Μετάβαση στο περιεχόμενο

48 ωρη γνωστοποίηση εργασιών στην Πολεοδομία με το Αρθρο 4 παρ 3 ΝΟΚ


Recommended Posts

Aν ήθελαν να βάλουν προθεσμία αποπεράτωσης εργασιών νομίζω θα το είχαν τονίσει γραπτώς στο κείμενο του ΝΟΚ ή μετέπειτα στις οδηγίες.

Αρκεί να σκεφτούμε ότι με την παλιότερη απόφαση για έγκριση εργασιών μπορούσαν να υπαχθούν στην ΕΕΜΚ και εργασίες οι οποίες ήδη είχαν υλοποιηθεί.

Ο μόνος χρονικός περιορισμός ο οποίος διαφαίνεται να υπάρχει από το κείμενο του νόμου, είναι η έναρξη των εργασιών να γίνει σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 48 ώρες μετά από την γνωστοποιησή τους στην Υ.ΔΟΜ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Προφανώς όμως δεν μπορεί να είναι άνευ χρονικού περιορισμού, εφόσον έχουν όλες οι άλλες αδειοδοτήσεις που κατά τεκμήριο αφορούν ριζικότερες επεμβάσεις.

Δεν μπορεί να ξεπερνούν το εξάμηνο της ΕΕΜΚ.

Link to comment
Share on other sites

Σχετική αναφορά σε έννοια "εύλογου χρόνου (από τεχνικής πλευράς και μόνον"

βλ. Δομική Εγκ - 15887/46/94 (εγκ 46/94)

Link to comment
Share on other sites

ok παιδιά , ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και το ενδιαφέρον σας. αν με το καλό βγάλω αυτήν την ενημέρωση και ανακαλύψω τίποτα που μας έχει διαφύγει υπόσχομαι να το δημοσιεύσω . αύριο θα πάω πολεοδομία

Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζω τι λέει η ΕΓΚ46/94 αλλά όπου θυμάμαι την έκφραση "εύλογος χρόνος" ή θα έγραφε το άνω όριο αυτού ή θα οδηγούσε σε δικαστήρια....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σχετική ιστορία καθημερινής τρέλας που ενδεχομένως να αντιμετωπίστε:

 

Σε κατάστημα που ενοικιάστηκε και είναι να γίνουν εργασίες ποιός υποβάλλει τη γνωστοποίηση, ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής..? (έχει τεθεί το ερώτημα αυτό καμιά 10αρια σελίδες πίσω, όμως διαβάζοντας και τα 258 σχόλια δεν εντόπισα κάποια απάντηση)

 

Ιδού λοιπόν η εμπειρία μου:

 

Πελάτης μου έχει κατάστημα προς ενοικίαση. Παρά τους χαλεπούς καιρούς βρέθηκαν ενοικιαστές που θέλαν να στεγάσουν επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος, σημειωτέων δε πως ενας εκ των εκμισθωτών είναι συνάδελφος μηχανικός και ως εκτούτου ανέλαβε εκ μέρους τους όλα τα διαδικαστικά εκδόσεως άδειας λειτουργίας κλπ.

Μεταξύ των άλλων και προκειμένου να γίνει ο χώρος λειτουργικός θα προχωρούσαν σε εργασίες ανακαίνισης του καταστήματος.

Για να μη σας κουράζω, ο πελάτης μου ζητώντας τη συμβουλή μου, μου παρουσιάζει ενα κενό ανυπόγραφο έντυπο για τη γνωστοποίηση των εργασιών, λέγοντάς μου πως οι ενοικιαστές του πήγαν στην πολεοδομία (Θεσσαλονίκης) και πως πρέπει να το υπογράψει ο ίδιος (σαν λευκή επιταγή ενα πράγμα)

 

Και γεννάται το εξής ερώτημα (το οποίο έθεσα και στην αντίληψη της αρμόδιας υπηρεσίας), πως είναι δυνατόν να υπογράψει ο ιδιοκτήτης του χώρου και να αιτηθεί την όλη διαδικασία εφόσον ούτε με δικά του έξοδα θα γίνουν οι εργασίες, ούτε την επίβλεψή τους θα έχει για να είναι σίγουρος πως θα γίνουν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου και το βασικότερο, δεν έχει καμία εικόνα για το τι θέλουν να κάνουν και το τι εν τέλει θα κάνουν οι ενοικιαστές του!!!

