Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ν.4178/2013 - Τι πρέπει σήμερα να κάνει το ΥΠΕΚΑ….


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 57
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το παρόν post ανοίχθηκε μόνο και μόνο για να κάνουμε, όσοι θέλουμε, προτάσεις που θα μας ξεβαλτώσουν άπαντες. Κι εμάς κι αυτούς! Συνάδελφοι γράψτε λύσεις, τρόπους αντιμετώπισης μήπως και τους τα δώσουμε ".....έτοιμα στο πιάτο" και βγουν από τη δύσκολη θέση που βρίσκονται.

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Οι μηχανικοί βρίσκονται στην πιο δυσάρεστη θέση που θα μπορούσαν να βρεθούν διότι απλώς δεν γνωρίζουν με σαφήνεια το συγκεκριμένο νόμο, μπερδεύονται με τις διάφορες εγκυκλίους, οδηγίες κ.λπ. φοβούνται μην εκτεθούν και οδηγούνται απλώς στο να περιμένουν …διευκρινίσεις!

 

γενικά τα λες καλά....

 

στο παραπάνω όμως θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω

οι μηχανικοί δεν είναι ότι δεν γνωρίζουν το νόμο, απλά δεν ξέρουν πως να "κοστολογήσουν" τις παραβάσεις...

 

 

οι νόμοι των αυθαιρέτων (4014 και 4178) προσέφεραν κάτι το εξαιρετικό στους διοικούντες, δυστυχώς όμως δεν κατάφεραν να το αντιληφθούν

και εδώ φέρει ευθύνες και το ΤΕΕ για το ότι δεν πίεσε με τη σειρά του στο σημαντικότερο ίσως πρόβλημα:

 

ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

 

σχέδια πόλης που θέλουν δεκαετίες να κυρωθούν

ΓΠΣ που θέλουν δεκαετίες να κυρωθούν

συντελεστές και επιτρεπτά όρια για οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς

διαδικασίες έκδοσης αδειών εξωφρενικές

............

.............

............

...........

και πάει λέγοντας

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Ένα ενδεχόμενο σενάριο αντιμετώπισης αυτής της βαλτώδους κατάστασης θα ήταν το στη συνέχεια αναφερόμενο. Δόξα στο Θεό, σύμβουλοι μηχανικοί και σύμβουλοι οικονομολόγοι υπάρχουν στο υπουργείο, οι οποίοι μπορούν να μελετήσουν τις διάφορες λεπτομέρειες και να καταλάβουν ότι, μόνον έτσι μπορούν να πετύχουν τους όποιους φανερούς ή ....."κρυφούς" στόχους τους. Όλα τα υπόλοιπα είναι "...φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες"! Κάντε μια οικονομοτεχνική μελέτη και θα δείτε, τόσο την άμεση, όσο και την απώτερη και μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα κι αυτού ή όποιου άλλου άμεσα εφαρμόσιμου σεναρίου αποβάλτωσης από την παρούσα κατάσταση. Δυστυχώς όλα έχουν κόστος και δυστυχώς πρέπει να ..."περάσετε" μέσα από τους επαγγελματίες ενεργούς μηχανικούς και με τίποτα δεν μπορείτε ν' αποφύγετε την πολιτική "....του καρότου και του μαστιγίου"!!!! Διαφορετικά ...ξεχάστε το κι εσείς κι εμείς, ως ...."θέμα"!!!!

 

1. Να "ετοιμαστούν" με ό,τι αυτό συνεπάγεται και ν' αρχίσει η απόκτηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου από την 1.4.2014.

2. Ταυτοχρόνως στις 31.3.2014 να καταργηθούν οι Βεβαιώσεις 4178 και από 1.4.2014 οι εγγραφές εμπράγματων δικαιωμάτων σε ακίνητα να γίνονται με το Πιστοποιητικό της ηλεκτρονικής ταυτότητας.

3. Ταυτοχρόνως να θέσουν με κάποιο νόμιμο τρόπο την ισχύ του 4178 (ή βαφτίζοντάς τον διαφορετικά) αόριστη και μέσου αυτού να ρυθμίζονται οι όποιες αυθαιρεσίες ακινήτων.

