Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περαίωση


Recommended Posts

1. Η περίπτωση να έρθουν για έλεγχο

1.1. Δεν έρχονται ποτέ.

1.2. Έρχονται

1.2.1. Έρχονται και δε σου επιβάλλουν κανένα πρόστιμο.

1.2.2. έρχονται και σου επιβάλλουν πρόστιμο.

1.2.2.1. Το πρόστιμο είναι μικρότερο από το ποσό της περαίωσης.

1.2.2.2. Το πρόστιμο είναι μεγαλύτερο από το ποσό της περαίωσης.

 

A! γειά σου! Ακριβώς έτσι σκέφτομαι κι εγώ...

 

Απλά ο λογιστής μου, μου τα χαλάει (μου λέει θα σου πω σε κανα-δυό μέρες αν πρέπει να πας ή όχι...). Λέτε να ξέρει κάτι παραπάνω;

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι έτσι ακριβώς. Για άλλες χρονιές οι παραγραφή είναι στη δεκαετία και για άλλες είναι στην πενταετία, αλλά πάντα "σχεδόν" έρχετε το ΥΠ. ΟΙΚ. και με νομοθετική ρύθμιση παρατείνει το χρόνο της παραγραφής και άρα του δικαιώματος να κάνει φορολογικό έλεγχο. Στην προκειμένη περίπτωση ζητάνε περαίωση για χρονιές που δεν έχουν παραγραφεί.

Παράδειγμα νόμου για παράταση χρόνου παραγραφής 3296/04, 3513/06 ...

....

Γενικά για το χρόνο παραγραφής να δείτε στο άρθρο 84 του ΚΦΕ (Ν 2238/1994).

 

SOTHRIS,

 

Βρήκα τις παραπομπές σου και ομολογώ ότι δεν έβγαλα άκρη… ίσως επειδή δεν είμαι λογιστής… Από την άλλη, καταλαβαίνω τώρα πλέον γιατί υπάρχει φοροδιαφυγή στη Ελλάδα: υπάρχουν τόσο παραθυράκια που είναι αδύνατον να πεις κάτι και να μπορέσεις να το υποστηρίξεις με αναφορά στη Νομοθεσία χωρίς να βρεθεί κάποιος να στο ανατρέψει.

 

Αναφέρω τα κάτωθι:

 

 

Ν 2238/1994, άρθρο 84 (ΚΦΕ) - Παραγραφή:

Η κοινοποίηση φύλλου ελέγχου δεν μπορεί να γίνει μετά την πάροδο πενταετίας από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο λήγει η προθεσμία για την επίδοση της δήλωσης. Το δικαίωμα του Δημοσίου για επιβολή φόρου παραγράφεται μετά την πάροδο της πενταετίας.

 

Μετά αναφέρει κάποιες εξαιρέσεις που είναι απολύτως λογικές αλλά δεν εμπίπτουν στις τυπικές περιπτώσεις.

 

 

Ν 3513/2006

Τροποποίηση και συμπλήρωση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου και άλλες διατάξεις. (????? Τι σχέση έχει με τη φορολογία των μηχανικών ?????)

 

Aρθρο 11

Οι προθεσμίες παραγραφής που λήγουν στις 31.12. 2006 και 31.12.2007, ημερομηνίες μετά τις οποίες παραγράφεται το δικαίωμα του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου επιβολής φόρων, τελών και εισφορών, παρατείνονται μέχρι 31.12.2008. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει για υποθέσεις φορολογίας κληρονόμων, δωρεών, γονικών παροχών και προικών.

 

Άρα τα τιμολόγια του 2001 ή του 2002 που μπορούσαν να καταστραφούν το 2006 και 2007 αντίστοιχα, τώρα μπορούν να καταστραφούν το 2008. Οκ, άρα πως ζητάνε να γίνει περαίωση για το 2001, 2002?

 

 

Ν 3296/2004

Φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, φορολογικοί έλεγχοι και άλλες διατάξεις.

 

Άρθρο 13

Αντικείμενο, έννοια και προϋποθέσεις περαίωσης

Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α. επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, κατά τα οριζόμενα στο επόμενο άρθρο, δεν ελέγχονται ως προς τα δηλούμενα εισοδήματα και ποσά Φ.Π.Α. από την άσκηση της εκμετάλλευσης της επιχείρησης ή του ελευθέριου επαγγέλματος, με εξαίρεση τις δηλώσεις που εμπίπτουν στο δείγμα της παραγράφου 7 του άρθρου 17 και θεωρούνται περαιωθείσες ως ειλικρινείς για τα εισοδήματα και τα ποσά αυτά, εφόσον δηλώνονται ακαθάριστα έσοδα και καθαρά κέρδη, καθώς και τυχόν διαφορές εκροών στο Φ.Π.Α., κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 15.- (αντικαταστάθηκε με το άρθρο 13 παρ. 7 του ν. 3522/06.))

