Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α09] Κατηγορία 1 (Κατοικίες προ του 1975) αυθαίρετων κατασκευών


Recommended Posts

Έχουμε δικαίωμα να ερμηνεύσουμε κάτι που για οποιοδήποτε λόγο μια εγκύκλιος νομοθετεί (χωρίς να έχει τέτοιο δικαίωμα) παραβιάζοντας τις διατάξεις του νόμου και να διασφαλίσουμε τον εαυτό μας από ενδεχόμενες μελλοντικές συνέπειες.

Η κατηγορία 3 όρισε τις υποκατηγορίες παραβάσεων και μέσα σε αυτές είναι η αποθήκη και το αντλιοστάσιο (κλειστοί χώροι). Κάτι ανάλογο συμβαίνει για Η.Χ, υπόστεγα κλπ που υπολογίζονται με αναλυτικό, αφού αναφέρεται ρητά στο νόμο.

Στο 18.5.α αναφέρεται ότι με αναλυτικό υπολογίζονται οι παραβάσεις που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες 1 έως 12 του παραρτήματος  και δεν αντιστοιχίζονται σε επιφάνεια χώρου. (στο 18.5.β αναφέρονται ποιες περιπτώσεις χώρου υπολογίζονται με αναλυτικό)

Οι αποθήκη και το αντλιοστάσιο αντιστοιχίζονται σε επιφάνεια χώρου  και μάλιστα κλειστού.

Η εγκύκλιος 4 σε αυτό στο σημείο παραβιάζει το νόμο όταν βάζει κάθε παράβαση κατηγορίας 3 να μπορεί να υπολογιστεί στον ίδιο αναλυτικό σε περίπτωση συνύπαρξης στην ίδια δήλωση παραβάσεων αναλυτικού, ενώ θα έπρεπε να εξαιρεί τις προαναφερόμενες παραβάσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Οι αποθήκες κάτω των 15 τ.μ. δεν υπολογίζονται καν με επιφάνεια χώρου αλλά ως κατηγορία 3 δεν εμπίπτουν καν στις κατηγορίες 1 έως 12 του παραρτήματος είναι κατηγορία 3, είναι μικροπαράβαση και έτσι τις αντιμετωπίζει ο νόμος. Η εγκύκλιος 4 αναφέρει ΄΄ομαδοποιούνται οι αυθαιρεσίες που αναφέρονται ρητά στην κατηγορία 3 ή στην παρ.5.α του άρθρου 18 του νόμου και επιλέγεται ο τρόπος υπολογισμού του ενιαίου ειδικού προστίμου, δηλ. ή κατά τα οριζόμενα στην κατηγορία 3 ή με αναλυτικό προϋπολογισμό΄΄, και η εγκύκλιος συνεχίζει έχοντας ένα συγκεκριμένο σκεπτικό για το πως γίνεται η ομαδοποίηση κατηγοριοποίηση του αυθαιρέτου, έλεγχος για κατηγορία 1 και 2 και έπειτα ΄΄των υπολοίπων αυθαιρέτων κατασκευών΄΄ , ενώ έχει ήδη παραπάνω εξαιρέσει τις μικροπαραβάσεις από τις ΄΄υπόλοιπες αυθαίρετες κατασκευές΄΄  κλπ.

 

Εάν ερμηνεύσω κατά το δοκούν θα έβαζα όλους τους βοηθητικούς χώρους με αναλυτικό, αφού πουθενά στον νόμο δεν λέει για χώρο ΒΧ, αλλά για νόμο ΚΧ, και οι εγκύκλιοι ερμηνεύουν κατά παράβαση του γράμματος νόμου για το τι εννοεί με χώρους ΚΧ κλπ προφανώς βάζοντας ένα συγκεκριμένο σκεπτικό.

 

Άσε που στον ίδιο τον νόμο άρθρο 9 κατηγορία 3 στην τελευταία παράγραφο αναφέρει εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις των διαστάσεων κλπ εφαρμόζεται η παρ 5 άρθρο 18 εκτός της (ιστ)!!!, με λίγα λόγια  λέει πως η (ιγ) και (θ) δηλαδή αποθήκη >15 τ,μ και >2,5 μ και αντλιοστάσιο >3Χ3 και >2,5 μ, πάει με αναλυτικό, μάλλον γιατί η ηγεσία του υπουργείου δεν είχε καταλήξει τότε πως θα υπολογίζεται το πρόστιμο των ΒΧ και φρόντισε να μας το ξεκαθαρίσει με εγκύκλιο!!!

 

Δες σε αυτό το σημείο πόσο σαφής είναι ο νόμος. Και σε συνδυασμό με το παράρτημα και τα ΚΧ να καταλάβεις τι πατάτα κάνανε και προσπάθησαν να ΄΄νομοθετήσουν΄΄ με εγκύκλιο κατά παράβαση με τον νόμο που μόλις 2 μήνες πριν είχαν γράψει.

.

Αν λοιπόν διαφωνεί κάποιος με το σκεπτικό της εγκυκλίου είναι φυσικά δικαίωμά του, αλλά υπάρχουν και σοβαρά επιχειρήματα πως δεν έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο σε αυτό το σημείο, κάθε άλλο, άποψή μου.

Edited by jja
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η εγκυκλιος 4 και κάθε εγκύκλιος μπορεί να ερμηνεύει ότι θέλει. Ο νόμος στο σημείο αυτό είναι σαφής. Από κει και πέρα ο καθένας αποφασίζει πως θα πράξει. Σοβαρότερο επιχείρημα από το σώμα του νόμου δεν νομίζω ότι υπάρχει.

Σεβαστή κάθε άποψη. Καλή συνέχεια.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι..

 

Θα ήθελα τη γνώμη σας στην παρακάτω περίπτωση:

 

Σε κτίριο που αποτελείται από ένα τμήμα προ του 1955, και ένα τμήμα προ του 1975, έπεσε η σκεπή σε ένα δωμάτιο και αντικαταστάθηκε από λαμαρίνα περίπου το 2000. Θα δηλωθεί ως κατ.1-->500 , ή  οχι?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Έχω ένα ακίνητο στο οποίο θα δηλώσω μία οριζόντια ιδιοκτησία Β ορόφου με τα κοινόχρηστα της οικοδομής. Το ισόγειο (με τα κχ φυσικά) κατασκευάστηκε προ 1975 και στα κΧ του ισογείου θα δηλωθούν αυθαίρετα. Ο Α' και Β΄όροφος κατασκευάστηκαν το 1988 και θα δηλωθούν αυθαίρετα και στα ΚΧ των Α+Β ορόφων.

Έχω την εντύπωση πως μπορώ σε μία δήλωση να βάλω τα ΚΧ ως προ 1975 Κ1 (αφού ο νόμος λέει για μία δήλωση ανα διηρημένη ιδιοκτησία και τα ΚΧ δεν είναι διηρημένη ιδιοκτησία) και τα ΚΧ του α και β ορ. ως Κ4 και την ιδιοκτησία του Β' ορόφου.

Έχει κάποιος κάποια γνώμη?

Link to comment
Share on other sites

τι  σχεση εχει η ΟΙ του Β οροφου με  τα κοινοχρηστα ?

 

στα κοινοχρηστα,  τι αυθαιρεσιες υπαρχουν [και απο ποιόν????]

 

 αυθαιρετα επι "κοινοχρηστων"  ή δηλωνονται απο αυτον που τα "κατελαβε"  με συναινεση κλπ

 

ή απο ολη την οικοδομη..."καποτε" 

και αφου εχουν τακτοποιηθει ολες οι ΟΙ....

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.