Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποσοστό υπέρβασης δόμησης - Πώς επιτέλους?


Recommended Posts

δηλαδή στα νόμιμα τμήματα μιας οικοδομικής άδειας που υπάρχει υπέρβαση ύψους και κτιριολογικες παραβάσεις εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογισμό με το συντελεστή 0.20 όπως το έχω υπολογίσει στο #89?

Ο προβληματισμός μου προέρχεται από τη διατύπωση των τελευταίων οδηγιών του ΤΕΕ για την αναβάθμιση του συστήματος

 

"5. Περιπτώσεις υπέρβασης ύψους σε τμήματα κτηρίων που περιλαμβάνονται στην Οικοδομική Άδεια.

 

Σε περίπτωση που τμήμα οικοδομής περιλαμβάνεται στην άδεια και η ΜΟΝΗ παράβαση είναι η υπέρβαση ύψους τότε ο υπολογισμός μπορεί να γίνει με τους αναθεωρημένους συντελεστές 0,2 και 0,4 αντί των 1,2 και 1,4 που ίσχυαν. Για να ενεργοποιηθεί ο υπολογισμός πρέπει στο πεδίο "Υπέρβαση δόμησης" στα "Φύλλα καταγραφής" να λάβει την τιμή "Χωρίς υπέρβαση".

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η επιλογή αυτή πρέπει να γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που συντρέχει η ανωτέρω περίπτωση διότι σε αντίθετη περίπτωση θα ακυρωθεί η δήλωση λόγω ψευδών στοιχείων."

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 271
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κατ' αρχάς το πρόγραμμα σε αφήνει να το κάνεις, δε σου αφαιρεί την επιλογή αυτή επειδή ενεργοποιείς το τετραγωνίδιο των παραβάσεων, όπως συμβαίνει ας πουμε στις 2000αρες χρεώσεις.

Αλλά και λογικά να το δεις είναι δυνατόν να ζητείται να χρεωθεί το σπίτι σαν τελείως αυθαίρετο επειδή ένας τοίχος έχει αλλάξει θέση;

Αυτό το μόνη παράβαση πιθανόν πηγαίνει σε παραβάσεις που αφορούν ανά μ2 χρεώσεις, πχ αλλαγές χρήσης ή κλείσιμο χώρων κλπ.

Link to comment
Share on other sites

sagiasd o συντελεστής 0.2 ή 0.4 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χώρο που δεν παραβιάζει κάλυψη, δόμηση, αλλά έχει κτιριολογικές παραβάσεις όπως π.χ. αλλαγή διαρρύθμισης, θέσης κουφωμάτων κλπ).?

Παύλο ΔΕΝ σε ενδιαφέρουν οι κτιριολογικές παραβάσεις όταν δεν επηρεάζουν δόμηση, κάλυψη, ύψος.

ΔΕΝ ασχολείσαι δηλαδή με αλλαγή όψεων, θέσεις ανοιγμάτων, εσωτερικές διαρρυθμίσεις και δεν περνάς κανενός είδους παράβαση γι΄ αυτές.

Ειδικά για τις τελευταίες υπάρχει και η Γ19, διάβασέ την.

 

Κατά τα άλλα συμφωνώ με την ανάλυση του sagiasd για το ύψος, σωστή μου φαίνεται.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Έχω την εξής περίπτωση σε εκτός σχεδίου (εννοείται χωρίς σύσταση άρα μία ιδιοκτησία):

 

Ο.Α. με τρεις κατοικίες (Α, Β,Γ) ως εξής:

- Η κατοικία Α και η Β έχουν 50τ.μ. ισόγειο και 50τ.μ υπόγειο η καθεμία

- Η κατοικία Γ, 100τ.μ. ισόγειο και 100τ.μ. υπόγειο.

Δηλ συνολικά 200τ.μ. ΚΧ και 200τ.μ. ΒΧ

 

Έχουν κατασκευαστεί:

- Κατοικία Α: ισόγειο όπως στην άδεια (50τ.μ.), υπόγειο 90τ.μ ξεμπαζωμένο

- Κατοικία Β: ισόγειο 30τ.μ, υπόγειο 30τ.μ. δεξαμενή νερού (στέρνα)

- Κατοικία Γ: ισόγειο όπως στην άδεια (100τ.μ.), υπόγειο 140τ.μ. ξεμπαζωμένο

 

Έχω τους εξής προβληματισμούς:

  1. Αναρωτιέμαι αν τα φύλλα καταγραφής πρέπει να γίνουν ανά κατοικία και ανά κατηγορία παράβασης ή μόνο ανά κατηγορία παράβασης στο σύνολο των κατοικιών. Το πρόβλημα είναι πως αν γίνει μόνο ανά κατηγορία παράβασης συνολικά (σύμφωνα και με την εγκύκλιο 13) μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα ανά κατοικία, πχ διαφορετική υπέρβαση ύψους από κατοικία σε κατοικία.
  2. Η κατοικία Β κατασκευάστηκε μικρότερη. Τα 20 τ.μ. που δεν κατασκευάστηκαν συμψηφίζονται με τις ΥΔ των άλλων κατοικιών, δηλ αθροίζονται οι πραγματοποιούμενοι. ΚΧ και ΒΧ όλων των κατοικιών και η ΥΔ προκύπτει ως η διαφορά από αυτά της άδειας ή σε κάθε κατοικία υπολογίζεται μόνο η υπέρβαση και στο τέλος αθροίζονται οι υπερβάσεις των δύο κατοικιών;
  3. Το υπόγειο της κατοικίας Β που έγινε δεξαμενή υπολογίζεται μόνο ως αλλαγή χρήσης;
  4. Τα ποσοστά υπέρβασης δόμησης ή κάλυψης νοούνται συνολικά και τίθενται για κάθε κατοικία ίδια;
  5. Οι παραβάσεις της κατηγορίας 13 που πάνε με αναλυτικό υπολογίζονται συνολικά και για τις 3 κατοικίες. Δηλ, συνολικό κόστος επίχωσης κατοικιών Α και Γ/5000= #παραβάσεων ή για κάθε κατοικία χωριστά;

Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη, γιατί έχω πελαγώσει.

Edited by andyk
Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ τελείως με τον Τhodoris4 για το πως υπολογίζει την υπερύψωση όλης της οικοδομής κατά 1,00μ χωρίς επιμέρους αλλαγές των υψών κάθε ορόφου . Αυτή η περίπτωση είναι καραμπινάτη περίπτωση κατηγορίας 13 για εκχωμάτωση και αλλαγή περιβάλλοντος χώρου . Πρόστιμο 500ευρώ και καθάρισες . Αν το κτίριο είναι χωρίς σύσταση , τη δήλωση την κάνει ο ένας (λογικά) ιδιοκτήτης και άν έχει σύσταση δεν με αφορά καθόλου και δεν το δηλώνω μιας και είναι κοινόχρηστη παράβαση και δεν με αφορά (αν θέλουν όλοι να το δηλώσουν είναι άλλο , αλλά δεν επιβάλλεται). Αν τώρα έχει σύσταση και την αποκλειστική χρήση του ακαλύπτου χώρου την έχει κάποιος από τους ιδιοκτήτες τότε αυτός υποβάλλει αίτηση ως πολεοδομική παράβαση κατηγ. 13 γιατί επηρεάζει την δική του ιδιοκτησία .

Link to comment
Share on other sites

@andyk

Καταρχάς πρέπει να γίνει μία δήλωση.

Oι κατοικίες αυτές φαίνονται στην ΟΑ ως ένα κτίριο; Τα "νόμμα" κατασκευασμένα τμήματα συμφωνούν με την άδεια; Έγινε μη κατασκευή του τμήματος υπογείου της Β ή αυτό ανήκει πλέον ως χώρος στο υπόγειο Γ;

1,4,5) Για τον προσδιορισμό των συντελεστών υπερβάσης αθροίζεις το σύνολο των αντίστοιχων υπερβάσεων [πχ για την κάλυψη 40 (Α) + 40 (Β) = 80 μ2 (αν συντρέχει -20 (Γ))].

Για το ύψος, αν η διαφορά υπάρχει μόνο λόγω ξεμπαζώματος, με τον αναλυτικό καθάρισες (μία εργασία για όλο το γήπεδο). Αν υπάρχει και υπερύψωση στάθμης ή αύξηση εσωτερικών υψών, εξετάζεις τον κάθε χώρο ξεχωριστά.

2) Για το ισόγειο βλέπω δεν έγινε "ανταλλαγή", για το υπόγειο αν το τμήμα του Β ανήκει πλέον στο Γ, δεν το υπολογίζεις.

3) Αυτό το μόνο ως αλλαγή χρήσης είναι αρκετό χρήμα. Βοηθητικός παρέμεινε ο χώρος...

Όταν λες στέρνα τι εννοείς; Το χρησιμοποιούν για το πότισμα; Έχει αντλιοστάσιο; Μήπως είναι πισίνα και μας δουλεύεις... 8-)

Λύση 1> Αναλυτικός για τη μετατροπή σε στέρνα => μόνωση, δίκτυο υδροσυλλογής, τί άλλο...;

Λύση 2> Αποθήκη το χαμε και μας πλημμύρησε... :sad:

Edited by sagiasd
Link to comment
Share on other sites

Sagiasd κατ' αρχάς ευχαριστώ για την απάντηση.