4. Ταυτοχρόνως να δώσουν περιθώριο ενός έτους, δηλαδή, από 1.4.2014 έως 1.4.2015 για την απόκτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας σε όλα τα ακίνητα που έχουν χώρους ρυθμισμένους με τον 3843, τον 4014, τον 1337, τον 1512, ακόμα και τα προ του 55.....

5. Ταυτοχρόνως να δώσουν περιθώριο δύο ετών, δηλαδή, από 1.4.2014 έως 1.4.2016 για την απόκτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας σε όλα τα υπόλοιπα ακίνητα, τα ευρισκόμενα εντός της ελληνικής επικράτειας.

6. Ταυτοχρόνως να επιμηκύνουν τα χρονικά περιθώρια επικαιροποίησης της απόκτησης της ηλεκτρονικής ταυτότητας από 8 ή 10 κ.λπ. χρόνια σε 15 χρόνια για όλα τα ακίνητα.

7. Ταυτοχρόνως να υιοθετήσουν δραστικές αποφάσεις όσον αφορά στις "λεπτομέρειες" του 4178, οι οποίες θα διευκολύνουν τη "ζωή" όλων και θα καταστήσουν ελκυστικότερο το συγκεκριμένο νόμο, π.χ.:

    - Εύρεση συντελεστών υπέρβασης με βάση τα συνολικά επιτρεπόμενα στο οικόπεδο...

    - Κατάργηση ορίων 70 τ.μ. της κύριας και μοναδικής κατοικίας και της κύριας κατοικίας των ειδικών ομάδων...

    - Ακόμα και των 80 τ.μ. της δευτερεύουσας κατοικίας...

    - Επαναφορά της έννοιας των βοηθητικών χώρων, όπως και στον 4014....

    - "Απαγκίστρωση" από ΝΟΚ της έννοιας του υπογείου, του παταριού και της σοφίτας...

    - Κατάργηση της σύγκρισης με τα σημερινά ισχύοντα κι "επαναφορά" στα του 4014....

    - Κατάταξη σε κατηγορία ολόκληρου του ακινήτου κι όχι της κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας αυτού...

    - Κατάργηση της "εξυπνάδας" της μεταφοράς δηλώσεων 4014 στον 4178 με ταυτόχρονη αύξηση προστίμων....

8. Όλα τα παραπάνω να συμπεριληφθούν σε νέο νόμο που θα συμπληρώσει - τροποποιήσει - διορθώσει τον 4178, μαζί με τις απαραίτητες ξεκάθαρες και πλήρεις οδηγίες και διευκρινίσεις για τους μηχανικούς κ.λπ. (στο νόμο κι όχι σε ..."χαρτιά" χωρίς νομική ισχύ του καθενός). Όλα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί και δημοσιευτεί σε ΦΕΚ έως 31.12.2013.

9. Υιοθέτηση παραβόλου 500 ευρώ για το δημόσιο για την απόκτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου.

10. Υιοθέτηση ανταποδοτικού τέλους υπέρ ΤΕΕ 15 ευρώ για την απόκτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου.

11. Γενναία έκπτωση 50% στο όποιο πρόστιμο δήλωσης ρύθμισης αυθαιρέτου ενταχθεί στο συγκεκριμένο νόμο μέχρι την έναρξη της ημερομηνίας απόκτησης της ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου, δηλαδή, για όλες τις δηλώσεις που θα γίνουν έως την 31.3.2014.

12. Διαφημιστική καμπάνια με "επικοινωνιακό αποδέκτη" τους πολίτες, έντονη - ενημερωτική - αποτελεσματική μέσω των ΜΜΕ (κι όχι περιοδευόντων θιάσων) για την αναγκαιότητα απόκτησης ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου, με στόχο να καταλάβουν ακόμα και ...οι πέτρες ό,τι δεν μπορούν άλλο να παίζουν (π.χ. θα τους κόψουν το ρεύμα, θα τους πάρουν το ρολόϊ της ΔΕΗ, δεν θα μπορούν να υποβάλλουν Ε1 ή Ε9 ή Ε2, αυτοκαταγγέλονται, θα 'ρθει τρέχοντας η πολεοδομία γι' αυτοψία και επιβολή προστίμων κ.λπ., τα πρόστιμα που θα επιβληθούν θα γίνουν ληξιπρόθεσμα, θα γίνουν κατασχέσεις κ.λπ.  κι όχι ...."χαζομαρούλες" για να γλυκαίνουμε το χάπι)!

