Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περαίωση


Recommended Posts

Προφανώς και δεν είναι υποχρεωτική η περαίωση. Για οποιονδήποτε. Το ερώτημα Σωτήρη είναι άλλο όμως. Όσοι κάναμε αυτοπεραίωση ή/και χρησιμοποιούσαμε το "καπέλο" 20% στους Σ.Κ.Κ., θα μας αποσταλεί σημείωμα περαίωσης; Και αν τέλος πάντων μας αποσταλεί και το αγνοήσουμε, θα οριστεί τακτικός έλεγχος ή όχι;

Από προσωπική εμπειρία μιλώντας, στην προηγούμενη περαίωση που έπιανε μέχρι και τη χρήση 2006, εγώ δεν έλαβα σημείωμα για περαίωση (σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους μηχανικούς) πράγμα το οποίο αποδίδω στο ότι μέχρι και τότε, δεν είχα έσοδα στα οποία να χρησιμοποιούσα Σ.Κ.Κ. παρά πήγαινα λογιστικά (έσοδα-έξοδα) και έκανα και αυτοπεραίωση. Από εμπειρία συναδέλφισας επίσης, αν και της ήρθε 2 φορές σημείωμα περαίωσης και το αγνόησε, ουδέποτε την ενόχλησαν για έλεγχο! Θεωρείς ότι θα συμβεί το ίδιο και πάλι σε τέτοιες περιπτώσεις;

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον είχες αυτοπεραίωση στη ΔΟΥ το γνωρίζανε και για το λόγο αυτό δεν πήρες σημείωμα για την προηγούμενη περαίωση. Οσοι πάλι πήραν και ήταν στην ίδια περίπτωση τους το εκδόσανε εκ παραδρομής.

Με το χάλι που έχει η δημόσια διοίκηση (και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τις διαχρονικές περαιώσεις -εγώ τις γνωρίζω από το 1991-) τι να σας πω. Αν η συγκεκριμένη υπόθεση είναι μικρή και δεν έχει ζουμί τι φόρους να βγάλει ο έλεγχος.

Για τα διαδικαστικά της νέας περαιώσεως καλό είναι να περιμένουμε την "οριστική" απόφαση του υπουργείου οικονομικών.

 

Ο φόβος μου αλλά και πολλών άλλων είναι ότι ο ελεγκτής εφοριακός μπορεί να βρει ή "να εφεύρει" όχι ένα αλλά αρκετά από αυτά που γράφεις και να σου "ρίξει" τα βιβλία.

 

Για το λόγο αυτό αποφάσισα να κάνω περαίωση μέχρι και το 2006, όπως και πολλοί γνωστοί μου, επειδή σκέφτηκα ότι σε πιθανό έλεγχο είναι δυνατόν να σου τα ανατρέψει όλα.

 

Tην " πραγματική κατάσταση " των φορολογικών του την ξέρει καλλίτερα αυτός που χειρίζεται αυτά τα ζητήματα. Επομένως προσοχή στις συμβουλές ειδικά ότα αυτές δίνονται με βάση "ψήγματα στοιχείων".

 

Πάντως να είστε βέβαιη ότι ο εφοριακός δεν μπορεί να εφεύρει πράγματα όταν αυτά δεν υπάρχουν . Αλλο πράγμα οι σοβαρές φορολογικές παραβάσεις πχ. μη έκδοση ΑΠΥ, αποδοχή και καταχώρηση εικονικών-πλαστών φορολογικών στοιχείων, έκδοση εικονικής ΑΠΥ και εντελώς άλλο πράγμα μικροπαραβάσεις οι οποίες δεν επιδρούν στο κύρος των βιβλίων . Για το τελευταίο διαβάστε με προσοχή το άρθρο 30 του ΠΔ 186/92 (του λεγόμενου ΚΒΣ) . Από την άλλη πλευρά η εφαρμογή των συντελεστών του άρθρου 49 ν 2238/94 σας κάλυπτε επί το πλείστον (έως τώρα) από τις ορέξεις του φορολογικού ελέγχου.

Πάντως με βάση το νέο φορολογικό σύστημα (έσοδα-έξοδα) τα πράγματα θα είναι πλέον κάπως διαφορετικά και για εσάς

Link to comment
Share on other sites

Σωτήρη ... Σώσε μας!

 

Από Ημηρεσια:

 

http://fimotro.blogspot.com/2010/09/blog-post_5659.html

 

και οι πρώτες αντιδράσεις:

 

http://fimotro.blogspot.com/2010/09/blog-post_7380.html

Link to comment
Share on other sites

Επαναλαμβάνω αφήστε να δούμε πρώτα το οριστικό πλαίσιο της περαιώσεως και κατόπιν ο καθένας ψύχραιμα να αποφασίσει για τα του οίκου του.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κατέληξε τελικά το Υπουργείο Οικονομικών πως οι μηχανικοί (μαζί με όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες) θα πρέπει να πληρώσουν 700 και 1000 ευρώ (για βιβλία κατηγορίας Β΄και Γ αντίστοιχα) για να περαιώσουν τις χρήσεις από 2000 έως 2009. Τους εξαιρεί μάλιστα από όλους τους υπόλοιπους, στοχοποιώντας τους για ακόμα μια φορά ως κλάδο απέναντι στην κοινωνία.

Καταλήγουμε λοιπόν, ένας μηχανικός με μέσο ορό τζίρου 30.000 ευρώ την τελευταία δεκαετία να πρέπει να δώσει 7000ευρω στην περαίωση, όταν μια εταιρεία με βιβλία Β και αντίστοιχο τζίρο 170.000 τον χρόνο να πρέπει να πληρώσει 5000ευρώ.....

... και ερωτώ :

Επιτέλους ποιος μας εκπροσωπεί σαν κλάδο?

Υπάρχει κανείς στο άλλοτε παντοδύναμο ΤΕΕ?

Οι σύλλογοι υφίστανται μόνο για τις εκλογές?

 

─────────────────────────────────────────────────────

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας, μέσω της επεξεργασίας προσωπικών στοιχείων (πίνακας ελέγχου).

Chilon

Link to comment
Share on other sites

Ελάτε ρε παιδιά τώρα. Πάψτε να ασχολείστε. Δεν τίθεται θέμα. Το σημείωμα όπως θα έρθει, έτσι θα πάει στα σκουπίδια. Ας έρθουν να κάνουν έλεγχο. Αρκετά.-

Link to comment
Share on other sites

ναι ας ερθουν να κοιταξουν....καθε χρονο με συντελεστες Μ.Ο 55% και αυξηση 20% εφτανα στο 66%....καθε τριμηνο ΦΠΑ πληρωνω...

 

δλδ για 7 χρονια να δωσω και 4900 απο πανω? με τις 2 χρονιες με μηδενικα εξοδα ?

 

 

και εδω και 2 μηνες δεν εχω παρει ακομα επιστροφη?

 

πηγα ΔΟΥ και μουπανε οτι εχουν μπει απο 22 του μηνα και μουδειξαν παραστατικα αλλα λεει κατι κανει η Τραπεζα της ελλαδας και τα αποδεσμευει λιγο αργοτερα....

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι όσοι κάναμε αύξηση στους συντελεστές 20 % δεν έχουμε πρόβλημα . Ας μας το επιβεβαιώσει κάποιος πιό είδικός .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.