεις εκτίνονται σε διαφορετικά οικόπεδα? Θα υπάρχει κάποιο κώλυμα σε αυτό? δ) διαβάζω στο συμβόλαιο της σύστασης καθέτου ιδιοκτησίας: " υπάγουν από σήμερα στις διατάξεις του ν.3741/1929, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το Ν.Δ. 1024/1971, στις διατάξεις των άρθρων 1002 και 1117 του Αστικού Κώδικα και στις διατάξεις του άρθρου 6 Ν.2052/1992 και συνιστούν, με την υπό του Νόμου προβλεπόμενη δικαιοπραξία, δύο (2) χωριστές, διηρημένες (κάθετες) ιδιοκτησίες, σε τρόπο ώστε αυτοί να έχουν την πλήρη κυριότητα μεν σε καθεμιά μελλοντική οικοδομή, την αποκλειστική νομή και χρήση σε κάθε σαφώς προσδιοριζόμενο τμήμα του οικοπέδου που θ'ανεγερθεί οικοδομή, αναγκαστική δε συγκυριότητα κάθε διηρημένης ιδιοκτησίας επί του όλου οικοπέδου, προσδιορίζοντας αμέσως παρακάτω τις διηρημένες ιδιοκτησίες, δηλαδή τα τμήματα του οικοπέδου που θ' ανεγερθούν οι μέλλουσες οικοδομές και τα ποσοστά συνιδιοκτησίας καθεμιάς απ΄ αυτές επί του όλου οικοπέδου και ειδικότερα:..." και μετά συνεχίζει με τις περιγραφές των καθέτων. ευχαριστώ πολύ
  16. Γεια σας, για τον προσδιορισμό της κατηγορίας αυθαιρέτου διαιρούμε Συνολικά Αυθαίρετα/Μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση Στον αριθμητή περιλαμβάνονται και οι περιοχές που είναι μέσα στο Δ επειδή έχει τοποθετηθεί το κτίριο σε λάθος θέση ή μόνο τα εμβαδά που είναι εκτός περιγράμματος ? ΠΧ κτίριο με άδεια 10 χ 5. Εχει τοποθετηθεί κοντά σε όριο με αποτέλεσμα 10 τ.μ. να είναι εντός Δ αλλά είναι εντός του 10χ5 περιγράμματος. Επίσης έχει αυθαίρετη προσθήκη 12 τμ εκτός περιγράμματος. Στον αριθμητή θα προσθέσουμε 10+12 ή μόνο το 12 ?
  17. Οχι δεν αναφέρεται στο συμβόλαιο κάτι τέτοιο. Υπήρχε προφορική συμφωνία να χρησιμοποιείται αυτός ο χώρος από το Κ1 και με την αλλαγή του ιδιοκτήτη του Κ2 ζήτησε να μην. Η προφορική συμφωνία έχει κάποια βάση στο ελληνικό δίκαιο ?
  18. Γεια σας, Υπάρχουν 2 όμορα οικόπεδα εντός ρυμοτομικού σχεδίου που το καθένα έχει κτίριο. Τα κτίρια εφάπτονται στο κοινό όριο εκτός από ένα τμήμα όπου δημιουργείται εσοχή. Τα δύο οικόπεδα στο παρελθόν ήταν 1 τα οποία αργότερα κατατμήθηκαν. Πριν την κατάτμηση κτίστηκε το Κτίριο 1 το 1930 (διώροφο). Αργότερα (1965) κατασκευάστηκε το Κτίριο 2 σε επαφή με το κτίριο 1. Σε ένα μέρος αφέθηκε μικρή εσοχή πλάτους 1 μ και μήκους 3 μ στην οποία υπήρχε πόρτα από το Κτίριο 1 που οδηγούσε στην αυλή. Τώρα και τα δύο οικόπεδα έχουν περιέλθει σε ξεχωριστούς ιδιοκτήτες. Η ερώτηση είναι: Σε περίπτωση που το κτίριο 2 κατεδαφίζεται κάποια στιγμή, μπορεί ο έχων το οικόπεδο 2 να οικοδομήσει εφαπτομενικά με εκείνη την πλευρά που υπάρχει η πόρτα στο κτίριο 1 ή πρέπει να αποτραβηχτει απόσταση Δ ? Στο σκαρίφημα περιγράφεται καλύτερα η κατάσταση. με εκτίμηση
  19. Εδώ και μέρες δε λειτουργεί. Έχει επισημανθεί από όλους. Σε καμία απάντηση ωστόσο του ΥΠΕΝ δεν σχολιάζεται αυτό το απολύτως πρακτικό πρόβλημα. Σαν να μη τρέχει τίποτε. Μόνο και μόνο για αυτό επιβάλλεται να δοθεί παράταση. Είναι ζήτημα θεσμικής τάξης.