 

 

Άρθρο 14

Υπαγόμενες και εξαιρούμενες δηλώσεις

 

 

1. Στις διατάξεις του προηγούμενου άρθρου υπάγονται:

α. Δηλώσεις επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, με τηρηθέντα βιβλία οποιασδήποτε κατηγορίας του Κ.Β.Σ., που αφορούν διαχειριστικές περιόδους με ύψος ακαθάριστων εσόδων βάσει των βιβλίων και στοιχείων κατά τις ακόλουθες διακρίσεις:

αα. Επί επιχειρήσεων πώλησης εμπορευμάτων ή παραγωγής προϊόντων, μέχρι τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ.

ββ. Επί επιχειρήσεων αμιγώς παροχής υπηρεσιών, μέχρι εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.

γγ. Επί μικτών επιχειρήσεων πώλησης εμπορευμάτων ή παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών, μέχρι τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ για το σύνολο των δραστηριοτήτων και με την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα έσοδα από τη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών είναι κατώτερα ή ίσα των εκατόν πενήντα χιλιάδες(150.000) ευρώ.

δδ. Επί αμιγώς ελευθέρων επαγγελματιών, μέχρι εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.

εε. Επί ελευθέρων επαγγελματιών με παράλληλη άσκηση εμπορικής δραστηριότητας πώλησης εμπορευμάτων ή παραγωγής προϊόντων ή και παροχής υπηρεσιών, μέχρι τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ για το σύνολο των δραστηριοτήτων και με την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα έσοδα-αμοιβές από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος πλέον των ακαθάριστων εσόδων από την τυχόν άσκηση εμπορικής δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών είναι κατώτερα ή ίσα των εκατόν πενήντα χιλιάδες(150.000) ευρώ. Το ίδιο όριο των εκατόν πενήντα χιλιάδων(150.000) ευρώ αθροιστικά για το ελευθέριο επάγγελμα και την εμπορική δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών, ισχύει και σε περίπτωση παράλληλης άσκησης μόνο των δύο αυτών δραστηριοτήτων.

β. Δηλώσεις επιχειρήσεων που άσκησαν δραστηριότητες των υποπεριπτώσεων αα', ββ' και γγ' της προηγούμενης περίπτωσης α' και δεν τήρησαν βιβλία, επειδή δεν είχαν σχετική υποχρέωση.

 

Άρθρο 15

Δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα και καθαρά κέρδη. Δηλούμενες διαφορές εκροών στο Φ.Π.Α.

 

1. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α, που υπάγονται στη διαδικασία περαίωσης κατά το άρθρο 13 σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο, δεν ελέγχονται και θεωρούνται περαιωθείσες ως ειλικρινείς, εφόσον με αυτές δηλώνονται ακαθάριστα έσοδα και καθαρά κέρδη, προκειμένου για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, καθώς και εκροές, προκειμένου για τις δηλώσεις Φ.Π.Α, από την άσκηση της εκμετάλλευσης της επιχείρησης ή του ελευθέριου επαγγέλματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις επόμενες παραγράφους, ανεξαρτήτως αυτών που προκύπτουν βάσει των τηρηθέντων βιβλίων και στοιχείων ή εκ της εφαρμογής των γενικών φορολογικών διατάξεων.

 

Άρθρο 16

Περαίωση δηλώσεων λοιπών φορολογιών

Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α. θεωρούνται περαιωθείσες ως ειλικρινείς χωρίς έλεγχο κατ' εφαρμογή των οριζόμενων στα άρθρα 13 έως και 15, εφόσον επί λοιπών φορολογιών, για τις οποίες ως βάση προσδιορισμού του φόρου ή του τέλους ή της εισφοράς λαμβάνονται τα ακαθάριστα έσοδα της φορολογίας εισoδήματoς, δηλώνονται ως ακαθάριστα έσοδα τα οριζόμενα στο άρθρο 15, τότε και οι δηλώσεις των φορολογιών αυτών δεν ελέγχονται και θεωρούνται περαιωθείσες ως ειλικρινείς, κατ' ανάλογη εφαρμογή των οριζόμενων στο άρθρο 13.

