Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περιπτώσεις χώρων προς τακτοποίηση


eirini_hmmy

Recommended Posts

Agness, έχω ακριβώς το ίδιο ερώτημα, καθώς επίσης και αν για τους φωταγωγούς απαιτείται τελικά συνυπογραφή της αίτησης από τους όλους τους ιδιοκτήτες σε μια πολυκατοικία, για να μην πάει χαμένο και το παράβολο των 350€. Κάποια γνώμη επί αυτών των δύο από τους "συνήθεις υπόπτους" myri, erling κλπ;

Link to comment
Share on other sites

Και οι Η.Χ. που μετρήθηκαν στον Σ.Δ. συνυπολογίζονται στην τακτοποίηση ή μένουν ως έχουν?

Συγκεκριμένα έχω έναν κλειστό ημιυπαίθριο, του οποίου ένα τμήμα ήταν εκτός σ.δ. και το υπόλοιπο εντός σ.δ. Τακτοποιώ μόνο το εκτός σ.δ. ή και τα δύο συνολικά?

το τακτοποιείς όλο, η νομοθεσία δεν μιλά για εντός η έκτος ΣΔ

μιλά για αυθαίρετη αλλαγή χρησης βοηθητικού χώρου σε χώρου κυριας χρήσης

 

θεωρητικά ενας ΗΧ που προσμετρήθηκε στον ΣΔ θα μπορούσες να κλέισει νόμιμα με μια οικοδομική αδεια

όμως εφοσον υπάρχει "ρύθμιση" δεν συμφέρει κυρίως από οικονομική άποψη

 

αν για τους φωταγωγούς απαιτείται τελικά συνυπογραφή της αίτησης από τους όλους τους ιδιοκτήτες σε μια πολυκατοικία

ο φερόμενος ιδιοκτήτης δηλώνει ό,τι του αρέσει στην ΥΔ

 

οποιοσδήποτε μπορεί με την ΥΔ να παρουσιαστεί ως ιδιοκτήτης οποιουδήποτε χώρου

 

ούτε η υπηρεσία ούτε ο μηχανικός δεν ελέγχει την εγκυρότητα των δηλώσεων

 

φυσικά μια ψευδής δήλωση έχει καταρχάς κυρώσεις για αυτόν που ψέυδεται

και στη συνέχεια αν αποδειχθεί ειναι πιθανόν να ακυρωθεί η διαδικασία της ρύθμισης, με αποτέλεσμα να αποτελέσει αυτοκαταγγελία και να επιβηθούν και προστιμα

 

επίσης ενώ με τη ρύθμιση λύνεται το θέμα της αυθαιρεσίας πολεοδομικά

δεν γνωρίζουμε πως θα αντιμετώπιστεί η κάθε περίπτωση δικαστικώς

σε περιπτώσεις αντιδικιων μεταξύ συνιδιοκτητών

 

συνήθως όταν κλέινουν "φωταγωγοί"

η αυθαίρεσία έχει γίνει σε πολλές ιδιοκτησίες οπότε γενικότερα οι συνιδιοκτήτες δεν πολυσκαλίζουν το θέμα

αν κάποιος μπορεί να πάρει ΥΔ συνιδιοκτητών καλό θα ήταν

διότι κανεις δε γνωρίζει πως θα εξεληχθούν αργότερα οι γειτονίες

Link to comment
Share on other sites

Δεδομένα:

Σύμφωνα με το Ν.3843/10, ρυθμίζονται οι χώροι που έχουν προκύψει από υπερβάσεις δόμησης και αλλαγή χρήσης μέσα στο περίγραμμα του εγκεκριμένου όγκου νομίμως υφιστάμενου κτιρίου.

Εγκεκριμένος κτιριακός όγκος είναι το κέλυφος του κτιρίου που φαίνεται στην οικοδομική άδεια από το δάπεδο του υπογείου μέχρι το δώμα ή την στέγη.

Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται οι ημιυπαίθριοι χώροι, οι χώροι pilotis, οι αρχιτεκτονικές προεξοχές, τα πατάρια, οι κλειστές θέσεις στάθμευσης, τα υπόγεια (που δεν έχουν ξεθαφτεί), οι σοφίτες (που δεν υπερβαίνουν τον εγκεκριμένο όγκο), ο μηχανολογικός όροφος, οι χώροι των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, η αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων, φωταγωγοί ή άλλοι ανοιχτοί χώροι που προσμετρώνται στην κάλυψη (πχ δεξαμενές).

 

Ερώτημα:

Συμπεριλαμβάνεται στο κέλυφος του κτιρίου ανοιχτός χώρος στον τελευταίο όροφο, εντός κάλυψης, του οποίου το περίγραμμα αποτελείται από υποστηλώματα και δοκάρια που έχουν μετρήσει στη δόμηση;

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή αυτός ο χώρος υπήρχε στην άδεια σαν χώρος δόμησης και δεν κατασκευάστηκε ? Τι ήταν αυτός ο χώρος στην άδεια ? Μάλλον δεν τακτοποιείται αφού είναι εντός δόμησης αλλά δεν είμαι και 100% σίγουρος.

