Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξαρτημένο τοπογραφικό


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 42
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Ευριστω πολυ ολους για τις απαντησεις. Με βοηθησατε παρα πολυ.Μια διευκρυνηση το τοπογραφικο δεν παει πολεοδομια αλλα για συμβολαιο και τον εξοπλισμο μαζι με τα σχεδια πλην της εκτυπωσης που θα κανω εγω την ανελαβε φιλος με gps μεταφορικα κλπ και ηθελα να ξερω τιμες για να δω ποσο θα πληρωθει ο ανθρωπος...

Link to comment
Share on other sites

Για 40 τ.μ. ή για 400 ή για 4000 είναι αυτά?

 

Αν εχεις τριγωνομετρικο μπροστα σου φατσα καρτα, τοτε μπορεις κ με κορδελα-αντε κ ενα χωροβατη για να εισαι κοκκορας κ να το παιξεις νεος Ηρωνας, οποτε το κοστος σου επεσε αυτοματα κατα 250 ευρω.

 

Αν δεν εχεις, τοτε για ενα εξοπλισμο της ταξης των 10.000 ευρω, μιλαμε για ετησιο κοστος αποσβεσης 2.000 ευρω. Διαιρεις αυτο το νουμερο με το πληθος των εργασιων που κανεις ανα ετος κ βρισκεις ποσο κοστιζει ο εξοπλισμος.

 

Αν π.χ. κανεις 1 δουλεια το χρονο, τοτε η αποσβεση σου ξεκινα απο 2.000 ευρω, ειτε μιλαμε για 40 τ.μ. ειτε για 4000000000 τ.μ. Σε αυτπ το νουμερο προσθετεις την αμοιβη σου ως μηχανικος, επομενως τα 40 τ.μ. σιγουρα θα κοστισουν περισσοτερο απο 2.000 ευρω, αν θες να εισαι ακομα ανοικτος στο επαγγελμα.

 

Περα απο αυτο ομως, υπαρχει κ το κοστος ευκαιριας (opportunity cost), το οποιο στην αγορα αυτη τη στιγμη ειναι 123 ευρω ανα ημερα ανα μηχανημα.

 

Στο νεο συνολικο νουμερο προσθετεις την αμοιβη σου, οση θες ειναι αυτη, μπορει αν εσυ εισαι βιτσιοζος να ειναι και αρνητικη, να πληρωνεις δηλαδη τον πελατη για να εχεις τη χαρα κ την ευτυχια να δουλευεις.

 

Στο τελικο νουμερο προσθετεις φορο αναλογα με την κλιμακα που φτανεις, διοτι πρεπει να παρει κ το κρατος το νταβατζιλικι του για τις προσφορες του να αναπνεεις τον αερα του τον κοπανιστο. Κ τελος, στο τελευταιο νουμερο που προκυπτει προσθετεις το φπα.

 

Μπορεις λοιπον αγαπημενε μου φιλε να αναρωτιεσαι οσο θες, η κοστολογηση αυτη ειναι. Κ δεν σου λεω οτι εγω ζηταω αυτο το νουμερο, διοτι οπως ειπα εγω ειμαι αλλη ειδικη περιπτωση, ωστοσο οι αποσβεσεις, το ευκαιριακο κοστος, η αμοιβη, ο φορος εισοδηματος κ ο φπα ΟΣΟ κ να θες εσυ να εφευρεις νεα αντιληψη των πραγματων δεν αλλαζει. Οταν λοιπον αντιληφθεις την εννοια του cash flow κ των αποσβεσεων,μπορουμε να συζητησουμε στα σοβαρα, διαφορετικα να μου πεις που θα βρω εγω λεφτα ως ελευθερος επαγγελματιας να αντικαταστησω τον εξοπλισμο μου οταν αυτος απαξιωθει σε μηδενικη υπολειμματικη αξια.

 

Αυτα

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ξεχάσατε να χρεώσετε και το μελάνι του ταμπόν για την σφραγίδα, το κόστος φθοράς άρβυλων καθώς και κατανάλωση νερού για να πλύνεις τα χέρια σου μετά από την εργασία υπαίθρου..

