Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασφαλιστικές εισφορές, τέλη και Ν.4014


Recommended Posts

kontegr και siradrab,

Δεν διαφωνώ καθόλου με τα σχόλιά σας. Κι ειδικά με αυτό που έχει να κάνει σχέση με την ισονομία και τα ¨μαζί τα φάγαμε¨.

Εννοείται ότι, θα επιδιώξω να μην πάω στο ΙΚΑ και θα ¨απαιτήσω¨ από τον συνάδελφο της ΥΔΟΜ να αρκεστεί στο έγγραφο της ΔΟΚΚ και να μην

μου ζητήσει εξόφληση προκαταβολής ή βεβαίωση του ΙΚΑ. Κι αν ζητήσει, θα στείλω τον πελάτη μου με δικηγόρο......

Φοβάμαι όμως ότι, το ΥΠΕΚΑ θα καταλάβει την πατάτα που έκανε και θα αλλάξει το έγγραφο της ΔΟΚΚ. Κι άντε πείσε τον πελάτη σου ότι, δεν είσαι ελέφαντας.

Για καλό και για κακό, ενημέρωσα τους πελάτες μου. Ώστε μην αλλάξει τίποτε τελευταία στιγμή και τραβάμε τα μαλλιά μας........

 

Η νομοθεσία του ΙΚΑ είναι για ... πυρηνικούς επιστήμονες όχι για μας του κοινούς θνητούς!!! χαχαχαχ

Link to comment
Share on other sites

Το ίδιο κάνω κι εγώ, τους συμβουλεύω να πάνε σε δικηγόρο.

Το ΥΠΕΚΑ ξέρει τι κάνει και η κόντρα τους με το ΙΚΑ, τους είναι γνωστή, γι αυτό άλλωστε και οι απανωτές εγκύκλιοι και από τις δύο πλευρές έχουν μετατρέψει τις 2 υπηρεσίες τους σαν το Βροντάδο της Χίου με τα πυροτεχνήματα το Πάσχα. Η όλη νομοθεσία του ΙΚΑ περί ασφαλιστικών εισφορών στα οικοδομικά έργα, ''μπάζει'' από όλες τις ''μπάντες''.

Τι να πρωτο-αναφέρω, τον τρόπο υπολογισμού των ημ/σθίων, τις 3ετίες εργατοτεχνιτών, τις ειδικότητες τους, την διαδικασία-ταλαιπωρία που υποβάλουν τους μηχανικούς και ιδιοκτήτες με το ειδικό σύμπλεγμα νόμων-εγκυκλίων, ρυθμίσεων και γραφειοκρατικών διαδικασιών που θεσπίσανε όλα αυτά τα χρόνια ώστε να χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα?

Link to comment
Share on other sites

... και μην παραλείψουμε να πούμε ότι, τα ¨τζιμάνια¨ του ΙΚΑ, όταν τους καταθέτεις ασφαλιστικές εισφορές για εργασίες που έχεις εκτέλεσει χωρίς άδεια (αυτό συμβαίνει συνήθως στις καταγγελίες) δεν τους νοιάζει που δεν έχεις άδεια μιας κι αυτοί παίρνουν τις εισφορές και ενδεχομένως και τα πρόστιμα. Δεν σου λένε ¨για να κλείσει η υπόθεση σου πρέπει να βγάλεις άδεια κι αν δεν βγάλεις θα στείλουμε τον φάκελο στην Πολεοδομία¨.

Ένα τέτοιο παράδειγμα ¨επικαλέστηκα¨ στην συζήτησή μου με τον μηχανικό της ΥΔΟΜ ώστε να πειστεί πως ανεξάρτητα με το τι λέει το ΙΚΑ, η ΥΔΟΜ είναι υποχρεωμένη να εκδόσει την άδεια χωρίς...ΙΚΑ.

Link to comment
Share on other sites

καλημερα, εχω μια περιπτωση πυλωτης που εκλεισε και το ικα σε ελενχο που ειχε κανει ζητουσε τα ενσημα για την πυλωτη. Χθες ξαναπερασανε για ελενχο και παρολο που ο ιδιοκτητης τους ειπε οτι το τακτοποιουμε με τον 4014 το ικα ζηταει να πληρωθουνε και τα υπο.λοιπα ενσημα..ξερει κανεις τι γινεται σε αυτην την περιπτωση?

Link to comment
Share on other sites

Σε αντίστοιχη περίπτωση, με τη βεβαίωση περαίωσης, ο πελάτης μου ξέμπλεξε... Ο 4014 είναι σαφέστατος στο συγκεκριμένο - δεν οφείλεται αναδρομικά τίποτα!

Link to comment
Share on other sites

apostolosg,

Αν έχει γίνει η τακτοποίηση, έχει ¨κλείσει¨ και το θέμα του ΙΚΑ. Αν διαβάσεις τις σχετικές εγκυκλίους του ΙΚΑ,

θα δεις τι οδηγίες έχουν δώσει για περιπτώσεις σαν και την δική σου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Το Ικα πλεει σε πελαγη ευτυχιας και κανει οτι γουσταρει...Ζηταει ενσημα για ολα οσα δεν εχει παρελθει 10ετια αγνοωντας την εγκυκλιο που ειναι 3/05/2012 αν δεν κανω λαθος

Link to comment
Share on other sites

Το ΙΚΑ λειτουργεί βάσει της σχετική νομοθεσία και οδηγίες που εκδίδει το αρμόδιο υπουργείο.