  20. Η οριστική υπαγωγή δεν απαιτεί να ανέβουν και τα αρχεία. Αυτά μπορείς να τα αναρτήσεις αργότερα. Μετά την οριστικοποίηση.
  21. Αν υπήρχε κουμπί "like" θα το πατούσα. Συμφωνώ μαζί σου συνάδελφε, όπως πιστεύω και οι περισσότεροι - αν όχι όλοι - που έχουν ασχοληθεί με τον πονοκέφαλο που λέγεται ρύθμιση. Από το ξεκίνημα τους οι 4014-4178-4495 ως δομική αρχή δεν είχαν την απλότητα στην οποία αναφέρεσαι πολύ σωστά, αλλά την διαρκή πρόσθεση και άλλων παραμέτρων. Λόγω αυτού και βεβαίως της ασάφειας των νόμων υπάρχει ακόμη και τώρα διχογνωμία σε πάρα πολλά ζητήματα. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα γιατί υπάρχει κίνδυνος να βρεθούμε εκτεθειμένοι ενώ η πολιτεία έχει βγάλει την ουρά απ΄ εξω. Όπως τώρα βλέπει μόνο την καθυστέρηση των πολιτών που δεν έτρεξαν εδώ και 9 χρόνια και τους μηχανικούς που καθυστερούν, αλλά δεν σχολιάζει καθόλου τις ελλείψεις και τα προβληματικά ζητήματα που επισημάνθηκαν τελευταία στις επιστολές που δημοσίευσαν οι τεχνικοί φορείς. και ως υπενθύμιση και σχόλιο για τις πολλές παρατάσεις: οι παρατάσεις ήταν πολλές γιατί ήταν μη ρεαλιστικές και απλά μόνο ασφυκτικές. Θυμόμαστε όλοι όταν δημοσιεύθηκε ο 4014 που έδινε προθεσμία 2 μήνες για να υπαχθούν όλα τα αυθαίρετα της χώρας!!
  22. Πέρα από όσα έχουν ειπωθεί για τις ελλείψεις του νόμου, αδυναμία μεταβιβάσεων κλπ κλπ. Πως μπορεί να γίνεται αποδεκτή η τήρηση της προθεσμίας όταν το ηλεκτρονικό σύστημα που είναι το μοναδικό μέσο για τη διαχείριση των δηλώσεων υπολειτουργεί και καταρρέει διαρκώς; Μόνο και μόνο αυτό δημιουργεί συνθήκη βάσει της οποίας δεν είναι δυνατή η τήρηση της προθεσμίας. Το ΤΕΕ εκτός από διαγράμματα φόρτου θα έπρεπε να εκδώσει πίνακες με failed login και ποσοστό επιτυχούς σύνδεσης χρηστών. Δε μπορεί να εμμένουν στη προθεσμία όταν είναι αδύνατο να δουλέψεις εξαιτίας της δυσλειτουργίας της πλατφόρμας.
  23. Υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει περίεργη συμπεριφορά λόγω υπερβολικού φόρτου αυτές τις μέρες. Όμως τα 'εξτρα παράβολα τα έβγαζε όταν προσθέταμε εμβαδά μετά την υπαγωγή. Να στο πω με παράδειγμα να δεις αν κάτι σχετίζεται με το δικό σου: Ξεκινάμε μια νέα δήλωση και με συνολικό εμβαδόν αυθαιρεσιών 48 τ.μ. Γίνεται αρχική υποβολή, εκδίδεται το παράβολο και το πληρώνει και μετά γινεται υποβολή > υπαγωγή. Εκεί αν για α - β λόγους καταχωρήσουμε παραπάνω εμβαδόν και παμε πχ στα 150 τμ τότε όχι μόνο θα επαναπροσδιοριστεί το πρόστιμο αλλά θα εκδοθεί και νέο παράβολο ανάλογα με τις κατηγορίες που έθετε ο 4178. Επειδή η δήλωση είναι παλιά, έλεγξε μη τυχόν έχει καταχωρηθεί κάτι κατά λάθος και σου αυξάνει έτσι τα εμβαδά. Δε μπορώ να σκεφτώ άλλο λόγο.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.