 

Καλο.

 

Χούμορ, μου αρεσουν πολυ οσοι εχουν χούμορ.

 

Τα τρολς-αστειάτορες ειναι πλεον προστατευομενο ειδος. Δεν συναντωνται συχνα.

 

Ξερω παντως ενα τυπο που ανοιξε αστειατοριο κ εγινε πλουσιος. Και ως ανιχνευτης ταλεντων, απλα σου δινω το χιντ, σαν καλοι φιλοι που ειμαστε.

 

Ετσι για το χαβαλε παντως, γιατι χαβαλε κανω εδω μεσα εδω κ πολυ πολυ καιρο, να υπενθυμισω οτι τα το ταμπον για τη σφραγιδα θεωρειται παγιο λειτουργικο εξοδο το οποιο παει στην κατηγορια του μεταβλητου κοστους κ καλυπτεται απο την αμοιβη μηχανικου, ενω η αποσβεση ειναι ξεχωριστο κοστος που εχει να κανει με διαφορικες χρηματορροες (incremental cash flow) κ αναλυση επενδυσης. Π.χ. ως παγιο λειτουργικο εξοδο στο μεσο μεταβλητο κοστος ειναι το ΤΣΜΕΔΕ, το οποιο ΚΑΘΕ μερα που ξυπναμε, ειτε δουλεψουμε ειτε οχι εχει κοστος 10 ευρω σημερα, κ 20 ευρω με το νεο ειδοποιητηριο. Ενω η αποσβεση εξαρταται απο το ποσο σωστα εχει αξιολογηθει η επενδυση (εξοπλισμος) στις μελλοντικες χρηματορροες, και το ευκαιριακο κοστος δειχνει ποσο μας κοστιζει η χρηση του εξοπλισμου στη συγκεκριμενη δουλεια, οταν π.χ, θα μπορουσασμε να τον ειχαμε νοικιασει την ιδια ημερα σε καποιον αλλο κ θα εισπρατταμε χωρις να δουλευουμε.

 

Κ επειδη δεν εχετε ιδεα για ποιο πραγμα μιλαω, καντε εναν υπολογισμο- αν μπορειτε- κ πειτε ποσο ειναι το οριακο σας κοστος σε σχεση με το μεσο μεταβλητο σας κοστος. Αν ειναι μικροτερο, τοτε προφανως εχετε ηδη κλεισει το μαγαζι σας κ δεν το ξερετε, ανυποπτα μικρα μικρα μελη του φορουμ.

 

Αυτα δις.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Κ επειδη σπαω μεγαλη πλακα με αυτα τα δυο ποστς, ας κανουμε κ αλλο ενα τουμπαρισμα στα νουμερα, με σημερινες τιμες:

 

υποθετουμε οτι τη δουλεια θελουμε να την κανουμε ΔΩΡΕΑΝ, δηλαδη στο τελος ΤΙΠΟΤΑ δεν θα εχει μεινει στην τσπεη μας.

 

1. Ασφαλιστικες εισφορες 1800 ευρω ανα εξαμηνο η αλλιως 10 ευρω ανα ημερα

 

2. ευκαιριακο κοστος εξοπλισμου (1 τοταλ, 1 gps) 246 ευρω ανα ημερα

 

3. αποσβεσεις: εστω οτι καποιος χεζεται στη δουλεια κ κανει 100 τοπογραφικα ανα ετος, με 2.000 ευρω το χρονο σταθερη αποσβεση για μια πενταετια, αποσβεσεις ανα εργασια 20 ευρω

 

4. Κοστος γραφειου ας πουμε 2.000 ευρω ετησιο, αρα περιπου 6 ευρω ανα ημερα

 

5. νεα κλιμακα φορου 25%, περιλαμβανονται εκτακτες εισφορες κ οποιαδηποτε αλλη παπαρια

 

Συνολο 282 ευρω προ φορων κ φπα

 

μετα φορων 282/0,75 = 376 ευρω

 

με φπα 462,48

 

ΤΟΣΟ κοστιζει ΕΝΑ τοπογραφικο ΧΩΡΙΣ να βαλει ο μηχανικος στην τσεπη του ΟΥΤΕ ΕΝΑ ευρω.

