Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμοιβή για εργασίες του 4014/11 (δήλωση και τακτοποίηση αυθαιρέτων)


Recommended Posts

Κατά την άποψή μου:

 

Αν έχω καταλάβει καλά, περιμένουμε να οριστεί μια αμοιβή "ταρίφα".

Για ό,τι δεν υπάρχει, τότε πάμε σε πρόσθετη αμοιβή, υπολογιζόμενη κατά τα ισχύοντα.

 

Πχ: Αμοιβή ρύθμισης 300 ευρώ (που καλύπτει σύσταση φακέλου, τρέξιμο σε πολεοδομία, δηλώσεις, έντυπα, κλπ).

 

Αν δεν υπάρχει όμως για παράδειγμα τοπογραφικό, τότε ο μηχανικός θα κόψει και αμοιβή τοπογραφικού.

Αν δεν υπάρχουν σχέδια, θα κόψει και αμοιβή αρχιτεκτονικών.

 

Κάπως έτσι το αντιλαμβάνομαι.

 

Δεν μπορεί ο "σωστός" πελάτης που θα μου τα φέρει όλα στο γραφείο να πληρώσει το ίδιο με αυτόν που δεν έχει τίποτα! Ο δεύτερος λογικά θα πρέπει να πληρώσει (πολύ) παραπάνω!

 

Θεωρώ ότι ένας πελάτης που δεν έχει τίποτα στα χέρια του πρέπει να πληρώσει "αμοιβή ρύθμισης Ν4014/11" και τουλάχιστον μια ελάχιστη για τα υπόλοιπα!

 

Ας μην γινόμαστε ψιλικατζήδες, οι ευθύνες μας είναι τεράστιες!!!

Link to comment
Share on other sites

στο σημερινό newsletter του τεε αναφέρεται άρθρο εφημεριδας:

 

''Οι αμοιβές των μηχανικών θα καθοριστούν με κοινή υπουργική

απόφαση. Από τις έως τώρα πληροφορίες προβλέπονται τα εξής:

-Για αυθαιρεσίες σε κτίσμα με άδεια, 500 ευρώ. Αν όμως έχει χαθεί

ο φάκελος, με άδεια, 500 ευρώ. Αν όμως έχει χαθεί ο φάκελος,

τότε η αμοιβή αυξάνεται στα 1000 -2.000 ευρώ, ανάλογα με την

επιφάνεια του κτίσματος.

- Σε κτίσματα χωρίς άδεια, 1000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι αμοιβές των μηχανικών διαμορφώνονται

έπειτα από διαπραγμάτευση, αλλά η απόφαση θα καθορίζει τη

«νόμιμη αμοιβή» επί της οποίας θα υπολογίζονται οι κρατήσεις

υπέρ τρίτων και οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.''

Link to comment
Share on other sites

Ωραιότατη εξέλιξη αν δρομολογηθεί τελικά έτσι. Να δω αν θα υπάρξουν μικρόνοες που θα κάνουν εκπτώσεις 50% και 70% με τα νέα δεδομένα του αφορολογήτου στα 5.000Ε (πρακτικά φορολόγηση από το 1ο ευρώ δηλαδή με δεδομένα και τα τεκμήρια!). Ήρθε η ώρα μάλλον που επιτέλους η "νόμιμη" αμοιβή θα γίνει πραγματικά ελάχιστη. Ή θα αλλάξουν πολλές χιλιάδες, επάγγελμα.

Link to comment
Share on other sites

σε σχέση με προηγούμενη ανάρτηση είναι σαφές ότι ο αρμόδιος μηχανικός είναι ο μηχανικός που έχει δικαίωμα σε αρχιτεκτονικές,στατικές και τοπογραφικές μελέτες..το ότι θα γίνει της π......ς το ξέρουμε..

Link to comment
Share on other sites

"...Για το πιστοποιητικό που θα πρέπει στο εξής να συνοδεύει κάθε μεταβίβαση και θα βεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες, οι μηχανικοί θα κληθούν για αυτοψία (έλεγχο σχεδίων, αδείας, ακινήτου), για την οποία οι πολίτες θα καταβάλλουν περίπου 300 ευρώ..."

 

...Το μεγάλο «κοστούμι» αφορά πάντως τις σύνθετες πολεοδομικές παραβάσεις που απαιτούν τεχνική έκθεση, αποτύπωση του κτίσματος και τοπογραφικό. Στην περίπτωση αυτή μηχανικοί του ΤΕΕ εκτιμούν ότι το κόστος ξεκινά από 500 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 150.000 ευρώ (!) για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που απαιτούν πλήρη στατική μελέτη...