 

Όσον δε αφορά στις αναμενόμενες αποφάσεις του ΣΤΕ η πολιτεία ξέρει καλύτερα το πως πρέπει και μπορεί να ενεργήσει, από τον καθένα μας!

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Ιάσονα μπορεί εμείς να υποφέρουμε από την αναδουλειά , αλλά δεν μπορούμε να γίνουμε Ανέστης Βλάχος , Δήμος Σταρένιος , ή άλλοι κακοί προς τους πολίτες γιά να πληρώσουν το κράτος , ιδιαίτερα όταν τα περισσότερα αυθαίρετα είναι μικρές η καθόλου παραβάσεις . 

 

Δεν νοείται να θεωρείται αυθαίρετο , το ΒΒQ , οι καμινάδες , τα καλύματα στα υπαίθρια πάρκινγκ , τα υπόστεγα , τα κλιματιστικά , οι διαμερισματώσεις που δεν αλλάζουν το εμβαδόν του κτιρίου και οι μικροδιαφορές στις διαστάσεις , ακόμα και οι ημιυπαίθριοι .

 

Από την άλλη έχουμε αυθαίρετα που είναι εξόφθαλμα και μικρουπερβάσεις . Τα πρόστιμα όμως είναι υπέρογκα και το αποτέλεσμα είναι , είτε να μην μπαίνουν στη ρύθμιση , είτε να την πληρώνουμε εμείς με την μείωση των αμοιβών μας .

 

Πραγματικά , λίγο ασχολήθηκα με τους προηγούμενους και τώρα θα ασχοληθώ με τις μεταφορές των παλιών και δεν έχω καμμία διάθεση ψυχολογικά να ασχοληθώ με το θέμα .

 

Αν πρέπει λοιπόν να προτείνουμε κάτι , τότε αυτά είναι τα εξής .

 

1. Μείωση του παραβόλου στα 100 € .

2. Αλλαγή των προστίμων από το 1983 μέχρι το 2003 με συντελεστές ανάλογα με τα χρόνια.

3. Μείωση γενικά των προστίμων σε λογικά γιά την εποχή επίπεδα .

4. Δυνατότητα λήψης δανείων με προσημείωση του ακινήτου σε όσους θέλουν να εξοφλήσουν εφ΄ άπαξ το πρόστιμο .

Αυτό θα δουλέψει πολύ στα εκτός σχεδίου , όπου πλέον το ακίνητο θα αποκτήσει αξία .

5. Η κόκκινη γραμμή να πάει σε όλα όσα έχουν άδειες χωρίς ελεγκτή δόμησης .

6. Να ενσωματωθούν οι κατηγορίες 4 και 5 και να υπάρχει αγορά γης γιά όλους μετά τα 30 χρόνια .

Ετσι θα μπορέσει το κράτος να εισπράξει λεφτά από στρατόπεδα κλπ που θα τα εντάξει στο σχέδιο , αλλά δεν θα χτίσει .

Η αγορά γης να μπορεί να γίνεται οποτεδήποτε στο χρόνο των 30 ετών και έτσι να μπορεί να δοθεί και τραπεζικό δάνειο γιά την αγορά της .

 

Αλλωστε ο διαχωρισμός μεταξύ 4 και 5 πάσχει συνταγματικά και εκεί θα υπάρξει πρόβλημα .

 

Η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι κάτι που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από ότι θα λύσει , αφού το νομικό πλαίσιο είναι θολό .

 

Κατάργηση των πολεοδομιών ΤΩΡΑ .

 

Οι μηχανικοί θα υποβάλλουν ηλεκτρονικό αρχείο των μελετών τους και οι ελεγκτές δόμησης θα ελέγχουν μόνο το περίγραμμα της οικοδομής και το ύψος . Οταν τελειώνει ένα κτίριο οι μηχανικοί θα υποβάλλουν τα τελικά σχέδια .

 

Αμεση εφαρμογή του όγκου στα οικόπεδα και κατάργηση του ΣΔ .

 

Πρέπει ίσως να κατανοήσουμε ότι ο τελικός κριτής είναι ο καταναλωτής .

