Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δικαιολογητικά, Διαδικασία


ΤΟΠΟΓΑΒΡΟΣ

Recommended Posts

Θέτω μία ανησυχία που έχω σχετικά με το διαδικαστικό του θέματος στις πολεοδομίες.

 

Προς το παρόν ο φόρτος είναι μίκρος αφού οι αιτήσεις μέχρι σήμερα είναι κάποιες λίγες χιλιάδες.

Κάποιοι υπόλογίζουν τον συνολικό αριθμό των χώρων που θα ρυθμιστεί η χρήση τους στους 1,5 εκατ.

 

Ήδη σε πολλές πολεοδομίες τα τμήματα - γραφεία που χρεώθηκαν τον έλεγχο των φακέλων που υποβάλονται, οριακά τα καταφέρνουν. Και έχουμε Ιούλιο...

Από Σεπτέμβριο τι θα γίνει;

Υπόψην πως βλέπω κυρίως μηχανικούς να κάνουν την διεκπεραίωση.

Φαντάζεστε να πλακώσουν κατά χιλιάδες οι ιδιοκτήτες (που όλο και κάποια έλειψη θα έχει ο φάκελός τους);

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν νομίζω πως θα κάνουν ποτέ οι ιδιοκτήτες την διεκπεραίωση. Ο μηχανικός στην Ελλάδα έχει καταντήσει ο ιδανικός διεκπεραιωτής ζητημάτων δημόσιας διοίκησης. Γιατί να μπλέξει ένας ιδιώτης με όλα αυτά; Πέραν όλων μια χαρά εσοδα για το κράτος είναι αν και διατηρώ και εγώ τις επιφυλάξεις μου αν έστω και το 50% των χώρων που μπορούν να επωφεληθούν από το παρόν νομοσχέδιο θα δηλωθεί.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί να μπλέξει ένας ιδιώτης με όλα αυτά;

 

Για να μην πληρώσει στον μηχανικό αμοιβή για την διεκπεραίωση της διαδικασίας.

Τα 232 ευρώ + ΦΠΑ είναι μόνο για την μελέτη της κάτοψης, την διαγράμμιση του χώρου, την σύνταξη της τεχνικής έκθεση και να βγάλει από το σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ κωδικό πληρωμής.

Άντε το πολύ πολύ να πάει και στην ΕΤΕ να καταθέση την αμοιβή.

Η ανεύρεση σχεδίων, στελέχους, η συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης, το παράβολο των 250 ή 350 ευρώ στην ΔΟΥ, η αίτηση για την πολεοδομία, το φακέλωμα όλων αυτών και το στήσιμο στην πολεοδομία κοστίζουν πολύ σε χρόνο (και βενζίνα) και πρέπει να αμοιφθούν με χρήμα.

 

 

Πέραν όλων μια χαρά εσοδα για το κράτος είναι αν και διατηρώ και εγώ τις επιφυλάξεις μου αν έστω και το 50% των χώρων που μπορούν να επωφεληθούν από το παρόν νομοσχέδιο θα δηλωθεί.

 

Θα επωφεληθούν τα 150% των χώρων.

Δηλαδή ακόμα και οι σοφίτες που έχουν ξεπεράσει και τον εγκεκριμένο όγκο και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος.

Link to comment
Share on other sites

Θα αμοιφθούν όμως τα παρελκόμενα έξοδα που προκύπτουν; Όταν υπάρχει η κατώτατη αμοιβή θα απευθυνθεί ο ιδιωτης σε αυτόν που δε θα του χρεώσει τα έξτρα. Και θα είναι πάρα πολλοί αυτοί που δε θα χρεώνουν το χρόνο και το χρήμα που αφιερώνει ο μηχανικός επιπλέον για να γίνει η δουλειά. Σε τέτοια γραφειοκρατικά απολύτως θέματα ο ιδιώτης ψάχνει τη φθηνότερη δυνατή λύση. Χωρίς να θέλω να πω ότι δεν υπαρχουν και πιο δύσκολές υποθέσεις, οι περισσοτερες δηλώσεις είναι μια διαδικασία απλή.Χρονοβόρα μεν αλλά απλή.

Link to comment
Share on other sites

Όσο αναφορά τον υπολογισμό, το πρόστιμο και τα παράβολα υπολογίζονται για κάθε η.χ. ή για το σύνολό τους??? Δηλαδή έχουμε 4 ημιηπαίθριους χώρους στο ίδιο κτίριο... Πόσες φορές πληρώνεται το παράβολο, το πρόστιμο, η αμοιβή του μηχανικού??? Τι γίνεται αν στο ίδιο κτίριο έχουμε και η.χ. και υπόγεια που είναι να τακτοποιηθούν??? Και οι ώρες εργασίας του μηχανικού πως υπολογίζονται??? Τι ακριβώς κάνει ο μηχανικός για την τακτοποίηση??? Τι δικαιολογητικά χρειάζονται??? Ευχαριστώ προκαταβολικά!!!

