Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρτιότητα ύστερα από κατάτμηση μερίδας εκτός σχεδίου


Recommended Posts

Γειά σας.

Σε εκτός σχεδίου μερίδα έχει γίνει πρόσφατα (2011) κατάτμηση σε τέσσερα ίσα οικόπεδα 4100τ.μ.. Στο τοπογραφικό υπάρχει βεβαίωση από Τοπογράφο Μηχανικό για το σύνολο της μερίδας ότι είναι άρτια και οικοδομίσιμη, ύστερα από πρόσφατη (2011) σχετική έγκριση του Δασαρχείου. Για τα δύο από τα 4 οικόπεδα στο βάθος της μερίδας έχει δημιουργηθεί δουλεία διόδου 6 μ. Το τελευταίο πίσω οικόπεδο που εξυπηρετείται από το πλάτος της δουλείας και μόνο είναι επίσης άρτιο και οικοδομήσιμο παρόλο που δεν έχει πρόσωπο 25μ. σε κοινόχρηστο δρόμο ? Με άλλα λόγια, η βεβαίωση αρτίοτητας ολόκληρης της μερίδας συνεπάγεται και αρτιότητα για τα επιμέρους οικόπεδα?

 

Σημείωση: Δεν προυπάρχει κανένας δρόμος αλλά η βεβαίωση του Δασαρχείου αναφέρεται στο χαρακτηρισμό ενός νέου δρόμου ως κοινόχρηστου στο μπροστά όριο της μερίδας.

Link to comment
Share on other sites

Όπως το περιγράφεις καταλαβαίνω ότι το γήπεδο είναι ενιαίο και έχει γίνει σύσταση οριζοντίου σε 4 μερίδια. Αυτά δεν είναι ανεξάρτητα και μοιράζονται την κάλυψη και τη δόμηση του συνολικού γηπέδου.

Δες και τους τίτλους του ακινήτου. Υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας;

Link to comment
Share on other sites

Απαιτείται πρόσωπο σε Αναγνωρισμένο Δημόσιο Δρόμο για να γίνει η κατάτμηση. Ακόμη και σε ΖΟΕ που δεν απαιτείται πρόσωπο για την Αρτιότητα.

Πιθανότατα έχει γίνει οτι αναφέρει ο ted παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Όπως μας τα λες η βεβαιώση του συναδέλφου δεν αναφέρει τίποτα για τα επιμέρους τμήματα, και σωστά αφού:

1. Αν γίνει κατάτμηση τα επιμέρους χάνουν την οικοδομησιμότητά τους

2. Αν γίνει σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας είναι άκυρη

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Λίγο δύσκολο μου φαίνεται για οριζόντια γιατί κατασκευαστικά τα κτίρια πρέπει να ακουμπάνε.Μάλλον έχει επιχειρηθεί να γίνει κάποια κατάτμηση με την αναγνώριση του δρόμου από το δασαρχείο αλλά πρέπει να γίνει μεταβίβαση των νέων γηπέδων ή αλλαγή των ποσοστών ιδιοκτησίας.Βέβαια όλα αυτά έπρεπε να αναφέρονται στο τοπογραφικό.Μάλλον πρέπει να μας πεις περισσότερα ή αν δεν τα ξέρεις να ζητήσεις από τον τοπογράφο ίσως να σου τα εξηγήσει αναλυτικά.

Πάντως για την κοινοχρηστία του δρόμου ισχύουν τα παρακάτω:

α) αγροτικοί δρόμοι που αποδεικνύεται βάσει συμβολαίων ή άλλων στοιχείων ότι προϋφίστανται της 16-4-24, ημερομηνίας ισχύος του Αρθ-20 του ΝΔ/17-7-23,

β) δρόμοι που προβλέπονται από αναδασμό του Υπουργείου Γεωργίας,

γ) η καθορισμένη ζώνη παραλίας, που εξυπηρετεί τις ανάγκες της κυκλοφορίας, εφόσον έχει τεθεί σε κοινή χρήση και είναι διαμορφωμένη οδός,

δ) δρόμοι που έχουν κατασκευαστεί από τεχνικές υπηρεσίες του Δημοσίου και επιτρέπουν την πρόσβαση σε ακτές, αρχαιολογικούς χώρους, εθνικούς δρυμούς, χιονοδρομικά κέντρα ή σε σημαντικά δημόσια έργα (όπως φράγματα, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία κλπ). Οι δρόμοι της περίπτωσης αυτής μπορεί να διαπιστώνονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας (κατ' ανάλογη εφαρμογή της διαπιστωτικής απόφασης Νομάρχη της παρ.2β).

