Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολιτικοί Μηχανικοί: η πλέον ευνοημένη ειδικότητα


Recommended Posts

Δημοσιεύθηκε: Σήμερα στις 08:10 Θέμα δημοσίευσης: (Χωρίς Θέμα)

 

 

 

Νόμιζα ότι το θέμα του thread ήταν το πόσο ευνοημένοι είναι οι πολιτικοί μηχανικοί έναντι των άλλων ειδικοτήτων. Το κατά πόσο ένας μηχανικός μιας ειδικότητας μπορεί να κάνει τη δουλειά κάποιου άλλου εξαρτάται κατά 80-90% από το διάβασμα/ψάξιμο/προσπάθεια που έχει κάνει ο ίδιος κι όχι από τον κύκλο σπουδών του, δηλαδή είναι ζήτημα ευσυνειδησίας στην εργασία. Αυτό μου έχει αποδείξει η εργασιακή μου εμπειρία και μάλιστα σε εργοτάξιο, όπου δε συγχωρούνται λάθη (δεν μπορείς να πατήσεις "Διαγραφή" και να διορθωθεί το πρόβλημα).

 

Παράθεση: Select

όπως αντιλαμβάνεσαι για τον μηχ.περιβάλλοντος είναι οτι τα στατικά για τον πολ.μηχ

 

 

Αυτό είναι το λάθος που κάνουν όλοι οι επαγγελματίες που δεν είναι πολιτικοί μηχανικοί. Έχει συνδεθεί το όνομα του πολιτικού μηχανικού με τα στατικά και τις οικοδομές. Άρα ούτε λόγος για διαχείριση έργων (οικονομικά), ούτε για υδραυλικά, ούτε για οδοποιία, ούτε για λιμενικά έργα, ούτε για γεωτεχνικά. Από τη στιγμή που μπαίνουν ταμπέλες για τους πολιτικούς μηχανικούς, μη ζητάτε να μην μπουν και για τους άλλους κλάδους. Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, συγγνώμη αλλά αυτό δεν γίνεται.

 

Η σύνδεση αυτή δεν έχει γίνει τυχαία έχει γίνει γιατί όλοι παραδεχόμαστε οτι οι πολιτικοί μηχανικοί έχει αυτό που ο Χάρης ονομάζει στατική αντίληψη. Από την άλλη δεν έχουν ΟΛΟΙ οι πολ.μηχανικοί εκτεταμένες γνώσεις πχ στα γεωτεχνικά ή στα λιμενικά εκεί όσοι πάρουν άλλες κατευθύνσεις κατα την άποψη μου δεν είναι το ίδιο

 

Επιπρόσθετα η πλειοψηφία των πολ.μηχ ασχολείται με τα οικοδομικά μια ματιά στο φόρουμ πιστεύω αρκεί για να φανεί αυτό

 

Περι κατασκευαστικών και μηχ.περ και λοιπών ειδικοτήτων ανάφερα οτι προφανώς σε κάποια πράγματα έχουν πλεονέκτημα οι πολ.μηχ και σε άλλα οι άλλες ειδικότητες, Δηλαδή γιατί στους άλλους να μην μας ΄λενε κατασκευαστικά - και τέλος τέλος πχ στις αστικές αποχετεύσεις σε σύνολο 12 -12 διαλέξεων πόσες είναι πχ πόσες νομίζεις οτι ασχολείσαι πώς θα συνδεθεί ο αγωγός με το φρεάτιο, πώς θα επιτύχεις στεγάνωση της σύνδεσης, ?

Επι της ουσίας προφανώς κάνουμε συναρμογές - φρεάτια κλπ

Εξάλλου γι'αυτό είμστε και εμείς μηχανικοί και όχι περιβαλλοντολόγοι -άσχετα αν κάποιοι σκοπίμως μας αποκαλούν έτσι- εκτός και αν δεν μπορείτε να αντιληφθείτε και την διαφορά του μηχανικού με τον επιστήμονα (πχ όμοια διαφορά χημικού με χημικό μηχανικό)

 

Επαναλαμβάνω οτι ένας πολ.μηχ σίγπυρα έχει πλεονέκτημα σε κάποια πράγματα (πχ χάραξη) όμοια άλλος μηχανκκος έχει αλλού πχ λύματα

-

 

 

