Μετάβαση στο περιεχόμενο

Για σύσταση καρτέλ ελέγχονται οι εργολάβοι


Alessio

Recommended Posts

Φύλλο και φτερό όλες τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες 7ης τάξης (Άκτωρα, J&P ΄Άβαξ, Τέρνα, Ιντρακάτ, Μοχλό κ.α) αλλά και έλεγχο σε 12 μεγάλα έργα μεταξύ των οποίων το μετρό Θεσσαλονίκης και η Εγνατία Οδός ξεκίνησαν αιφνιδιαστικά χθες κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ο έλεγχος επεκτάθηκε στα δύο σωματεία των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ.

 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του protothema.gr, η έρευνα πραγματοποιήθηκε αυτεπάγγελτα αλλά στο μικροσκόπιο βρίσκονται μεγάλες συμβάσεις που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει τα φώτα της δημοσιότητας όπως έργα μετρό, σιδηροδρομικά έργα, έργα οδοποιίας, λιμάνια και αεροδρόμια.

 

Toν έλεγχο διενεργεί η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, με στόχο δημοπρασίες δημοσίων έργων, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης οδικών αξόνων, κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων αλλά και συγκοινωνιακά έργα.

 

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά τον έλεγχο των κλιμακίων τα μέλη της επιτροπής άνοιξαν… συρτάρια και ντουλάπες, ζήτησαν συμφωνητικά και πρακτικά γενικών συνελεύσεων και διοικητικών συμβουλίων, έψαξαν στα λογιστήρια και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με στόχο να εξακριβώσουν εάν τηρούνται οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού και το άρθρο 101 της συνθήκης για την λειτουργία της ΕΕ.

 

Ενδεικτικά τα έργα που διερευνούνται από την επιτροπή είναι: σταθμός σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο –Ροδοδάφνη, Ροδοδάφνη-Σήραγγα Παναγοπούλου, Σήραγγα Καλλιδρόμου, Τιθορέα-Δομοκός, έξι εργολαβίες της Εγνατίας Οδού (Δερβένι-Σέρρες –Προμαχώνας, Κορομηλιά –Κρυσταλλοπηγή, Φλώρινα-Νίκης, Παναγιά-Γρεβενά, Κόμβος Σελλών –Σήραγγα Μετσόβου κ.α), το μετρό Θεσσαλονίκης και ο νέος λιμένας Πατρών. Για πολλά εξ αυτών, όπως τα έργα του ΟΣΕ έχουν χυθεί τόνοι από μελάνι ενώ πρόσφατη είναι η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του Άκτωρα και της ΕΡΓΟΣΕ για την κατασκευή σήραγγας στη Βοιωτία και στη διαδρομή Δομοκός – Λιανοκλάδι.

 

Όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας το εν λόγω έργο παρέμεινε ημιτελές, ενώ συνεχώς χρηματοδοτούνταν με στόχο την ολοκλήρωσή του.

 

Πηγή: http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=18627

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Το καρτέλ των δημάρχων που απαιτούν εκβιαστικά μεγάλες εκπτώσεις ενώ οι μελέτες είναι "για τα καπνά" και δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς πότε θα το βρουν?!?!?!

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Το καρτέλ των δημάρχων που απαιτούν εκβιαστικά μεγάλες εκπτώσεις ενώ οι μελέτες είναι "για τα καπνά" και δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς πότε θα το βρουν?!?!?!

 

Αγαπητέ συνάδελφε , για να το βρούν πρέπει να το θέλουν .

 

Και δεν νομίζω ότι το θέλουν εκείνοι που πρόκειται να δώσουν το εντέλλεσθε για να το σκαλίσουν .

Θα βγει πολλή βρώμα προς τα έξω και θα ξεσκεπαστούν πολλά τοπικά αλισβερίσια ... Άσε που κάποιοι θα χάσουν χοντρές μάσες οπότε δεν γουστάρουν τα "ξεβολέματα" .

Edited by skafos
Link to comment
Share on other sites

το καρτέλ βασικά το έστησε εκείνος ο υπουργός δημοσίων έργων που κλείδωσε το πλήθος των εταιρειών 7ης τάξης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καρτέλ υπάρχουν σε όλες τις τάξεις εργοληπτικών πτυχίων και όχι μόνο στη μεγάλη ...

