Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΑ σε κτίριο που εφαρμόστηκε ΚΕΝΑΚ


STAVION

Recommended Posts

Η απαίτηση για τις Η/Μ προκύπτει απο την ΥΑ (ΦΕΚ 498 Α/23-11-2010) οποία τροποποιεί το άρθρο 25 του κτηριοδομικού κανονισμού απο το 1996 ή 7 (?)

 

Ολα τα δελτία αποστολής των υλικών που έχεις ελέξει τα βγάζεις φωτο και τα κρατάς στο αρχείο σου για πιθανό έλεγχο

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλημέρα!

Μου ζητήθηκαν σε κτίριο που έχει εφαρμοστεί ΚΕΝΑΚ με οικοδομική άδεια από το 2011 πιστοποιητικά για τα 4 εκ των 5 διαμερισμάτων.

Τα νέα κτίρια δεν υποχρεούνται να βγάζουν πιστοποιητικό μόλις τελειώσει η κατασκευή τους για ολόκληρο το κτίριο;

Έχει πάρει ήδη ρεύμα.

Επίσης ηλιακοί δεν υπάρχουν και προφανώς βγαίνει Γ. Εγώ βγάζω το πιστοποιητικό και κάνω την έκθεση που αναφέρεται παραπάνω

μαζί με τις όποιες άλλες παραλείψεις διαπιστώσω και την παραδίδω κάπου;

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τελικά κτίρια που είναι με ΜΕΑ απαιτούν στο κλείσιμο της αδείας και πριν την ηλεκτροδότητηση τους ΠΕΑ?

 

Σε κτίριο με δύο μεζονέτες (με μεσοτοιχία) που έχει γίνει με ΚΕΝΑΚ μου ζητήθηκε να κάνω το πιστοποιητικό μόνο για την μια μεζονέτα, κανονικά όμως δεν πρέπει να βγεί ενα κοινό πιστοποιητικό και για τις δύο όπως και στην ΜΕΑ, το οποίο θα μπεί και για την έκδοση του ΠΕΚ? 

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι έχει ξανασυζητηθεί αυτό και κάπου αναφέρθηκε ότι υπάρχει ένα "παραθυράκι του νόμου", που επιτρέπει να κάνεις ΠΕΑ σε τμήμα κτήριου με ΜΕΑ. Αυτό κατά την γνώμη μου δεν είναι σωστό και ενέχει τον κίνδυνο το τμήμα κτηρίου να μην βγεί κατηγορία Β. Εγώ δεν θα το έκανα.

Link to comment
Share on other sites

Θυμάσαι που αναφέρθηκε? Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής δεν είναι απαραίτητο να γίνει ΠΕΑ του κτιρίου (λογικά όλου του κτιρίου όπως και η ΜΕΑ για να γίνει και η σύγκριση)?

 

Υπάρχει κάποιο παραθυράκι που σου επιτρέπει να μην κάνεις ΠΕΑ μετά την ολοκλήρωση?  Ελέγχεται από κάποιον αν γίνεται το ΠΕΑ?

 

Και κάτι τελευταίο το ΠΕΚ από πότε πρέπει να εκδίδεται?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Σε κτίριο με δύο μεζονέτες (με μεσοτοιχία) που έχει γίνει με ΚΕΝΑΚ μου ζητήθηκε να κάνω το πιστοποιητικό μόνο για την μια μεζονέτα....

 

Για μένα κακως ο μελετητής έκανα 1 ΜΕΑ για 2 ανεξάρτητες μεζονέτες, έπρεπε να είχαν γίνει 2 ΜΕΑ ανεξάρτητα αν υπάρχει κάποιο κοινό σημείο (μεσοτοιχία) στο φέροντα οργανισμό και ανεξάρτητα το τι επιτάσσουν οι ΤΟΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

Στο άρθρο 22 του Ν. 4122/2013 αναφέρονται ποιες διατάξεις καταργούνται. Ανάμεσα σε αυτές είναι και το άρθρο 6 του ν. 3661/2008 και το άρθρο 10 του Ν. 3851/2010.

 

Το άρθρο 6 του ν. 3661/2008, στην παράγραφο 4 έγραφε πως:

<<4. Η ενεργειακή πιστοποίηση οριζοντίων ιδιοκτησιών κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 3741/1929 (ΦΕΚ 4Α΄) και ιδιοκτησιών κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν.δ. 1024/1971 (ΦΕΚ 232 Α΄) βασίζεται σε κοινή πιστοποίηση ολόκληρου του κτιρίου, εφόσον πρόκειται για συγκροτήματα με κοινόχρηστο σύστημα θέρμανσης. Η δαπάνη έκδοσης του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης κτιρίου βαρύνει, κατά περίπτωση, τον κύριο ή τους συγκυρίους ολόκληρου του κτιρίου, κατά το ποσοστό συγκυριότητας εκάστου>>.