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν συνάδελφοι έχω το εξής θέμα:

 

Σε οικόπεδο 200 τ.μ. εντός σχεδίου και με ΣΔ 1,2, είχε χτιστεί ισόγεια κατοικία 100 τ.μ. με άδεια του 1983 και καθ' όλα νόμιμη.

 

Με καινούργια άδεια του 1999 έγινε προσθήκη Α' και Β' ορόφου από 70 τ.μ. έκαστως, κάτι που σημαίνει ότι εξαντλήθηκε ο συντελεστής δόμησης.

 

Επίσης ο κάθε όροφος έχει 16 τ.μ. ημιυπαίθριο χώρο και 8,5 τ.μ. εξώστη, σύνολο δηλαδή 24,5 σε κάθε όροφο ή 49 τ.μ. στο σύνολο, αντί 56 τ.μ. (40% * 140 τ.μ. = 56 τ.μ.) που θα μπορούσε να εξαντληθεί. Στο Διάγραμμα Κάλυψης, που έχω στα χέρια μου, ο τότε μηχανικός πάντως έγραψε "24,5 + 24,5 = 56 τ.μ. = 56 τ.μ. επιτρεπόμενη", ίσως από λάθος.

 

Όταν οι ιδιοκτήτες, πατέρας και 2 παιδιά, το χτίσανε κλείσανε τον ημιυπαίθριο χώρο ΑΛΛΑ κλείσανε επίσης επιπλέον 20 τ.μ., 14 τ.μ. στο Α' όροφο και 6 τ.μ. στον Β' όροφο!

 

Ο συντελεστής όγκου δεν έχει εξαντληθεί σύμφωνα πάντα με το Διάγραμμα Κάλυψης.

 

Ερωτήσεις:

 

Πρώτον (η ηλίθια ερώτηση), μπορούν με κάποιο τρόπο να νομιμοποιηθούν (ή τακτοποιηθούν) τα επιπλέον 20 τ.μ.; Μάλλον όχι απαντώ εγώ ο ίδιος και σύμφωνα με αυτά που έχω διαβάσει εδώ μέσα, έτσι;

 

Και δεύτερον, μπορώ να τακτοποιήσω σύμφωνα με τον Ν. 3843/2010 τον κλεισμένο ημιυπαίθριο χώρο και να αφήσω στο έλεος του Θεού τα υπόλοιπα; Ή να μην μπλέξω μήπως γίνει καμιά αυτοψία και βρω το μπελά μου αφού μόνο ένας τυφλός δεν θα έβλεπε την αυθαιρεσία;

 

Υ.Γ. Δηλώνω άσχετος από αυθαίρετα!

Link to comment
Share on other sites

Προς ioannis

...........μπορούν με κάποιο τρόπο να νομιμοποιηθούν (ή τακτοποιηθούν) τα επιπλέον 20 τ.μ...

 

Απάντ.: Εφόσον είναι πέραν του εγκεκριμένου σχεδίου δεν ρυθμίζεται τίποτα.

 

..........μπορώ να τακτοποιήσω τον κλεισμένο ημιυπαίθριο ................. να μην μπλέξω μήπως γίνει καμιά αυτοψία και βρω το μπελά μου.....

 

Απάντ.:Αντιθέτως ότι είναι μέσα στο εγκεκριμμένο σχέδιο ρυθμίζεται, για του λοιπούς χώρους δεν σε ενδιαφέρει.

 

Προς domerg87

Μάλλον πρέπει να αφιερώσεις λίγο χρόνο για διάβασμα του νόμου και των όσον έχουνε γραφτεί εδώ!!!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Εκτός από τα σχέδια, μπορεί και το έντυπο αδείας να είναι απλή φωτοτυπία, και να δηλωθεί (στην δήλωση) ότι είναι ακριβές αντίγραφο?

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά την πολεοδομία Αγ. Παρασκευής, στην Υπεύθυνη Δήλωση αναφέρεις:

"7. Το στέλεχος της οικοδομικής άδειας που υποβάλλω, περιλαμβάνει όλες τις μέχρι σήμερα τυχών αναθεωρήσεις, ενημερώσεις κ.λ.π. καθώς και τα σχέδια είναι αντίγραφα των ισχυόντων εγκεκριμένων. ".

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.