Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α07] Απόδειξη χρόνου κατασκευής αυθαίρετων κατασκευών (γενικά)


Recommended Posts

Εγώ θα ήμουν λίγο πιο σκεπτικός με αυτό του τρόπου κατασκευής καθώς δεν είναι ευρέως αποδεκτό στους κύκλους των νομοθετών και δικαστικών και μπορεί να μπλέξεις. Επίσης η λέξη συνήθως σηκώνει νερό και μάλιστα πολύ. Εγώ θα αναζητούσα ένα παλιό συμβόλαιο ή μία διαθήκη που να το περιγράφει, έστω στο περίπου (συνήθως λένε κάτι του τύπου παλαιά οικία με τα παραρτήματά της και μερικές φορές αναφέρουν και δωμάτια). Δεν σε νοιάζουν τα τετραγωνικά εκεί. Βλέπεις κάτι να υπάρχει και με την συνέχεια της κατασκευής του κολλάς και το υπόλοιπο. Μεταγενέστερες προσθήκες βγάζουν μάτι συνήθως.
Επίσης εγώ χρησιμποποιώ και Ε9 του 2005 ή παλαιότερο (που ήταν χειρόγραφα και δεν αλλάζουν κατά βούληση σήμερα - ο πολίτης δεν είχε τότε λόγο να δηλώνει ένα κτίσμα παλαιότερο).

Το θέμα του πέτρινου τοίχου πάντως γινόταν παλιά λόγος διερέυνησης ή τεκμηρίωσης παλαιού κτιρίου.

Γενικά αν πειστείς για την παλαιότητα του κτιρίου κάνοντας το συνήγορο του διαβόλου για το ανάποδο, τότε δύσκολα θα μπορέσει κανείς να τεκμηριώσει το αντίθετο.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ και γω, όλα τα λεφτά για τα προ του 55 είναι η τελευταία φράση του συναδέλφου "αν πειστείς για την παλαιότητα του κτιρίου κάνοντας το συνήγορο του διαβόλου για το ανάποδο, τότε δύσκολα θα μπορέσει κανείς να τεκμηριώσει το αντίθετο".

Για μενα χρειαζεται γνώση της περιοχής και επίσης ερευνα - γνωση των πιθανών υπαρχοντων στοιχειων που μπορουν να σε διαψευσουν (παλια ρυμοτομικα, παλιες αεροφωτογραφιες, παλιες αποτυπωσεις κλπ).  Για αυτο εγω -προσωπικη αποψη- πολυ πιο δύσκολα θα εδινα το "προ 55" ταμπελακι σε μερος που δεν γνωρίζω καθολου, εκτος αν εβλεπα κατι οφθαλμοφανες.

ΥΓ Εξαρτάται βέβαια που κινείται ο καθένας, σε δηλώσεις στην επαρχια για παράδειγμα μπορείς εύκολα να επιβεβαιώσεις (για να εισαι καλυμενος οχι σαν αποδειξη) ή να διαψευσεις κάτι που σου φαινεται αμφιλεγόμενο και απο ανθρωπινες μαρτυριες.

Edited by sarcs
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ο νόμος κάνει λόγο για δημόσια έγγραφα, συνεπώς ο τρόπος και η συνέχεια της κατασκευής, η οποία προφανώς θα τεκμηριώνεται μόνο στην τεχνική έκθεση, νομίζω δεν στέκει σαν αποδεικτικό παλαιότητας. Άσε που πολύ εύκολα μπορεί να αναιρεθεί (αλλαγή κουφωμάτων, βάψιμο, εξωτερική θερμομόνωση) και ο μηχανικός να μην μπορεί να το επικαλεστεί στο μέλλον. Το Ε9, έστω και με εκ των υστέρων δήλωση των τετραγωνικών εκτός αδείας, μου φαίνεται πολύ πειστικότερο.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι

είναι γνωστό ότι οι αυθαιρεσίες εξατάζονται κατά ΓΟΚ 85

Επομένως η αλλαγή κουφωμάτων ή το βάψιμο

αποτελούν σύμφωνα με το ΓΟΚ 73 και 85 (άρθρο 22)

εργασίες για τις οποίες δεν απαιτούνταν απαραίτητα η έκδοση Ο.Α 

(ΓΟΚ 85 άρθρο 22)

