Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός προστίμου αυθαιρέτου


Recommended Posts

Mε τον πρόσφατο Νόμο μπορούμε να τακτοποιήσουμε κλεισμένα μπαλκόνια σε κτίριο με νόμιμη άδεια ή πέργολα προκηπίου καλυμμένη με πολυκαρμπονικό? πως υπολογίζεται το πρόστιμο?

 

Μπορείς

Διάβασε τον νόμο και κάνε μια αρχή....μετά όπου κολλήσεις το συζητάμε όλοι μαζί...

Για αρχή.....Εμβαδόν Χ Τιμή ζώνης ΔΕ ή Δήμου ή Π.Ε Χ0.15 Χ συντελεστές..

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σωστή η απορία σου. Σε εκείνη την περίπτωση όμως η ιδιοκτησία αυτή δε "διαθέτει" υπόλοιπο δόμησης. Οπότε πώς πάει με συντελεστή 1,9? Θεωρητικά η υπέρβαση δόμησης είναι "άπειρη" για την ιδιοκτησία. Εκτός και αν πάει σαν παρακολούθημα μιας εκ των ιδιοκτησιών που λαμβάνεται υπ' όψη στον υπολογισμό της δόμησης. Το ίδιο συμβαίνει και με τα δώματα που έγιναν ανεξάρτητες κατοικίες...

 

Αυτό το "άπειρη" υπέρβαση δόμησης δε το είχα σκεφτεί!

Τελικά όσο διαβάζει κανείς τούτο τον "καλογραμμένο" νόμο τόσες περισσότερες απορίες έχει...

 

Νομίζω ότι για να έχει λογική πρέπει τα τετραγωνίδια να αναφέρονται σε κοινό παρονομαστή. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τη σκέψη μου:

 

Έχω πάντα στο μυαλό μου ένα δώμα ή μια πυλωτή (χώρους που ΔΕΝ έχουν επιτρεπόμενη δόμηση) που δήλωσαν ότι μπορούσαν με τον 3843/10 και τώρα θέλουν να δηλώσουν τα... υπόλοιπα - αυτά που είναι εκτός όγκου.

 

Α περίπτωση - αναφερόμαστε σε ολόκληρο το κτίριο

 

Τότε στο 1 τσεκάρουμε το α - διότι έχει οικοδομική άδεια ολόκληρο το κτίριο

Συνεπώς και στο 5/δόμηση (αλλά και στο 6/ύψος & 7/κάλυψη) θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα επιτρεπόμενα μεγέθη ολόκληρου του κτιρίου

 

Με τη σκέψη αυτή ένα παράνομο δώμα/κατοικία θα την ... βγάλει φθηνότερα αν βρίσκεται στο δώμα μιας μεγάλης, πολλών τμ οικοδομής από ότι ένα άλλο δώμα ίδιου μεγέθους που όμως είναι σε μικρότερο κτίριο. Έχει μια λογική: ένα extra διαμέρισμα πχ 80τμ στο δώμα αλλιώς φαίνεται/επιβαρύνει το περιβάλλον σε μια 5όροφη οικοδομή πολλών διαμερισμάτων και αλλιώς σε ένα διώροφο κτίσμα λιγότερων τμ

 

Β περίπτωση - αναφερόμαστε μόνο στην συγκεκριμένη οριζόντια ιδιοκτησία

(δλδ στη πυλωτή/κατοικία ή στο δώμα/studio)

 

Τότε η "επιτρεπόμενη δόμηση" της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας είναι 0τμ.

Δεν είναι δυνατόν να επιλέξουμε στο 5 αν τα τμ του αυθαιρέτου είναι από <50% έως >200% του μηδενός!

Αλλά ούτε και να επιλέγαμε στο 1 το β - ότι δηλαδή δεν έχει άδεια - διότι ναι μεν δεν έχει δικαίωμα δόμησης ούτε για ένα τμ αλλά άδεια έχει....

