Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης


Recommended Posts

Φαέθωνα, δεν μου ¨κάθεται¨ καλά αυτό που λες. Δηλαδή, ένας πολιτικός μηχανικός μπορεί να υπογράψει την βεβαίωση σε μια πόλη και όχι σε έναν παραδοσιακό οικισμό?

Link to comment
Share on other sites

Και στα δύο μπορεί να την υπογράψει. Στους παραδοσιακούς οικισμούς δεν έχει δικαίωμα εκπόνησης αρχιτεκτονικής μελέτης για έκδοση άδειας δόμησης.

 

υ.γ. Χωρίς όρεξη να βγούμε εκτός θέματος, αφού υπάρχει το θέμα "Δικαιώματα υπογραφής σε παραδοσιακούς οικισμούς", υπάρχουν και πόλεις που πολ/μηχ δεν έχει δικαίωμα αρχ. μελ. για άδ. δομ. , Παλιά πόλη Θεσσ/νίκη, Καβάλα, Λάρισα, Κέρκυρα κλπ

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Σε κατάστημα Υ.Ε. με βάση την οικοδομική άδεια υπάρχει μια αλλαγή ως προς της τουαλέτες τις έδειχναν με διαφορετική διάταξη και έγιναν αλλιώς τηρώντας πάντα τις επιτρεπόμενες διαστάσεις. Υπάρχει πρόβλημα με το να δώσω τη βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

δεν νομιζω οτι ειναι τοσο μεγαλη παρανομια να δωσεις βεβαιωση για αυτο.

εγω εχω περιπτωση οπου σε εστιατοριο χωρος ο οποιος δεν ηταν αποχωρητηρια , εγιναν τελικα και προφανως χωρις αδεια. αρα υπαρχουν αποχωρητηρια σε αλλο δωματιο απο αυτο που θα επρεπε.

αυτο που με ανησυχει περισσοτερο ειναι οτι το ελευθερο υψος τους ειναι 2 μετρα. ειναι κτιριο προ του 55. οπου για χωρους κυριας χρησης αντι το 2,40 υπαρχει απο τον κτιριοδομικο παρεκκλιση 2,20. αρα εδω τι γινεται? ουτε η αδεια δομησης με καλυπτει. οποιες συμβουλες ευπροσδεκτες.

καλημερα σας.

 

 

επειδη διαβαζω γενικα για τα καταστηματα και τους χωρους σε πολλα θεματα. τα αποχωρητηρια wc ειναι χωροι κυριας χρησης ή ειναι βοηθητικης χρησης για το καταστημα?

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Στον κτιριοδομικό οι χώροι υγιεινής αναφέρονται ως χώροι βοηθητικής χρήσης, ενώ και στον ΝΟΚ δίνεται παραπλήσιος ορισμό στο άρθρο2 παρ. 94,95,96.

Το θέμα  για το φωτισμό και τον αερισμό χώρων Κ.Χ ή Β.Χ περιγράφεται στο άρθρο 11 του κτιριοδομικού κανονισμού

 

ΝΟΚ άρθρο 2

95. Χώροι κύριας χρήσης των κτιρίων είναι όσοι προορίζονται για την εξυπηρέτηση της βασικής χρήσης του κτιρίου και την παραμονή των χρηστών του σε αυτούς, όπως είναι σε κτίρια κατοικίας τα υπνοδωμάτια, οι χώροι διημέρευσης, οι κουζίνες, τα γραφεία. Οι χώροι κύριας χρήσης έχουν για τα κτίρια που κατασκευάζονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος ελεύθερο ύψος τουλάχιστον 2,65 μ. 
96. Χώροι βοηθητικής χρήσης είναι χώροι που δεν προορίζονται για την εξυπηρέτηση της βασικής χρήσης του κτιρίου και την παραμονή των χρηστών του σε αυτούς, όπως είναι χώροι κυκλοφορίας, διάδρομοι, προθάλαμοι, κλιμακοστάσια, χώροι υγιεινής, μηχανοστάσια, αποθήκες, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κτίρια παραμονής ζώων. 
 
(Σ.Σ. Με το Αρθ-2 της Αποφ-63234/19-12-12 όπου εγκρίνεται τεύχος τεχνικών οδηγιών εφαρμογής του ΝΟΚ, για τις ανωτέρω παρ.95 και παρ.96 διευκρινίζεται ότι: 
Οι χώροι κύριας χρήσης των κτιρίων είναι όσοι προορίζονται για την παραμονή σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, χρηστών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι χώροι βοηθητικής χρήσης εξυπηρετούν την κύρια χρήση και προορίζονται για την παραμονή σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας των χρηστών για μικρό χρονικό διάστημα. Το ελεύθερο ύψος των χώρων βοηθητικής χρήσης καθορίζεται από τις διατάξεις του κτιριοδομικού κανονισμού τουλάχιστον 2,20 μέτρα)
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

σε ευχαριστω συναδελφε. αυτα ειχα διαβασει και εγω . μαζι με τον κτιριοδομικο. αρα οταν λεμε οτι δινουμε βεβαιωση χωρου κυριας χρησης για ενα καταστημα τοτε αυτη αναφερεται μονο στην αιθουσα πελατων και το παρασκευαστηριο. στην ιδια δηλωση αναφερουμε οτι υπαρχουν και οι χωροι βοηθητικης χρησης του καταστηματος που ειναι τα αποχωρητηρια , αποδυτηρια και αποθηκες. ετσι συμπαιρενω.

επισης για κτιρια προ του 1955 υπαρχουν παρεκκλισεις στα ελευθερα υψη.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα συνάδελφοι.

Έχω μια περίπτωση ιατρείου σε εμπορικό κέντρο και πρέπει να εκδώσω ΒΚΧ για να πάρει την άδεια λειτουργίας

Στην άδεια φαίνονται 3 συνεχόμενα καταστήματα ενώ στην πραγματικότητα έχουν συνενωθεί σε ένα (τα αγορασε ο γιατρός έκανε ανακαίνιση

αλλα άδεια συνένωσης δεν έχει βγάλει.

Πρέπει να το περάσω από τα αυθαίρετα (όταν με το καλό βγεί ο νόμος)  ή τη δίνω ή τη δίνω και το περνάω μετά;;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.