Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καθαρά 47τμ μικτα 57 τμ Χρειάζεται ΠΕΑ?


StathisMechEng

Recommended Posts

επειδή συνήθως κάνω ΠΕΑ για παλιατζούρες, που στην εποχή τους οι Η/Χ δεν ήταν της μοδός, συνήθως δε βρίσκω μεγάλες αποκλίσεις 

για τα ανοίγματα τις περισσότερες φορές τα σχέδια δε κάνουν ούτε για τις θέσεις

 

emnikol, νομίζω ότι ο TomA το χρησιμοποίησε για να δείξει ότι οι ΤΟΤΕΕ φάσκουν και αντιφάσκουν σε πολλά σημεία

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 45
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

TomA,

Που αναφέρεται στις ΤΟΤΕΕ ότι: "ίσα  ίσα αναφέρεται ότι δεν είναι υποχρεωμένος να μετρήσει το ακριβές εμβαδόν";

 

Αριθμ. Δ6/Β/οικ. 5825 "Έγκριση Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων"

Άρθρο 15 - Παράγραφος 2

Link to comment
Share on other sites

Ωραία ...

 

Και γω τι να πιστέψω τώρα ?

 

Τη Δ6/Β/οικ. 5825 "Έγκριση Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων του 2008 (που όντως αναφέρει αυτό που λες) ή την νεότερη έκδοση της ΤΟΤΕΕ 1 του 2012 που αναφερει αυτό που έγραψα στο # 18 ?

 

Εγω για δική μου διασφάλιση κάνω αυτό που αναφέρει η ΤΟΤΕΕ 1 του 2012, εσυ κάνε όπως νομίζεις ...

Link to comment
Share on other sites

2. Η διαδικασία Ενεργειακής Επιθεώρησης περιλαμ­βάνει τα παρακάτω στάδια:

2.1       Ανάθεση της ενεργειακής επιθεώρησης του κτιρί­ου στον Ενεργειακό Επιθεωρητή κατόπιν πρόσκλησης από τον ιδιοκτήτη/διαχειριστή του κτιρίου. Κατά την ανάθεση συμφωνούνται αμοιβαία οι υποχρεώσεις του Επιθεωρητή (όπως έκδοση ΠΕΑ, σύνταξη έκθεση επιθεώ­ρησης κ.α.) και του ιδιοκτήτη/διαχειριστή (όπως παροχή γενικών πληροφοριών για τη χρήση και κατασκευή του κτιρίου, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, παράδοση των αρχι­τεκτονικών και Η/Μ σχεδίων του κτιρίου ως κατασκευασθέν), για τη διευκόλυνση της ενεργειακής επιθεώρησης. Δεν αποτελεί υποχρέωση του Ενεργειακού Επιθεωρητή η ακριβής αποτύπωση του προς επιθεώρηση κτιρίου. Στον επιθεωρητή παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης των εσωτερικών κοινόχρηστων και ιδιόκτητων προς επιθεώρηση χώρων.

2.2Ηλεκτρονική Απόδοση Αριθμού Πρωτοκόλλου (Α.Π.) ενεργειακής επιθεώρησης από την Ειδική Υπηρεσία Επι­θεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ), κατόπιν ηλεκτρονικής καταχώρησης των γενικών στοιχείων του κτιρίου στο προβλεπόμενο από την παράγραφο 3 του άρθρου 9 του ν. 3661/08, Αρχείο Επιθεωρήσεως Κτιρίων. Ο ίδιος αριθμός πρωτοκόλλου θα χρησιμοποιείται για την ηλε­κτρονική καταχώρηση του ΠΕΑ και της τελικής έκθε­σης ενεργειακής επιθεώρησης, στο προαναφερόμενο Αρχείο.

2.3 Επιτόπιος έλεγχος του Ενεργειακού Επιθεωρητή στο κτίριο και καταγραφή/επαλήθευση των στοιχείων που του έχουν παρασχεθεί από τον ιδιοκτήτη/διαχειρι­στή. Κατά την ενεργειακή επιθεώρηση συμπληρώνεται το τυποποιημένο έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου, της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου. Τα στοιχεία που καταγράφονται στο έντυπο ενεργειακής επιθεώρησης λαμβάνονται από τα αρχιτεκτονικά και Η/Μ σχέδια του κτιρίου, τη μελέτη θερμομόνωσης ή την ενεργειακή μελέτη, το αρχείο συντήρησης εγκατα­στάσεων (εφόσον υπάρχει) και από πληροφορίες του ιδιοκτήτη/διαχειριστή.

 

 

TomA,

Παραθέτω παραπάνω το απόσπασμα στο οποίο αναφέρεσαι για να σου πω ότι η ερμηνεία που δίνεις είναι προφανώς λανθασμένη.

 

Η πρόταση: " Δεν αποτελεί υποχρέωση του Ενεργειακού Επιθεωρητή η ακριβής αποτύπωση του προς επιθεώρηση κτιρίου" δεν σημαίνει ότι   "δεν είναι υποχρεωμένος να μετρήσει το ακριβές εμβαδόν" ή

 

"άμα θέλω πάω στο κτήριο, άμα θέλω δεν πάω".

 

Εννοεί ότι ΑΝ ο ιδιοκτήτης δεν παραδώσει στον επιθεωρητή την ΚΑΤΟΨΗ, ο επιθεωρητής ΔΕΝ είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να την αποτυπώσει ο ΙΔΙΟΣ. Μπορεί αν θέλει να το κάνει, ζητώντας επιπλέον χρήματα πέραν της αμοιβής του Π.Ε.Α. ή να ζητήσει από τον ιδιοκτήτη να βρει κάποιον μηχανικό να του σχεδιάσει την κάτοψη και να του την παραδώσει.

