Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολιτικοί Μηχανικοί: η πλέον ευνοημένη ειδικότητα


Recommended Posts

Έτσι είναι φίλε ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ......Αν περιμέναμε να τα ξέραμε όλα από την αρχή για να δουλέψουμε.....;)

Link to comment
Share on other sites

Τελικα στο φόρουμ έχουμε μαζευτεί όλοι οι ιδεαλιστές…

Τοπογράφοι που κάνουν μόνο τοπογραφικά , αρχιτέκτονες που κάνουν μόνο μελέτες και πολιτικοί που κάνουν μόνο στατικά. Βέβαια υπάρχουν και μερικοί κακοί (πολιτικοί μηχανικοί κυρίως) που τρώνε το ψωμί όλων των άλλων τυπικών μηχανικών που θέλουν να κάνουν μόνο αυτά που έμαθαν στην σχολή. (Εγώ πάντως αν έκανα μόνο αυτά που έμαθα στην σχολή, ακόμα ασκήσεις θα έλυνα για να περάσω κανά μάθημα)…

 

Δηλαδή για να καταλάβω, όταν αναλαμβάνει μια άδεια ένας αρχιτέκτονας λέει στον πελάτη :

Δεν μπορώ να μετρήσω το οικόπεδο, φώναξε έναν τοπογράφο ώστε να επιβεβαιώσει ότι η πλευρά που αναφέρει το συμβόλαιο ότι είναι 10,50μ. είναι πραγματική…Η να ρωτήσω τον πολιτικό μηχανικό (που θα κάνει τα στατικά, αλλά ο αρχιτέκτονας θα κόψει το τιμολόγιο, αφού τον πληρώσει με το μέτρο) αν μια πλάκα 15.00* 15,00 μ. είναι εντάξει με δοκάρι 25/50 γιατί θέλουμε να κάνουμε και χαριτωμενιές….

Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για τους τοπογράφους.

Τα γράφω όλα αυτά γιατί κουράστηκα να ακούω πόσο υπερτιμημένος είναι ο μέσος έλληνας πολιτικός μηχανικός…..

Τι να κάνουμε, προϋπήρχαμε όλων των άλλων σχολών. Δηλαδή εμείς θα έπρεπε να διαμαρτυρηθούμε όταν ιδρύθηκαν οι τοπογράφοι επειδή χάσαμε το μονοπώλιο στα τοπογραφικά?????

Και στο κάτω κάτω της γραφής όλοι ξέραμε το καθεστώς που υπάρχει στην Ελλάδα και ο καθένας έκανε τις επιλογές του.

Και μην μου πείτε ότι δεν σας αρέσει…Πολλοί τομείς θα ήθελαν το καθεστώς εργασίας των μηχανικών. Παντού και πάντα χρειάζεται ένας μηχανικός. Κατάκτηση των μηχανικών είναι αυτό και μας αφορά όλους. (Οι κακοί πολιτικοί μηχανικοί που είναι πλειοψηφία στο ΤΕΕ, δεν βοήθησαν σε αυτό???). Άλλωστε οι υπηρεσίες ζητάνε βεβαιώσεις από διπλωματούχο μηχανικό χωρίς να διευκρινίζουν ειδικότητα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Συνάδελφοι αντί να προσπαθούμε να βγάλουμε τα μάτια μας μεταξύ μας ίσως θα ήταν καλύτερα να κοιτάξουμε το ενιαίο κοινό καλό ως μηχανικοί.

Τι θέλετε την απόλυτη εξειδίκευση???? Να εξειδικευτούμε λοιπόν, να έχει ο καθένας μόνο τον τομέα του και στο τέλος τα ΤΕΙ να έχουν πιο πολλά επαγγελματικά δικαιώματα από εμάς….

Αυτά, γιατί πρέπει να πιούμε λίγο αλκοόλ……

Link to comment
Share on other sites

1)

 

6)Προσφέρω τα ΠΑΝΤΑ,κ αν μπορώ να τα κάνω μόνος μου τα κάνω,ειδάλλως τα δίνω σε άλλους να τα κάνουν.Ό,τι κινείται,εκτελείται.Δεν επιβιώνεις αλλιώς,κ αν θες είσαι ελεύθερος να με διαψεύσεις.ΖΩ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΩΣ freelancer......

