Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δέκα χρόνια ζωής απομένουν στο ΤΣΜΕΔΕ


Engineer

Recommended Posts

Δέκα χρόνια ζωής έχει το ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), μετά τις αθρόες διαγραφές που ζητούν οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να γλιτώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 12.000 ευρώ που ζητεί με καθυστέρηση δύο ετών η κυβέρνηση μέσω του ΕΤΑΑ.

 

Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση, ενεργοποιώντας με καθυστέρηση δύο ετών διατάξεις του Ν. 3986/2011 και ενώ το επάγγελμα βρίσκεται εν πλήρει συρρικνώσει εξ αιτίας της κρίσης, ζητά από τους ασφαλισμένους μηχανικούς να πληρώσουν αυξημένες κατά 28% τις εισφορές και με αλλαγή της ασφαλιστικής κλάσης, όπως προβλέπει ο ενεργοποιούμενος νόμος.

 

Φαίνεται ότι πρόκειται για μαζική έξοδο των ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης και έχουν θεμελιώσει δικαίωμα. Το γεγονός αυτό μειώνει την «ζωή» του Ταμείου από 26 έτη σε λιγότερο από 10, όπως προκύπτει και από την ειδική αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας που συνέταξε ο επίκουρος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος Ζυμπίδης. Το θέμα προκύπτει λόγω της ανυπαρξίας έργων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και έτσι δεν κατόρθωσαν ακόμη να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές του β' εξαμήνου του 2013, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

 

Η μελέτη έδειξε ότι η αναλογία των εργαζομένων προς τους συνταξιούχους, που ήταν τελευταία 5:1, με την κρίση φθάνει στο χαμηλό επίπεδο 2:1, δηλαδή 2 εργαζόμενοι σε ένα συνταξιούχο. Το θέμα είναι σοβαρότατο και θα πρέπει να πάρουμε απόφαση να προτείνουμε προς το ΕΤΑΑ και την κυβέρνηση όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην πτωχεύσει το ασφαλιστικό ταμείο μας. Ηδη εμείς στη Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ έχουμε πάρει όλες τις σχετικές αποφάσεις για να παραταθεί η προθεσμία μέχρι 31.8.2014. Από εκεί και πέρα θα περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ, επί αιτήσεως του ΤΕΕ κατά της υπουργικής απόφασης, η οποία πιθανολογείται να κάνει δεκτή την απόφαση.

 

Είναι γεγονός ότι το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα είναι αναδιανεμητικό και βασίζεται στο ότι οι σημερινές γενιές χρηματοδοτούν το Ταμείο με τις εισφορές τους για να λαμβάνουν σύνταξη οι συνταξιούχοι μας. Εξ άλλου το θέμα είναι σοβαρό, διότι με το PSI μάς λήστεψαν περίπου 2 δισ. ευρώ από την περιουσία μας και έτσι το πρόβλημα καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο. Θα πρέπει από τώρα να ζητήσουμε από την πολιτεία ότι αν σε περίπτωση πτωχεύσει το Ταμείο θα πρέπει το κράτος να μας χορηγεί τις συντάξεις που παίρνουμε σήμερα βάσει του Ν. 3518/2006, διότι το κράτος είναι υπεύθυνο για όλα τα προβλήματα που δημιούργησε στο Ταμείο μας.

 

Posted Image

 

 

Η Διεύθυνση Λογιστικού του ΤΣΜΕΔΕ ανά μήνα εκδίδει τα έσοδα του Ταμείου. ώστε να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματά μας. Θα πρέπει να πεισθεί το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ ότι το Ταμείο μας βουλιάζει και είναι υποχρεωμένο να προτείνει προς την κυβέρνηση όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μη βουλιάξει το άλλοτε δυναμικότερο Ταμείο της χώρας, με περιουσία που άγγιζε τα 4 δισ. ευρώ και μετά τη ληστεία των μισών από την κυβέρνηση με το PSI σήμερα έφθασε να έχει 2 δισ. ευρώ.

