Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαίτηση στατικής μελέτης υπάρχοντος και ΚΑΝ.ΕΠΕ.


 

Recommended Posts

Οκ μην βγούμε οφ τοπικ με τις μάζες. 

 

Ακόμη και ΕΑΚ και ΕΚ να ελεγξουμε λοιπόν κάνουμε ισ. στατική με ολόκληρη την μάζα. 

 

Με G+0.3Q όμως....συμφωνείς ? 

 

Ενώ  στον 84' είναι G+Q...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 441
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

κοίτα να δεις θα πρέπει τα κατακόρυφα να υπολογίζονται με κοινό τρόπο αλλιώς δεν έχει νόημα

Οι συντ.ασφ. είναι κανονιστικοί και κατά τη γνώμη μου δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε αυτόν τον "μπακαλίστικο" τρόπο υπολογισμού την απαίτησης στατικής επάρκειας.

 

Χωρίς να το έχω σκεφτεί και να το ψάξω ιδιαίτερα είναι ιδιαίτερα ευμενές να συμπεριλάβεις το 0,3 στα ωφέλιμα/. Δεν έχω κάνει κάποιου είδους ανάλυση ευαισθησίας (δηλ να δω πως επειρεάζει το 0,3 αφού τα G,Q σίγουρα θα είναι αυξημένα) στο λόγο κατακόρυφα μετά/κατακόρυφα πριν>1,10

 

Εγώ νομίζω πως πρέπει να υπολογίζονται χωρίς συντ. ασφαλείας.

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ο "νομοθέτης" να εννοούσε ακριβώς το ίδιο πράγμα και στις δυο περιπτώσεις. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι εάν απαιτηθεί (π.χ εάν έχει θέμα κανονικότητας σε κάτοψη ή καθ' ύψος ή σε ό,τι άλλο αναφέρεται ο ΕΑΚ για τις προϋποθέσεις εφαρμογής της Ισοδύναμης Στατικής Ανάλυσης), ο υπολογισμός της τέμνουσας βάσης θα πρέπει να γίνει με χρήση Δυναμικής Φασματικής Ανάλυσης.  

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι η Τ.Β. είναι συνυφασμένη με την ισοδύναμη στατική μέθοδο. Αν δεις και στον ΕΑΚ, το σημείο που αναφέρεται σε τέμνουσα βάσης είναι στο 3.5.2. όπου μιλάει για την ισοδύναμη στατική. Vo = M*Φd(T).  Με την δυναμική έχεις μικρότερα φορτία ελαφρώς σε σχέση με την ισοδύναμη στατική.

 

Επομένως αναλόγως του χρόνου κατασκευής και του κανονισμού με το οποίο κατασκευάστηκε εφαρμόζουμε ισοδύναμε στατική ανάλυση.

 

Όλο το θέμα είναι στο.....ποιο είναι το Μ..! Της ανωδομής ? Του υπογείου αν έχει τοιχώματα ? Αν δεν έχει τοιχώματα ? Είναι G+Q ? 

Link to comment
Share on other sites

Τέμνουσα βάσης υπάρχει βέβαια και στην Δυναμική Φασματική και δεν έχει σχέση εάν στον ΕΑΚ αναφέρεται σαν όρος μόνο στην Ισοδύναμη Στατική. Η μάζα εννοείται ότι αναφέρεται πάντα στην ανωδομή (ΕΑΚ Σχόλιο Σ.3.4.2)

Link to comment
Share on other sites

Δεν μιλάμε μόνο για ΕΑΚ για την μάζα που λες. Στα παλιά που έχουν υπόγειο π.χ. χωρίς τοιχώματα τι γίνεται  ? Η ΥΑ λέει, ελέγχεις με τον κανονισμό που κατασκευάσθηκε. Με αυτόν ελέγχεις την Τ.Β.. 

 

Σε κάθε περίπτωση γιατί να μπεις στην διαδικασία να κάνεις δυναμική ανάλυση σε ένα κτίριο....για να δεις εάν χρειάζεται μελέτη στατική επάρκειας ? Είναι υπερβολικό.

 

Επίσης για το θέμα της Δυναμικής Αν....Η τέμνουσα βάσης ήταν ένα ιδεατό μέγεθος που υπολόγιζαν οι μηχανικοί στην ισοδύναμη στατική ανάλυση και το κατανέμειναν στα υποστυλώματα ανάλογα με την ακαμψία τους. Δεν έχει κάποια πρακτική σημασία στην δυναμική ανάλυση και δεν χρειάζεται να υπολογιστεί σε αυτήν. Στο πρόγραμμα μου π.χ. στα αποτελέσματα δυναμικής ανάλυσης δεν μου υπολογίζει Τ.Β. , πρέπει να κάνω ισοδύναμη στατική για να την δω αν την θέλω.

 

*Και όπως είπα πριν διαφέρουν η Τ.Β. από ισ. στατική με αυτήν της δυναμικής γιατί γίνεται επαλληλία της φόρτισης στους άξονες Χ και Υ ανάλογα με το ποσοστό της φόρτισης π.χ. Εχ + ο,3 Εy και γίνεται χαμός. Θα πρέπει να ορίσεις μόνο δυναμική ως προς Χ άξονα κάτι που με ελληνικό πρόγραμμα και για τους σκοπούς μας είναι υπερβολή. 

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Έχει σημασία αν τα τοιχώματα είναι εγκιβωτισμένα στο έδαφος ή όχι. Στις ενδιάμεσες περιπτώσεις όπου δεν είναι πλήρως εγκιβωτισμένο το υπόγειο στο έδαφος τότε δεν είναι πάντα εύκολο να καθορισθεί αν θα αγνοηθεί η μάζα του υπογείου (Για τον ορισμό του υπογείου δες και τα σχόλια του ΟΑΣΠ στην συμπλήρωση του ΔΕΔΟΤΑ).

Για το ποιον κανονισμό θα χρησιμοποιήσεις ίσως έχεις δίκιο (απλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι πιο σωστό να μην γίνεται με τον παλιό, αλλά είναι μόνο προσωπική θέση αυτή).

Ίσως όντως να είναι υπερβολικό να χρησιμοποιηθεί η Δυναμική Φασματική, αλλά θεωρώ ότι και η αμοιβή της εργασίας του μηχανικού σε τέτοια περίπτωση που θα κληθεί να ελέγξει αν θα χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος στατικής επάρκειας δεν θα είναι η ίδια με τις περιπτώσεις που χρειάζεται μόνο η συμπλήρωση ΔΕΔΟΤΑ...

Όσο ιδεατό είναι το μέγεθος για την Ισοδύναμη Στατική τόσο ιδεατό είναι και για την Δυναμική...(ουσιαστικά και οι δύο μέθοδοι είναι στατικές και δεν είναι δυναμική ούτε η και η Δυναμική Φασματική...).  

Πάντως, στην Ισοδύναμη Στατική μέθοδο οι (ισοδύναμες) σεισμικές δυνάμεις πρέπει να επιβάλλονται στην διεύθυνση των ΚΥΡΙΩΝ αξόνων και όχι στην διεύθυνση Χ και Υ του κτηρίου... 

Link to comment
Share on other sites

Στο βιβλίο του Σπυράκου "ενίσχυση κατασκευών για σεισμικά φορτία", στη σελίδα 114, γίνεται υπολογισμός

της τέμνουσας βάσης ενός πλαισίου, και χρησιμοποιεί τη ταλαντούμενη μάζα Μ, από το συνδυασμό Gk + 0.3Qk.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.