 

Συμφωνώ κι επαυξάνω, τα είπες όλα σ' αυτή τη φράση.

Link to comment
Share on other sites

Εκείνο το οποίο αμφισβήτησα είναι η ανάγκη ύπαρξης τομέα Οδοποιίας στο πρόγραμμα σπουδών των Τοπογράφων.

Το ίδιο ισχύει και για τα Υδραυλικά.

 

Περιμένω ακόμα το επιχείρημά σου πάνω σε αυτό. Γιατι "δεν θα έπρεπε" δηλαδή. Μέχρι τότε νομίζω μπορώ (δε θέλω, αλλά μπορώ) να ισχυρίζομαι κι εγώ, ότι και εσείς, "δεν θα έπρεπε" να διδάσκεστε Γεωδαισία, "δεν θα έπρεπε" να διδάσκεστε Αρχιτεκτονική. Πάνε να μου χρεώσουν ότι ζητάω αφαίρεση επαγγελματικών δικαιωμάτων! Και ότι "δεν με τιμά" το ένα και "δε με τιμά" το άλλο (σαν "ειδικότητα" έστω και όχι προσωπικά). Αν είναι δυνατόν! Να μείνουν όλαώς έχουν! Να αρχίσουμε όλοι μας να φερόμαστε απλά πιο έντιμα πρέπει.

Τον ΠΜ ο οποίος βάζει τον πελάτη του (ο οποίος λογικό είναι να τον εμπιστεύεται καθώς παραδοσιακά Μηχανικός=ΠΜ για τον απλό κόσμο και ο συγκεκριμένος ήταν "ο Μηχανικός του") να τον πληρώσει για να του κάνει εκτύπωση σε Α4, 5 αεροφωτογραφίες με μαρκαρισμένα με μαρκαδόρο πάνω σε αυτές τα χωράφια του, αυτό το δένει σε τεύχος και το βαφτίζει "Φωτοερμηνευτική Έκθεση" και τον στέλνει στο Κτηματολόγιο να επικαλεστεί χρησικτησία και να δηλώσει με αυτό, θεωρείς ότι τον τιμά; Από που και ως που ΠΜ να συντάσσει φωτοερμηνευτική έκθεση; Γιατί είπε ψέματα στον πελάτη ότι χρειαζόταν κάτι τέτοιο; Γιατί σέρβιρε "φασολάδα" και το παρουσίασε σαν "φιλέτο"; Αυτό είναι το πρόβλημα! Όχι τι δικαιώματα έχει τυπικά ο καθένας. Η καταστρατήγηση των κανόνων είναι το πρόβλημα. Ότι ο συγκεκριμένος ΠΜ, δεν είχε τη λεβεντιά να πει στον πελάτη που άνοιξε την πόρτα του γραφείου του "ξέρεις κύριε; Δεν είναι ειδικότητά μου να σας καθοδηγήσω στο θέμα, ξέρω όμως έναν καλό συνάδελφο ΑΤΜ που θα μπορούσε να σας αναλάβει και να σας πει τι ακριβώς χρειάζεται να κάνετε". Προτίμησε το "όλα τα σφάζώ, όλα τα μαχαιρώνω", ο πελάτης του ενημερώθηκε τελικά ότι ουσιαστικά τον κορόϊδεψε, εξετέθη και ο ίδιος και αντιμετωπίζει και πιθανές συνέπειες αν αποφασίσουμε να τον "τρέξουμε".

Χώρος υπάρχει για όλους. Τα δικαιώματα είναι καθορισμένα επαρκώς. Είναι προφανές όμως ποιός είναι πιο "επιρρεπής" σε καταστρατήγηση της δεοντολογίας: ο πιο "παλιός" και αναγνωρίσιμος σαν ειδικότητα.