Οι μορφές εναρμονισμένων πρακτικών έχουν εξελιχθεί σε σχέση με το παρελθόν λόγω της κρίσης (συνεκτέλεση με μερίδια κλπ.) ...

Οι συναντήσεις για τη συνεννόηση γίνονται πλέον φανερά σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας ...

Μίτος της αριάδνης ... οι συνδικαλιστές ... τυχαίο ; ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κάτι φαίνεται να έχει μπερδέψει η κυρία που γράφει το άρθρο...

 

Διαβάζοντας τον τίτλο νόμιζα ότι θα έβλεπα την αποκάλυψη του αιώνα για το πιο σκοτεινό, κρυφό και ακατονόμαστο κύκλωμα που ροκανίζει το Δημόσιο χρήμα ( :ph34r: ):

Περίμενα -ο αφελής- στοιχεία, αποδείξεις και ονόματα εργολάβων που μοιράζανε... κολόκουρο έξω απ' το γραφείο του Δημάρχου. :D

 

 

Και τι βλέπω; Αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα για κάποια μεγάλα (πολύ μεγάλα) έργα...

"ψαξαν" λέει, "στα λογιστήρια και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με στόχο να εξακριβώσουν εάν τηρούνται οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού και το άρθρο 101 της συνθήκης για την λειτουργία της ΕΕ." :rolleyes:

 

"Ψάξαν", λοιπόν, αλλά δεν μας λέει τι βρήκαν...

Και σωστά κάνει, τα στοιχεία που συλλέγει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού είναι απόρρητα.

Έχουμε λοιπόν ένα ακόμη άχρηστο δημοσίευμα που δεν λέει τίποτα... :wink:

 

 

Κι εδώ που τα λέμε, καλή η έρευνα για το κολόκουρο στα μεγάλα έργα...

...αφού πρώτα γίνει έλεγχος για το πως εφαρμόζονται οι συμβατικοί όροι. :!:

 

Διότι το μείζον πρόβλημα ανθυγιεινού ανταγωνισμού δεν βρίσκεται στα έργα που έκλεισαν με έκπτωση 15%, αλλά στα έργα που έκλεισαν με έκπτωση 60% και ωστόσο ο εργολάβος έβγαλε κέρδος... B)

 

Αλλά, θα μου πεις, τι ψάχνεις τώρα... :cry:

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Πάντως εξ ιδίας εμπειρίας θα προτιμούσα να γίνονται τα έργα με ένα λογικό ποσοστό εκπτωσης ορισμένο απ'την υπηρεσία (για να αποφευχθεί το...3%) και οχι με 60%. Διότι ακούει ο εξω "αααα 60% εκπτωση, τζάμπα θα βγεί του Δήμου το εργο" αλλά με τέτοιες εκπτώσεις, δε χρειάζεται να είσαι μηχανικός για να μαντέψεις τη συνέχεια...

Link to comment
Share on other sites

Αν πω τώρα συνάδελφε Kane ότι όλο αυτό που περιγράφεις με τις εκπτώσεις του 60% είναι ευθύνη της υπηρεσίας θα με χαρακτηρίσεις κακό; Αν δεν κλείσει η επίβλεψη τα μάτια δεν θα τολμήσει κανείς να δώσει τέτοια έκπτωση. Όσο για την εναρμονισμένη πρακτική...ας μην σχολιάσω γιατί θα με καλέσει ο εισαγγελέας για κατάθεση...

Link to comment
Share on other sites

cna τα ξέρουμε αυτά, όσοι είχαμε την τύχη ή την ατυχία να ασχοληθούμε με Δ.Ε. . Και όταν υπήρχε (ναι υπήρχε κάποιες φορές) επιβλέπων σωστός, μετά γίνονταν παραστάσεις κλαίγοντας γιατί καταστράφηκε και ξαφνικά έβλεπες τον επιβλέποντα να πάει στον τελευταίο όροφο και στο τελευταίο γραφειάκι.... και οι άλλοι έτρωγαν...

Το θέμα είναι σαν το "Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;"

Και τα δύο μέρη (Διοίκηση/εργολάβοι) έχουνε ευθύνες για την κατάσταση που συνδιαμόρφωσαν.

Υπήρχε περίπτωση να πάρεις έργο αν δεν το χτυπούσες στον Θεό; Όχι. Ε το χτυπούσες και μετά ακολουθούσες την πεπατημένη....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.