Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεταβίβαση από γονέα σε παιδί


Faliraki

Recommended Posts

Καλησπέρα,πήγα ΄ σήμερα με την μητέρα μου στο δικηγόρο και ρωτήσαμε πόσο πάει η μεταβίβαση...Μας είπε κάπου στα 10.000 ευρώ μας είπε πώς ο φόρος είναι κάπου 5.000 1.200 για τον δικιγόρο και τα υπόλοιπα για τον πολιτικό μηχανικό π πρέπει να κάνει σχέδιο και να δείξει ότι δεν είναι παράνομο... Ισχύει κάτι τέτοιο ? γιατί χρειάζεται το σχέδιο ενώ πριν 3 χρόνια δεν χρειαζόταν??

Link to comment
Share on other sites

κατ' αρχή να σε συγχαρώ για τη συμμετοχή σου, αν και μαθητής, στα προβλήματα της οικογενείας σου

η οποία εύχομαι να μη συμβαίνει συνεπεία ...

 

μια γενική απάντηση μόνο μπορώ να σου δώσω από εδώ

 

μετά τις 21-9-11, ισχύει ο νόμος 4014/11, σύμφωνα με τον οποίο όποιος μεταβιβάζει δικαιώματα κυριότητας ακινήτων, πρέπει απαραίτητα να προσκομίσει στο συμβολαιογράφο και εκείνος να το αναφέρει μέσα στο σχετικό συμβόλαιο, "βεβαίωση μεταβίβασης" που συντάσσει αρμόδιος μηχανικός, με την οποία βεβαιώνει

ότι στο ακίνητο (δηλ οικόπεδο ή και αγροτεμάχιο) δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές.

 

Σε περίπτωση που υπάρχουν αυθαίρετα (που αυτό σημαίνει ή ότι δεν έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες προβλεπόμενες οικοδομικές άδειες-ή ότι δεν έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με αυτές-ή ότι έχουν μέν κατασκευαστεί σύμφωνα με τα σχέδια μεν αλλά έχουν αλλάξει χρήση- ή αν συμβαίνει ένας συνδυασμός των παραπάνω) πρέπει απαραίτητα τα κτίσματα αυτά ή οι αυθαίρετες αλλαγές χρήσεων αυτών, να δηλωθούν στο ΥΠΕΚΑ σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται στο παραπάνω νόμο

η διαδικασία περιλαμβάνει αρκετά στοιχεία τα οποία θα σας εξηγήσει ο μηχανικός στον οποίο θα απευθυνθείτε (ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχετε κτίσματα μέσα-που από ότι καταλαβαίνω αυτό δεν ισχύει)

Ανάμεσα στα πολλά προβλέπεται

1. η καταβολή παραβόλου (ανάλογο με πολλές παραμέτρους)

2. η ακταβολή ειδικού προστίμου(ανάλογη τ.μ κλπ και

3. η αμοιβή του μηχανικού (και αυτή είναι ανάλογη διαφ δεδομένων)

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

faliraki, σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή( τέτοια είναι και η μεταβίβαση από γονέα σε παιδί) που συντάσσεται από τις 19/9/2011 και μετά ,ημέρα δημοσίευσης του Ν.4014 ( είναι ο νόμος περί αυθαιρέτων που υποθέτω ότι έχεις ακουστά), απαιτείται βεβαίωση μηχανικού στην οποία αναγράφεται ότι στο κτίσμα ή στο οικόπεδο που θα μεταβιβαστεί δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση. η βεβαίωση αυτή είναι απαραίτητη για το συμβολαιογράφο για να συντάξει το συμβόλαιο.

όσο αναφορά τις αμοιβές που ανέφερες, για την αμοιβή του μηχανικού μια επίσκεψη σε ένα μηχανικό της περιοχής σου θα είναι το ιδανικό.Θα σου εξηγήσει αναλυτικά όσα σου γράφω εγώ εδώ περιληπτικά, θα σε ενημερώσει για το αν χρειάζεται τακτοποίηση το κτίσμα σας ή αν απλά χρειάζεται μια απλή βεβαίωση. Σίγουρα πάντως οι τιμές που σας ανέφερε ο δικηγόρος όσο αναφορά την αμοιβή του μηχανικού, είναι απλά υπερβολικές.