Link to comment
Share on other sites

Το οτι προυπήρχε το καθεστώς δεν το θεωρω ως επιχείρημα - να πάρουν και οι ηλεκτρολόγοι-μηχανολόγοι-μηχανικοί παραγωγής - ναυπηγοί -

στατικά μέχρι δυο ορόφους όπως πριν το 1950 επειδη προυπηρχε ,σου φαίνεται λογικό?

 

Προσωπικα θα μου αρκούσε να μου αποδείξει ο αρχιτέκτονας οτι μπορει να κανει και όχι μόνο να υπογράψει τοπογραφικά , ο τοπογράφος στατικα ,ο ηλεκτρολόγος μηχναολογικα ,ο μηχανικός περιβάλλοντος χημικοτεχνικά κλπ

 

Η προσωπική μου άποψοι είναι οτι κάποιοι μπορούν και κάποιοι όχι

 

Δεν υπάρχει μόνο η λύση της εξειδίκευσης ας έπαιρνε κάθε ειδικότητα δικαιώματα απευθείας τηε εξειδίκευσης (πχ οι πολιτικοι μηχανικοι τα στατικα + τον τομεα τους ) και αν κατάφερναν να αποδείξουν στην συνέχεια οτι έχουν τις απαραίτητές "Ελάχιστες γνώσεις" οπως υποστήριξαν πολλοί συνάδελφοι ας πάρουν και τα αντιστοιχα -υπόλοιπα- δικαιώματα .Αφού οι περισσότεροι υποστηρίζετε οτι ειμαστε επαρκώς καταρτισμένοι δεν βλέπω που είναι το προβλημα

 

Θα μιλήσουν κάποιοι συνάδελφοι για αμφισβητηση των πτυχίων κλπ αλλά το προτιμώ από την ασυδοσια που υπαρχει

 

Καταλαβαινω την άποψη του συνάδελφου zavi περι επιβίωσης αλλά το προβλημα ειναι οτι στους Χ που το κανουν για λόγω επιβίωσης υπάρχουν και Υ που το κάνουν για γρήγορο κέρδος εκμεταλλευόμενοι την απουσια έλέγχου με τα γνωστα άσχημα αποτελεσμα στην ποιότητα των μελετών.Οτι εσυ ΔΕΝ κάνεις κάτι που δεν ξέρεις ΔΕΝ σημαίνει οτι πράττουν το ίδιο και όλοι οι συνάδελφοι

Link to comment
Share on other sites

Επειδή σέβομαι τους συναδέλφους μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων δεν θα πω τίποτα, αλλά πιστέυω ο zavi τα λέει τα πραματα όπως είναι και άκρως ρεαλιστικά. Δηλαδή αυτό που ισχύει και συμβαίνει στην Ελλάδα.

 

Μακάρι στο τέλος να έχουνε όλοι δουλεια. Εγώ προσωπικά δεν ξέρω να φτιάξω φάκελο π.χ. για πολεοδομία, δεν ξέρω ούτε άδεια να βγάλω, κάνω μόνο στατικά τίποτα άλλο. Δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να ενεργούμε έτσι όυτε ότι αυτό είναι το σωστό.

 

Αλλά δεν είναι και σωστό κατά την άποψή μου να φτάνουμε σε τέτοιο σημείο αντιμαχιών. Και όπως είπα μακάρι να υπάρχει δουλειά για όλους.

Link to comment
Share on other sites

1.(ΑΜ-διαφωνώ ως προς το Μ )

2.Ας αναπροσαρμοστούν οι αμοιβές βάσει αυτών των Δημ. έργων για τις στατικές μελέτες που θα κάνω μόνο. Δεν θα βγάζω τη μπέμπελη για 500€ παίρνοντας ευθύνη αιωνίως και θα πληρώνομαι λιγότερο κατά πολύ της αρχ. μελέτης.

 

με καλυψες πληρως.