 

Οποιος πιστευει οτι εχω κανει λαθος, ειναι τελειωμενος ηδη κ δεν το ξερει. Κ προφανως δεν μιλαω για τον συναδελφο που ετριβε τα ματια του για τα 110 ευρω κερδος....

Edited by DIMITRIS80
  • Upvote 4
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, ελπίζω να μην είχε σκοπίμως την μορφοποίηση αυτή (3 διαδοχικά posts) η απάντηση σου, όπως και να έχει έπρεπε να συγχωνευτούν.

Επί της ουσίας, νομίζω πως ήσουν κατατοπιστικότατος και δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου. Καλό βράδυ.

Link to comment
Share on other sites

Αναλυτικότατος ο Hans Landa, αν και θεωρώ πως το κόστος του τοπογραφικού (αν ασχολείσαι μόνο με τοπογραφικά) είναι μεγαλύτερο, καθώς είναι σωστότερο να αναφερόμαστε σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο (π.χ. έτος) και όχι σε περίοδο ημέρας (αφού κανείς σήμερα δεν κάνει τοπογραφικά καθημερινά). Άρα, με τα δεδομένα του Hans Landa (αντιγράφω και κάποια και θεωρώ ότι ναι κάποιος χέζεται στη δουλειά με 100 τοπογραφικά το χρόνο):

 

1. Ασφαλιστικες εισφορες 3600 ευρω ανα έτος ή 3600/αρ. τοπογρ. Άρα 3600/100=36 ευρώ

 

2. ευκαιριακο κοστος εξοπλισμου (1 τοταλ, 1 gps) 246 ευρω ανα ημερα

 

3. αποσβεσεις: εστω οτι καποιος χεζεται στη δουλεια κ κανει 100 τοπογραφικα ανα ετος, με 2.000 ευρω το χρονο σταθερη αποσβεση για μια πενταετια, αποσβεσεις ανα εργασια 20 ευρω

 

4. Κοστος γραφειου ας πουμε 2.000 ευρω ετησιο, αρα 2000/100=20 ευρώ

 

5. νεα κλιμακα φορου 25%, περιλαμβανονται εκτακτες εισφορες κ οποιαδηποτε αλλη παπαρια

 

Συνολο 322 ευρω προ φορων κ φπα

 

μετα φορων 322/0,75 = 430 ευρω

 

με φπα 529 ευρώ.

 

Τόσο κοστίζει ένα τοπογραφικό, χωρίς κέρδος, με σωστό εξοπλισμό και βέβαια στην περίπτωση που κάποιος κάνει 100 τοπογραφικά το χρόνο!

Για ακριβότερο εξοπλισμό (γιατί παρακολουθώ ότι κάποιοι θέλουν να επενδύσουν πολλά σε εξοπλισμό) ή για λιγότερες δουλειές το κόστος αυξάνει.

 

Για όλα όσα ανέφερε αναλυτικά συμφωνώ με τον Hans Landa.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με όσα αναλυτικά αναφέρεις συνάδερφε Hans Landa και παραδέχομαι πως θεωρητικά έχεις δίκιο.

 

Αλλά εκείνο το post #7 του agios προσωπικά με καλύπτει πολύ περισσότερο.

Φαίνεται πως οι αμοιβές είναι και θέμα χαρακτήρα, όχι μόνο λογιστικών, αριθμών και απρόσωπων προσθέσεων κόστους.

Link to comment
Share on other sites

Από την άλλη, μπορεί να έρθει ένας αστειάτορας ακόμη κ να πει: ρε τσόγλανε Hans, γιατί προσθέτεις το ευκαιριακό κόστος του εξοπλισμού? Δεν καλύπτεται από τις αποσβέσεις?

 

Η απάντηση σε τέτοια περίπτωση -που παρεπιπτόντως δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ αν κρίνουμε τον αστειάτορα από το ποστ του- είναι ότι αν δεν υπάρχει διαφορική χρηματορροή, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να δαπανηθεί το ποσό για την αγορά του εξοπλισμού, μιας κ μπορεί να τοκίζεται με κόστος κεφαλαίου αυτή τη στιγμή 5%.

