Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η απαξίωση του ΠΕΑ


Inzaghi

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 563
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ψυχραιμία συνάδελφοι…

Την κουβεντούλα με τον Σούπερμαν και τα 4-5 ΠΕΑ την ημέρα τη ξεκίνησα για πλάκα, βλέπω όμως ότι την πήρατε στα σοβαρά.

 

Όχι, δεν κάνουμε διαγωνισμό για το ποιος κάνει τα περισσότερα ή τα σωστότερα ΠΕΑ/ημέρα, προκύπτει όμως ένα ουσιαστικό θέμα που ίσως αξίζει να δούμε στα πλαίσια της «απαξίωσης»: οι ελάχιστες απαιτούμενες εργατοώρες ενός απλού αλλά και σωστού ΠΕΑ, που γίνεται κάτω από ιδανικές συνθήκες.

 

Αν είναι 3-4 ώρες, τότε τα 60-80€ που παίζουν στην αγορά είναι ικανοποιητικά και προσωπικά θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη απ’ όλους αυτούς (των 60€) που μέχρι τώρα τους θεωρούσα λαμόγια. Βέβαια, αν συμφωνήσουμε σε αυτό, εγώ θα νοιώθω εντελώς άχρηστος, αργός και τεμπέλης, γιατί κάτω από 7-8 ώρες δεν έχω αφιερώσει ούτε στο πιο εύκολο ΠΕΑ μου!

 

Αν πάλι καταλήξουμε στο ότι το ιδανικό (σε απλότητα και ευκολία) ΠΕΑ θέλει το οκτάωρό του, τότε και μόνο τότε θα πρέπει να γκρινιάζουμε για απαξίωση.

 

(Προσοχή: Το ότι εμένα δεν μου κάθεται πάνω από ένα  ΠΕΑ την εβδομάδα, και άρα θέλω να πάρω 200-300€ για να βγάλω τα σπασμένα, δεν αποτελεί επιχείρημα. Η ουσία είναι πόσο πρέπει να τιμολογείται ο πραγματικός χρόνος που αφιερώνουμε σε αυτό)

 

Αυτά. Καλημέρα σας…

Link to comment
Share on other sites

για το ενας εισαι σιγουρος ιασων?

 

Δυστυχώς φίλε μου απ' ότι η παρούσα συζήτηση δείχνει δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι ....κούκοι, άρα δεν πρόκειται να έρθει η αναμενόμενη ....Άνοιξη!!!!

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς φίλε μου απ' ότι η παρούσα συζήτηση δείχνει δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι ....κούκοι, άρα δεν πρόκειται να έρθει η αναμενόμενη ....Άνοιξη!!!!

 

ιασωνα θελω συγκεκριμενη απαντηση

απο που δε το βλεπεις δλδ?

 

αλλο οι τιμες αλλο το αν εγω πρεπει για καποιους λογους να μη κλεισω ματι.....

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς μόνο μια λύση υπάρχει!!!

Οι Μηχανικοί - ενεργειακοί επιθεωρητές, που "σέβονται" τον εαυτό τους και το επάγγελμά τους να σταματήσουν το συγκεκριμένο παιχνίδι!!! Δηλαδή, να σταματήσουν ν' ασχολούνται με τα ΠΕΑ!!!!

Όσοι δεν το θέλουν αυτό, (δεν κρατιούνται δηλαδή και το ....αγάπησαν και δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά και ζουν από αυτό το προϊόν) ν' ακολουθήσουν την εξής πολιτική.

MInimum αμοιβή για ν' ασχοληθώ με ΠΕΑ είναι τα 300 ευρώ και πάνω.

Δηλαδή, όπου νόμιμη αμοιβή <300 τότε = 300 και σε όποιον αρέσει.......

 

Σταδιακώς μπορεί ν' αυξηθεί η δουλειά των υπολοίπων"συναδέλφων", μεσοπρόθεσμα η "απαξίωση" αυτού του θεσμού από τους υπόλοιπους θα οδηγήσει καταρχήν σε "σφαγή" των "συναδέλφων" και σιγά - σιγά σε σταδιακή αύξηση της αμοιβής.

 

Με άλλα λόγια "η απαξίωση του ΠΕΑ" να περάσει στην Αγορά, από τους επαγγελματίες Μηχανικούς.

Ταυτοχρόνως να γίνονται κι άλλες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφέρω κάποιες:

- Καμία συμμετοχή στις εξετάσεις νέων ενεργειακών επιθεωρητών.

- Καμία συμμετοχή σε προτεινόμενα σεμινάρια.

- Αρθρογραφία Μηχανικών σε ΜΜΕ και internet για την απαξίωση του ΠΕΑ.

- Καταγγελίες για ΠΕΑ "μαϊμού" κ.λπ. (εσείς ξέρετε καλύτερα).

- κ.λπ.

 

Αυτό αποτελεί μια στρατηγική "επιθετική" πολιτική, που απώτερο στόχο έχει δύο πράγματα: H' το "θάνατο" του συγκεκριμένου "προϊόντος" ή την ουσιαστική αναβάθμισή του, κάτω από άλλες προδιαγραφές, συνοδευόμενη και από την αύξηση της τιμής του.

 

Αγαπητοί φίλοι, έχετε τα ...κότσια;;;;;;

 

 

Θεωρώ ότι, αυτή η απάντηση (που επαναφέρω) τα λέει όλα!!!

Οποιαδήποτε άλλου είδους "συμπεριφορά" είναι εκτός της λογικής αυτής που πηγάζει μέσα από αυτή τη θέση!!!!

