Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α07] Απόδειξη χρόνου κατασκευής αυθαίρετων κατασκευών (γενικά)


Recommended Posts

τα υλικά κατασκευής συνήθως μαρτυρούν την περίοδο κατασκεύης π.χ πέτρινη φέρουσα τοιχοποιία , ξύλινα κουφώματα , στέγη , σαν μηχανικός πρέπει να κρίνεις ποια στοιχεία θα αναφέρεις στην τε για να τεκμηριώσεις το προ '55

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παρόλα αυτά ο τρόπος κατασκευής μπορεί να σε βοηθήσει να εκτιμήσεις και να τοποθετήσεις την κατασκευή σε μιά ευρύτερη χρονική περίοδο. Θέλεις και κάποια επιπλέον στοιχεία για να το τεκμηριώσεις/ να είσαι καλυμμένος. Το πιο εύκολο είναι αν δεν βρεις τίτλους - Α/Φ το Ε9.

Από την άλλη, θα μπορούσες να συναντήσεις ακόμη και σκυρόδεμα σε κατασκευές πριν το 1955.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι αν μπορείτε να με βοηθήσετε με το εξής γιατί προσπαθώ να καταλάβω και μάλλον κάτι δεν πιάνω.

Σύμφωνα με την εγκ.4 :

 "1. Κτίριο που υφίσταται προ της 30.11.1955, ημερομηνίας ισχύος του από 9.8.1955 βασιλικού διατάγματος είναι νομίμως υφιστάμενο κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1δ του άρθρου 23 του ν. 4067/12. Ο χρόνος ανέγερσής του συνήθως τεκμαίρεται από τον τρόπο κατασκευής του και δεν απαιτείται η υποβολή σχετικών αποδεικτικών στοιχείων, προκειμένου να υπαχθούν στο ν. 4178/13 μεταγενέστερες αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρούσας παραγράφου."

Για το κτίριο που θέλω να δώσω βεβαίωση δεν έχει μεταγενέστερες αυθαιρεσίες.

Θέλω να ρωτήσω το εξής:

Στη βεβαίωση εφόσον αναφέρω οτι είναι προϋφιστάμενο του '55 και αναφέρω και το απόσπασμα της εγκ.4 τι άλλο πρέπει να βάλω στην τ.ε.(αναφέρομαι στα τεκμήρια του τρόπου κατασκευής που αναφέρεται η εγκύκλιος.)

 

Στη βεβαίωση δεν αναφέρεις τίποτα. Πριν φτάσεις σε αυτή θα υπάγεις το κτίριο στις διατάξεις του ν. 4178/13 και στην τεχνική έκθεση της δήλωσης θα τεκμηριώσεις βάσει μορφολογικών και λοιπών χαρακτηριστικών την ζητούμενη παλαιότητα, αφού φυσικά θα έχεις και άλλες αποδείξεις. 

Αρχικά ζητάς το Ε9 να δεις αν το έχουν καταχωρημένο ως προ 55. Αποτελεί μια καλή αρχική ένδειξη.

Για αεροφωτογραφίες εκείνης της εποχής, αν θα βρεις, η κλίμακα είναι πολύ μικρή και έτσι η θέαση χωρίς φωτοερμηνεία κρίνεται απαγορευτική.

Ένα κτίριο προ 55 το οποίο βρίσκεται όρθιο μέχρι σήμερα κατά πάσα πιθανότητα έχει μεταγενέστερες προσθήκες. Συνήθως βλέπεις στέγη να έχει αντικατασταθεί, επιχρίσματα, κουφώματα νεότερα, μπαζωμένα τμήματα με εδαφόπλακες Ο.Σ, κλίμακες από σκυρόδεμα, χαγιάτια κλπ.

Άρα, επειδή αυτές οι κατασκευές δεν εμπίπτουν στις προ 55, θα πρέπει έστω με μια παράβαση αναλυτικού να το περάσεις στο ν. 4178.

Θα πας να αποτυπώσεις και για δική σου διασφάλιση, θα δώσεις τις επιφάνειες που μέτρησες στο λογιστή του πελάτη και θα αλλαχθεί το Ε9 σύμφωνα με τα σωστά τετραγωνικά και τη σωστή παλαιότητα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μία ένσταση για τα ανοίγματα και γενικά τις επισκευές, επιχρισμάτων, στέγης, κουφωμάτων στο ίδιο άνοιγμα....

Αν το κτίριο είχε άδεια, δεν τα αντιμετωπίζαμε ως αυθαιρεσία. Τώρα ως προ του 1955, είναι κάπως περίεργο πρακτικά να ακυρώνουμε με αυτό τον τρόπο την έννοια "προ του 1955". Δεν μπορείς να αποδείξεις ότι η στέγη δεν επισκευάστηκε τμηματικά, ή οι σοβάδες διορθώθηκαν με μερεμέτια κλπ. Τα υπόλοιπα γύρω γύρω, χρέωσέ τα (σκάλες, μπαζώματα, στέγαστρα και ότι άλλο βρεις).

Link to comment
Share on other sites

Μιλάμε για κτίρια προυφιστάμενα του 1955 και το τι πρέπει να προσέξει ο κάθε συνάδελφος για την βεβαίωση και την υπαγωγή. Τα περί  άδειας είναι άλλο θέμα και η "φιλοσοφία" υπαγωγής αυθαιρεσιών γενικότερα, δεν συνδέεται με τον τρόπο και την αντιμετώπιση έκδοσης οικοδομικών αδειών.

