Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παραγωγή ΖΝΧ από λέβητα κεντρικής θέρμανσης


deathlok

Recommended Posts

Εγω γιατι νομιζω οτι το δικτυο διανομης για ΖΝΧ απο λεβητα ειναι το κατακορυφο απο το λεβητα ως το boiler...

Και, προσωπικα, παρα το οτι εχω υπολογισει ηδη απωλειες δικτυου διανομης για θερμανση, επανυπολογιζω για το δικτυο διανομης για ΖΝΧ.

Δεν ξερω αν ακολουθειται η ιδια διαδικασια και απο τους υπολοιπους...

Link to comment
Share on other sites

Το δίκτυο διανομής ΖΝΧ είναι από το κέντρο παραγωγής του ως την κατανάλωση.

 

Αν το κέντρο παραγωγής του είναι κεντρικό, π.χ. στο λεβητοστάσιο με κεντρικό μπόϊλερ κλπ τότε είναι οι σωληνώσεις και οι κατακόρυφες στήλες του που μεταφέρουν ΖΝΧ.

Αν είναι τοπική παραγωγή π.χ. μπόιλερ σε διαμέρισμα που τροφοδοτείται στον εναλλάκτη από το σύστημα θέρμανσης όπως και τα θερμαντικά σώματα, τότε το δίκτυο ζνχ είναι από το μπόιλερ και μετά.

Σε αυτήν την περίπτωση το δίκτυο διανομής από τον λέβητα και μετά έχει ήδη εξεταστεί από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης και αφορά την εγκατάσταση θέρμανσης.

Edited by hkamp
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Οποτε τι μου λες?

Στη συντριπτικη πλειοψηφια των περιπτωσεων, εχω λεβητα στο υπογειο που δινει ΖΝΧ σε μποιλερ στο διαμερισμα.

Το δικτυο διανομης απο το λεβητα στι μποιλερ ειναι το ιδιο με τη θερμανση που εχει εξεταστει?

Και οι απωλειες του δικτυου διανομης που αναφερονται στον πινακα του ΖΝΧ αναλογα με την ημερησια παραγωγη σε λιτρα τι δικτυο διανομης αφορουνε?

Γιατι αν αφορουν καποιο θεωρητικο δικτυο διανομης απο ενα κεντρικο μποιλερ ως την καταναλωση, τοτε αυτο απλως δεν υπαρχει....

Εγω τι απωλειες του δικτυου διανομης θετω? μοναδα οταν εχω μποιλερ στο διαμερισμα που τροφοροτειται απο το δικτυο διανομης της θερμανσης απο το λεβητα στο υπογειο?

Link to comment
Share on other sites

@Inzaghi

Έτσι όπως το θέτεις, ναι μηδενικές απώλειες. Βλέπεις παίζει στη περίπτωση του "μικρού" δικτύου (από τα τοπικά boiler ως τις καταναλώσεις). Το λάθος -κατ' εμέ- είναι πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να δηλώσεις (στη συγκεκριμένη περίπτωση) το αν το εσωτερικό δίκτυο διανομής ΖΝΧ είναι μονωμένο ή όχι και την επάρκεια ή όχι της μόνωσης.

 

Να σε βοηθήσω; Δες συνδυαστικά τα post #50 και #52, ανάλογα με την περίπτωση που έχεις.

Αν πάλι είχες ατομικά boiler τριπλής ενέργειας στην ταράτσα (κακή επιλογή), τότε πιο σωστό θα έβλεπα το να πάρεις ένα σταθμισμένο συντελεστή σε σχέση με τα μέτρα μήκους του κάθε δικτύου. Το ξέρω πως θα διαφωνήσετε αλλά έτσι νομίζω.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πιστεύω ότι από την στιγμή που το "ζεστό" νερό παράγεται στον κεντρικό λέβητα και μεταφέρεται στον ατομικό boiler ώστε να γίνει η "εναλλαγή" τότε στην παραγωγή ΖΝΧ θα πρέπει να υπολογίζονται όλες οι απώλειες του δικτύου.....