Και η ερώτησή μου κατέληξε με το κρίσιμο: Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης, ποιός πληρώνει το πρόστιμο...? Η απάντηση ήταν...ενός λεπτού σιγή... ''εεεε...δεν ξέρω, δίκιο έχεις, αλλά έτσι λέει ο νόμος''.

 

Δεν το δέχτηκα ως απάντηση και θέλοντας να διαφυλάξω τον πελάτη μου, τα ''βρήκαμε'' με την υπάλληλο κάπου στη μέση, με έναν τρόπο που κινείται επικίνδυνα στα όρια της γελοιότητας (υγ η λύση του να δωθεί απο τον ιδιοκτήτη μια υπέυθυνη δήλωση πως επιτρέπει στους ενοικιαστές του να προχωρήσουν στην διαδικασία γνωστοποίησης των εργασιών αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τις σχετικές ευθύνες, δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος):

 

1ον Συνέταξα ενα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ τους, το οποίο αναφέρει σαν résumé πως ο ιδιοκτήτης δίνει τη συγκατάθεσή του για την κατασκευή αποκλειστικά και μόνο των εργασιών που προβλέπονται και έχουν περιληφθεί στη γνωστοποίηση, αναφέροντας αυτές συγκεριμένα όπως ακριβώς και στο επίμαχο έντυπο και πως ουδεμία ευθύνη φέρει έναντι της όποιας αρμόδια αρχής ή τρίτου, που ενδεχομένως προκύψει από την μη τήρηση των προαναφερθέντων ή από παρέκκλιση στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας (μάνα που σαι να με δείς!!! Δικηγορώ!!!)

 

2ον Το εν λόγω συμφωνητικό θα πρέπει να μνημονευτεί στο έντυπο (κάτω αριστερά στα Συνημμένα/ Άλλα Απαιτούμενα Δικαιολογητικά) και φυσικά να το συνοδεύει

 

3ον Στο έντυπο, επάνω δεξιά, όπου αναφέρονται οι εργασίες κλπ θα πρέπει να υπογραφεί απο τους ενοικιαστές

 

4ον Στο έντυπο, ο ιδιοκτήτης θα υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση κάτω δεξιά και τα στοιχεία του επάνω αριστερά.....

 

 

Ενα τουρλουμπούκι τέλος πάντων, με χιαστί υπογραφές, συμφωνητικά και συνημμένα...!!

 

Το επόμενο που περιμένω να ζήσω είναι να βγάλει υπάλληλος την Αγία Γραφή και να ζητήσει όρκο του τύπου ''Μα τω Θεούλη, στο λόγο της τιμής μου, δεν πρόκειται να παραβώ τους κανονισμούς"....

 

 

(Η πλάκα είναι πως και απο το έντυπο και μόνο φαίνεται πως την ''αίτηση'' μπορεί να την υποβάλει ο ενδιαφερομένος, ανεξάρτητα απο το αν είναι ιδιοκτήτης ή χρήστης του χώρου, γιατί αν δείτε δίνει την επιλογή : Ιδιοκτήτης : ΝΑΙ [ ] ΟΧΙ [ ]..... Κι αυτό το γεγονός γειώθηκε....Ασχολίαστο....)

 

Και το θλιβερό είναι πως ο συνάδελφος ενοικιαστής, στην ουσία μου παραδέχτηκε πως "και βέβαια θα εκτελέσω και εργασίες που δεν προβλέπονται στη διαδικασία, έτσι δεν γίνεται πάντα?". Με ξένα κόλυβα κηδεία ένα πράμα... Θυμήστε μου πόσο πάει το τετραγωνικό το πρόστιμο...? Ε, αυτό το δωράκι θα έκανε στον πελάτη μου!

 

Είμαστε ωραίοι ως Έλληνες!

 

The End

Link to comment
Share on other sites

ότι είμαστε ... είμαστε....

γιατί να το κρύψουμε άλλωστε που έλεγε μια ψυχή....

 

(καλά κουράγια)

εναλλακτικά θα μπορούσε ο πελάτης σου να κάνει ανάθεση στον ενοικιαστή που είναι και μηχανικός να κάνει την διαδικασία της 48 και στο συμφωνητικό ανάθεσης να προσδιορίζει σαφέστατα τα τι και τα πως....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.