 

Δεν βρήκα πουθενά αναφορά σχετικά με την παραγραφή του δικαιώματος ελέγχου από το Δημόσιο. Αυτό όμως που καταλαβαίνω είναι ότι το παρόν θεωρεί σαν αυτοπεραίωση (ειλικρινής δήλωση) τον ισολογιστικό προσδιορισμό εισοδήματος (έσοδα - έξοδα) και όχι την προσαύξηση του 20% στον ΣΚΚ, οχι?

 

 

Topap θα κάνεις την περαίωση;

Ο λογιστής μου λέει ότι άν έρθουν κάτι θα σου βρουν (μια μικρομουτζούρα, μια καθυστέρηση, κάτι). Εγώ ΔΕΝ θέλω να πληρώσω @@@@σιάτικα λεφτά. Το θεωρώ ΚΑΘΑΡΗ ΚΛΟΠΗ!!

 

Εμένα προσωπικά μου ήρθε για τις 2 χρονιές από τότε που έχω κάνει έναρξη, 700€. Τα έχω βάλει κάτω και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είμαι στην τριετία από την έναρξη αποφάσισα ότι δεν αξίζει.

 

 

@Σωτήρη , Πόσο πάει το πρόστιμο για την μουντζούρα.

Προσωπική άποψη , είναι ότι δεν χρειάζεται να πληρώσουμε την περαίωση για μουντζούρες.

 

Το θέμα δεν είναι πόσο πάει το πρόστιμο για τη μουτζούρα αλλά για το εάν πρέπει να μπει πρόστιμο ή καλύτερα εάν θέλει να σου βάλει πρόστιμο ο ελεγκτής…

 

Για την ιστορία να αναφέρω και το εξής:

 

Έστω ότι μηχανικός περνάει σαν επαγγελματικό έξοδο μια τηλεόραση πχ που κοστίζει 1230€, 1000€ καθαρή αξία και 230€ ΦΠΑ, την οποία αγόρασε τον Ιούνιο του 2005. Σε ενδεχόμενο έλεγχο τον Δεκέμβριο του 2009, εάν ο ελεγκτής θεωρήσει ότι κακώς περάστηκε στο βιβλίο σαν επαγγελματικό έξοδο τότε:

- Αφενός το ΦΠΑ (230€) επιστρέφεται στη εφορία

- Αφετέρου καταβάλλεται πρόστιμο της τάξης του 1% του ΦΠΑ για κάθε μήνα, ήτοι: 1% x 230€ x 54 μήνες (06/2005 με 12/2009) = 124.2€

 

Όπως όλοι ξέρουμε το ΦΠΑ δεν είναι δικά μας λεφτά άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι τα δίνουμε από την τσέπη μας, οπότε το πρόστιμο για την παραπάνω «παράβαση» είναι 124.2€.

 

Ας κάτσει ο καθένας να δει τα βιβλία του, να κοιτάξει που μπορεί να δώσει «πάτημα» σε έναν ενδεχόμενο έλεγχο και να αποφασίσει εάν πρέπει ή όχι να περαιώσει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ας κάτσει ο καθένας να δει τα βιβλία του, να κοιτάξει που μπορεί να δώσει «πάτημα» σε έναν ενδεχόμενο έλεγχο και να αποφασίσει εάν πρέπει ή όχι να περαιώσει.

 

Αυτό αποφάσισα να κάνω κι εγώ αλλά γενικά προσέχω πάρα πολύ. Δηλαδή δεν περνάω άλλα ντ' άλλο στα βιβλία. Αν πάω π.χ. σε βιβλιοπωλείο και πάρω ένα βιβλίο για μένα και ένα για τα παιδιά θα κόψω τιμολόγιο μόνο για το δικο μου βιβλίο...

 

...και ο λογιστής μου είναι "τυπικούρα" (με την καλή έννοια). Προσέχει πολύ. Έκανα μετακόμιση και επειδή δεν είχα μπλοκάκι "δελτίο αποστολής" μ' έβαλε να θεωρήσουμε τέτοιο μπλοκάκι για να "μεταφέρω τα πράγματα"...

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

Eσείς από την παραπομπή αυτή τι έχετε καταλάβει ?

 

 

 

Ότι (ευτυχώς) δεν τρέχουν όλοι οι πολίτες σαν αρνιά στην σφαγή.

Ακούς, ενημερώνεσαι, κρίνεις, συμβουλευεσαι έναν ειδικό, αποφασίζεις αν θα το κάνεις ή όχι ... ή αν θα πας και ένα βήμα παραπέρα...

