Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΚΥΑ - Οδηγός Εφαρμογής Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ


Recommended Posts

"1) Κύρια κατοικία είναι η κατοικία μόνιμης διαμονής, που αναγράφεται στη φορολογική δήλωση."

 

 Κυρία κατοικία είναι εκεί που δηλώνεις στην εφορία ότι μένεις. Μπορεί να είσαι ιδιοκτήτης , μπορεί κ ενοικιαστής. Δεν έχει σημασία. Η κυρία κατοικία αυτή είναι

Δεν διαφωνούμε. Για μια τέτοια κατοικία λοιπόν που είναι κύρια για κάποιον, έρχεται το πρόγραμμα και λέει:δέχομαι να υπαχθεί στο εξοικονομώ αλλά θα υπαχθεί από τον ιδιοκτήτη της (κύριο ή επικαρπωτή) και θα είναι η μόνη (κατοικία) που αυτό το φυσικό πρόσωπο θα μπορεί να εντάξει (με την επιφύλαξη και άλλης που τυχόν έχει αλλά για να υπαχθεί θα πάει ως μερος πολυκατοικίας).

Αναφέρεις το εξής:" Υπο αυτή την έννοια, αν έχω ένα διαμέρισμα που τον νοικιάζω Σε τρίτο, και εγώ μένω σε διαμέρισμα που νοικιάζω ΑΠΟ τρίτο, τότε δεν έχω δικαίωμα αίτησης". Μάλλον πρέπει να συμπληρώσεις: δεν έχω δικαίωμα αίτησης για αυτό στο οποίο μένω γιατί είναι νοικιασμενο και όχι δικό μου, δεν είμαι κύριος ή επικαρπωτής του.Αλλά για αυτό στο οποίο νοικιάζω σε άλλον και είμαι ιδιοκτήτης του γιατί να μην μπορώ να κάνω αίτηση?

Edited by pirsogiannis
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Με το σκεπτικό των παραπάνω μπορεί κάποιος να έχει 3 διαμερίσματα που τα εκμισθώνει κι επειδή και στα 3 οι μισθωτές τα δηλώνουν σαν κύρια κατοικία να τα εντάξει και τα 3? Δεν νομίζω...

Συνάδελφε ένα φυσικό πρόσωπο = μία κατοικια μπορεί να υπάγει στο πρόγραμμα...

5.2 σελ 32.με bold.

Edited by pirsogiannis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνούμε , νομίζω, ότι ο χαρακτηρισμός "κυρία" κατοικία, είναι λανθασμένος. Κάπως αλλιώς πρέπει να διατυπωθεί.

 

Με πήρε τηλέφωνο κάποιος, για ακίνητο του αδερφού του, που είναι μοναχός στο Άγιο Όρος. Είναι δυνατόν η κυρία κατοικία του να είναι το διαμέρισμα; Δε ξέρω....κάπου μου φέρνει κ γέλιο :P

Link to comment
Share on other sites

Κάθε ωφελούμενος μπορεί να κάνει αίτηση για μια επιλέξιμη κατοικία. 

 

pirsogiannis και ba2323 απαντησαμε ταυτόχρονα :)

Edited by Mary_Mary
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Με το σκεπτικό των παραπάνω μπορεί κάποιος να έχει 3 διαμερίσματα που τα εκμισθώνει κι επειδή και στα 3 οι μισθωτές τα δηλώνουν σαν κύρια κατοικία να τα εντάξει και τα 3? Δεν νομίζω...

Μην λέμε πάλι τα ίδια... Μια και μόνο αίτηση μπορεί να κάνει ένα φυσικό πρόσωπο! Άρα 1 από τα 3 διαμερίσματα

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Με προβληματιζουν τα εξης εμενα:

1ον σε περιπτωση πολυκατοικιας εξαρταται ο ιδιωτης απο τους αλλους (ειτε να μην υπαναχωρησουν στο εργο ειτε να μην προκυψει προβλημα στο δανειο). Αρα ειναι προτιμοτερο να κανει αιτηση ως διαμερισμα (δεν μπαινει η εξωπορτα του διαμερισματος μεν και δεν μπλεκουν στις κοινοχρηστες πχ λεβητας). Βλεπω ομως οτι δεν αφορα μονο αντικατασταση συστηματος. Αφορα και εγκατασταση νεου. Σε συνδυασμο με τις προβλεψεις του 4495 μπορει να αυτονομηθει; ιδωμεν.