Δεν είναι κακό να έχει κάποιος διαφορετική λογική και αντιμετώπιση στα ..."πράγματα"!!!!

Επίσης φυσικά και δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν μπορείς να κάνεις 1,2,3,4,5 κ.λπ. ΠΕΑ ημερησίως, αρκεί να είναι Χ 300 min αμοιβή το καθένα....

 

Για να το καταλάβεις καλύτερα προβληματίσου με το γεγονός αν εμφανιστεί π.χ. μια βιομηχανία γάλακτος και πουλάει το γάλα 0,30 λεπτά το λίτρο τι έχει να γίνει.... ή μια βιομηχανία παραγωγής εμφιαλωμένου νερού που πουλάει το μικρό μπουκαλάκι νερό 10 λεπτά.... κ.λπ.

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ΙΑΣΟΝΑ μαζί σου. 300€ ανά ΠΕΑ minimum.

 

Μήπως όμως, αν όπως δείχνει η κουβέντα, 4-5 ώρες δουλείας (θες κι 8, ας το κάνουμε 8 ώρες) αρκούν για ένα μέσο ΠΕΑ, ζητάμε πολλά (και γι’ αυτό τελικά «απαξιωθήκαμε») ;

 

Δεν ξέρω. Ερώτηση κάνω. Ας μας πουν και οι υπόλοιποι…

Edited by vagom
Link to comment
Share on other sites

Το κατσίκι όταν το αγοράζεις 11 ευρώ το κιλό δεν είναι πολλά;;;;;;

Ο καφές όταν τον πληρώνεις 4,5 ευρώ δεν είναι πολλά;;;;;;

κ.λπ.

Link to comment
Share on other sites

Εγω παλι πιστευω οτι η κουβεντα ξεκιναει απο λαθος βαση... πρωτα πρωτα πρεπει να ζηταμε και να επιδιωκουμε οποιος ασχολειται και φτιαχνει πεα να τα φτιαχνει σωστα. Μετα μπορουμε να μιλησουμε για το ποσο πρεπει να κοστιζουν...

Γνωμη μου, δεν σημαινει οτι πρεπει να συμφωνησετε ή οχι εχω δικιο...

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ σαν δεδομένο ότι όποια κουβέντα γίνεται για τα δικά μας ΠΕΑ προϋποθέτει σωστή και τίμια διαδικασία, ώστε να έχουμε μέτρο σύγκρισης.

Αλλιώς λέμε μπούρδες…

Link to comment
Share on other sites

Βάζω το ερώτημα:

ο ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός πρέπει να πληρώνεται ανάλογα με τις ώρες απασχόλησης ή ανάλογα με το αντικείμενο της δουλειάς του??

 

Καταθέτω τη γνώμη μου χωρίς πρόθεση να θίξω κανέναν:

Αν αμείβεται με βάση τις ώρες τότε εξισώνουμε όλους τους μηχανικούς και τους ισοπεδώνουμε. Δεν υπολογίζουμε τις ειδικές γνώσεις την εμπειρία και την παραγωγικότητα του καθένα δηλαδή την προσωπική του αξία σε σχέση με τους άλλους. Χάνουμε την προσωπική επένδυση που έχει επιλέξει ο καθένας για τον εαυτό του σε σπουδές, σεμινάρια, εξοπλισμό, λογισμικό.

Δίνουμε το δικαίωμα σε κάποιους να μας εξισώνουν με ειδικευμένους εργάτες που πληρώνονται με την ώρα.

 

Συνάδελφοι, είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες, που σημαίνει έξοδα για:

διαρκή επιμόρφωση, διατήρηση έδρας, αγορά εξοπλισμού, λογισμικού, πληρωμή ασφαλιστικών και άλλων εισφορών, πληρωμή πολλαπλών συνδρομών και τέλος συνεχή επικαιροποίηση.

Επιπλέον, σαν ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε συνεχή απασχόληση.

 

Αν μετρήσουμε τα 60-80 € για 3-4 ώρες που δεν είναι μόνιμα εξασφαλισμένες, θα διαπιστώσουμε οτι δεν αρκούν.

 

Δυστυχώς τα Ελληνικά πολυτεχνεία παράγουν θαυμάσιους επιστήμονες αλλά δεν τους δίνουν την επαγγελματική διάσταση του αντικειμένου τους. Δεν τους μαθαίνουν πως και πόσο να πουλάνε τη δουλειά τους.

 

Μπορεί να σε φωνάξει κάποιος για αυτοψία. Να του πεις αν μετά από μεγάλο σεισμό το σπίτι του θα πέσει ή βαστάει. Μπορείς να του απαντήσεις σε 10 λεπτά. Πόσες γνώσεις και εμπειρία χρειάζονται για την δεκάλεπτη απάντηση. Πόσο πρέπει να πληρωθεί αυτή η διάγνωση. Βάσει χρόνου απασχόλησης ή βάσει εξειδίκευσης και γνώσεων??

 

Ίσως αυτά να ακούγονται αθώα έως και αφελή σε κάποιους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν άμεσο οικονομικό πρόβλημα. Υπάρχει όμως ένα αναμφισβήτητο δεδομένο:

Ισχύς εν τη ενώσει

Αν δεν μπορεί να μας ενώσει το ΤΕΕ για να προστατέψουμε το επάγγελμα τότε θα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους συνεννόησης για να δημιουργήσουμε κοινό μέτωπο. Αν δεν το πετύχουμε, τότε δυστυχώς χάσαμε.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.