 

Επομένως:

 

Η διαφορική χρηματορροή θα προκύψει και θα καλυφθεί:

  • είτε από την αμοιβή μηχανικού
  • είτε από το ευκαιριακό κόστος του εξοπλισμού
  • είτε κ από τα 2 μαζί, αλλά δεν το έκανα γιατί το νούμερο θα έφτανε στο θεό κ οι αστειάτορες θα γίνονταν περισσότεροι

ΟΜΩΣ

 

αν η διαφορική χρηματορροή δεν προκύψει από τον εξοπλισμό αλλά προκύψει μόνο από το ευκαιριακό κόστος της αμοιβής μηχανικού, στη σημερινή κατάσταση που είναι η οικονομία υπάρξει το εξής πρόβλημα: ΔΕΝ υπάρχει ευκαιριακό κόστος αμοιβής μηχανικού εντός της χώρας, είναι απολύτως μηδενικό. Αν λοιπόν πάρουμε ευκαιριακό κόστος αμοιβής μηχανικου εντός Ευρωζώνης τα 30.000 ευρώ ετησίως, τότε έχουμε 30.000/(12 χ 22) = 113,64 ευρώ ημερησίως. Ο υπολογισμός όμως έγινε λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η αμοιβή είναι εντελώς μηδενική, συν τοις άλλοις σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθεί υπεραξία ώστε να συμφέρει να κάνει κάποιος το τοπογραφικό αντί να πάει να εργαστεί εκτός ελλάδας σε άλλη χώρα της ευρωζώνης.

 

Στην περίπτωση αυτή, ΔΕΝ επιλέγεται η αγορά εξοπλισμού, ΑΛΛΑ Η ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΤΟΥ. Επομένως το ευκαιριακό κόστος πλέον των 246 ευρώ έχει τη μορφή εξόδων εργασίας, άρα συνεχίζει να υπάρχει, μιας κ δεν υπάρχει διαφορική χρηματορροή εντός της χώρας που να δίνει υπεραξία στην αμοιβή μηχανικού ώστε να επιλεχθεί η επένδυση στην αγορά του εξοπλισμού. Άρα είτε με τη μία είτε με την άλλη, τα 246 ευρώ παραμένουν ως κόστος της εργασίας, απλά αλλάζει η λογιστική μορφή του κόστους, διότι στην πρώτη περίπτωση το ποσό δεν περνάει σαν δαπάνη, ενώ στη δεύτερη περνάει, άρα το κόστος του δεν είναι 200 χ 1,23 αλλά 200 χ 0,75 (αφαιρείται ολόκληρος ο φπα κ η φοροαπαλλαγή της δαπάνης), επομένως ο εξοπλισμός κοστίζει 150 ευρώ στo income αλλά συνεχίζει να είναι 246 στο cash flow, σε αντίθεση με την περίπτωση της ιδιοκτησίας του εξοπλισμού, όπου το ευκαιριακό κόστος συνεχίζει να παραμένει 246 ευρώ.

 

 

Ύστερα απ΄' όλα αυτά, καλούνται οι αστειάτορες είτε να καταρρίψουν αυτή την ανάλυση, είτε να συνεχίσουν το show τους στο δρόμο σε κάνα covent garden, μπας κ δημιουργήσουν χρηματορροή ώστε να καταφέρουν εν τέλει να κάνουν το τοπογραφικό των 40 τ.μ. σε χαμηλότερη τιμή.

 

