Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρώτο ΠΕΑ - διάφορα ερωτήματα


mem_fretz

Recommended Posts

Από το help του προγράμματος τόσο για τη θέρμανση όσο και για την ψύξη:

  • Στην παραγωγή: "Σε περίπτωση που εισάγουμε στοιχεία για το θεωρητικό σύστημα, τότε στο πεδίο της ισχύος πρέπει να εισαχθεί το μηδέν (0)".
  • Στο δίκτυο διανομής: "Σε περίπτωση που εισάγουμε στοιχεία για το θεωρητικό σύστημα θέρμανσης, τότε η τιμή ισχύος που εισάγεται πρέπει να είναι μηδέν (0)". Ακόμα: "Σε περίπτωση που εισάγουμε στοιχεία για το θεωρητικό σύστημα θέρμανσης, τότε επιλέγεται " Εσωτερικοί ή/και μέχρι 20% σε εξωτερικούς".
  • Για τις τερματικές μονάδες:"Σε περίπτωση που εισάγουμε στοιχεία για το θεωρητικό σύστημα, οι τερματικές μονάδες έχουν βαθμό απόδοσης 0.93, σύμφωνα με την Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1".
  • Για τις βοηθητικές μονάδες στη θέρμανση: "Σε περίπτωση που εισάγουμε στοιχεία για το θεωρητικό σύστημα, οι βοηθητικές μονάδες έχουν ειδική ισχύ 0.1 W/m2 για κατοικίες και 5 W/m2 για τριτογενή τομέα, σύμφωνα με την Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1".
  • Για τις βοηθητικές μονάδες στην ψύξη: "Σε περίπτωση που εισάγουμε στοιχεία για το θεωρητικό σύστημα, οι βοηθητικές μονάδες έχουν ειδική ισχύ 0 W/m2 για κατοικίες και 5 W/m2 για τριτογενή τομέα, σύμφωνα με την Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1".

Το στρεβλό της διαδικασίας δεν το σχολιάζω.

 

Γνώμη μου πάντως κι αν θες την ακολουθείς, στήσε το κτιριακό κέλυφος στην 4Μ, κάνε εξαγωγή σε αρχείο xml και επεξεργάσου τα Η/Μ συστήματα με το λογισμικό του ΤΕΕ. Είναι γενικά πιο εύκολος ο εντοπισμός των λαθών εκεί παρά στα εμπορικά λογισμικά.

Αν οι συστάσεις βελτίωσης του κτιριακού κελύφους δεν είναι για το "εξοικονομώ", αλλά μόνο για απλή έκδοση ΠΕΑ, δεν αξίζει να ασχοληθείς ιδιαίτερα. Πρότεινε π.χ. αντικατάσταση κουφωμάτων και ρώτα ενδεικτικά κάποιες τιμές.

Πάντως αν μπορείς να δεις βελτίωση με αλλαγές στα Η/Μ είναι πιο εύκολο.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Πάνο

Θα το δοκιμάσω, αν και δε μου φάνηκε δύσκολο το υπολογιστικό της 4m, το είχα βολευτεί, αντε τωρα να ψάχνω και το αλλο, βιαζεται και ο πελατης, χαχαχα

 

 

"Για τις βοηθητικές μονάδες στη θέρμανση: "Σε περίπτωση που εισάγουμε στοιχεία για το θεωρητικό σύστημα, οι βοηθητικές μονάδες έχουν ειδική ισχύ 0.1 W/m2 για κατοικίες και 5 W/m2 για τριτογενή τομέα, σύμφωνα με την Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1"."

 

 

 

όσον αφορά αυτό, το νούμερο που βγαίνει είναι αστείο, σε ένα σπίτι 100m2 μιλάμε για 10W, ενώ το πρόγραμμα ζητάει kW, δηλαδή συμπληρώνω απλά την τιμή 0,01 ?

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

χμ, να επανελθω για μια τελευταια φορα, γιατι σε εχω ζαλισει μεσημεριατικα....