Link to comment
Share on other sites

ρώτησε ο λογιστής μου την εφορία αν μπορείς να περαιώσεις επιλεκτικά τις χρήσεις που επιθυμείς και η απάντηση ήταν αρνητική...

έχει κάνεις κανείς επιλεκτική περαίωση?

Link to comment
Share on other sites

καλημερα και απο εμενα συμφορουμιτες! ειπα να κανω το πρωτο ποστ μου στο φορουμ με το φλεγον θεμα της περαιωσης. ηρθε και σε εμενα η λυπητερη και δεν ξερω τι να κανω, να περαιωσω ή οχι? την προηγουμενη φορα μου ειχε ερθει για δυο χρονια που ειχα τοτε απο την εναρξη του επαγγελματος (χρηση 2005 και 2006) και ειχα περαιωσει σαν το ζωον διοτι ο λογιστης μου μου ειπε περαιωσε αν και τελικα αφου για τα τρια πρωτα χρονια απο την εναρξη (εναρξη το 2005 ειχα κανει) δεν σου επιβαλλουν τιποτα τζαπα τα ειχα πληρωσει και δεν μου περισσευαν μιας και τα εσοδα μου ηταν χαμηλα (και ειναι ακομη αλλα οχι τοσο οσο τοτε). τωρα μου ηρθε για την τριετια χρησης 2007-2008-2009 απο 700 ευρω την καθε χρονια, ενα συνολο 2100 και διπλα απο αυτο γραφει ποσο μετα εκπτωσης 1940 ευρω, δεν ξερω απο που προκυπτει αυτη η εκπτωση (υποθετω οτι επειδη δηλωνω τα παντα και τα σωστα σαν εσοδα ενω εξοδα δεν δηλωνα τις χρονιες εκεινες,εκτος κατι εντελως ψιλολογια την χρονια χρησης 2009 και κανω και προσαυξηση του συντελεστη λογω ελλειψης εξοδων). ξερει κανεις για ποιο λογο μπορει να ειναι αυτη η εκπτωση και αν αποφασισω να τα πληρωσω για παραδειγμα με εφαπαξ καταβολη (αν προκειται να τα πληρωσω σκεφτομαι να δανειστω απο γονεις και να τα δωσω μια και καλη να ξεμπερδευω γιατι αγχωνομαι με τα φορολογικα χωρις λογο μεν με πιανει αλλεργια δε) θα εχω εκπτωση 10% στο ποσο των 1940 ευρω ή στο 2100? επειδη μου ηρθε σημερα, και μεχρι να παω σε εφορια να ρωτησω και στον λογιστη επισης να ρωτησω (που δεν τον εμπιστευομαι παρεπιπτοντως γιατι μεχρι τωρα βλακειες μαλλον μου λεει απο αυτα που εχω διαπιστωσει) ξερει κανεις σας να με διαφωτισει? αλλη μια ερωτηση επισης, το ετος χρησης 2007 ανηκει στην τριετια απο την εναρξη επαγγελματος με αυτο τι γινεται? (καλα βεβαια θα μου πειτε οτι και τα 2005 και 2006 ηταν τα δυο πρωτα χρονια παρολα αυτα μου τα πηραν την προηγουμενη φορα). απο συναδελφους ακουω απο αλλους οτι θα περαιωσουν και απο αλλους οχι, δεν ειναι οτι εχω τα χρηματα, ουτε οτι εχω καμια παρατυπια, το αντιθετο ακριβως ειμαι πολυ τυπικη, αλλα απο την αλλη ολο αυτο το αγχος και το φοβο οτι αν ερθει εφοριακος για ελεγχο θα βρει κατι να μας γδαρει δεν τον μπορω και δεν αντεχω αυτη τη διαρκη τρομοκρατια. ευχαριστω που με ακουσατε και οποιαδηποτε συμβουλη και γνωμη δεκτη. :)

Link to comment
Share on other sites

Η έκπτωση ισχύει εάν καταβάλεις το συνολικό ποσόν εφάπαξ και όχι με δόσεις.

Το 2007 είναι ανέλεγκτη περίοδος για την Εφορία και, επομένως, είναι στη διακριτική σου ευχέρεια εάν δεχτείς την περαίωση.

 

Στο θέμα αυτό έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις για την περαίωση στους μηχανικούς. Γενικά, εάν οι εγγραφές σου στα βιβλία είναι σωστές και δεν έχεις έσοδα από συμβάσεις τα οποία έχεις καταχωρίσει με το συντελεστή της ειδικότητάς σου, δεν θα έχεις πρόβλημα σε ενδεχόμενο έλεγχο και, επομένως, δεν χρειάζεται να δεχτείς την περαίωση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η απόφαση είναι δική σου.

