Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

να σαι καλά. πάντα το κουράζω όταν δεν είμαι σίγουρος για κάτι. κ το συγκεκριμένο δεν είναι λεπτομέρεια, αλλά πολύ σημαντικό. μάλλον έτσι θα το κάνω τελικά.

Link to comment
Share on other sites

συναδελφοι μια ερωτηση σχετικα με πεα σε καταστημα με κλασσικα ανεμιστηρακια τοιχου για αερισμο. επισυναπτω φωτο για να καταλαβετε ακριβως ποια εννοω. 

αυτα λοιπον τα δηλωνω ως θυριδες εξαερισμου?

ή τα δηλωνω στον μηχανικο αερισμο ? εαν ναι θα βαλω παροχη αερα για θερμανση και ψυξη ?

 

ευχαριστω.

με την αναζητηση δεν βρηκα κατι που να με καλυπτει.

post-76396-0-02651600-1401952834_thumb.jpg

Edited by stvxri
Link to comment
Share on other sites

.....τα δηλωνω στον μηχανικο αερισμο.... θα βαλω παροχη αερα για θερμανση και ψυξη ? ΝΑΙ αλλά πρέπει να διαπιστώσεις αν καλύπτει τις ανάγκες αερισμού σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ 1
Αν δεν την καλύπτει, θα πρέπει να βάλεις και το θεωρητικό σύστημα....

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα.

 

Κάνω 1ο ΠΕΑ - εξοικονομώ για διαμέρισμα παλιό και αμόνωτο. 

 

Ως 1η παρέμβαση θα τοποθετηθεί θερμομόνωση στις 2 πλευρές του που είναι εκτεθειμένες στον αέρα, με U=0,50 W/(m2*K). Θερμογέφυρες πώς θα λάβω υπόψη από τη στιγμή που πρέπει να τις συμπεριλάβω μόνο στους τοίχους των 2 αυτών πλευρών, αφού μόνο αυτοί μονώνονται; Θα προσθέσω στο U μόνο αυτών την τιμή 0,10 W/(m2*K), οπότε το τελικό U αυτών των αδιαφανών επιφανειών θα είναι U=0,60 W/(m2*K); Ο προμηθευτής, αν τελικά επιλεγεί αυτό το μονωτικό, θα δώσει πιστοποιητικό με τιμή U=0,50 W/(m2*K). Πειράζει που στην εφαρμογή του ΤΕΕ η τιμή U θα είναι 0,60; Δε νομίζω, αλλά λέω κάτσε να σιγουρευτώ.

 

Ως 2η παρέμβαση  θα μπει ατομικό λεβητάκι ΦΑ, καθώς και θερμοστατικές κεφαλές στα σώματα. Τι κατηγορία αυτοματισμών θα έχουμε; Β ή Γ; Επηρεάζει αν θα είναι συμπύκνωσης ή όχι;

 

Link to comment
Share on other sites

Επειδή το είχα και εγώ θέσει σαν ερώτημα σε άλλο thread, μάλλον θα πρέπει να τσεκάρεις το κουτάκι "θερμομόνωση αδιαφανών στοιχείων", καθότι οι θερμογέφυρες αφορούν και τα σημεία συνάντησης των αμονωτων δομικών στοιχείων με τα μονωμένα.

 

Ο προμηθευτής θα δώσει πιστοποιητικό με το λ του μονωτικού και από τα δελτία αποστολής θα έχεις το πάχος. Το U του δοκιμού στοιχείου θα το υπολογίσεις εσύ (όπως το έχεις υπλογισει δηλαδή στο 1ο ΠΕΑ). Δεν μας πειράζει αν είναι χαμηλότερο το U του δοκιμού στοιχείου που τελικά θα προκύψει, επειδή π.χ. τοποθετήθηκε υλικό με καλύτερο λ ή μεγαλύτερου πάχους από αυτό που έχεις προδιαγράψει στο 1ο ΠΕΑ.

 

Ατομικό λεβητάκι έφοσον θεωρηθεί τοπικό σύστημα έχει κατηγορία αυτοματισμών Γ. Με την προσθήκη θερμοστατικών κεφαλών πας στην κατηγορία Β. Συνήθως τα λεβητάκια συμπύκνωσης έχουν κυκλοφορητή inverter ή ακόμα και να δεν έχουν τα απλά, γίνεται ένας έλεγχος ΔΤ προσαγωγής-επιστροφής και ρυθμίζεται η σκαλα του κυκλοφορητή (2 σκάλες συνήθως).