 

Δεν κατάλαβα καλά την περιγραφή που κάνεις. Ο χώρος είναι εντός δόμησης ή περιβάλλεται από κολώνες και δοκούς εντός δόμησης ? Εάν είναι το δέυτερο και είναι στην κάλυψη μάλλον τακτοποιείται.

Link to comment
Share on other sites

alextopogr: Ναι, ούτε κι εγώ κατάλαβα ακριβώς, τι χώρος είναι αυτός, κάτι σαν πέργκολα από μπετόν? Έχει μετρήσει στη δόμηση και είναι ανοιχτος ο χώρος αυτός από παντού? Μήπως είναι κανένα τμήμα του κτιρίου που δεν έχει αποπερατωθεί? Ίσως κανένα σχεδιάκι θα βοηθούσε, όψη κ κάτοψη π.χ.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ myri! Πάω να το τελειώσω να ξεμπερδεύω!!

 

Πάντως για τους φωταγωγούς...οι περισσότεροι κάνουν τους κινέζους..δηλαδή δεν λέει και δεν κάνει κανείς τίποτα. (μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια που λένε..).

 

Τώρα για την πέργκολα που λέτε πιο πάνω, υποθέτω πως θα είναι κάτι σαν τον ημιυπαίθριο που ρώτησα πιο πριν, ότι δηλαδή παρόλο που έχει μετρηθεί ένα τμήμα στον σ.δ., εφόσον δεν είναι ακριβώς όπως φαίνεται στην άδεια, πρέπει να τακτοποιηθεί. Αναλόγως φαντάζομαι και μια πέργκολα που έχει μετρηθεί στον σ.δ. και είναι εντός εγκεκριμένου όγκου, και που έχει κλειστεί αργότερα, τακτοποιείται. Μια βόλτα από την οικεία πολεοδομία ίσως βοηθήσει..

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά και πάλι.Μου ήρθε πελάτης πριν τις γιορτές για τακτοποίηση εξοχικής κατοικίας (κοντά στη θάλασσα - τώρα μου το είπε) με κανονική αναθεωρημένη άδεια του 1998. Πλήρωσε 2 παράβολα, αμοιβή κλπ, κατέθεσα το φάκελο και τώρα μου λέει ότι το σπίτι του είναι 30μ από την παραλία γιατί τότε επιτρεπόταν να χτίσει. Στην περίπτωση αυτή τελικά τακτοποιείται το σπίτι του ή όχι (Δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου τα εκτός σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών κτίρια που προβλέπονται στην περίπτωση α΄, τα οποία βρίσκονται σε ρέματα, σε βιοτόπους, στον αιγιαλό ή την παραλία, σε δάση, σε δασικές και αναδασωτέεςεκτάσεις, καθώς και σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους.) γιατί κόλλησε ο εγκέφαλος τώρα.

 

Και εάν όχι τα παράβολα τα χάνει αλλά και την αμοιβή δεν μπορώ να την γυρίσω, έχω πληρώσει πλεόν ΦΠΑ κλπ.Please για ξεκολλήστε με λίγο...

Link to comment
Share on other sites

Εάν έχτισε βάσει αδείας, (αυτό θα το δεις από το τοπογραφικό του).....

Γιατί ανησυχείς???

Διευκρίνισε αν υπάρχει κοινή γλώσσα... δλδ: όταν λέει παραλία εννοεί γραμμή παραλίας, γραμμή αιγιαλού ή την ακτογραμμή??

Μια ματιά πάντως στο τοπογραφικό θα σε πείσει.

 

Το πολύ πολύ να σου αναθέσει τη "νομιμοποίηση" με τον επερχόμενο νόμο που φημολογείται ότι θα βγει εντός του 11.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ grtopo, θα πάω αύριο πολεοδομία για να δω το τοπογραφικό αλλά σίγουρα έχτισε με άδεια.

Αυτό σκεφτόμουν ότι αφού υπήρχε κανονική άδεια έστω και εάν είναι κοντά στην παραλία θα πρέπει να 'τακτοποιείται'.

Ο νόμος όμως σε ποιες περιπτώσεις αναφέρεται ότι δεν υπάγονται κτίρια τα οποία βρίσκονται σε ρέματα, σε βιοτόπους, στον αιγιαλό ή την παραλία κλπ....Σε αυτά που έχουν άδεια αλλά τελικά παρανόμησαν και έχτισαν πιο κοντα σε παραλία ή ρέμα κλπ?

 

Ερώτημα:

Συμπεριλαμβάνεται στο κέλυφος του κτιρίου ανοιχτός χώρος στον τελευταίο όροφο, εντός κάλυψης, του οποίου το περίγραμμα αποτελείται από υποστηλώματα και δοκάρια που έχουν μετρήσει στη δόμηση;

 

Συμφωνώ με τους συναδέλφους δεν είναι πολύ ξεκάθαρο αλλά εάν ο χώρος αυτός υπάρχει στα σχέδια αδείας και έχει μετρήσει στη δόμηση, είναι μέσα στο κέλυφος του κτιρίου θεωρώ. Αυτό που πρέπει να σε απασχολεί είναι ως τι ήταν δηλωμένος? Η/Χ, σκεπαστός κήπος :smile:) και σε τι έχει μετατραπεί, κατοικία?

Ή απλά ήταν χώρος κύριας χρήσης ο οποίος δεν έκλεισε ποτέ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.