Αυτή η διευκρίνηση μπήκε ακριβώς για να μπορεί ο επιθεωρητής να ζητήσει επιπλέον αμοιβή αν "αναγκασθεί" αυτός να κάνει αποτύπωση του χώρου.

 

Εξ άλλου είναι προφανές ότι η εξήγηση που έδωσες έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που ΑΠΑΙΤΕΙ ο νομοθέτης από τον επιθεωρητή στην αμέσως μεθεπόμενη παράγραφο 2.3: "Επιτόπιος έλεγχος του Ενεργειακού Επιθεωρητή στο κτίριο και καταγραφή/επαλήθευση των στοιχείων που του έχουν παρασχεθεί από τον ιδιοκτήτη/διαχειρι­στή"

 

Ελπίζω να είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι ένα σωστό -όσο γίνεται- Π.Ε.Α., απαιτεί την επιτόπου παρουσία του επιθεωρητή και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκδοθεί σωστό Π.Ε.Α. εκ του μακρόθεν... (εκτός εάν πάει κάποιος άλλος συνάδελφος, κάνει επισκόπηση του χώρου, ελέγξει-αντιπαραβάλει τις διαστάσεις σχεδίου - πραγματικότητας, βγάλει φωτογραφίες και σου στείλει όλα αυτά τα δεδομένα, οπότε μάλλον θα μπορείς να εκδώσεις ένα -σχεδόν- σωστό Π.Ε.Α.) 

Edited by emnikol
  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, πιστεύω πως έχετε καταλάβει ότι κουβεντιάζετε για να κουβεντιάζετε :smile:

Το παραπάνω θέμα δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Προφανώς ... +1

Σκηνή από το μέλλον :

στη δεκαετή ισχύ του ΠΕΑ ισχύουν τα σχέδια "ως κατασκευασθέν" και η "επαλήθευσή τους" ... ο δευτεροβάθμιος έλεγχος επιθεωρητών της πολυεθνικής ασφαλιστικής "καρφώνει" το ανακριβές ΠΕΑ ... ο πελάτης βάζει την εταιρεία δικηγόρων που συνεργάζεται να ζητήσει αποζημίωση και με την ευκαιρία να "καθαρίσει" και το μητρώο επιθεωρητών ... ο συντάξας τι ισχυρίζεται ; δεν πήγα ή έκανα λάθος βάζοντας και το κοινόχρηστο ; ... ο εφοριακός δεν υπάρχει ή δεν είναι εκεί ...

Μεγάλη φαντασία ή λάθος χώρα ;

Link to comment
Share on other sites

Οι περισσότεροι νόμοι στην Ελλάδα δέχονται εκατοντάδες ερμηνείες. Πολλές φορές ακόμα και στο ίδιο άρθρο η μια παράγραφος αναιρεί μια προηγούμενη.

Εγώ έκανα μια παρέμβαση πιο πάνω για να γράψω πως μπορεί ένας επιθεωρητής να λειτουργήσει χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στον ιδιοκτήτη του στην εφορία. Σε καμία περίπτωση δεν έγραψα ότι ο επιθεωρητής δεν πρέπει να επισκέπτεται το ακίνητο. Έγραψα κάτι σχηματικό για να καταλάβεις σε τι υπερβολές μπορούμε να οδηγηθούμε άμα πάρουμε τον νόμο και τον μεταφράζουμε λέξη - λέξη.

 

Στη περίπτωση που συζητάμε, έχουμε έναν ιδιοκτήτη που μας καλεί να του παράσχουμε μια υπηρεσία. Ενεργειακή επιθεώρηση και έκδοση ΠΕΑ.

Το ΠΕΑ θα το χρησιμοποιήσει στην εφορία. Αν η εφορία όπως έγραψε και άλλος συνάδελφος πιο πάνω του το γυρίσει πίσω (όπως και έχει συμβεί σε εφορία εδώ στη Θεσσαλονίκη) εσύ θα είσαι ευχαριστημένος από τη δουλεία σου και την υπηρεσία που του πρόσφερες? Γιατί θα του έχεις παραδώσει ένα ΠΕΑ που δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει γαι τον σκοπό που στο ζήτησε. Σημειωτέον ότι έχει αλλάξει και το καθεστώς των ανακλήσεων για τέτοιους λόγους.

Είτε βάλεις τα μικτά είτε βάλεις τα καθαρά, η ενεργειακή κλάση του κτιρίου, 99% (αν πρόκειται για τυπικό διαμέρισμα 100-120 τ.μ.) δεν επηρεάζετε.

Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θα πρέπει να κάνουμε τη ζωή μας τόσο δύσκολη. 

Edited by TomA
Link to comment
Share on other sites

Αυτό Tom δεν το καταλαβαίνω.

Τα τμ τα υπολογίζεις ή τσεκάροντας τις διαστάσεις και βρίσκοντας ότι είναι ακριβείς δέχεσαι ότι είναι αυτά του σχεδίου.

Αυτό πρέπει να κάνεις σαν εν. επιθεωρητής.

 

Τώρα αν επηρεάζει ή όχι την κατάταξη είναι φιλολογική κουβέντα. 

Το αν έχει ο ιδιοκτήτης κάποιο πρόβλημα ή όχι με την εφορία (που κακώς η εφορία ασχολείται με τα τμ του ΠΕΑ) είναι λόγος να μη κάνεις σωστά τη δουλειά σου;

 

Και την υπηρεσία της επιθεώρησης δεν την παρέχεις στον ιδιοκτήτη. Είναι μια υπηρεσία που την παρέχεις στο δημόσιο. Απλώς τη χρεώνεται ο ιδιοκτήτης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.