Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ψηφίστηκε χτες ο νόμος για δάση, Ενεργειακούς Επιθεωρητές και ΠΕΑ


dimitris GM

Recommended Posts

sdim

πολυ  σωστα...

 

και το παρακατω δινει τις απαντησεις

 

10 Φεβ 2014
Είναι η έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού προαιρετική;
Πολλά έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες σχετικά με την έκδοση Ενεργειακών Πιστοποιητικών και αν αυτή παραμένει υποχρεωτική ή έγινε προαιρετική.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την έκδοση της ΠΟΛ. 1013/7-1-2014 σχετικά με την ηλεκτρονική καταχώριση μισθωτηρίων στο taxisnet. Σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ 1 της παραπάνω απόφασης φαίνεται οτι η συμπλήρωση των στοιχείων του Ενεργειακού Πιστοποιητικού είναι προαιρετική.

Το επιβεβαιώσαμε όταν προσπαθήσαμε να καταχωρήσουμε ένα μισθωτήριο στην -κατά τ' άλλα πολύ καλή- ηλεκτρονική υπηρεσία του www.gsis.gr

Προφανώς το οτι η καταχώρηση του ΠΕΑ σε ένα πληροφοριακό σύστημα είναι προαιρετική, σε καμία περίπτωση δεν καταργεί τον νόμο 4122/19-2-2013, o οποίος στα άρθρο 12 & 13, αναφέρει ρητά πότε απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ και ποιες κυρώσεις επιβάλλονται σε περίπτωση μη έκδοσης ΠΕΑ.

Δύο είναι οι λόγοι που κατά την εκτίμησή μας οδήγησαν το Υπουργείο Οικονομικών σε τέτοιο ατόπημα:
α. άγνοια της νομοθεσίας περί έκδοσης Ενεργειακών Πιστοποιητικών ή το πιο πιθανό
β. επειδή η έκδοση ΠΕΑ δεν απαιτείται σε όλες τις περιπτώσεις (πχ. μνημεία, χώροι λατρείας, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κλπ) έκριναν πιο εύκολη λύση να θέσουν το πεδίο καταχώρησης ΠΕΑ ως μη υποχρεωτικό

Τεχνικά υπάρχουν αρκετά απλοί τρόποι να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο

πχ. θα μπορούσε να προηγείται ερώτημα αν υπάρχει υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ (με link σε ενημερωτικό πινακάκι περί απαιτήσεων έκδοσης ΠΕΑ).

Αν το ερώτημα απαντηθεί θετικά, θα ζητούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία ΠΕΑ. Αν απαντηθεί αρνητικά δεν ζητούνται στοιχεία ΠΕΑ. Με τον τρόπο ο ιδιοκτήτης ενημερώνεται για την υποχρέωση εέκδοσης ΠΕΑ και (σε περίπτωση μη έκδοσης) εν γνώση του αναλαμβάνει την ευθύνη μη έκδοσης.

Ελπίζουμε να είναι μια παράβλεψη που σύντομα θα διορθωθεί γιατί έχει ήδη δημιουργήσει αρκετά ερωτήματα.

Όσο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που ρωτούν εμάς τους επιθεωρητές ως προς την υποχρέωση έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών, η απάντηση πρέπει να είναι απόλυτη και σαφής: Ισχύει ότι προβλέπεται από τον Νόμο 4122, τίποτα δεν έχει αλλάξει.
tags: πεα

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 104
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Θα μπορούσε κάλλιστα η πλατφόρμα των μισθωτηριων να συνδέεται αυτοματοποιημενα με το περιουσιολογιο του κάθε ιδιοκτήτη μέσω του ΑΤΑΚ του κάθε ακινήτου και από εκεί να λαμβάνονται όλες οι πληροφορίες αναφορικά με τη χρήση του ακινήτου και την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ η όχι.

Χωρίς να χρειάζεται ο καθένας ούτε κουτάκια να κλικαρει ούτε ευθύνες να αναλαμβάνει.

Όμορφα κι ωραία, χρήση διαμερίσματος >50τ.μ. απαιτεί ΠΕΑ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Και από 1/1/2016 το εμβαδομετρικο κριτήριο απαλειφεται.

Χρήση αποθήκης δε χρήζει έκδοσης ΠΕΑ.

Τα πράγματα είναι απλούστατα πραγματικά.

 

Τώρα για το ενδεχόμενο σύνδεσης της πλατφόρμας με κτηματολογιο, ιδιοκτησιακα δεδομένα και αλλαγές αρίθμησης και ονομασίας οδού, νομίζω είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο για οποιαδήποτε συζήτηση.

 

Εδώ καλά καλά τα πιο απλά δε μπορούν να υλοποιήσουν..