 

Τα 300 είναι για την αυτοψία μόνο, δηλαδή για να έλέγξει αν το ακίνητο είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με την οικοδομική άδεια ή όχι.

Η νομιμοποίηση χρεώνεται εξτρά, γι'αυτό άνοιξα και αυτό το θέμα.

 

Δεν υπάρρχει περίπτωση με 300 να γίνει νομιμοποίηση. Είναι το κόστος των καυσίμων, των αναλώσιμων, των φωτοτυπιών, η αμοιβή για τους ελέγχους, και όλα τα παραπάνω επί 2 (μια φορά για τον Π/Μ και μια φορά για τον Μ/Μ ή Η/Μ) στα κτίρια πλην των κατοικιών.

Μην ξεχνάμε ότι από τα 300 (+23%ΦΠΑ) το 2% πηγαίνει στο ΤΣΜΕΔΕ, το 1% στο ΕΜΠ, άλλο 2% στον νέο φόρο (αλληλεγγύης τον είπαμε; ), οπότε φεύγουν άλλα 5% με το καλημέρα. Μείον άλλα 20% (τουλάχιστον) λόγω μειωμένου αφορολόγητου πέσαμε κάτω από τα 230. Α! Τώρα που το θυμήθηκα: Πρέπει να μείνουν χρήματα για τον φόρο στον λογαριασμό της ΔΕΗ συν άλλα 400 για τον φόρο επιτηδεύματος.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχουν τέλος τα καπέλα στα ακίνητα, δυναμιτίζοντας κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να αντλήσει έσοδα για να σφραγίσει τα στόματα των δανειστών μας. Μαζί με το ειδικό τέλος ακινήτων που θα πρέπει να πληρωθεί σε δύο δόσεις έως τον Γενάρη του 2012, μεγάλες επιβαρύνσεις περιμένουν και όσους αποφασίσουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα, που από χτες ο νόμος τίθεται σε ισχύ με την δημοσίευσή του στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (Ν.4014/2011 -ΦΕΚ 209/Α/21.9.2011).

 

Πέρα από τα παράβολα, που το ύψος του θα κυμανθεί από 500 έως 6.000 ευρώ ανάλογα με την επιφάνεια και θα πρέπει να πληρωθούν μαζί με τις δηλώσεις, σειρά παίρνουν οι αμοιβές των μηχανικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και τις τεχνικές εκθέσεις που φτάνουν στα ύψη για ιδιοκτησίες εκτός σχεδίου.

 

Για το πιστοποιητικό που θα πρέπει στο εξής να συνοδεύει κάθε μεταβίβαση και θα βεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες, οι μηχανικοί θα κληθούν για αυτοψία (έλεγχο σχεδίων, αδείας, ακινήτου), για την οποία οι πολίτες θα καταβάλλουν περίπου 300 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι το πιστοποιητικό θα πρέπει να πληρώσουν ακόμη και οι νομοταγείς πολίτες.

 

Το μεγάλο «κοστούμι» αφορά πάντως τις σύνθετες πολεοδομικές παραβάσεις που απαιτούν τεχνική έκθεση, αποτύπωση του κτίσματος και τοπογραφικό. Στην περίπτωση αυτή μηχανικοί του ΤΕΕ εκτιμούν ότι το κόστος ξεκινά από 500 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 150.000 ευρώ (!) για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που απαιτούν πλήρη στατική μελέτη.

 

Εκτίναξη του κόστους προβλέπεται στα εκτός σχεδίου ακίνητα που απαιτούν εξαρτημένο τοπογραφικό. Μόνο το τοπογραφικό κοστολογείται 800 ευρώ επομένως είναι εμφανές ότι η ταρίφα ανεβαίνει.

 

Υπενθυμίζεται ότι από χθες, ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ του νόμου για την αυθαίρετη δόμηση και την περιβαλλοντική αδειοδότηση, μπήκε φρένο σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων, παρά τις πιέσεις των συμβολαιογράφων που ζητούσαν να δοθεί παράταση του χρόνου δημοσίευσης μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

 

Τα δικαιολογητικά για τα ακίνητα που θα υπαχθούν στις ρυθμίσεις, θα πρέπει να υποβληθούν στις αρμόδιες αρχές από 1 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2011.

 

 

http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=147382

Link to comment
Share on other sites

Ήρθε η ώρα μάλλον που επιτέλους η "νόμιμη" αμοιβή θα γίνει πραγματικά ελάχιστη. Ή θα αλλάξουν πολλές χιλιάδες, επάγγελμα.

