Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σχολιασμός καταναλώσεων


nik

Recommended Posts

ναι όντως τώρα είναι τζάμι

 

1) θέρμανση

- το δίκτυο είναι εξολοκλήρου μονωμένο ? γιατι έχεις βάλει β.α. 0,915

- στα βοηθητικά συστήματα, δεν έχεις βαλει κατανάλωση καυστήρα και ηλεκτροβάνα (αν έχει αυτονομία ο κάθε όροφος ή χώρος)

 

2) στο Μηχαν. αερισμός, η ειδική ηλεκτρική ισχύς (Ε - τελευταία στήλη) πρέπει να είναι 0,048

 

3) στο φωτισμό, έχεις εγκ. ισχύ 0,93KW, όμως καλύπτουν την στάθμη φωτισμού 500 lux ? για έλεξε το, ισως να απαιτείται περισσότερη εγκ. ηλεκτρική ισχύ

 

δες τα και λέμε

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 230
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για την θέρμανση, μου φαίνεται λίγο περίεργο που ο κλάδος που δίνει στο κομμάτι που εξετάζεις έχει τόσο μεγάλη ισχύ σε σχέση με την ολική. (Υποθέτω ότι εξετάζεις γραφείο 63 τμ οπως λες πιο πάνω).

Για τα τερματικά στην θέρμανση. Για να σου βγει 0,89 σημαίνει ότι όλα σου τα σώματα είναι σε εξωτ. τοίχους και όλοι οι άλλοι επιμέρους συντελεστές f =1, είναι σίγουρα έτσι?

Έχεις ισχύ βοηθητικών 700 W μου φαίνεται μεγάλο το νούμερο ειδικά αν έχει προκύψει από επιμερισμό. Αν έχεις βάλει μέσα και την ισχύ του καυστήρα τότε θες την ηλεκτρική και όχι την θερμική ισχύ.

 

Έχεις περίπου 1000 W ισχύ φωτιστικών. Προσωπικά μου φαίνεται λίγο μεγάλο το νούμερο αν μιλάμε για γραφείο 63 τμ.

 

Εφόσον μιλάμε για γραφείο η κάλυψη στην ψύξη θα πρέπει να είναι ίση με 1.0 και όχι με 0.5.

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

  • Θέρμανση: γιατί ισχύς δικτύου 71,4 kW; Δεν είναι Pδικτύου = Pm * ngm * ng1 * ng2, αλλά Pδικτύου = Pm * ng1 * ng2.
  • Ψύξη: σύστημα παραγωγής με ΕΕR = 2,8, σύστημα διανομής 0,95 (και όχι 1), τερματικές μονάδες 0,93, βοηθητικά συστήματα 58 m2 * 5 W/m2 = 0,29kW
  • Μηχανικός Αερισμός: γιατί Rc = 1; Σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ "Αν στο εξεταζόμενο κτίριο / τμήμα κτιρίου του τριτογενή τομέα δεν υπάρχει σύστημα κλιματισμού ή μηχανικού αερισμού / εξαερισμού, τότε ο ενεργειακός επιθεωρητής πρέπει να ορίσει ένα θεωρητικό σύστημα μηχανικού αερισμού (παροχή αέρα σύμφωνα με τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια νωπού αέρα, χωρίς ανακυκλοφορία και χωρίς ανάκτηση θερμότητας / ψύξης), με ανεμιστήρες (ειδική ηλεκτρική ισχύς 1,0 kW/m³/s), σύμφωνα με την Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1". Οπότε Rh = 0, Q_r_h = 0, Rc = 0, Q_r_c = 0.

Για τον φωτισμό δεν γνωρίζω τι έχεις.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

.............βοηθητικά συστήματα 58 m2 * 5 W/m2 = 0,29kW ...............

 

Πάνο καλημέρα

 

αυτά που γράφεις για την ψύξη είναι πολύ σωστά, αλλα για βοηθητικά συστήματα 58 m2 * 5 W/m2 = 0,29kW δεν ισχύει για ΚΚΜ και όχι για τοπική Α.Θ ?

 

έχω διαβάσει λάθος ή έχω καταλάβει λάθος ?