Το θέμα είναι οτι ένας πολ.μηχ οποιαςδήποτε κατευθυνσης μπορεί να γραφτεί στα υδραυλικά ακόμα και αν δεν ξέρει τι είναι τα πολύγωνα thiessen μόνο με το όνομα της σχολής ενώ για τις άλλες σχολές έχουμε ενστάσεις αν τα μαθαίνουν καλά ακόμα και αν ακάνουν ακριβώς τα ίδια η περισσότερα γι'αυτο προτεινω εξετάσεις που όποιος τα γνωρίζει δεν έχει πρόβλημα αλλά προφανώς κάποιους ξεβολεύει αυτό

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να μου πεί κάποιος Διπλωματούχος Τοπογράφος ή Αρχιτέκτονας Μηχανικός αν έχει κάνει μαθήματα δυναμικής ανάλυσης και [highlight=red:a7320cc8e3]υπερστατικού υπολογισμού κατασκευών[/highlight:a7320cc8e3];

 

OK υπερστατικοί φορείς, ισοστατικοί φορείς. Λάθος λόγω κεκτημένης ταχύτητας.

Link to comment
Share on other sites

Οι Πολιτικοί Μηχανικοί είναι συνδεδεμένοι με τα στατικά και τα οικοδομικά γιατί αυτό είναι το κύριο αντικείμενο δουλειάς στην Ελλάδα και κυρίως γιατί αυτό βλέπει ο κόσμος.

Δε βλέπει το σχεδιασμό και την κατασκευή των δρόμων.

Δε βλέπει το σχεδιασμό και την κατασκευή των λιμενικών έργων, φραγμάτων, δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης.

Δε βλέπει το σχεδιασμό και την κατασκευή έργων αντηστήριξης πρανών, βελτίωσης των μηχανικών χαρακτηριστικών του εδάφους.

Αυτά είναι συνήθως δημόσια έργα στα οποία απασχολούνται πολλές ειδικότητες μηχανικών και υπάρχει σύγχυση στον κόσμο για το τι κάνει ο καθένας.

Κατά τη γνώμη μου οι Μηχανικοί περιβάλλοντος θα μπορούσαν να είναι τομέας των Πολιτικών Μηχανικών και των Χημικών Μηχανικών. Ψάξτε λίγο να δείτε τι σχολές έχουν τελειώσει οι διδάσκοντες στα τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος και θα καταλάβετε γιατί.

 

Αναρωτηθήκατε γιατί στα παλιότερα πολυτεχνεία και πολυτεχνικές σχολές δεν υπάρχουν τμήματα μ' αυτούς τους τίτλους;

 

Τέλος, συμφωνώ ως προς τον τρόπο απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων μέσω ΚΑΙ εξετάσεων όπως είπε ο ZaXoYs.

Link to comment
Share on other sites

Ως δείγμα καλής πρόθεσης έχουν σβηστεί τα σχόλια. Ελπίζω να ασχοληθείτε τώρα με την ουσία που ακολουθεί.

Καμία πρόθεση μείωσης προσωπικά κάποιου δεν υπήρχε πάντως.

Link to comment
Share on other sites

mantzaras δεκτή η συγνώμη και με τη σειρά μου ζητώ συγνώμη. Απλώς πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι μέσα στον φόρτο εργασίας και με τα τόσα προβλήματα που κουβαλούμε στα κεφάλια μας υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να συμβούν αστοχίες όπως η δικιά μου στη χρήση ενός μη δόκιμου και επιστημονικά λανθασμένου όρου. Ξανά συγνώμη για το απότομο της αντίδρασής μου.

Link to comment
Share on other sites

Με αφορμη τα μαθηματα που κανει ο καθενας στη σχολη δε βγαινει συπμερασμα. Διαφορετικα κανει το ΕΜΠ, αλλα η Πατρα, αλλα η θεσσαλονικη, αλλα αυτοι που τελειωνουν στη Ρουμανια, αλλα αυτοι απ τα περιφημα κολλεγια της Αγγλιας. Υδραυλικη οταν ακουω παει το μυαλο μου στους μηχανολογους γιατι ειχα στο μυαλο μου πιεστηρια, κεντρικες θερμανσεις και τετοια.