1. Για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας δόμησης εντός ή εκτός οικισμού απαιτείται οικοδομική άδεια της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας. Τέτοιες εργασίες είναι ιδίως οι εκσκαφές και επιχώσεις, η εγκατάσταση ικριωμάτων, η ανέγερση, επισκευή, διαρρύθμιση και κατεδάφιση κτιρίων και των παραρτημάτων τους. Η οικοδομική άδεια κτιρίου ή εγκατάστασης θεωρείται ότι περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του εδάφους, τις αναγκαίες εκσκαφές για τη θεμελίωση του κτιρίου ή της εγκατάστασης, καθώς και την κατασκευή περιφραγμάτων, βόθρων και υπόγειων δεξαμενών ύδατος. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 9 του άρθρου 8 του Ν. 1512/1985 (ΦΕΚ 4) και του άρθρου 4 του παρόντος δεν απαιτείται άδεια για εσωτερικούς χρωματισμούς ή για εξωτερικούς χρωματισμούς όταν δεν γίνεται χρήση ικριωμάτων, για μικρές εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν θίγουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου ή την εμφάνιση του, για επισκευές δαπέδου, για επισκευές, διασκευές ή συμπληρώσεις των εγκαταστάσεων και αγωγών των κτιρίων, για μικρές επισκευές θυρών, παραθύρων, στεγών δωμάτων χωρίς χρήση ικριωμάτων και γενικά για μικρές και μεμονωμένες επισκευές για λόγους χρήσης, υγιεινής και προστασίας των κτιρίων «που υφίστανται νόμιμα».

 

Άρα δεν πρέπει να κολλάτε σε τυχόν τέτοιες πρόσθετες  εργασίες, που στην πράξη αποτελούν τις παραπάνω εργασίες επισκευών 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Περιπτωση διαμερισματος (επισυναπτεται φωτο) που το κλιμακοστασιο μεγαλωσε κατα 30εκ περιπου εις βαρος της σαλοτραπεζαρίας του διαμερισματος μου.

Η μεγεθυνση του κλιμακοστασιου συμπαρεσυρε και ολον τον τοιχο εκ δεξιων του, μιας και τρεχει δοκος, καταληγει σε υποστυλωμα στην ακρη κλπ τα οποια επισης μετατοπιστηκαν προς τα πανω κατα 30εκ.

Ετσι, εκτος του κλιμακοστασιου, το διπλα διαμερισμα κερδιζει 30εκ απο την κουζινα μου.

Τελος, ο μικροσκοπικος φωταγωγος πανω απο το μπανιο μεγαλωσε σε διαστασεις, μιας και αυξηθηκε κι αυτος κατα 30εκ στη μεγαλη του πλευρα, λογω της ανωτερω μετατοπισης αλλα και κατα 10εκ στη μικρη του διασταση (αυτη με το παραθυρακι). Αυτο ειχε ως αποτελεσμα ο ομορος τοιχος του μπανιου μου με το δωματιο του διπλα να μετατοπιστει επισης κατα 10εκ, λογω της μεγεθυνσης του φωταγωγου και να κερδιζω, με τη σειρα μου, απο τον διπλα.

 

Κλασσικη περιπτωση διαμερισματωσης ολες οι παραβασεις. Στοιχειοθετειται Κατηγορια 1 και παλαιοτητα αναλογη με την ΟΑ (του 1968) λογω μεταβολων και μετατοπισεων των στοιχειων του ΦΟ (δοκοι, υποστηλωματα, οπες φωταγωγων κλπ) ωστε ως μια λοιπη πολεοδομικη, παραλληλη με αλλες παραβασεις Κατηγοριας 1 να μη μου προσαυξησει το προστιμο?

 

Υ.Γ. Στον τελευταιο τοιχο του μπανιου που μετατοπιστηκε, βασει αδειας, κατα 10εκ, τρεχει η κατακορυφη κατεβασια της αποχετευσης, απο πανω ως κατω, κοινη για ολους... Αν θεωρειται στοιχειο αυτο...

 

post-47080-0-43332400-1432731461_thumb.jpg

Edited by Inzaghi
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα σας συνάδελφοι! 

 

Σε διώροφο κτίσμα (με ΟΑ σε ένα τμήμα του) εντός οικισμού έχω το εξής πρόβλημα:

 

Σε διαθήκη του 2014 αναφέρει 2 ισόγειους χώρους ως αποθήκες. Αποθήκες φαίνονται επίσης και στο Ε9 που δηλώνονται. Στην πραγματικότητα είναι ημιτελή προοριζόμενα για κατοικία.

Η "αποθήκη" 1 έχει άδεια ως κατάστημα και η "αποθήκη" 2 είναι εντελώς αυθαίρετη.. 

Τί χρήσεις θα δηλώσω;; 

Και κατά πόσο η διαθήκη με δεσμεύει;;;

Edited by eleni_civil
Link to comment
Share on other sites

Η αποθηκη 1 εχει χρηση καταστηματος.

Η αποθηκη 2 ποσα τετραγωνικα εμβαδον εχει?

Η διαθηκη δε σε δεσμευει καθολου.

Link to comment
Share on other sites

η καθεμία είναι περίπου 100.. Για την αυθαίρετη, η οποία δηλώνεται σαν αποθήκη στο Ε9 μπορεί να δηλωθεί σαν κατοικία και με κάποια άδεια αποπεράτωσης να ολοκληρωθούν οι εργασίες για την χρήση "κατοικία"?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.