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ολα ειναι εδω.. :smile:

[στο 18]

 

καλημερα

 

 

http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Help/FAQsPages/FAQs_misthwsewn.html

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ΠΕΑ δεν χρειάζεται στην ανανέωση, σωστά;

 

Αφου αφορά τον ίδιο μισθωτή ... όχι !

 

Αν όμως στη διάρκεια της αρχικής μίσθωσης έχουν γίνει ενεργεακές επεμβάσεις απο μέρος του εκμισθωρτή ή του μισθωτή (με την έγκριση του εκμισθωτή) .... τότε απαιτείται νέο ΠΕΑ !!! :)

Link to comment
Share on other sites

Ασχετο μεν, αλλα καθολου ασημαντο δε:

 

Τελικα το αρθρο 52 για τις ελληνικες ζυθοποιιες δεν μπηκε στο νομοσχεδιο?

Καπου διαβασα οτι το εχωσαν ως τροπολογια?

Link to comment
Share on other sites

άρα αν είναι παλιό συμβόλαιο, προ ΠΕΑ, πως θα γνωριζει το συστησ, αυτόματα, ότι δεν υπάρχει υποχρέωση για ΠΕΑ;

Link to comment
Share on other sites

Αν το μισθωτήριο συμβόλαιο είναι πριν την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ (09/01/2012), τότε είχε υποβληθεί σε έντυπη μορφή (χειρόγραφο) στην ΔΟΥ. Η ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής υποβολής μέσω taxis, των νέων μισθωτηρίων ήταν η 01/01/2014 και για τα ήδη κατατεθειμένα στην ΔΟΥ, δεν απαιτούνταν ούτε και απαιτείται η υποβολή τους και ηλεκτρονικά.

Αν για μια τέτοια μίσθωση πρόκειται να γίνει ανανέωσή της, τότε, όπως γράφει στις οδηγίες: <<Υποβάλουμε μέσω taxisnet μια νέα δήλωση μίσθωσης (εξαρχής) όπου θα συμπληρώσουμε όλα τα πεδία αποτυπώνοντας την πραγματική εικόνα της μίσθωσης όπως θέλουμε να ισχύει από εδώ και πέρα. Επιπλέον όμως θα επιλέξουμε και το πεδίο «Η μίσθωση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης»>>. Ανάμεσα σε αυτά που θα πρέπει να καταχωρηθούν θα είναι και το ΠΕΑ, σε περίπτωση που απαιτείται.

Το αν απαιτείται ή όχι, μπορεί να ελέγχεται αυτόματα από το σύστημα, μέσω του ΑΤΑΚ, όπως έγραψε και ο Inzaghi, για όσα βέβαια ακίνητα έχουν λάβει τέτοιο αριθμό, και εφόσον η συμπλήρωσή του γίνει υποχρεωτική (τώρα είναι προαιρετική).

Link to comment
Share on other sites

προβλήματα

-θα πρέπει να προστεθούν οι κατηγορίες κτηρίων που δεν θέλουν ΠΕΑ στο ταξις ώστε να μην απαιτείται ΠΕΑ

-καθώς δεν απαιτείται να ενημερωθεί το ΠΕΑ όταν αλλάξει ο ιδιοκτήτης θα είναι δύσκολη η επαλήθευση του ΠΕΑ στο μισθωτήριο του νέου ιδιοκτήτη, ιδιαίτερα σε περιοχές χωρίς αρίθμηση οδών και χωρίς κτηματολογίο.

-Αν αλλάξει η αρίθμηση ή η ονομασία ενός δρόμου πως θα γίνει η επαλήθευση του ΠΕΑ αφού θα είναι για διαφορετική διεύθυνση;

-οι λογιστές θα πρέπει να μάθουν τις εξαιρέσεις από την έκδοση ΠΕΑ.

-όσοι έχουν πέσει θύμα απατεώνων με πλαστά ΠΕΑ κινδυνεύουν να μπλέξουν για πλαστογραφία.

Κανένα από τα προβλήματα αυτά δεν υφίστανται .... Οτι και να αλλάξει , οδός , ιδιοκτήτης κλπ , υπάρχει κάτι που δεν αλλάζει , ο αριθμός παροχής ρεύματος , ο οποίος υπάρχει στο Ε9 . Αν κλικάρεις και  το κουτάκι με τη χρήση και γίνει υποχρεωτικό  για κάθε κατάστημα , κατοικία και γραφείο να συμπληρώνεται το Π.Ε.Α. και εφ' όσον δεν υπάρχει πρόβλημα με την αναγνώριση έγκυρου η άκυρου Π.Ε.Α. ( όπως γίνεται π.χ. με τον ΑΦΜ σε πάμπολες εφαρμογές ) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα , όπως και δεν υπήρχε ( @@ Θεοχάρη ήταν για άγνωστους λόγους )........ !

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.