 

Ο νόμος 4178/13 αναφέρει στο άρθρο 1:

 

1. Από τη δημοσίευση του παρόντος απαγορεύεται και είναι απολύτως  άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, όπως ειδικότερα ορίζεται στα Αρθ-5 παρ.2 και Αρθ-22 παρ.3 του Ν-1577/85 (ΓΟΚ/85 ΦΕΚ-210/Α/85). Στην παραπάνω απαγόρευση εμπίπτει και η εισφορά ακινήτου σε εταιρεία. 
2. Από τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται τα ακίνητα, στα οποία έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις: 
α) που υφίστανται προ της 30-11-55, ημερομηνίας ισχύος του ΒΔ/9-8-55 (ΓΟΚ/55) (...)
 
Άρα, αν έχεις μεταγενέστερες του 1955 κατασκευές πως στηρίζεις την παραπάνω απαίτηση;
Στις πιο πολλές περιπτώσεις για να μην πω σε όλες, ένα κτίριο προ 55 για να στέκεται και να είναι λειτουργικό σήμερα, σημαίνει ότι έχει υποστεί κτριολογικές αλλοιώσεις με επισκευές και προσθήκες.
Αν δεν μπορείς να αποδείξεις και δεν το πάρεις πάνω σου με τεχνική έκθεση μορφολογικών χαρακτηριστικών τότε δεν θα κάνεις χρήση τέτοιας παλαιότητας. Σε μια τέτοια περίπτωση,  θα κάνεις υπαγωγή σε δυσμενέστερη  κατηγορία (κατ 1, 2 κλπ). Δεν αρκεί μόνο να το ξέρεις εσύ και οι γείτονες ότι το κτίριο προϋφίσταται του 55. Πρέπει να είσαι σε θέση να το αποδείξεις.
Άρα, αν πας να χορηγήσεις βεβαίωση σε προ 55 αυτό που είναι νομικά απαιτητό, πρακτικά ορθό, αλλά και διασφαλίζει μηχανικό και εντολέα από κάθε αμφισβήτηση και αξίωση στο μέλλον, είναι η υπαγωγή στο ν. 4178. Έτσι το κτίριο αποκτά κατά κάποιο τρόπο θα λέγαμε και επίσημα νομιμοποιητικά στοιχεία προς πάσα ζήτηση (περιπτώσεις αδειών κλπ).
Link to comment
Share on other sites

Στο άρθρο 5 θεωρεί αυθαίρετη την αλλαγή χρήσης εφόσον θίγονται οι ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Στον ΝΟΚ γίνεται σαφές ότι όταν δεν αλλάζει το διάγραμμα δόμησης προς το δυσμενέστερο, επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης των κτιρίων. Να υποθέσω ότι αυτό ήθελαν να πουν και τότε;

Επίσης στο άρθρο 22 περιγράφονται μία σειρά από μικρές επισκευές και διασκευές/συντηρήσεις για λόγους υγιεινής και χρήσεως που επιτρέπονται σε κτίρια που υφίστανται νομίμως.

Τελικά τα κτίσματα προ του 1955 υφίστανται νομίμως; Θεωρώ πως αν όχι, πρέπει να ρυθμιστούν. Διαφορετικά, σε αυτά επιτρέπονται τα παραπάνω χωρίς άδεια και κατ' αυτό δεν χρήζουν ρύθμισης.

 

Οι προσθήκες που λες όμως, σαφώς θέλουν οικοδομική άδεια/ απαίτηση ρύθμισης.

 

Ως προς τα επίσημα νομιμοποιητικά στοιχεία, το κενό αυτό έρχεται να το καλύψει η ταυτότητα κτιρίων, όπου θα υπάρχει απαίτηση το κτίριο να είναι τουλάχιστον αποτυπωμένο.

Link to comment
Share on other sites

πατάρι είναι πριν το 2011, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις, κάπου έλεγε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις (που δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα ή Α/Φ) λαμβάνεται σαν χρονιλογία μεταξύ 1/1/2004-28/07/2011, που το λέει στο νόμο μου, δεν το βρίσκω;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

θα πας με την εγκ.4/παρ. 22 και θα χρησιμοποιησεις το Ε9 που θεωρειται ως δημοσιο εγγραφο με αποδεικτικη αξια...

Αρα, πρεπει να εχει "σωστο" Ε9

 

[προφανως, εσυ θα κρινεις και θα αποφασισεις  με βαση αυτα που βλεπεις,  οτι το παταρι δεν εγινε  "προσφατα"]

Link to comment
Share on other sites

πατάρι είναι πριν το 2011, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις, κάπου έλεγε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις (που δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα ή Α/Φ) λαμβάνεται σαν χρονιλογία μεταξύ 1/1/2004-28/07/2011, που το λέει στο νόμο μου, δεν το βρίσκω;

Ευχαριστώ

 

θα πας με την εγκ.4/παρ. 22 και θα χρησιμοποιησεις το Ε9 που θεωρειται ως δημοσιο εγγραφο με αποδεικτικη αξια...

Αρα, πρεπει να εχει "σωστο" Ε9

 

[προφανως, εσυ θα κρινεις και θα αποφασισεις  με βαση αυτα που βλεπεις,  οτι το παταρι δεν εγινε  "προσφατα"]

Σωστα με Ε9.

Ομως πώς ξέρεις (πώς μπορείς να αποδείξεις) οτι εγινε πριν το 2011; το ιδιο και για το πριν το 2011.

Σιγουρα σημασία εχει και ο τρόπος κατασκευης )πχ αν ειναι άρρηκτα ¨δεμένο¨με την ολη κατασκευή.

 

Μπορεις δημοσιο εγγραφο όπως ΔΕΗ και υδρευση (αλλα να γραφει τετραγωνικα και να περιλαμβανει τα τετραγωνικα του αυθαιρετου παταριου.

Edited by gio
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.