 

Τώρα διευκρινιστικά. Οι κατοικίες φαίνονται στην ΟΑ ώς τρια ανεξάρτητα κτίρια σε απόσσταση μεταξύ τους. Τα νόμιμα ισόγεια των Α και Γ συμφωνούν με την άδεια. Στο Β έχουν κατασκευαστεί 20τμ λιγότερα κι έχουν αλλάξει και οι διαστάσεις κάτοψης του κτιρίου σε σχέση με την άδεια, γιατί στην ΟΑ ήταν δύο δωμάτια, ενώ κατασκευάστηκε ένα δωμάτιο με μεγαλύτερες διαστάσεις από κάθε ένα από αυτά που φαίνονταν στην άδεια. Αραγε πρέπει η επιφάνεια που είναι εκτός περιγράμματος να υπολογιστεί ως ΥΔ, παρότι η συνολική επιφάνεια είναι μικρότερη?

 

Στο υπόγειο του Β κατασκευάστηκε όντως υπόγεια δεξαμενή νερού με αντλία, γιατί στην περιοχή δεν υπάρχει δίκτυο παροχής νερού.

 

Νομίζω με βοήθησες αρκετά. Υποθέτω πως μπορώ να αφαιρέσω τα 20 τμ του Β που δεν κατασκευάστηκαν από τη συνολική ΥΔ. Σωστά?

Ευχαριστώ και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Τώρα διευκρινιστικά. Οι κατοικίες φαίνονται στην ΟΑ ώς τρια ανεξάρτητα κτίρια σε απόσταση μεταξύ τους.

Εμπειρία δεν έχω στα εκτός σχεδιού, αλλά ήξερα ότι αυτό δεν γίνεται. Ίσως είναι παλιά η άδεια...

Αραγε πρέπει η επιφάνεια που είναι εκτός περιγράμματος να υπολογιστεί ως ΥΔ, παρότι η συνολική επιφάνεια είναι μικρότερη?

Δυστυχώς ναι.

Στο υπόγειο του Β κατασκευάστηκε όντως υπόγεια δεξαμενή νερού με αντλία

Ωραίο! Υδροσυλλογή πως γίνεται; Από το δώμα; Υπερχείλιση;

Καν'το με αναλυτικό όπως σου είπα. Το πολύ πολύ βάλε και το αντλιοστάσιο με ΥΔ ΒΧ.

Υποθέτω πως μπορώ να αφαιρέσω τα 20 τμ του Β που δεν κατασκευάστηκαν από τη συνολική ΥΔ. Σωστά?

ΟΧΙ !!!

Εδώ συζητάγαμε αλλού αν πρέπει να δηλωθεί και η μη κατασκευή ως παράβαση.

Εγώ είμαι της γνώμης ότι δε χρειάζεται να χρεωθούν, αλλά στο ΔΚ που θα φτιάξεις/διορθώσεις θα δείξεις ότι δεν κατασκευάστηκαν.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Έχω μία περίπτωση με αλλαγή χρήσης στο χώρο αλλά δεν έχω υπέρβαση δόμησης γιατί το κέλυφος δεν αλλάζει. Δοκίμασα να βάλω τιμή χωρίς υπέρβαση δόμησης εφόσον είναι αληθής και εφόσον δεν είχα υπέρβαση καθ'ύψος έβαλα και εκεί 0. Συνέπεια ήταν να υπολογιστεί το πρόστιμο σαν να είχα βάλει υπέρβαση δόμησης <50%.

Μετά έβαλα υπέρβαση καθ'ύψος <20% γιατί γνωρίζω ότι το 0 είναι μικρότερο από το 20%. Και το πρόστιμο μειώθηκε.

Θεωρείτε ότι ο υπολογισμός μου είναι σωστός; Αυτά που δήλωσα είναι κατά κάποιο τρόπο αληθή πάντως.

Link to comment
Share on other sites

Όχι. Τον συντελεστή υπέρβασης δόμησης χρησιμοποιούμε και στις αλλαγές χρήσεις.

Η επιλογή χωρίς υπέρβαση δόμησης προστέθηκε μονάχα για τις περιπτώσεις ΥΥ χωρίς άλλες παραβάσεις κατά τη διάταξη του 4030. Δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στην περίπτωσή σου.

 

Λόγω του συντ αλλαγής χρήσης 1,4 τα πρόστιμα για περιπτώσεις κατοικία σε κατάστημα βγαίνουν τεράστια. Αν είναι τέτοια η περίπτωσή σου εξέτασε το ενδεχόμενο να πας με το αρθ.26 και νέα άδεια.

Σε άλλα threads θα βρεις και σε ποιες περιπτώσεις αλλαγής χρήσης δεν χρησιμοποιούμε το συντ αλλαγής χρήσης (πχ βοηθητικός χώρος κατοικίας σε κύριο χώρο κατοικίας)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.