στο υπολογιστικο του ΤΕΕ, σε τοιχους που ειναι ομοροι σε αλλο κτισμα (μεσοτοιχεια) δε με αφηνει να δωσω συντελεστη U

σα να μου "γκριζαρει" τα κελια

ειναι φυσιολογικο αυτο ?

 

Ευχαριστω και παλι για τη βοηθεια...

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει "μάλλον", ανάποδα εντελώς τα είπα. Οπότε β.α = 0,70.

Όταν οι τρύπες στους τοίχους είναι ταπωμένες, είτε κάνεις πως δεν είδες πουθενά τρύπα, είτε -και πιο σωστά- υπολογίζεις το U του υλικού με το οποίο έχουν ταπωθεί. Πάντως δεν υποθέτεις καπνοδόχους. Θεωρώ πως οι σόμπες δεν είναι ακριβώς είναι αυτό που θα λέγαμε "μόνιμο σύστημα".

Οι καπνοδοχοι απο τις σομπες, που συνδεονται τα μπουρια πανω τους, συνηθως ειναι μικρες προεξοχες των τοιχων, ως επι το πλειστον εσωτερικων, που τραβανε γραμμη ως πανω στην ταρατσα οπου και καταληγουνε.

Δεν τιθεται θεμα υπολογισμου του U του τοιχου βασει μιας οπης 20εκ διαμετρου που ταπωνεται με κατι και γιατι αυτοι ειναι εσωτερικοι αλλα και γιατι ειναι αμελητεα η επιροη του υλικου στο συνολο της επιφανειας...

Η απορια μου ειναι αν θα πρεπει να θεωρηθει ως καμιναδα η θυριδα αερισμου τελος παντων, μιας και θεωρητικα καταληγει σε αερα και χρησιμευει για εξαερισμο συστηματος θερμανσης το οποιο ειναι ανυπαρκτο, αρα η οπη παραμενει κενη

Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη, αλλά κατάλαβα για οπή σε εξωτερικό τοίχο, κλεισμένη την τρύπα και αποσυνδεδεμένο τον καπναγωγό από το κατακόρυφο τμήμα.

Έτσι όπως το περιγράφεις, έχεις καπνοδόχο που συνυπολογίζεται στον αερισμό.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδερφοι! Θα ήθελα να ρωτήσω σε διώροφη πολυκατοικία (ένα διαμέρισμα ο όροφος και ένα διαμέρισμα το ισόγειο) που θέλω να βγάλω πιστοποιητικό για τον όροφο, στον αναλυτικό υπολογισμό του Μ.Θ.Χ. (κλιμακοστάσιο) θα υπολογίσω τον όγκος (καθώς και τα στοιχεία τοιχοποιίας) ολόκληρου του Μ.Θ.Χ., από το ισόγειο που ξεκινάει μέχρι τον όροφο ή μόνο το κομμάτι του Μ.Θ.Χ. που είναι σ’ επαφή με τον όροφο? Η πόρτα του Μ.Θ.Χ. βρίσκεται στο ισόγειο τμήμα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

τίποτα από τα δύο . Διάβασε τίς διευκρινήσεις τής τοτεε1. Θα πάς με U/2 και δεν θα υπολογίσεις καθόλου τον μθχ

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, κάποια άποψη για το πως υπολογίζουμε τον συντελεστή ηλιακού θερμικού κέρρους (gw) σε περίπτωση διπλού κουφώματος? Επίσης ποιά τιμή από τον Πιν 3.26 πρέπει να πάρω για τον αερισμό? Ευχαριστώ.

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

Μα ο Μ.Θ.Χ. (κλιμακοστάσιο) εξυπηρετεί μόνο τον όροφο (δεν αποτελεί κοινόχρηστο χώρο), πρόκειται για ένα διαμέρισμα ολόκληρος ο όροφος. Μπορώ να πάρω στην περίπτωση αυτή το U/2 ;;; Έχω την εντύπωση πως πρέπει να εξεταστεί ολόκληρος ο Μ.Θ.Χ., κάνω λάθος ;

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.