Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Κάτι ακόμα σχετικά με τα αδιαφανή ανοιγόμενα κουφώματα. Αν έχουμε εξώπορτα προς εξωτερικό (όχι κατά συνθήκη) αέρα, τότε:

  1. Αν την καταχωρήσουμε στην καρτέλα των αδιαφανών δομικών στοιχείων, επιλέγοντας ως τύπο "Πόρτα", τότε το λογισμικό θα υπολογίσει για το Κ.Α. αερισμό 5,5 [m3/h/m2] όπως πρέπει, μια και θα "ερμηνεύσει" την πόρτα ως κούφωμα, συντελεστή θερμοπερατότητας UV_F από τον πίνακα 3.3α για τον ίδιο λόγο, αλλά θα πάρει και: a=0,40, ε=0,80, F_hor_h & F_hor_c όσο και του υπό εξέταση κτιρίου και τέλος F_ov_h=F_ov_c=F_fin_h=F_fin_c=0,90, αν και θα  πρόκειται για κατακόρυφο αδιαφανές μεν δομικό στοιχείο, αλλά ωστόσο "άνοιγμα/κούφωμα".
  2. Αν από την άλλη, πάμε και βάλουμε την αδιαφανή πόρτα στην καρτέλα των διαφανών δομικών στοιχείων του (εξωτερικού) κελύφους, επιλέγοντας σαν τύπο "Ανοιγόμενο κούφωμα", τότε για το Κ.Α. το λογισμικό θα υπολογίσει: και πάλι αερισμό 5,5 [m3/h/m2 κουφώματος], συντελεστή θερμοπερατότητας UV_F από τον πίνακα 3.3α, συντελεστή ηλιακού θερμικού κέρδους g_w=0,55, παρόλο που το κούφωμα είναι χωρίς υαλοπίνακα, γιατί για το κτίριο αναφοράς, εκτός του ότι ο συντελεστής διαπερατότητας του υαλοπίνακα gg παίρνει την τιμή 0,76, επιπλέον, το ποσοστό πλαισίου ορίζεται σταθερά σε ποσοστό 20% του κουφώματος. Και τέλος, σε ότι αφορά στις σκιάσεις, για το Κ.Α. θα έχουμε: F_hor_h & F_hor_c όσο και του υπό εξέταση κτιρίου (όπως και πριν), F_ov_h και F_fin_h όσο και του υπό εξέταση κτιρίου, ενώ F_ov_c=F_fin_c= όσο καθορίζεται στην 1η ΤΟΤΕΕ ανάλογα με τον προσανατολισμό του ανοίγματος.

Οπότε ποιος είναι ο σωστός τρόπος; Δεν θα έπρεπε να είχε άλλη δομή το λογισμικό -που βασίζεται στα EPA-ED & EPA-NR- και ο Κ.Εν.Α.Κ. και οι ΤΟΤΕΕ, να προβλέπουν και τέτοια δομικά στοιχεία για το Κ.Α.;

Ή υποτίθεται πως το κτίριο αναφοράς δεν περιλαμβάνει κουφώματα χωρίς υαλοπίνακα, γιατί και καλά έτσι πρέπει να είναι ένα αψεγάδιαστο κτίριο; Εάν παίζει το δεύτερο, τότε μάλλον θα πρέπει να καταχωρούνται στις διαφανείς επιφάνειες.

Link to comment
Share on other sites

Για τον υπολογισμο του ποσοστου σκυροδεματος προ του 1981 ,σε οικοδομη με ισογειο και πεντε οροφους πανω απο το ισογειο,(μη γωνιακη) βαζουμε 25% η 30%?

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει καποια παραδοχη ,οτι αν καποιο τμημα της οψης του αδιαφανους ειναι εως 1μ. δεν το διαχωριζουμε απο το υπολοιπο τμημα της οψης?

κατι ειχα σημειωσει στα σεμιναρια...

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά το θεωρώ >5 όροφοι και βάζω Φ.Ο.=30%

 

Για τον υπολογισμο του ποσοστου σκυροδεματος προ του 1981 ,σε οικοδομη με ισογειο και πεντε οροφους πανω απο το ισογειο,(μη γωνιακη) βαζουμε 25% η 30%?

Link to comment
Share on other sites

Σωστά, γιατί και το ισόγειο είναι όροφος, συνεπώς σύνολο ορόφων = 6.

 

#2725

Γιατί κάνεις διαχωρισμό?

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα,

 

Έχω φωτογραφία από λεβητοστάσιο (το οποίο δεν έχω δει από κοντά) σε πολυκατοικία που υπάρχει διαμέρισμα προς επιθεώρηση. Στο διαμέρισμα υπάρχουν θερμοστατικές κεφαλές και θερμιδομετρητές, αφού εγκαταστάθηκε το γνωστό σύστημα "αυτονόμησης" του παλιού κλασσικού δισωληνίου. Το θέμα είναι αν κάποιος στην φωτογραφία διακρίνει αντιστάθμιση. Υπάρχουν δίαφορα bypass, μικρής όμως διατομής. Ένα από αυτά φαίνεται να φέρει βαλβίδα διαφορικής πίεσης (μάλλον γιατί δεν φάινεται καθαρά), που προστέθηκε για να εκτονώνεται η παρχή του κυκλοφορητή, όταν είναι κλειστοί κάποιοι θερμοσταστικοί διακόπτες.