 

φιλε εσυ εισαι ή κατ επαγγελμα καταστροφολογος, η κατ επαγγελμα σκεπτικιστης.ΣΙΓΟΥΡΑ παντως ενα απο τα δυο.

 

αν εισαι καταστροφολογος, θα μπορουσες να κανεις καριερα ως tv persona, αν εισαι σκεπτικιστης θα μπορουσες να κανεις καριερα ως δημοσιογραφος. παντως ΣΙΓΟΥΡΑ στο λεω εχεις ταλεντο, αλλα το χαραμιζεις σε διαφορετικο κλαδο. εγω π.χ. ειχα ταλεντο στο ποδοσφαιρο, μιλουσα στη μπαλα και πηγαινε οπου ηθελα, στην ηλικια των 15 δεν υπηρχε καλυτερο , δυνατοτερο και γρηγοροτερο αριστερο μπακ απο μενα, αλλα οταν ειπα στη μαμα συμβφο οτι θα παω στα καμπ του γαβρου για drafting μου κατεστρεψε το ποδηλατο. οποτε εγινα η δευτερη επιλογη μου, μηχανικος. εσυ γιατι δεν με ακους?

 

ειπαμε, οι τιμες στην αγορα διαμορφωνονται συμφωνα με τις αναγκες της ιδιας της αγορας. αν οι αναγκες της αγορας ειναι για περισσοτερους μηχανικους απ΄ ο,τι υπαρχουν, οπως πριν 60 χρονια, τοτε οι αμοιβεςς ανεβαινουν. αν οι αναγκες της αγορας ειναι μικροτερες απο τον αριθμο μηχανικων, οι αμοιβες πεφτουν. τελος, αν οι αναγκες ειναι ιδιες, οι αμοιβες παραμενουν σταθερες.

 

να υπενθυμισω οτι η ευρωπαικη ενωση προστατευει τους καταναλωτες απο καρτελ, αν εκει παει η κουβεντα. και επισης, καποτε κ εγω τα ιδια ελεγα για τις αμοιβες μεχρι που ξαναξεκινησα να διαβαζω adam smith. σκοτσεζος oldie but goldie.

 

αυτα

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

...

...

θα μπορουσες να κανεις καριερα ως tv persona, αν εισαι σκεπτικιστης θα μπορουσες να κανεις καριερα ως δημοσιογραφος. παντως ΣΙΓΟΥΡΑ στο λεω εχεις ταλεντο, αλλα το χαραμιζεις σε διαφορετικο κλαδο. εγω π.χ. ειχα ταλεντο στο ποδοσφαιρο, μιλουσα στη μπαλα και πηγαινε οπου ηθελα, στην ηλικια των 15 δεν υπηρχε καλυτερο , δυνατοτερο και γρηγοροτερο αριστερο μπακ απο μενα, αλλα οταν ειπα στη μαμα συμβφο οτι θα παω στα καμπ του γαβρου για drafting μου κατεστρεψε το ποδηλατο. οποτε εγινα η δευτερη επιλογη μου, μηχανικος. εσυ γιατι δεν με ακους?

...

...

 

Είχε δίκιο η μαμά σου που σε απότρεψε από το ποδόσφαιρο. Διότι ναι μεν μιλούσες στην μπάλα και πήγαινε όπου ήθελες το πρόβλημα όμως θα ήταν που θα ήθελες κάθε φορά να πάει.

 

Μου φτιάχνεις το κέφι μαν, ειλικρινά το λέω.

 

 

ΥΓ,

Εναλλακτικά για τώρα αν δεις τα ζόρια γράψε βιβλίο χρονογραφήματα καθημερινότητας. Θα τα κονομήσεις.

Link to comment
Share on other sites

ειπαμε, οι τιμες στην αγορα διαμορφωνονται συμφωνα με τις αναγκες της ιδιας της αγορας. αν οι αναγκες της αγορας ειναι για περισσοτερους μηχανικους απ΄ ο,τι υπαρχουν, οπως πριν 60 χρονια, τοτε οι αμοιβεςς ανεβαινουν. αν οι αναγκες της αγορας ειναι μικροτερες απο τον αριθμο μηχανικων, οι αμοιβες πεφτουν. τελος, αν οι αναγκες ειναι ιδιες, οι αμοιβες παραμενουν σταθερες.

 

Πες τα βρε ζαβι γτ δεν με ακουν...

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.