Link to comment
Share on other sites

Γενικά συμφωνώ στον διαχωρισμό των δικαιωμάτων στην θεωρία (είμαι ΠΜ). Στην πράξη όμως συμβαίνει αυτό που περιγράφουν ο zavi και ο theo. Η κατάσταση αυτή είναι πολλά χρόνια παγιωμένη και πολύ δύσκολο να αλλάξει. Πιστεύεται ότι ο μηχανικός που για να πάρει π.χ. μια άδεια κάνει έκπτωση ακόμη και στην ελάχιστη αμοιβή θα είχε πρόβλημα να κάνει ένα τοπογραφικό ή μια αρχιτεκτονική μελέτη? Εγώ νομίζω πως όχι, ειδικά αν τίθεται θέμα επιβίωσης. Χωρίς να συμφωνώ με αυτό δυστυχώς και εγώ ο ίδιος έχει χρειαστεί να το κάνω.

Link to comment
Share on other sites

Τι θέλετε την απόλυτη εξειδίκευση???? Να εξειδικευτούμε λοιπόν, να έχει ο καθένας μόνο τον τομέα του και στο τέλος τα ΤΕΙ να έχουν πιο πολλά επαγγελματικά δικαιώματα από εμάς….

Αυτά, γιατί πρέπει να πιούμε λίγο αλκοόλ……

 

 

sorry,

αλλά το αλκοόλ, μήπως το έχεις ήδη πιεί? :smile::-)

Link to comment
Share on other sites

Για να αλλάξουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΠΜ και των ΑΜ (διαφωνώ ως προς το Μ και ας με συγχωρέσουν οι συνάδελφοι Αρχ.)

 

Μπορείς να αιτιολογήσεις γιατί διαφωνείς; Δηλαδή, για το χημικό μηχανικό όλα καλά; Το ότι έχει επικρατήσει με τη λέξη μηχανικός να εννοείται ο Πολιτικός το ήξερα. Αλλά ότι θα το άκουγα από συνάδελφό, δεν το περίμενα!

Από το Πολυτεχνείο βγαίνουν μηχανικοί. Τελεία. Η ειδικότητα είναι προσδιορισμός!

 

Για μένα ο σύγχρονος ΠΜ στην Ελλάδα πρέπει να αναλάβει το ρόλο του project manager ως μηχ/κος.

 

Αυτό μπορεί να το κάνει και ο Αρχιτέκτονας μια χαρά!!! (και να μην πω οτι αυτο λέει και η ετοιμολογια του ονοματος του)

 

Επίσης να θίξω κάτι που διάβασα περί αριχτεκτονικής σύνθεσης.

..........

Εξάλλου για ποια σύνθεση μιλάμε στην ελλάδα?

Εκτός και αν σαν αρχιτέκτονες νοούμε μόνο Τομπάζη, Αγιοστρατίτη, Ποτηρόπουλο, παρθένιο και λοιπούς μεγαλοαρχιτέκτονες που διαλέγουν τις δουλειές.

 

Εγώ όσες φορές προσπάθησα να περάσω ιδέες βρήκα στον τοίχο που ακούει στο όνομα "όνειρεμένο σπίτι του μικρομεσαίου έλληνα"---->

 

ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΕΛΩ και δε σε χρειάζομαι για ιδέες αλλά για την άδεια.

 

Αναγνωρίζω την Αρχιτεκτονική σαν από τις κορυφαίες επιστήμες στον κόσμο αλλά όχι στην ελλάδα.

 

εδώ ο κόσμος θέλει κουτάκια με max κάλυψη, δόμηση, Η/Χ, εξώστες, ύψος και εξτρά από αυτά !!!

 

Οπότε αυτά περί σύνθεσης μου ακούγονται κάπως ουτοπικά.

Εκτός και αν είμαι τόσο νέος στα 33 μου και στα 55 μου ίσως μου δοθεί λευκή επιταγή από πελάτη να αγαπήσω το κτίριο που θα μελετήσω και έτσι εν τέλει να συνθέσω.

 

Αν κοιτούσαμε όλοι προσεκτικά γύρω μας, θα βλέπαμε πως υπάρχουν πολύ καλές προσπάθειες παρόλο τους περιορισμούς του ΓΟΚ.

Δηλαδή τι προτείνεις; Να παραιτηθούμε των ονείρων και των προσπαθειών μας επειδή υπάρχουν υδροκέφαλοι πελάτες;

Είναι δυνατόν να το λέει αυτό επιστήμονας;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.