 

2ον βραχυχρονια μισθωση και 1η κατοικια δεν βλεπω πως γινεται αλλα ισως το προεβλεψαν γιατι μπορει και να γινεται ωστε να μην αδικηθει καποιος.

 

3ον Μπορει για μικρο ποσο ιδιωτικων κεφαλαιων να ειναι προτιμοτερο να μην παρει δανειακη συμβαση (βαζει αυτος αν θελει προκαταβολες και ευθυνεται για τα ποσα) αλλα ειναι προτιμοτερο να ελεγχθει και νωρις (αφου ο ελεγχος γινεται πριν την καταβολη οποιασδηποτε ενισχυσης). Αρα και προκαταβολης αν καταλαβαινω καλα.

Σε περιπτωση μονο ιδιωτικης συμμετοχης δεν προβλεπεται προκαταβολη.

 

4ον το 1ο πεα ειναι ολο το προγραμμα. Μπορει να μην εγκριθει και να εχουμε κανει και τη δουλεια του συμβουλου (πρακτικα μετα ειναι διαδικαστικου χαρακτηρα εκτελεσης και εποπτειας).

 

5ον με την καταργηση της 48ωρης ενημερωσης καθε θερμομονωση δωματος θα απαιτει και μικρης κλιμακας. Οι εργασιες του ΙΙ λοιπον εκτελουνται δυσκολοτερα του Ι προγραμματος.

Link to comment
Share on other sites

Το παράδοξο είναι ότι θέλει μικρης κλιμακας για εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης (πχ ατομική θέρμανση σε διαμέρισμα) αλλά όχι για εγκατάσταση λέβητα ή αντλίας !!!! 

Link to comment
Share on other sites

Όχι, αν εκμισθώνει κ τα 3 , τότε κανένα δεν είναι κυρία κατοικια

Μπορει και οι 3 νοικιαρηδες να το χουν δηλωσει 1η. Ο ψιλος κυριος η επικαρπωτης ομως κανει 1 αιτηση. 2η κανει μονο αν συμμετεχει και σε καποια πολυκατοικια.

 

Θα γινει του μερισματος που θα τους πεταει εξω εξαρχης.

 

Edit: εχει δει κανεις οτι αναφερεται περι τροποποιησης σεναριων στο bc μετα την εκδοση του πεα;

Edited by Sw0rdf1sh
Link to comment
Share on other sites

«Ριζική ανακαίνιση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας (ανακαίνιση μεγάλης κλίμακας)»: η ανακαίνιση κατά την οποία η συνολική δαπάνη της ανακαίνισης που αφορά το κέλυφος του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας ή τα τεχνικά συστήματά τους υπερβαίνει το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της τρέχουσας αξίας του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας, βάσει του ελαχίστου κόστους οικοδόμησης, εξαιρουμένης της αξίας του οικοπέδου επί του οποίου έχει κατασκευαστεί το κτίριο.»

Λοιπόν από ένα απλό κατ'αρχήν ψάξιμο που έκανα , μιας και δεν είχα ασχοληθεί με ΕΚΚΟ, βρήκα τα εξής:

ΕΚΚΟ = Κ.Ε. * Μ.Ο. * Σ.Μ. * Σ.Ο. * Σ.Π.

ΕΚΚΟ =  ελάχιστο κόστος κατασκευή οικοδομής

Κ.Ε. = κόστος εκκίνησης, για διαμέρισμα πολυκατοικίας 400ε/μ2 , για μονοκατοικία 460ε/μ2.

Μ.Ο.= μέγεθος οικοδομής, το άθροισμα των κυρίων χώρων (όπως μετράνε στον σ.δ.) και των βοηθητικών χώρων (πυλωτή,υπόγειο,κλιμακοστάσια κλπ). Οι βοηθητικοί χώροι δεν πάνε με τα μ2 τους αλλά ανάγονται με τον ΣΑΒ (συντελεστής αναγωγής βοηθητικών χώρων) σε μ2 ισοδυναμων κυρίων χωρων.

Σ.Μ. = συντελεστής μεγέθους ίσος με 1 για όλες τις κατηγορίες κτιρίων μεγέθους έως 500 τ.μ. (άρα και διαμερίσματα πολυκατοικιών), πλην μονοκατοικιών.