 

Πρόσεξε όμως, σε πολλά υφιστάμενα μονοσωλήνια που παρουσιάζουν υψηλό μανομετρικό, ίσως δεν επαρκεί ο υπάρχων κυκλοφορητης του επίτοιχου και απαιτείται προσθήκη 2ου εξωτερικού. Εκεί τα πράγματα μπλέκονται...

 

Ενας επίτοιχος συμπύκνωσης παρουσίαζει μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης από έναν συμβατικό. Πότε όμως; Όταν οι θεμροκρασία του νερού επιστροφής είναι κάτω από 60οC (η θερμ. συμπύκνωσης καυσερίων φ. αερίου είναι 58οC αν δεν κάνω λάθος). Οπότε για να εκμεταλευτείς την αυξημένη απόδοση του, χρειάζεται και το κιτ θερμοκρασιακής αντιστάθμισης.Θεωρώ μέγιστη ανοησία να δουλέυει κάποιος έναν επίτοιχο συμπύκνωσης με θερμοκρασία προσαγωγής 75-80οC!! Οπότε από τον πίνακα με τους βαθμούς απόδοσης του επίτοιχου αναλογα με την θερμοκρασία προσαγωγής μπορείς να εκτιμήσεις τον β.α. του. Μια τιμή 98% είναι αποδεκτή.

 

 

Ελπίζω να βοήθησα και να μην σε μπέρδεψα...

Edited by akaliak
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

akaliak, ευχαριστώ. Σαφέστατος είσαι. Η μόνη μου ερώτηση έχει να κάνει με το 1ο σκέλος. Οι πλευρές που μονώνω είναι 2 (βορράς κ νότος). Οπότε τα σημεία συνάντησης με άλλες πλευρές είναι 4. Σας αδιαφανείς επιφάνειες, όμως, έχω θεωρήσει συνολικά 14, λόγω πολλών σπασιμάτων του διαμερίσματος, κυρίως προς το ΜΘΧ του κλιμακοστασίου. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα θα αυξηθεί το U κατά 0,10 σε όλες τις αδιαφανείς επιφάνειες, ακόμα κ σε αυτές που δεν γειτνιάζουν με τους τοίχους που θα μονωθούν. Γι' αυτό ρωτάω.

Link to comment
Share on other sites

Κατα την άποψη μου θα πρέπει να βάλεις +0,1 μόνο στους 2 τοίχους που μονώνεις, για τί αν τσεκάρεις το κουτάκι "θερμομόνωση αδιαφανών στοιχείων" θα πάρουν όλες οι αδιαφανείς επιφάνειες +0,1 ακόμα και οι τοίχοι που συνορεύουν με το κλιμακοστάσιο και που εντέλει θα επιβαρίνεις περισσότερο το κτήριο σου.

Εξάλλου αμόνωτο κτήριο έχεις (σουρωτήρι απο απώλειες)...

 

Για τους αυτοματισμούς δεν θυμάμαι να σου πω, δες την αντίστοιχη πινακίδα...όσο για το λεβητάκι συμπήκνωσης παίζει ρόλο γιατί έχει μεγαλύτερο β.α. απο τα συνηθισμένα. αλλά πρέπει να βρείς το β.α. απο το εγχειρίδιο του

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

dib, ευχαριστώ. Έτσι λέω να κάνω, +0,1 μόνο για τους τοίχους που θα μονωθούν, απλά έλεγα μην παίξει πρόβλημα με τη μεγάλη διαφορά στο U του προμηθευτή (αν δώσει) κ σ' αυτό που εγώ θα περάσω στο πρόγραμμα.

Όσο για τα λεβητάκια συμπύκνωσης ρώτησα αν επηρεάζουν την κατηγορία αυτοματισμών διαφορετικά απ' ότι την επηρεάζουν τα απλά.

Link to comment
Share on other sites

dib, ευχαριστώ. Έτσι λέω να κάνω, +0,1 μόνο για τους τοίχους που θα μονωθούν, απλά έλεγα μην παίξει πρόβλημα με τη μεγάλη διαφορά στο U του προμηθευτή (αν δώσει) κ σ' αυτό που εγώ θα περάσω στο πρόγραμμα. Σ' αυτή τη περίπτωση θα πάρεις το U του προμηθευτή και θα βάλεις +0,1, ελπίζω όμως οτι δεν θα σου αλλάξει τουλάχιστον το 30% της εξοικονόνησης που θα έχεις υπολογίσει στο 1ο ΠΕΑ με άλλο U

Όσο για τα λεβητάκια συμπύκνωσης ρώτησα αν επηρεάζουν την κατηγορία αυτοματισμών διαφορετικά απ' ότι την επηρεάζουν τα απλά. OXI δεν επιρεάζουν τους αυτοματισμούς αλλά μόνο τον β.α.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.