 

Προκύπτουν σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση που μας λήστεψε τα 2 δισ. ευρώ και περιμένουμε είτε από τη Δ.Ε. του ΤΕΕ είτε από τη Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ είτε από το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ υποβάλλουν τις σχετικές μηνύσεις, διότι το έγκλημα που διεπράχθη είναι πασιφανές. Η πολιτεία πρέπει να υποχρεωθεί με αγωγές να υποχρεωθεί να μας επιστρέψει τα 2 δισ. ευρώ που μας λήστεψε τουλάχιστον. Δεν μπορούμε ακόμα να καταλάβουμε για ποιο λόγο η κυβέρνηση διέγραψε την οφειλή του και δεν πλήρωσε τα ομόλογα που είχαμε αγοράσει, όταν τα είχαμε εκδώσει. Θα πρέπει ακόμα να πάμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, διότι εμείς πληρώναμε τις εισφορές μας για μια ικανοποιητική σύνταξη, όπως προέβλεπε ο νόμος 3518/2006. Το βασικό ερώτημά μας δεν έχει απαντηθεί. 'Η μάλλον μας είπαν για να σωθεί η χώρα, όμως γιατί δεν πάνε φυλακή όσοι έφεραν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση; Γιατί να πληρώσω εγώ τη δήθεν χρεοκοπία της χώρας, όπως ισχυρίζονται;

 

Δυστυχώς το ΤΕΕ δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τη σχετική αναλογιστική μελέτη που συνέταξε ο καθηγητής Αλέξανδρος Ζυμπίδης, και γι' αυτό νομίζουμε ότι η Δ.Ε. του ΤΕΕ έχει τεράστιες ευθύνες για το θέμα αυτό. Τα αλλοπρόσαλλα μνημόνια και όλοι οι ψηφισθέντες νόμοι από το 2010 μέχρι σήμερα ήσαν καταστροφικοί και θα έπρεπε εντός της προθεσμίας των εξήντα (60) ημερών να είχαν προσβληθεί με αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ.

 

Οι νομικοί μας είπαν ότι η Δ.Ε. του ΤΕΕ και το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ νομιμοποιούνται για να συντάξουν τα δικόγραφα. Επομένως όλοι οι φορείς είναι απολύτως υπεύθυνοι εάν έπειτα από λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει ΤΣΜΕΔΕ, οπότε τότε η μόνη λύση θα είναι να αναγκαστεί η πολιτεία να επιχορηγεί και το Ταμείο μας. Εμείς έχουμε αναλύσει όλες τις παραμέτρους και την πορεία του ΤΣΜΕΔΕ μέχρι το 2010, οπότε και άρχισε η κατρακύλα και οι απομειώσεις των συντάξεών μας. Απόδειξη αυτού είναι ότι με τα αποτελέσματα στις τελευταίες ευρωεκλογές απεδείχθη η εναντίωση των πολιτών στα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις από την 1η.8.2010 μέχρι σήμερα.

 

Πάντως ένα είναι γεγονός. Οτι σήμερα, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη, το ΤΣΜΕΔΕ έχει ζωή για 10 χρόνια. Επομένως κατά τη θεωρία των αναλογιστικών μελετών δύο πράγματα πρέπει να συμβούν. 'Η να αυξηθούν οι εισφορές των εν ενεργεία μηχανικών ή να μειωθούν οι συντάξεις, ώστε το ισοζύγιο να είναι ισοσκελισμένο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι όλες οι προηγούμενες αναλογιστικές μελέτες (τέσσερες σε αριθμό), που έκανε ο καθηγητής Νικόλαος Φράγκος, είχαν δείξει όλες ότι έπρεπε να είχαν αυξηθεί οι εισφορές από τότε, αλλά αντέδρασε από τότε η Δ.Ε. του ΤΕΕ. Ηλθε η ώρα να απολογηθούν όλοι. Μεγάλη ευθύνη φέρνουν και οι υπουργοί Εργασίας της αναφερθείσας χρονικής περιόδου, αλλά ως φαίνεται δεν φοβούνται διότι πρόλαβαν και έχουν εκδώσει το νόμο «περί μη ευθύνης υπουργών».