Σε αυτή την περίπτωση μάλλον θα διευκρινιστεί ότι τα ρυθμισμένα τμ θα τα υπολογίζουμε σαν να ήταν κανονική δόμηση - αλλιώς δε βγαίνει νόημα και θα πρέπει όχι μόνο στις περιπτώσεις αυτές αλλά γενικά την "επιτρεπόμενη δόμηση" να τη λογίζουμε σε ολόκληρο το κτίριο.

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται με το περιθώριο λάθους κατά την κατασκευή που αν θυμάμαι καλά είναι 2%?

Για παράδειγμα αν σε υπόγειο το τοιχείο έχει βγει πιο έξω από την περιμετρο του ισογείου στην μία μόνο πλευρά κατά 40 εκ. που όμως το περιθώριο λάθους ήταν 20 εκ. τι θα υπολογίσω στην αυθαιρεσία?Τα 20 ή τα 40?Και αυτό να το τακτοποιήσω ή να το αφήσω γιατί είναι ανούσια τέτοια αυθαιρεσία?Μιλάμε για σύνολο 1,6 τ.μ. στην κάλυψη!

Επίσης τα barbequ στα δώματα που δεν είναι όμως στεγασμένα και δεν φαίνονται στην Ο.Α. σε ποια παρανομία υπόκεινται?Στα 500?

Τέλος υποθετική αυθαιρεσία κατασκευής πισίνας σε δώμα, πάει με τις πισίνες, με το άλλες αυθαιρεσίες ή με κάτι άλλο?

Link to comment
Share on other sites

jimaros288 είτε 1,6τμ είτε 0,8 τμ το πρόστιμο για <20τμ είναι ταρίφα...

Οπότε δήλωσε τα 1,6 για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

 

Το barbeque στο δόμα δεν αποτελεί ακριβώς αυθαιρεσία αφου δεν απαιτεί άδεια μπορεί να χτιστεί με έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Αριθ. οικ 5219/04 (ΦΕΚ 114 Δ'/17-2-04) : Καθορισμός εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για τις οποίες αντί της έκδοσης άδειας δόμησης απαιτείται Έγκριση Εργασιών. Διαδικασία έγκρισης και απαιτούμενα δικαιολογητικά.

 

2. Οι εργασίες εκτελούνται μετά από σχετική Έγκριση Εργασιών, που χορηγείται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, εφόσον υποβληθούν:

 

ιβ. Η κατασκευή ξύλινης πέργκολας, εστιών, φούρνων και τζακιών σε εσωτερικούς χώρους, σε ακάλυπτους χώρους και σε βεράντες, σύμφωνα με τις διατάξεις του κτιριοδομικού κανονισμού.

Η πισίνα μάλλον πάει με τις πισίνες όμως θα ήθελα να δώ την βεβαίωση δομικής τρωτότητας για το δώμα
Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα ήθελα να δω αυτό το δελτίο δομικής τρωτότητας..... και ασυμπλήρωτο, δεν με πειράζει....

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα ήθελα να δω αυτό το δελτίο δομικής τρωτότητας..... και ασυμπλήρωτο, δεν με πειράζει....

 

http://www.oasp.gr/node/76

Link to comment
Share on other sites

..... προκύπτει σαφώς ότι η ανωτέρω υποχρέωση δε γεννάται : α) ...... β) στην περίπτωση αδόμητων γηπέδων (οικοπέδων, αγροτεμαχίων). γ)....δ) ...... .......

 

Οι περιπτώσεις α) έως δ) είναι αυτές που έχουν υποχρέωση να ελεγχθούν για παράνομη δόμηση, διότι άλλο η λέξη "δε" και άλλο η λέξη "δεν".

Σωστά;;;

Link to comment
Share on other sites

Ξέρετε αν οι λοιπές παραβάσεις , αυτές με τα 500Ε το τεμάχιο , πολ/ζονται με κοινωνικό συντελεστή και συντ. παλαιότητας ?

Link to comment
Share on other sites

Αλλαγή χρήσης υπογείου 55μ2 (από αποθήκες--->κατοικία), αν το τακτοποιήσω με τον 4014, το δηλώνω σαν βοηθητικό χώρο που άλλαξε χρήση, δηλαδή x 50% ? Μου βγαίνει μικρότερο πρόστιμο απ' ότι με τον 3843......

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.