Link to comment
Share on other sites

ρώτησε ο λογιστής μου την εφορία αν μπορείς να περαιώσεις επιλεκτικά τις χρήσεις που επιθυμείς και η απάντηση ήταν αρνητική...

έχει κάνεις κανείς επιλεκτική περαίωση?

 

 

 

Υπάρχει η δυνατότητα επιλεκτικής περαιώσεως με την απαραίτητη προυπόθεση να αρχίσεις από την πρώτη κατά σειρά ανέλεγκτη χρήση . Αρχής γενομένης από αυτή προχωράς όσο σου κάνει κέφι.

 

 

Και κάτι για την έκπτωση. Η έκπτωση ισχύει αν καταβάλεις το υπόλοιπο 80% (το 20% είναι η προκαταβολή και είναι καταβλητέο έως 18/11 ή 29/11 ανάλογα ) έως την προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσεως δηλ. έως την 31-12-2010.

 

Κάτι τελευταίο για την δημοσίευση 172 (από topap) . Στον ν 3296/04 τα σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής στο άρθρο 5 παρ. 10. Επιπλέον είναι γνωστό και ευρέως διαδεδομένο σε άσχετα νομοσχέδια να βάζουν εμβόλιμα άρθρα και να ρυθμίζουν πάσης φύσεως θέματα πχ θέμα σχετικά με μεταβίβαση αδείας Φ/Β σταθμού ρυθμίστηκε σε νομοσχέδιο που αφορούσε θέματα δήμων .

 

Ότι (ευτυχώς) δεν τρέχουν όλοι οι πολίτες σαν αρνιά στην σφαγή.

Ακούς, ενημερώνεσαι, κρίνεις, συμβουλευεσαι έναν ειδικό, αποφασίζεις αν θα το κάνεις ή όχι ... ή αν θα πας και ένα βήμα παραπέρα...

 

 

 

Η ενημέρωση που θα έχεις από την παραπομπή σε αυτή τη δημοσίευση είναι ενημέρωση κακής ποιότητας και αποπροσανατολιστική.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Κάτι τελευταίο για την δημοσίευση 172 (από topap) . Στον ν 3296/04 τα σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής στο άρθρο 5 παρ. 10. Επιπλέον είναι γνωστό και ευρέως διαδεδομένο σε άσχετα νομοσχέδια να βάζουν εμβόλιμα άρθρα και να ρυθμίζουν πάσης φύσεως θέματα πχ θέμα σχετικά με μεταβίβαση αδείας Φ/Β σταθμού ρυθμίστηκε σε νομοσχέδιο που αφορούσε θέματα δήμων .

 

 

SOTHRIS,

 

Αυτό συμπέρανα και εγώ... και κάτι άλλο, με τόσο δαιδαλώδες νομοθεσία δεν είναι τελικά τυχαίο ότι υπάρχει τόσο φοροδιαφυγή στην Ελλάδα...

 

Α, και σε ευχαριστώ γιατί με τη νομοθεσία που με παρέπεμψες και διάβασα, κατάλαβα ότι η αυτοπεραίωση τελικά δεν είναι η προσαύξηση του ΣΚΚ κατά 20%, αλλά η σύγκριση του ισολογιστικού και εξωλογιστικού προσδιορισμού του καθαρού εισοδήματος και η δήλωση του δυσμενέστερου στο Ε3.

 

+1 στη φήμη σου από εμένα!

Link to comment
Share on other sites

+3 από εμένα , ;) και ευχαριστώ για την βοήθεια που προσφέρεις στο forum για τα λογιστικά.

@Τοpap, για αυτό που έλεγες στο post#172 , για την τηλεόραση ή για κάποιο άλλο αγαθό.

Με τι κριτήρια κρίνει ο ελεγκτής;

Aν είναι το συγκεκριμένο πάγιο στο χώρο σου ή αν δεν του αρέσει απλά που το πέρασες;

Γιατί ο νόμος μας δίνει την ευκαιρία να περνάμε τηλεοράσεις στα πάγια και στην ουσία κάποιοι τη χρειάζονται για να τη συνδέσουν με το P.C. και να κάνουν παρουσιάσεις.

Από την άλλη όμως δεν περνάνε βασικά έξοδα μας , όπως:

1. Aγορά αυτοκινήτου (έστω και ένα ποσοστό).

2. Έξοδα μεταπτυχιακών κτλ..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.