 

Οι πολιτικοι μηχανικοι οπως ξαναειπα εχουν δικαιωματα των μηχανολογων, ηλεκτρολογων, τοπογραφων, αρχιτεκτονων και μαλιστα των 2 τελευταιων αν δεν κανω λαθος τα εχουν ολα τα δικαιωματα (τουλαχιστον στην πραξη ενας πολιτικος μηχανικος μονος του χωρις αλλο μηχανικο μπορει να κανει μελετη για παρα πολλες κατασκυες απ την αρχη ως το τελος).

Αντιθετα οι αρχιτεκτονες και τοπογραφοι ειναι πολυ πιο περιορισμενοι στα εκτος της ειδικοτητας τους. Επισης οι ηλεκτρολογοι και μηχανολογοι δεν εχουν κανενα δικαιωμα τοπογραφου, αρχοτεκτονα, πολιτικου. Αν ολα αυτα δε δειχνουν οτι οι πολιτικοι εχουν "πολλα" δικαιωματα σε σχεση με τους αλλους μηχανικους τοτε σηκωνω τα χερια ψηλα. Μπορει να ειμαι παραλογος.

 

Και αν μερικοι πολιτικοι θεωρουν οτι αυτοι σπουδαζουν ενω οι αλλοι μηχανικοι κανουν μαθηματα της πλακας εγω τους προκαλω να ψαξουν τη δυσκολια των σχολων του πολυτεχνειου, μακραν θεωρουνται δυσκολοτεροι οι ηλεκτρολογοι (σημερα, γιατι προ 30 ετων ηταν πιο ευκολη η σχολη ηλεκτρολογων σε σχεση με τους πολιτικους). ομως αυτο λιγη σημασια εχει. Ολοι στην Ελλαδα σπουδαζουμε πανω κατω τα ιδια, και περιπου ιδια δυσκολια.

 

Η αποψη μου ειναι οτι γενικα το πανεπιστημιο εχει χασει την παλια του αιγλη. Τo πολυτεχνειο ευτυχως ακομα κραταει λογω της δυσκολιας του και του επιπεδου των φοιτητων. Και οποιος λεει οτι στο εξωτερικο μπαινουν χωρις εξετασεις οι φοιτητες και θα πρεπε να εχει και το πολυτεχνειο φοιτητες που στις πανελληνιες εγραψαν 11-12 μεσο ορο, το λεει εκ του πονηρου. Οσοι δεν περνανε στην Ελλαδα πηγαινουν ή Ρουμανια ή σε ενα απ τα 3ετους φοιτησης της Αγγλιας τα οποια ειναι σχολες της πλακας. H Γαλλια για παραδειγμα εχει πολυτεχνειο που μπαινουν λιγοι, με εξετασεις και υψηλοτατη βαση. Υπαρχει ενα pdf στο ΤΕΕ απο ερευνα του ΕΜΠ νομιζω και συγκρινει τα ελληνικα πολυτεχνεια με σχολες του εξωτερικου. Το συμπερασμα που εβγαλα εγω ειναι οτι οι διπλωματουχοι απο ελληνικο πολυτεχνειο σε συγκριση με τα δικαιωματα που δινονται στους "απ' εξω" θα ειναι πολυ αδικημενοι ακομα κι αν τους αναγνωριστει το διπλωμα ως επιπεδου master. Η κυβερνησεις εδω μας εχουν γραμμενους κανονικα. Αρα θεωρω οτι καλυτερα να τσακωθουμε για τα δικαιωματα που δινονται σε καποιους που σπουδαζουν σε σχολες της πλακας κι οχι να τρωγομαστε μεταξυ μας.

 

Σε περιπτωση παντως που μου ελεγαν οταν τελειωνα το λυκειο οτι ειτε παω σε ΤΕΙ, ειτε σε πολυτεχνειο, ειτε σε κολλεγιο Αγγλικο θα εχω τα ιδια επαγγελματικα δικαιωματα τοτε θα ειχα πρωτη προτιμηση το κολλεγιο, δευτερη το ΤΕΙ, τριτη το πολυτεχνειο. Δεν ειμαι ποντιος να ιδρωσω για κατι αφου μπορω να το αποκτησω χαλαρα χωρις να κουραζω το μυαλο μου.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε nikoskourtis

 

Κάνεις ένα λάθος που κάνουν όλοι σχεδόν που συγκρίνουν τα δικαιώματα των μηχανολόγων και των ηλεκτρολόγων με τα των πολιτικών μηχανικών.