 

Όμως αυτή η παράγραφος (4), είχε ήδη τροποποιηθεί βάσει της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του ν. 3851/2010 ως εξής: <<5. Η παράγραφος 4 του άρθρου 6 του ν. 3661/2008 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Η ενεργειακή πιστοποίηση οριζόντιων ιδιοκτησιών κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 3741/1929 (ΦΕΚ 4Α΄) και ιδιοκτησιών κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν.δ.1024/1971 (ΦΕΚ 232 Α΄) βασίζεται είτε σε μεμονωμένες πιστοποιήσεις των οριζόντιων ιδιοκτησιών είτε σε κοινή πιστοποίηση ολόκληρου του κτιρίου, εφόσον πρόκειται για συγκροτήματα με κοινόχρηστα συστήματα 1. Η δαπάνη έκδοσης του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης
κτιρίου βαρύνει, κατά περίπτωση, τον κύριο ή τους συγκυρίους ολόκληρου του κτιρίου, κατά το ποσοστό συγκυριότητας εκάστου.
»>>.

 

Από την στιγμή που καταργήθηκε το άρθρο 10 του ν. 3851/2010 και ο ν. 4122/2013 στο άρθρο 12, δεν κάνει λόγο για πιστοποίηση <<μεμονωμένων οριζοντίων ιδιοκτησιών>>, παρά ορίζει ότι <<1. Η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική: α) μετά την ολοκλήρωση κατασκευής νέου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, με την επιφύλαξη της παραγράφου 4>>, θεωρώ πως πλέον δεν υφίσταται η δυνατότητα έκδοσης ΠΕΑ για την μια μόνο μεζονέτα.

 

Το ΠΕΚ πάντως, εκδίδεται μετά την έκδοση του ΠΕΑ (άρθρο 21, παρ. 2 του ν. 4122/2013).

 

Εκτός κι αν το παραθυράκι, βρίσκεται στην επόμενη παράγραφο (3) του ίδιου νόμου (41222/2013), αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως.

 

 

Σχετικά μετην εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4030/2011, σύμφωνα με το άρθρο 45:

<<3. Στις διατάξεις του παρόντος υπάγονται όλες οι άδειες δόμησης που εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος2. Οικοδομικές άδειες για τις οποίες έχουν υποβληθεί πλήρεις φάκελοι στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, εκδίδονται σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις.
Για τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, εφαρμόζονται τα άρθρα 6 και 7.
Αν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος έχει υποβληθεί φάκελος για την έκδοση οικοδομικής άδειας, η προθεσμία έκδοσής της είναι δύο έτη και αρχίζει από τη δημοσίευση>>
.
 

1. Λόγω της ύπαρξης κοινοχρήστου συστήματος θέρμανσης, θυμάμαι πως κάποια ΔΟΥ δεν είχε κάνει δεκτό στον συνάδελφο katrmp, το ΠΕΑ για μεμονωμένο διαμέρισμα υφιστάμενης (προ Κ.Εν.Α.Κ.) πολυκατοικίας.

 

2. <<Άρθρο 59
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από 1ης Μαρτίου 2012, εκτός από τις διατάξεις ....>>.

 

edit: Δημήτρη, πως θα μπορούσε να κάνει δύο ΜΕΑ, αφού η οικοδομική του άδεια είχε εκδοθεί σαν "κτίριο" με κοινό φέροντα οργανισμό; Τότε δεν υπήρχε ο όρος της "κτιριακής μονάδας", αλλά ακόμα και σήμερα να εκδίδονταν, δεν βλέπω πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί αφού θα είχαν την ίδια χρήση (κατοικίες) και τον ίδιο φέροντα οργανισμό.

Edited by panos-vicious
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

panos ευχαριστώ για την αναλυτική σου απάντηση.

 

Πάντως πρέπει να υπάρχει παραθυράκι γιατί σε καμιά άδεια που κατασκευάστηκε δεν έγινε στο τέλος ΠΕΑ παρόλο που είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται (εκτός και αν εκμεταλλεύονται το άρθρο 45 που ανέφερες, οπότε ΠΕΑ απαιτούν οι άδειες που εκδόθηκαν μετά τη 1η Μαρτίου 2012)

 

dib το σχέδιο του κτιρίου φαίνεται παρακάτω και δεν νομίζω ότι έπρεπε να γίνουν δύο ΜΕΑ (παρά τα διαφορετικά συστήματα Η/Μ - θέρμανση με ατομικό Φ.Α.) λόγω του ίδιου φέροντα οργανισμού

post-6641-0-05029000-1404976093_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

........... έπρεπε να είχαν γίνει 2 ΜΕΑ ανεξάρτητα αν υπάρχει κάποιο κοινό σημείο (μεσοτοιχία) στο φέροντα οργανισμό και ανεξάρτητα το τι επιτάσσουν οι ΤΟΤΕΕ.

 

dib το σχέδιο του κτιρίου φαίνεται παρακάτω και δεν νομίζω ότι έπρεπε να γίνουν δύο ΜΕΑ (παρά τα διαφορετικά συστήματα Η/Μ - θέρμανση με ατομικό Φ.Α.) λόγω του ίδιου φέροντα οργανισμού

 

Εντάξει @zio7 το καταλαβαίνω και αναφερω, αλλα να όμως που δημιουργούνται προβλήματα με την ενιαία ΜΕΑ στον έναν απο τους ιδικτήτες!

 

edit

Έπρεππε να είχε ''πατήσει'' στη διαφορετικότητα των Η/Μ παρα τον ενοιαίο φέροντα οργανισμό

Edited by dib
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.