Αυτά τρις

Edited by Hans Landa
Link to comment
Share on other sites

Εχει ενδιαφέρον η ανάλυση του Ηανς , αλλά πιστεύω ότι με καθαρά οικονομικούς όρους κοστολόγισης του κάθε τοπογραφικού βάζοντας κάτω τα νούμερα δεν περιλαμβάνει και άλλους παράγοντες που δεν εκτιμούνται με νούμερα Πχ. εμένα το αρχείο των τοπογραφικών που διαθέτω και έχω κάνει τα τελευταία 20 χρόνια , μου αποφέρει καθημέρινά κάποια έσοδα που πολλές φορές είναι και οικονομικά αλλά έχουν να κάνουν και με συνεργασίες με άλλους μηχανικούς , ή έκδοση αδειών οικοδομής ή οποιασδήποτε άλλη αδειοδότηση δραστηριότητας ή στην σύνταξη νεων τοπογραφικών με ύπαρξη στοιχείων αξιοποιήσιμων από τα παλαιά τοπογραφικά , καθώς και τέλος φήμης που με διατηρεί στην αγορά εργασίας . Πάντως πρέπει να συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες που αναφέρει ο Χανς , ώστε να μην μπαίνει μέσα ο κάθε συναδελφος στην σύνταξη των τοπογραφικών διαγραμμάτων.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λες ονομάζεται άυλο περιουσιακό στοιχείο του γραφείου σου κ δεν μετράει στο κόστος της εργασίας σου, αλλά στην αξία της επιχείρησής σου αν θέλει να την αγοράσει άλλος. Το κόστος σου για να επενδύσεις σε άυλο περιουσιακό στοιχείο μειώνοντας την αμοιβή σου είναι ΤΟ ΙΔΙΟ, κοστολογημένο ως ανωτέρω.

 

Εδώ κάνουμε κοστολόγηση κ ο άλλος ο αστειάτορας θέλει να μας την πει με το νερό που πλενόμαστε μετά τη δουλειά. Κ εγώ με τη σειρά μου μαζί του, περνάω πολύ ωραία, τέτοια τρολς είναι βούτυρο στο ψωμί μου.

Edited by Hans Landa
Link to comment
Share on other sites

Δε λέω, ορθή η ανάλυση του Ζαβι, λεπτομερέστατη μάλιστα. Επειδή όμως το κόστος ενός τοπογραφικού (λες και ειναι ενα κιλό μπαμιες) αλλάζει, αναλόγως τη χρήση, την περιοχή και πάει λέγοντας, δε νομίζω πως μπορεί να μπεί σε επακριβή πλαίσια.

Εξηγούμαι: Οπως ακριβώς ένα απλό τοπογραφικο-οριοθέτηση σε μια κοινή Π.Ε. κοστίζει ας πούμε ενα παράδειγμα 300ε, δε πάει να πεί πως η ίδια απλή εργασία σε μια Π.Ε. στη Χαλκιδική θα κοστίσει τα ίδια. Εγώ τουλάχιστο, το κάνω και πραξη αυτό. Σε γή που έχει αξία δε λυπάμαι αμοιβή. Οχι πως στις υπόλοιπες θα δουλέψουμε τζάμπα...

Επίσης, συμφωνώ με το ζαβι 1000% στο θέμα των αποσβέσεων. Γι'αυτο στο γραφείο έχουμε το 1ο οργανο ακόμη που ειχε ο συναιτέρος μου ΑΤΜ προ 9ετίας. Μπορεί λοιπόν να δυσκολευόμαστε σε καποιες εργασίες, ειδικά σε ξένες περιοχές, αλλά δεν ξοδεύουμε για να το αναβαθμίσουμε. (που δεν θεωρώ πως απαιτείται).

Οπως ειπε και ο Γιώργος πιο πάνω, απο την εμπειρία μου και παλαιοτέρων συναδέλφων κοντά στη σύνταξη, το επάγγελμα του τοπογράφου αρχίζει να πληρώνει καλύτερα (ευκολότερα) όταν δημιουργηθεί αρχείο. Ετσι, το κόστος μπορει να μειωθεί, αλλά οι περισσότερες δουλειές γίνονται ευκολότερα και με αναγωγικά περισσότερα χρήματα. Βέβαια, για να φτάσει το αρχείο σε ενα τετοιο επίπεδο, σίγουρα υπήρξαν και δουλειές , οι λεγόμενες "δε πληρώνονται" απο θέμα χρόνου,δυσκολίας.

Γενικότερα, είμαι της άποψης, το συνάφι μας, θα έπρεπε να προστατεύσει τον κλάδο και όχι να τον υποβαθμίσει. Το ίδιο συμβαίνει με τους εργολήπτες πλέον στον εσχατο βαθμό.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.