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη σύμφωνα με την 4.2.1 το κτίριο αναφοράς τριτογενούς τομέα, μπορεί να διαθέτει τοπικές ή/και κεντρικές μονάδες ψύξης και στην ίδια ενότητα λίγο πιο κάτω: "Αερόψυκτες μονάδες παραγωγής ψύξης, τοπικές ή κεντρικές (ψύκτες, αντλίες θερμότητας, τοπικά κλιματιστικά), με βαθμό ενεργειακής απόδοσης EER = 2,8, όταν το υπό μελέτη ή προς επιθεώρηση κτήριο δεν διαθέτει σύστημα ψύξης ή διαθέτει για μικρότερο τμήμα του κτηρίου".

Και στην ενότητα 4.5 "Σε περίπτωση που το υπό μελέτη ή προς επιθεώρηση κτήριο ή τμήμα κτηρίου δεν διαθέτει σύστημα θέρμανσης ή/και ψύξης, για τους υπολογισμούς θεωρείται σύμφωνα με τον Κ.Εν.Α.Κ. ότι θερμαίνεται και ψύχεται όπως το κτήριο αναφοράς. Σ' αυτήν την περίπτωση η εγκατεστημένη ισχύς βοηθητικών συστημάτων για κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης ή/και ψύξης λαμβάνεται κατά σύμβαση ίση με 0,1 W/m2 για τα κτήρια κατοικιών και 5 W/m2 για τα κτήρια του τριτογενούς τομέα,

τόσο για το υπό εξέταση κτήριο όσο και για το κτήριο αναφοράς. Τις τιμές αυτές εγκατεστημένης ισχύος βοηθητικών συστημάτων λαμβάνει επίσης το κτήριο αναφοράς που κατά σύμβαση διαθέτει κεντρικό σύστημα θέρμανσης με λέβητα, στις περιπτώσεις όπου το υπό εξέταση κτήριο διαθέτει οποιοδήποτε σύστημα θέρμανσης εκτός από, κεντρικό σύστημα θέρμανσης με λέβητα ή σύστημα τηλεθέρμανσης ή αντλίες θερμότητας (τοπικές ή κεντρικές). Για κτήριο κατοικίας χωρίς σύστημα ψύξης, το οποίο κατά σύμβαση διαθέτει σύστημα ψύξης τοπική αντλία θερμότητας όπως του κτηρίου

αναφοράς, η ισχύς των βοηθητικών συστημάτων λαμβάνεται μηδενική. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ο χρόνος λειτουργίας και η ισχύς των βοηθητικών συστημάτων για το κτήριο αναφοράς λαμβάνεται ίδιος με του υπό μελέτη ή προς επιθεώρηση κτηρίου".

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

1. το 0.89 για τα τερματικά σώματα προέκυψε, καθώς όλα τα σώματα είναι σε εξωτερικούς τοίχους και οι συντελεστές f=1 από ΤΟΤΕΕ 1 σελίδα 103

2. δεν έκανα επιμερισμό της ισχύς του λέβητα ούτε του κυκλοφορητή γιατί κάποιος μου είχε πει να μη τα επιμερίζω

3.το δίκτυο διανομής δεν είναι μονωμένο..αλλά ανεπαρκές μονωμενο γι αυτό και το 0.915 από πίνακα 4.11

 

4. στο μηχανικό εξαερισμό από που προκύπτει 0.048 γιατί στη βοήθεια του προγράμματος λέε ότι βάζουμε 1 για θεωρητικό σύστημα....αφού δεν έχω μηχανικό αερισμό.

Link to comment
Share on other sites

το 71.4 προκύπτει από το 105 χ 0.68 όπου 105 ισχύς λάβητα και 68% nge σύμφωνα με το παράδειγμα του τεε...όσο για την ψύξη και τον αερισμό έχεισ απόλυτο δικιο συνάδελφε.

Link to comment
Share on other sites

Για τα τερματικά, δες λίγο αν το σύστημα (επειδή είναι και παλιό) είναι εκτός ισορροπίας και πρέπει να διαίρεσεις με 1,03.

Για την ισχύ πρέπει να επιμερίσεις.

Για το δίκτυο διανομής είσαι στην 1η σειρά του Πιν. 4.11 οπότε έχεις απώλειες 11% δηλ. βα = 100 - 11 = 0,89.

Εσύ παίρνεις τις απώλειες από την από κάτω σειρά. Γιατί?

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.