Link to comment
Share on other sites

Όπως το περιγράφεις καταλαβαίνω ότι το γήπεδο είναι ενιαίο και έχει γίνει σύσταση οριζοντίου σε 4 μερίδια. Αυτά δεν είναι ανεξάρτητα και μοιράζονται την κάλυψη και τη δόμηση του συνολικού γηπέδου.

Δες και τους τίτλους του ακινήτου. Υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας;

 

Eυχαριστώ ted78. Nαι, το γήπεδο είναι ενιαίο και έχει χωριστεί σε 4 ίσα οικόπεδα. Η αρτιότητα αναφέρεται στο σύνολο της μερίδας. 'Οπως παρατηρεί ο Manolis gon παρακάτω, ναι έχει γίνει κατάτμηση και έχει υποβληθεί σχέδιο στο δασαρχείο για την αναγνώριση δρόμου.

Είμαστε σε αναμονή έγκρισης από δασαρχείο. Επίσης τα 2 οικόπεδα θα μεταβιβαστούν σέ έναν ιδιοκτήτη και τα 2 άλλα σε άλλο (2 αδέρφια). Εγώ καλούμαι να μελετήσω το ένα από αυτά 4.100 τ.μ. Οι όροι δόμησης (σ.δ. κτλ) θα πρέπει να υπολογιστούν στο σύνολο της μερίδας?

-----------------------------------------------------------------------------

Manolis gon ευχαριστώ. Ναι έχει επιχειρηθεί να γίνει κατάτμηση με την αναγνώριση του δρόμου από το δασαρχείο, την οποία και αναμένουμε. Τα οικόπεδα θα μεταβιβαστούν 2 σε έναν΄ιδιοκτήτη και 2 σε άλλον (2 αδέρφια), κάτι το οποίο έχουν επίσης ξεκινήσει ο ιδιοκτήτης με δικηγόρο. Γνωρίζεις ποιά από τις 2 πράξεις προέχει? Εγώ καλούμαι να μελετήσω το ένα από τα 4 οικόπεδα. Οι όροι δόμησης που θα υπολογίσω θα αναφέρονται στο σύνολο της μερίδας?

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε anavatis

τα γεωτεμάχια εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού λέγονται γήπεδα

το δασαρχείο δεν αναγνωρίζει δρόμους, απλά ίσως βεβαιώνει την αναγκαιότητα διάνοιξης

σου υπενθυμίζω

1.ότι συνεχόμενα τμήματα του ίδιου ιδιοκτήτη αποτελούν ενιαίο γήπεδο άρα δεν έχεις δημιουργία 4 γηπέδων αφού οι νέοι ιδιοκτήτες είναι δύο

2.να λάβεις υπόψη σου τα όσα ισχύουν για την δόμηση γηπέδων που προέρχονται απο κατάτμηση μεγαλύτερου γηπέδου

Link to comment
Share on other sites

σωστά τα λέει ο SIGIO

από τα οικόπεδα (γήπεδα) έχει πουληθεί κανένα ?

 

Eυχαριστώ. Όχι δεν έχει πουληθεί κανένα. Τα οικόπεδα θα μοιραστούν/μεταβιβαστούν σε 2 αδέρφια.

---------------------------------------------------------

Ευχαριστώ ΘΕΟΧΑΡΗΣ. Πολύ επικοδομητικά τα σχόλιά σου. Θα μπορούσες να μπυ υποδείξεις πιο συγκεκριμένα που θα βρω τα όσα ισχύουν για τη δόμηση γηπέδων που προέρχονται απο κατάτμηση μεγαλύτερου γηπέδου, ΠΔ, εδάφιο ή link?

Link to comment
Share on other sites

Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των γηπέδων των κειμένων εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων των πόλεων, κωμών και οικισμών ή εκτός των ορίων των νομίμως υφισταμένων προ του έτους 1923 οικισμών των στερουμένων ρυμοτομικού σχεδίου, καθώς και εκτός Γ.Π.Σ. - Ζ.Ο.Ε. - Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. καθορίζονται από το Π.Δ. 24-5-85 ΦΕΚ 270Δ'/85 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, λαμβάνοντας υπόψη και τις διάφορες ερμηνευτικές εγκυκλίους του.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.