Σ.Ο. = συντελεστής οψεων, τιμές 1 - 1,03 - 1,06 για κτίρια με αριθμό όψεων αντιστοίχως 2,3,4.

Σ.Π.=συντελεστής πολυτελείας που παίρνει τιμές:

Εάν η οικοδομή είναι κτίριο γραφείων-καταστημάτων ή κατοικιών, πλην μονοκατοικίας και ανεγείρεται σε περιοχή ενταγμένη στο σύστημα Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων:

Ο ΣΠ έχει τιμή ίση με 1,00, για περιοχές με ΤΖ μέχρι και τη μέση της Περιφέρειας (μΤΖ: μέσος αριθμητικός όρος του συνόλου των ΤΖ των ζωνών που περιλαμβάνονται στην Περιφέρεια). Ειδικά για την Αττική, μέχρι τη μέση ΤΖ (μΤΖ) του οικείου Νομαρχιακού Διαμερίσματος (Αθηνών και Πειραιώς), ή Νομαρχίας (Ανατολικής και Δυτικής Αττικής).

Ο ΣΠ έχει τιμές που μεταβάλλονται γραμμικά από 1,00 μέχρι 1,50 για περιοχές με ΤΖ από ίσες με τη μΤΖ έως το διπλάσιό της.

Για ΤΖ μεγαλύτερες, η τιμή του συντελεστή παραμένει 1,50. Ο αριθμητικός μέσος όρος (μΤΖ) εξάγεται και δίνεται από τις Επιτροπές του άρθρου 41 του ν.1249/82, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των εκάστοτε αναθεωρημένων ΤΖ.

Εάν η οικοδομή ανεγείρεται σε περιοχή εκτός συστήματος ΑΑΑ, αλλά εντός πλάτους τριών (3) χιλιομέτρων περί την εντός του συστήματος περιοχή, ως ΤΖ, για τον προσδιορισμό του εφαρμοστέου ΣΠ, λαμβάνεται αυτή της πλησιέστερης ΤΖ. Η απόσταση της οικοδομής απο τα όρια της ζώνης καθορίζεται και βεβαιώνεται από το μηχανικό μελετητή του Τοπογραφικού Διαγράμματος της οικοδομικής αδείας κατά την έκδοση της.

Εάν η οικοδομή ανεγείρεται σε περιοχή εκτός συστήματος ΑΑΑ και εκτός (πέραν) της ως άνω ζώνης των τριών χιλιομέτρων, ο ΣΠ ορίζεται ίσος με 1,00.

Ο ΣΠ ορίζεται μια φορά προ της εκδόσεως της οικοδομικής αδείας και η τιμή του παραμένει σταθερή για την εξεταζόμενη οικοδομή, ανεξάρτητα από τις τυχόν μεταγενέστερες μεταβολές των ΤΖ.

Για οικοδομές της κατηγορίας β (μονοκατοικίες), ο ΣΠ είναι ανεξάρτητος της θέσης του ακινήτου, συναρτάται με την επιφάνειά του και είναι ίσος

με τη μονάδα, για κτίρια μέχρι 200 μ2

απο 1,00 μέχρι 1,60 (γραμμικά, μεταβαλλόμενος), για κτίρια απο 200 μέχρι 700 μ2

και 1,60 για κτίρια πάνω απο 700 μ2

 

Άρα με βάση τα παραπάνω για ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας 75τ.μ.,  με τρεις όψεις,σε περιοχή με ΤΖ 1100 ευρώ (στην περιφέρεια μου η μτΖ είναι περίπου 727 ευρώ άρα στην πόλη μου αυτή είναι μια υψηλή ΤΖ) προκύπτουν:

ΕΚΚΟ = Κ.Ε. * Μ.Ο. * Σ.Μ. * Σ.Ο. * Σ.Π. = 400 * 75 * 1 * 1,03 * 1,25655 = 38.827,40

Το 25% * 38.827,40 = 9.706,85. Άρα για παρεμβάσεις άνω αυτού του ποσού χρειάζεται ΜΕΑ και οικοδομική άδεια...

Αν έχω καταλάβει κάτι λάθος διορθώστε με :smile: , γιατί τώρα ασχολήθηκα πρώτη φορά με ΕΚΚΟ.

Edited by pirsogiannis
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.