 

Να αναφέρω ότι ο λέβητας ειναι ΘΕΡΜΙΣ 230.000-260.000 kcal/h και υπάρχει καυστήρας ΜΑΝ DZ 3.0 διβάθμιος μονού μπεκ, που σύμφωνα με το φύλλο καύσης δουλεύει 12-17 bar πίεση πετρελαίου.

 

Το ένα ερώτημα είναι αν οι αυτοματισμοί θα μπούν Δ ή Β, καθότι δεν μπορώ από την φώτο να καταλάβω αν υπάρχει αντιστάθμιση ή οχι.

 

Επίσης για τον έλεγχο της υπερδιαστασιολόγησης λαμβάνουμε την πρώτη βαθμίδα, δηλαδή τα 12 bar πιεση και υπολογίζουμε την ισχύ, αφού γνωρίζουμε μπεκ και βαθμό απόδοσης. Στο κουτάκι της ισχύος, όμως, που χρησιμοποιείται για να καθοριστεί ο βαθμός απόδοσης του λέβητα του ΚΑ, δεν θα πρέπει να βάλω την μέγιστη ισχύ για τα 17 bar; To help του ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ γράφει:

  • Ισχύς (kW). Εισάγεται η θερμική ισχύς (kW) της κάθε μονάδας παραγωγής θερμικής ενέργειας (π.χ. λέβητας). Για κτίρια με κεντρικό σύστημα θέρμανσης λέβητα-καυστήρα, η ισχύς (kW) είναι η πραγματική θερμική ισχύς όπως προκύπτει από την ανάλυση καυσαερίων και τα αποτελέσματα των υπολογισμών που αναγράφονται στο φύλλο συντήρησης και ρύθμισης του συστήματος θέρμανσης, σύμφωνα με την ΚΥΑ 189533/2011 (η οποία είναι υποχρεωτική για όλα τα νέα και υφιστάμενα κτίρια). Για τα υπόλοιπα συστήματα, η ισχύς είναι η ονομαστική θερμική ισχύς.
cb1f3eef8190092221b4a0b5a26dd586.jpg Edited by akaliak
Link to comment
Share on other sites

Στο προηγούμενο ποστ ξεχασα να βαλω τη φωτογραφια αρχικα, πραγμα ομως που διορθώθηκε... [emoji3]

 

Sent from my MI 3W using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Αντιστάθμιση μπορεί να κάνει στον καυστήρα ή και η αντιμετώπιση των μερικών φορτίων να γίνεται με κυκλοφορητή αδιαβάθμητης μεταβολής στροφών, οπότε για την κατηγορία αυτοματισμών δεν μπορώ να πω κάτι.

Αλλά όσον αφορά στον καυστήρα -που απ' ότι φαίνεται η εναλλαγή μεταξύ πρώτης και δεύτερης βαθμίδας διεξάγεται με ένα μόνο μπεκ και δυο διαφορετικές πιέσεις- θα έπαιρνα την ισχύ βάσει της πίεσης λειτουργίας και της παροχής, που αναγράφονται στο φύλλο ελέγχου (αν υπάρχει). Για το Κ.Α., ο συντελεστής βαρύτητας ng1 ισούται με την μονάδα. Αν λοιπόν βάλεις σαν πραγματική θερμική ισχύ Pm, αυτήν της μικρότερης βαθμίδας, την οποία χρησιμοποιείς και για τον υπολογισμό του ng1 και η οποία στο συγκεκριμένο είναι το 70% της μέγιστης, τότε το λογισμικό θα υπολογίσει για το Κ.Α. λέβητα με την αντίστοιχη απόδοση γι' αυτή την περιοχή ισχύος, ενώ στην πραγματικότητα η αποδιδόμενη θερμική ισχύς Pm, μπορεί, ανάλογα με τις ανάγκες, να φτάνει ως και 30% περισσότερο.

 

Εδώ:

  • στην πρώτη βαθμίδα, με 12bar και παροχή 4,50 USG στα 7bar, έχεις παροχή 18,51 [kg/h] και Pinput = 220,635 [kW]. Με ngm= 0,89, θα έχεις Pm = 196,365 [kW] και γι' αυτή την ισχύ, το Κ.Α. θα πάρει λέβητα με β.α.=93,4%.
  • για την δεύτερη βαθμίδα, με 17bar και παροχή 5,00 USG στα 7bar, έχεις παροχή 24,48 [kg/h] και Pinput = 291,787 [kW]. Με το ίδιο ngm= 0,89 όπως και στην πρώτη, θα έχεις Pm= 259,69 [kW] και γι' αυτή την ισχύ, το Κ.Α. θα πάρει λέβητα με β.α.=93,8%.

Όμως, για ποια πίεση έχει βγει το φ.ε.;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.