 

Το λάθος είναι ότι περιορίζεσαι στην οικοδομή.

 

Η οικοδομή είναι το γήπεδο του πολιτικού μηχανικού.

 

Η βιομηχανία το γήπεδο του μηχανολόγου.

 

Νομίζεις ότι το πεδίο του μηχανολόγου είναι μόνο η μελέτη θέρμανσης σε μιά οικοδομή ή του καυσίμου αερίου ή του ανελκυστήρα ?

 

Λάθος.

 

Θα μπορούσα να πω σε έναν μηχανολόγο πως πρέπει να λειτουργούν οι μηχανές εσωτερικής καύσης και να απαιτήσω δικαιώματα υπογραφής σ΄ αυτές ?

 

Θα μπορούσα να πω στον ηλεκτρολόγο μηχανικό διευθυντή του τοπικού υποκαταστήματος της ΔΕΗ γιά την ηλεκτρική ενέργεια, την μεταφορά και την διανομή της ? Το πότε θα απαιτηθεί να κατεβάσει διακόπτες γιά να μην καταρρεύσει το σύστημα ? Και να πάρω εγώ την ευθύνη αυτή ?

 

Συγκοινωνίες, ΟΣΕ , αεροπλάνα ναυτιλία κλπ. Τα έργα υποδομής είναι βέβαια των αρχιτεκτόνων, των τοπογράφων και των πολιτικών. Τα υπόλοιπα που κινούνται στην γη, στον αέρα ακόμη και κάτω από το νερό τίνος είναι ?

 

Επικοινωνίες .....

 

Φίλος μου μηχανολόγος έστησε μία μικρή βιοτεχνία και παράγει μηχανές συσκευασίας. Πχ του παραγγέλνεις μία μηχανή που να συσκευάζει γάλατα ή γιαούρτια με συγκεκριμένο βάρος και συγκεκριμένη μορφή. Μπορεί να σου φαίνεται απλό αλλά όταν έχεις να κάνεις με εταιρείες που μπορεί να καταστραφούν από ένα ελλιποβαρές προιόν πρέπει να είναι επαγγελματική δουλειά.

 

Ή να κόβει το ζυμάρι σε συγκεκριμένη ποσότητα που μπορείς να την ρυθμίζεις με ένα τηλεκοντρόλ.

 

Όταν τον ρώτησα πως πάει μου είπε ότι πέρα από τα οικονομικά που ήταν πολύ καλά, είναι ικανοποιημένος γιατί τώρα αισθάνεται μηχανολόγος.

 

Θα μπορούσα εγώ να του πω τι να κάνει ή να του υπογράψω τις πατέντες ?

 

Τα κτίρια βέβαια του τα έστησα εγώ, γιατί αυτό είναι το αντικείμενό μου.

 

Τα χρήματα που πληρώθηκα ήσαν αστεία μπροστά στην αξία των μηχανημάτων που εγκατέστησε γιά να παράγει αυτό που θέλει.

Link to comment
Share on other sites

myri: Δεν αναφερόμουν σε συγκεκριμένη σχολή (αν και υφίσταται).

Πες μου σε παρακαλώ πως ονομαζόταν μέχρι πρόσφατα το συγκεκριμένο ΤΕΙ το οποίο μετονομάστηκε σε Αρχιτέκτονες Τοπίου;;;;;

Link to comment
Share on other sites

myri: Εκ γενετής φέρει αυτή την ονομασία. Πάντως για να μην παρεξηγηθώ δεν αναφερόμουν συγκεκριμένα σε αυτή τη σχολή. Ίσως θα έπρεπε να αναφέρω αρχιτέκτονα που ασχολείται κυρίως με έργα πρασίνου αντί του όρου αρχιτέκτονας τοπίου. Επί τη ευκαιρία και αυτή η σχολή είναι κατά τα πρότυπα σχολών που λειτουργούν σε άλλες δυτικές χώρες (και δη ΗΠΑ - Καναδά).

Link to comment
Share on other sites

Τα ΤΕΙ που συζητάμε είναι πρώην Ανθοκομίας ή Δασοπονίας

Πχ http://www.didefth.gr/sxoles/556.htm

Απλά οι πιο έξυπνοι στην Καβάλα έσβησαν ότι δεν τους βόλευε.

 

Προς πληροφόρηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.