Μια επίσκεψη σε μηχανικό της περιοχής σου θα στο αποδείξει.

Link to comment
Share on other sites

Εμενα ολα υπερβολικα μου φαινονται:

 

1. 5000 φορος???? Τι σου μεταβιβαζει? κανα πυργο? εχεις κιαλλα ακινητα στο ονομα σου? Μονο ετσι δικαιολογειτε ή αν σου μεταβιβαζει κανα ξενοδοχειο

2. 1200 συμβολαιογραφος (και οχι δικηγορος προφανως)???? ισχυουν τα ιδια με πριν

3. 3800 μηχανικος?????????????........αν θες ερχομαι εγω στη Ροδο με 1000 + κανα ψαρακι...........

 

Με λιγα λογια φιλε μαθητα δωσε λεπτομερειες αν θες παραπανω βοηθεια

Link to comment
Share on other sites

Ναι βασικά τα 3800 που αναφέρει συμφέρει τον οποιοδήποτε να πάει Ρόδο απλά και μόνο για μία βεβαίωση ακόμα κι αν θέλει τακτοποίηση με 4014!

Link to comment
Share on other sites

Σε ενημερωσαν οι συναδελφοι, αλλα οσον αφορα την αμοιβη του μηχανικου θα στην πει ο ιδιος αναλογα την περιπτωση.

Βρες καποιον εσυ και ΜΗΝ πας σε αυτον που θα προτεινει ο δικηγορος/συμβολαιογραφος.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Φίλε η αμοιβή όλων των εμπλεκομένων στην μεταβίβαση καθορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις. Η συμμετοχή του δικηγόρου από όσο γνωρίζω είναι πάνω από ορισμένη αξία του ακινήτου. Η αμοιβή του συμβολαιογράφου είναι συνάρτηση της αξίας του ακινήτου και του τύπου του συμβολαίου, πωλητήριο ή γονική παροχή. Ο φόρος καθορίζεται σαν ποσοστό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Οι γονικές παροχές έχουν αφορολόγητο. Τα όρια αυτά τα γνωρίζει καλύτερα ο συμβολαιογράφος στον οποίο θα απευθυνθείται για την σύνταξη των συμβολαίων.

Η αμοιβή του μηχανικού είναι ανάλογη των εργασιών που θα κάνει. Η απλούστερη περίπτωση είναι να είναι όλα κτίσματα νόμιμα ή το ακίνητο αδόμητο και να εκδόσει μια βεβαίωση του Ν.4014/11. Άν υπάρχει κτίσμα και απαιτείται ρύθμιση υπάρχουν και πρόστιμα τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν για να γίνει η έκδοση της βεβαίωσης. Η βεβαίωση εκδίδεται από το σύστημα του ΤΕΕ-ΥΠΕΚΑ ηλεκτρονικά.

Βρες ένα συνάδελφο από την πόλη σου να συνεργαστείς, ο οποίος γνωρίζει και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής σας.

Είχα πολλούς συμφοιτητές από εκεί.

Link to comment
Share on other sites

μεταβιβάζεται από τον παππού μ στην μητέρα μ το 1/3 ξενοδοχείου τα ποσά μας τα είπε δικηγόρος(όχι ειδικευόμενος σε συμβολαιογράφος)...Δεν έχει πάει η μητέρα μου να ρωτήσει μηχανικό...Και από ότι ξέρω 100% είναι νόμιμα όλα και όιχι αυθαίρετα....Ευχαριστώ για την απάντηση....Θα ρωτήσω αύριο την μητέρα μου και θα σας πω περισσότερα...Ευχαριστώ που απαντήσατε....

 

 

Θέλω να μαθω κάπειες πληροφορίες για κάποια επαγγκέλματα εδώ μέσα να ανοίξω άλλο θέμα??

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.