 

Ετσι αν έχουμε δύο οικόπεδα όπου στο ένα ο μηχανικός θα κτίσει ένα κτίριο με πλήρη εξάντληση του όγκου , χωρίς εξώστες , και γενικά ανάσες , ενώ ο δίπλα θα κάνει πολύ κάλυτερο από άποψη ποιότητας ζωής κτίριο , είναι προφανές ότι η αγορά θα αντιμετωπίσει ανάλογα το καθένα ,  πληρώνοντας και το ανάλογο τίμημα .

 

Οταν ο αγοραστής αγόραζε ισόγειο σαλόνι και ημιυπόγεια υπνοδωμάτια , το έκανε γιατί το έπαιρνε στην μισή τιμή από το αν ήταν ισόγειο και πρώτος .

Αρα η αγορά επιβράβευε κάτι . Αν δεν το επιβράβευε δεν θα γινόταν .

 

Γενικά το πρόβλημα έχει πολλές προεκτάσεις και δεν μπορούμε να το βλέπουμε αποσπασματικά , από το πόσοι πελάτες θα χτυπήσουν την πόρτα μας .

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Γενικα σε τετοια θεματα προτιμω να ειμαι αναγνωστης, ωστε να διαβασω αποψεις εμπειροτερων συναδελφων, κυριως αυτων που δραστηριοποιουνται στα μεγαλα αστικα κεντρα.Εδω στην επαρχια υπαρχουν διαφορες.

Οποτε θα τοποθετηθω αργοτερα!

Edited by terry
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε πολλά σημεία συμφωνώ με τους συναδέρφους που ανέρτησαν τις απόψεις τους στα προηγούμενα.
Η δική μου εμπειρία στον 4014 και στον 4178 έρχεται να προσθέσει ή να συμπληρώσει τα εξής :
 
- Να μην υπάρξει (τουλάχιστον άμεσα) φορολογική επιβάρυνση για τους τακτοποιημένους χωρους.
Είναι πλέον η πρώτη ερώτηση των ενδιαφερόμενων και από τις πρώτες αιτίες αποτροπής στο να μπουν στη ρύθμιση.
 
- Να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων.
Να προσκομίζεται το πιστοποιητικό ηλεκτρονικής ταυτότητας κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό της οικοδομικής άδειας κάθε ιδιοκτησίας.
Ελάχιστοι ιδιοκτήτες δεν ακολούθησαν ή διέκοψαν τη διαδικασία ρύθμισης εν όψει κάποιας συμβολαιογραφικής πράξης και ο λόγος είναι ότι  η ρύθμιση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι υποχρεωτική.
 
Επιπρόσθετα στο παραπάνω, να εφαρμοστεί διασταύρωση στοιχείων νομιμότητας της ιδιοκτησίας από τις παροχές της ΔΕΗ
Πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν ότι "ξεγέλασαν το σύστημα" αφού το αυθαίρετό τους δεν είναι δηλωμένο πουθενά άρα δεν θα τους ανακαλύψουν ποτέ, ωστόσο απολαμβάνουν τις υπηρεσίες ρευματοδότησης και  ύδρευσης.
 
- Να γίνει άμεση και σοβαρή ενημέρωση των ιδιοκτητών ως προς την αναγκαιότητα ελέγχου ή και ένταξης στη ρύθμιση για όποια ιδιοκτησία έχει αυθαιρεσία.
Ελάχιστοι ιδιοκτήτες γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνει "αυθαιρεσία".

Ελάχιστοι ιδιοκτήτες γνωρίζουν ότι δίχως ρύθμιση δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καμιά συμβολαιογραφική πράξη.

Ελάχιστοι ιδιοκτήτες γνωρίζουν την αναγκαιότητα της ρύθμισης με τους σημερινούς όρους.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι ο 4178 αφορά ιδιοκτησίες - επαύλεις με μανδρότοιχο από φρούριο σε εκτός σχεδίου περιοχές και όχι τον κλεισμένο ΗΧ του διαμερίσματος ή το υπόγειο που έγινε κατοικία ή τη πέργολα που καλύφθηκε με μόνιμο υλικό.
Η αντιμετώπιση των παραπάνω περιπτώσεων προυποθέτει φυσικά διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας για κάθε μια περίπτωση.