Οι ΥΔΟΜ το ίδιο...... μόνο που υπάγονται σε διαφορετικά υπουργεία. Αν ο υπάλληλος της ΥΔΟΜ ζητάει εξόφληση προκαταβολής ασφαλιστικών εισφορών (σε μια άδεια νομιμοποίησης για παράδειγμα) του πας τις οδηγίες - εγκυκλίους του ΥΠΕΚΑ και τον Ν.4014/2011 και του ¨υπενθυμίζεις¨ πως δεν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές. Αν συνεχίζει να το ζητάει...... υπάρχει κι η προθεσμία που πρέπει να εκδοθεί η Ο.Α.. Αν την ¨ξεπεράσει¨ ας πάει ο πελάτης με ... δικηγόρο.

Ο υπάλληλος της ΥΔΟΜ πρέπει να εκδόσει την άδεια βάσει αυτών που ζητάει το ΥΠΕΚΑ κι όχι το ΙΚΑ>>>>>

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Από την σημερινή..kathimerini, κι άλλο φρέσκο πράμα κι άντε πάλι απ' την αρχή. Τελικά είμαστε η χώρα των θαυμάτων, κάθε τρείς μέρες κι άλλο.

Μπορεί να μην προλαβαίνεις να βαρεθείς,........ από την άλλη όμως μπουνταλιάζεις αφού αλλού πατάς κι αλλού βρίσκεσαι. :idea:

 

 

Στο στόχαστρο του ΙΚΑ τα αυθαίρετα

Στο στόχαστρο του ΙΚΑ βρίσκονται για μια ακόμη φορά τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς τακτοποίησης, ζητώντας την καταβολή των εισφορών και τελών που έχουν βεβαιωθεί πριν την ισχύ του Ν. 4014/2011 (περί τακτοποίησης).

Το επόμενο δεκαπενθήμερο, το ΥΠΕΚΑ θα επιχειρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες τουkathimerini.gr, να δώσει λύση στο πρόβλημα, με ειδική νομοθετική ρύθμιση. Κι αυτό, γιατί η απαίτηση του ΙΚΑ να καταβληθούν οι βεβαιωθείσες (πριν την ισχύ του Ν. 4014/2011), εισφορές, εκτός του ότι έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι τακτοποίησαν αυθαίρετα και λοιπές πολεοδομικές παραβάσεις, θα καταστούν και τροχοπέδη στην προσπάθεια να υπαχθούν σε καθεστώς τακτοποίησης όσο το δυνατόν περισσότερα αυθαίρετα και κτίσματα με πολεοδομικές παραβάσεις.

Όπως υποστηρίζει το ΙΚΑ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν δικαιούται να αποφαίνεται επί ασφαλιστικών θεμάτων. Για τον λόγο αυτό, καλεί με σχετικό έγγραφο, τις Περιφερειακές του, Υπηρεσίες να εφαρμόζουν την ερμηνευτική εγκύκλιο E41/432/18-11-2011, της Διεύθυνσης Ασφάλισης – Εσόδων, αγνοώντας το έγγραφο του ΥΠΕΚΑ (9560/03-05-2012), σύμφωνα με το οποίο, «για τα αυθαίρετα που υπάγονται σε καθεστώς τακτοποίησης, δεν οφείλονται αναδρομικά εισφορές και οποιοσδήποτε φόρος, καθώς και οποιασδήποτε μορφής πρόστιμα και τέλη».

Ερμηνεύοντας, μάλιστα, το ΙΚΑ, την διάταξη του Ν. 4014/2011, με την οποία ότι οι τακτοποιημένες παραβάσεις «δεν οφείλουν άλλο πρόστιμο», υποστηρίζει, ότι η συγκεκριμένη διάταξη αφορά «μόνον στα πρόστιμα διατήρησης της Πολεοδομίας και όχι στην αναζήτηση εισφορών από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ».

Να σημειωθεί, ότι δεν είναι η πρώτη φορά, όπου το ΙΚΑ επιχειρεί να «εκμεταλλευθεί» ρυθμίσεις, που αφορούν σε τακτοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων, αποσκοπώντας σε αύξηση των εσόδων του.

Κάτι αντίστοιχο επιχείρησε και προ διετίας, όταν διεκδίκησε τις εισφορές που αναλογούν σε τακτοποιημένες επιφάνειες, με τον Ν. 3843/2010 (περί ημιϋπαιθρίων). Το Υποκατάστημα Λαυρίου, όπως είχε αποκαλύψει το kathimerini.gr, καλούσε πολίτη να προσέλθει, εντός δεκαπέντε ημερών, στο Τμήμα Εσόδων, για την καταβολή των αναλογούντων εισφορών. Σε αντίθετη περίπτωση, κατέληγε το έγγραφο – πρόσκληση, οι Υπηρεσίες του ΙΚΑ θα προσδιορίσουν το ύψος των απαιτούμενων εισφορών, κατά την κρίση τους. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός, ότι με την υπαγωγή στην διαδικασία τακτοποίησης αναστελλόταν η επιβολή προστίμων και λοιπών κυρώσεων, καθώς και κάθε απαίτηση καταβολής τυχόν αναδρομικών εισφορών.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.