Πρέπει να εξεταστεί η "απόδοση" από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.... Το boiler είναι μόνο ένα τμήμα της παραγωγής.....

Ο ΒΑ του δικτύου δεν είναι σαν τις ηλεκτρικές καταναλώσεις (πχ κοινού κυκλοφορητή) που δεν πρέπει να "δηλώνονται" 2 φορές....

Edited by pggiotas
Link to comment
Share on other sites

Η δική μου γνώμη είναι πώς όταν έχουμε boiler εκτός διαμερίσματος για την παραγωγή ΖΝΧ πρέπει να εξεταστούν οι απώλειες στο δίκτυο διανομής και ας καταλήγει το ΖΝΧ στο boiler του διαμερίσματος, αυτό παίζει τον ρόλο του αποταμιευτή και όχι του παραγωγού ΖΝΧ. Όταν όμως υπάρχει boiler διπλής ενέργειας εντός του διαμερίσματος όπου η παραγωγή και η αποθήκευση γίνεται εντός του διαμερίσματος, λόγω μικρού μήκους δικτύου διανομής δεν υπολογίζουμε την απώλειες του δικτύου. Οι απώλειες του δικτύου ζεστού νερού που τροφοδοτεί το boiler για την παραγωγή του ΖΝΧ, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, έχουν υπολογιστεί με το δίκτυο διανομής της θέρμανσης.

Link to comment
Share on other sites

Παναγιώτη, το ότι εξέτασες ήδη το δίκτυο θέρμανσης και δεν το εξετάζεις ξανά, δεν το λέω με την έννοια του ότι αξιολόγησες κάτι και δεν πρέπει να το ξαναδηλώσεις.

 

Το δίκτυο ΖΝΧ είναι αυτό που αν σε κάθε του σημείο το κόψεις, θα μπορείς να κάνεις μ΄αυτό ένα ζεστό καφέ και να το πιεις (αν πίνεις τον καφέ σχετικά χλιαρό).

 

Το δίκτυο από λέβητα προς μπόιλερ κάθε διαμερίσματος σε πολυκατοικίες (που υποτίθεται ότι δεν έπρεπε να υπάρχει) είναι μέρος της εγκατάστασης θέρμανσης. Το ότι προσφέρει ένα μέρος της ισχύος για παραγωγή ΖΝΧ δε νομίζω ότι το κάνει να ανήκει στο δίκτυο ΖΝΧ. Στα δίκτυα του πιν. 4.16 (τα οποία είναι κεντρικά και όχι τοπικά) αναφέρονται απώλειες από το νερό που είναι χρήσης. Δεν εφαρμόζεται για δίκτυα πριν τον εναλλάκτη του μπόιλερ.

 

Ετσι πιστεύω και εκεί κατέληξα μετά από αρκετό ψάξιμο.

Είναι κάτι που από καιρό απασχολεί και έχει γίνει σχετική συζήτηση με τους συντάκτες αυτού του κεφαλαίου της ΤΟΤΕΕ1. Από εκεί προέκυψε (νομίζω) και η απαλοιφή του (<6m) για τα <<μικρά τοπικά δίκτυα>>. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

Αλλά μπορεί και να κάνω λάθος.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και εγώ για σχεδόν 1 χρόνο αυτό εφάρμοζα.....

Μετά την ανάγνωση των ΔΚ άλλαξα γνώμη....

Το καλύτερο θα ήταν να εκδοθεί μία "οδηγία" , έστω διευκρίνηση (θα μου πεις μόνο μία.... :grin: ) που να υπαγορεύει τι υπολογίζει το πρόγραμμα σαν απώλειες δικτύου για ατομικό boiler .....

Link to comment
Share on other sites

Είναι Παναγιώτη κάποιο συγκεκριμένο σημείο στις ΔΚ;

 

Το κακό με τις διευκρινίσεις είναι ότι κλείνουν 3 θέματα και ανοίγουν άλλα 6.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.