 

- Η κόκκινη γραμμή να μεταφερθεί έως την ημερομηνία εφαρμογής των ελέγχων από ελεκτή δόμησης. Ο Ιούλιος του 2011 δεν έχει κανένα νόημα ύπαρξης.
 
- Προφανείς "αυθαιρεσίες" που έγιναν κατά τη κατασκευή του κτιρίου να ακολουθούν τη παλαιότητα της οικοδομικής άδειας.

Edited by yian
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

προτεινω αλλαγη του 4178 με αποτυπωση μονο των αυθαιρετων τετραγωνικων και τον αντιστοιχο συντελεστη παλαιοτητας.ουτε Δ, ουτε πρασιες κτλ.οχι στις βεβαιωσεις της στατικης επαρκειας. μονο δελτιο δομικης τρωτοτητας. αν το υπουργειο θελησει να επιμεινει στην στατικη επαρκεια, τοτε αυτη να την υποβαλλει ο αρχικος μηχανικος που υπεγραψε την αδεια ή αυτος που εκανε την αυθαιρετη κατασκευη σε περιπτωση μη υπαρξης οικοδομικης αδειας.και επειτα θελω να ξερω ως ελληνας πολιτης τη συντακτικη ομαδα του 4178 ωστε να εχουμε αμεση επαφη για να μπορουμε να θετουμε απευθειας τα ερωτηματα μας. βαρεθηκα το σπασμενο τηλεφωνο πλεον. ολοι οι μηχανικοι ειμαστε σε κατασταση νευρικης κρισης και καποιοι στρογγυλοκαθονται στα γραφεια τους και το απολαμβανουν. πρεπει να ληξει αυτη η 'ομηρια' συναδερφοι μηχανικοι. ο κατασκευαστικος κλαδος δεχεται υπουλες επιθεσεις χωρις λογο. καλη δυναμη. ωραιο το θεμα που ανοιξαμε

Edited by pantsel
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Στις περισσοτερες προτασεις θα συμφωνησω με τους συναδελφους παραπανω, σε καποια πραγματα θα διαφωνησω

Το κραυγαλεο στο οποιο διαφωνω ειναι η προσημειωση του ακινητου για δανειοδοτηση προς εφαπαξ πληρωμης δανειου.... Ειμαι εναντια στις δανειοδοτησεις, εναντια στις προσημειωσεις ακινητων, γενικα εναντια σε οτιδηποτε γινεται προς οφελος τραπεζικου συστηματος.

 

Γενικα ο 4178 οπως και ο 4014 δε μπορεσαν να αφουγκραστουν σε μεγαλο βαθμο τις αναγκες του ελληνικου λαου και τη ζωφερη ελληνικη πραγματικοτητα, με αποτελεσμα τα μετρα που αυτοι θεσπιζαν να ειναι πρακτικα ανεφικτα και δυσβασταχτα για πολυ κοσμο.

 

Δεν αντιλεγω για τα προστιμα σε μεγαλα αυθαιρετα-εξοχικες κατοικιες εκτος αστικων κεντρων, ομως ειναι αμαρτια να πληρωνουν χιλιαρικα ιδιοκτητες μικρων ακινητων εντος πολης επειδη πριν δεκαετιες καποιο λαμογιο εργολαβος αυξησε αυθαιρετα τη δομηση της οικοδομης για να δωσει παραπανω μετρα η εβγαζε παραπανω οροφους με αλχημειες.

Πρεπει να υπαρξει μεγαλυτερη ελαστικοτητα στα αποδεικτικα παλαιοτητος των αυθαιρετων κατασκευων, ειδικα οταν ειναι ευκολα αυταποδεικτες περιπτωσεις αυθαιρετων που δεν κατασκευαστηκαν απο αυτον τον ιδιοκτητη αλλα απο προκτητορες και αυτος ειναι ο καημενος που πληρωνει. ΤΡΑΓΙΚΟ...

 

Κατα τα λοιπα θαρρω πως η εφαρμογη της ηλεκτρονικης ταυτοτητας θα δωσει αρκετες λυσεις στα προβληματα, αρκει να ειναι ελαστικη ως προς τα χρονικα περιθωρια και τα προστιμα οπως και τις δοσεις αυτων.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.