Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Μόλις τώρα, dimvoud said:

Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στα συμβόλαια και από ότι έψαξε νομικός δεν υπάρχει κάποιο άλλο συμβόλαιο μέχρι στιγμής. Αλλά πώς να κάνει ανεξάρτητη οριζόντια με χρησικτησία σε άλλη κάθετη, ενώ έχει αποδεχθεί το όριο της κάθετης του? Δεν είναι λίγο παράλογο αυτό?

Βέβαια μπορεί να μας βοηθήσει και ο συνονόματος για αυτό 

Link to comment
Share on other sites

6 λεπτά πριν, dimvoud said:

 

Βρήκα και αυτό 

 

Αδύνατη η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας με χρησικτησία

  στις 17 Δεκεμβρίου 2015

Από τις διατάξεις των άρθρων 953, 954, 993, 1002, 1117 ΑΚ, 1, 14 του ν. 3741/1929, 1, 2 του ν. δ. 1024/1971, 1, 6 του ν. 1562/1985 και 480 Α` του ΚΠολΔ προκύπτει, ότι η έννομη σχέση της οριζόντιας ή (και) κάθετης ιδιοκτησίας μπορεί να συσταθεί μόνο με δικαιοπραξία (μονομερή εν ζωή δικαιοπραξία του κυρίου του ακινήτου, σύμβαση του κυρίου με τρίτο ή τρίτους, σύμβαση των συγκυρίων είτε μεταξύ τους είτε με τρίτο ή τρίτους, δωρεά αιτία θανάτου ή διαθήκη του κυρίου) ή με δικαστική απόφαση (σε δίκη διανομής κοινού ακινήτου ή μετά από αίτηση συγκυρίου ή συγκυρίων ακινήτου κατά ποσοστό τουλάχιστον 65%). Σύσταση της εν λόγω έννομης σχέσεως με χρησικτησία (τακτική ή έκτακτη) δεν είναι δυνατή (642/2012, 1832/2014 ΑΠ ΑΠ 56/2011, ΑΠ 994/2008, ΑΠ 630/2006, ΑΠ 2037/1990, ΤΝΠ Νomos). Και τούτο, διότι, πέραν του προβλεπόμενου ως άνω περιορισμένου κύκλου των τρόπων συστάσεως της, η επιτρεπόμενη κατ` άρθρο 993 ΑΚ νομή επί συστατικού μέρους πράγματος (ορόφου, διαμερίσματος κ. ά.) δεν μπορεί να οδηγήσει σε κτήση κυριότητας του με χρησικτησία, άρα ούτε στη σύσταση οροφοκτησίας. Έτσι, χρησικτησία είναι δυνατή μόνον επί ήδη νομίμως συνεστημένης χωριστής κυριότητας επί ορόφου ή διαμερίσματος ορόφου ή επί αυτοτελών οικοδομημάτων σε ενιαίο οικόπεδο.

Link to comment
Share on other sites

Μόλις τώρα, tetris said:

άρα, αναλαμβάνει ο δικηγόρος

Έλα που οι δικηγόροι που απευθύνθηκα λένε ότι αρμόδιος είναι ο μηχανικός για τέτοια ζητήματα? Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε ισόγεια οικοδομή τριών διαμερισμάτων, για τα οποία συστάθηκε κάθετη για την καθ΄ ύψος εκμετάλλευση του υπόλοιπου συντελεστή δόμησης,  για τον κάθε ιδιοκτήτη ανεξάρτητα, θέλουν οι δύο όμοροι εξ αυτών να προβούν σε έκδοση έγκριση εργασιών δόμησης κατασκευή στέγης. Το ερώτημα είναι : θα δηλωθούν οι δύο ιδιοκτήτες από 50% συνιδιοκτήτες του έργου για να κατασκευαστεί μία ενιαία στέγη πάνω από τα διαμερίσματά τους σε μία έκριση δόμησης ή πρέπει να βγούνε δύο εγκρίσεις δόμησης στην κάθε κάθετη ξεχωριστά. Στην δεύτερη περίπτωση η στέγη μπορεί να είναι ενιαία κατασκευή ή δύο ανεξάρτητες; Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Πως ακριβώς συστήθηκε κάθετη ιδιοκτησία σε ένα κτίριο με ενιαίο φέρων οργανισμό;

Μήπως κάποιος προηγούμενος έκανε τεράστιο λάθος; (όχι ότι δεν το έχουμε ξαναδεί φυσικά)

Link to comment
Share on other sites

11 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

....κτίριο με ενιαίο φέρων οργανισμό;

.... (όχι ότι δεν το έχουμε ξαναδεί φυσικά)

πολλές μα πολλές φορές.... μη σου πω ότι Αθήνα μπορεί να είναι και ο κανόνας ειδικά όταν ήταν από την αρχή μαζί .... 

Link to comment
Share on other sites

 

 zoogle:        "Καλημέρα σε ισόγεια οικοδομή τριών διαμερισμάτων, για τα οποία συστάθηκε κάθετη για την καθ΄ ύψος εκμετάλλευση του υπόλοιπου συντελεστή δόμησης,  για τον κάθε ιδιοκτήτη ανεξάρτητα"

 

Δεν νομιζω οτι υπο αυτη την μορφη που εχει το ερωτημα,

[χωρις γηπεδο/οικοπεδο/εμβαδον/σδ/εμβαδον κτισματων/ειδος συστασης/λοιποί οροι  ]  ειναι δυνατη καποια απαντηση...

Καθ' υποθεση εργασιας,  υπαρχουν τρεις ΟΙ με τα αναλογα χιλιοστα στο οικοπεδο και με το δικαιωμα ανοικοδομησης του αερα, καθε μια ανωθεν αυτης.

Το σιγουρο θα ηταν να βλεπαμε την "συσταση"

παυλε και διδονη τις καλησπερες μου

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

χαλοοο Δημήτριε....

Ερώτηση επ ευκαιρία .... στα νομικά συμβολαιογραφικά ζητήματα υπήρχε κάποια διάταξη ή κάποια απόφαση που να απαγορεύει σύσταση καθέτου όταν το κτήριο είχε κοινό στατικό φορέα? (μερικό ή ολικό)

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Didonis said:

πολλές μα πολλές φορές.... μη σου πω ότι Αθήνα μπορεί να είναι και ο κανόνας ειδικά όταν ήταν από την αρχή μαζί .... 

Με την προυπόθεση ότι δεν έχει γίνει απόκρυψη της πραγματικότητας στα σχέδια και στην περιγραφή, διότι αν έχεις ενιαίο κτίριο ενώ δεν το αποτυπώνεις έτσι αλλά στα σχέδια φαίνονται σαν ξεχωριστά μια χαρά κάθετη κάνεις. Έλα όμως που υπάρχει μέγιστο ζήτημα μετά, διότι η υφιστάμενη κατάσταση διαφέρει από αυτή που παρουσιάστηκε για να γίνει η σύσταση καθέτων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.