 

*Μέλος της Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ, αντιπροέδρος ΕΣΤΑΜΕΔΕ

 

Πηγή και πλήρες κείμενο: http://www.enet.gr/?.../2014&id=435323

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 32
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πολύ λιγότερα χρόνια απομένουν στους ασφαλισμένους του με τις εισφορές-μαμουθ που ρίξατε στην πλάτη τους ωσάν να ήταν γαιδούρια

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Και να λέγαμε ότι ήταν ένα ταμείο που έδινε μεγάλες παροχές στους ασφαλισμένους του????

Ο αριθμός των συνταξιούχων ήταν ελάχιστος μέχρι πριν 10 χρόνια. Μηχανικός ελ. επαγγελματίας κάτω των 75 ετών και συνταξιούχος ήταν σπάνιο φαινόμενο. Συντάξεις δεκαπενταετίας ή μητέρων ανηλίκων δεν υπήρχαν.

Οι παροχές υγείας ήταν ελάχιστες. Πληρώναμε τα πάντα από την τσέπη μας και ύστερα τα αναζητούσαμε.

Γι αυτό και το ΤΣΜΕΔΕ ήταν ένα εύρωστο ταμείο...... με δική του τράπεζα και μεγάλο ιδιόκτητο κτίριο.

Τίς πταίει για τη σημερινή του κατάντια????

Θα αναζητηθούν ποτέ ευθύνες????

Ποιοί έπαιξαν παιχνίδια ερήμην μας  και χάσαμε  την αξιοπρέπεια των γηρατειών μας????

  • Upvote 9
Link to comment
Share on other sites

προτιμησαν    την  λυση  της   αυξησης  ασφαλιστικων  εισφορων

ουτε  ξερουν  τι  τους  γινεται .

 η  ζωη  που  εχει  το  ταμειο μας   υπο  την  παρουσα  κατασταση 

ειναι  5-6   χρονια ,  εφοσον   επιβληθουν  και  οι  ληστρικες  αυξησεις  ,  δηλαδη  3  τριετιες  μετα  το  2011. 

ολα  μετα  τελειωνουν   και  θα  δεις  το  φαινομενο  70.000  μελη  που  τωρα  τα  κουτσοκαταφερνουν  να 

πληρωνουν  να   σηκωσουν  τα  χερια  ψηλα   ,  ιδιως  αν  συνεχιστει  και  αυτη  η  πρωτοφανης  φορολογηση 

των  ελευθ  επαγγελματιων  . 

εχουμε  ημερομηνια  ληξης  κυριοι   ,  ελπιζω  με  τις  μ@@@@@@@  αποφασεις  των  υπουργων 

και  του   συναφιου   τους  να  μην  εχει   ημερομηνια  ληξη  και  η  χωρας  μας  .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή τι να κάνουμε?

Ετσι και αλλιώς στα σχέδια είναι ενοποίηση των ταμείων από 1/1/15.... Υπό αυτές τις συνθήκες το ΤΣΜΕΔΕ έχει κάποιους μήνες ζωή...

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Οι ειδικοί λένε ότι κλειδί στην βιωσιμότητα ενός ταμείου είναι η αναλογία εργαζόμενοι:συνταξιούχοι.

Η αναλογία λοιπόν αυτή το 2004 ήταν 7:1,

με την αρχή της κρίσης έγινε 5:1

και τώρα πλέον είναι 2:1 (δυσκολεύομαι να το πιστέψω αυτό το νούμερο, μου φαίνεται αδύνατο να έγινε αυτό μέσα σε 10 χρόνια, αλλά και 4:1 να είναι πλέον πάλι μιλάμε για μεγάλη αλλαγή).

Συνυπολογίζοντας ότι από τους "2", τις εισφορές του το Β' 2013 τις πλήρωσε ο 1,2-1,4 (από τους Ε.Ε.) ή περίπου 1,5 από το σύνολο των ασφαλισμένων, καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει σιγά σιγά να βράσουμε στάρι....

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.