Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Άρθρο 17

Μειώσεις προστίμων σε ειδικές ομάδες πληθυσμού

1. Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται
φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες, για την υπαγωγή στο άρθρο 8 του
παρόντος καταβάλουν ποσοστό 15% του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται σύμφωνα
με το Παράρτημα Α του παρόντος και υποβάλλουν επιπλέον και τα δικαιολογητικά που
αποδεικνύουν τη συνδρομή των ανωτέρω προϋποθέσεων. Το ποσοστό της αναπηρίας
πιστοποιείται από βεβαίωση / γνωμάτευση, που έχει εκδοθεί από αρμόδια δημόσια αρχή.

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα συνάδελφοι!

Έχει διευκρινιστεί το αν μπορούμε να κάνουμε χρήση του ποσοστού αναπηριας 80% του συζύγου, με κοινή φορολογική δήλωση σε υπαγωγή αυθαιρέτου στο όνομα της συζύγου?

Σε email μου στη ΔΟΚΚ πήρα την εξής απάντηση και με αυτή πορεύομαι.

- Θεωρείτε ότι οι σύζυγοι βαρύνουν φορολογικά ο ένας τον άλλον;

- Ναι εφ' όσον γίνεται ενιαία φορολογική δήλωση

• Upvote 2
Δημοσιεύτηκε (edited)

Σε email μου στη ΔΟΚΚ πήρα την εξής απάντηση και με αυτή πορεύομαι.

- Θεωρείτε ότι οι σύζυγοι βαρύνουν φορολογικά ο ένας τον άλλον;

- Ναι εφ' όσον γίνεται ενιαία φορολογική δήλωση

Στο έχουν δώσει γραπτώς? Θα μπορούσα να έχω την απάντηση?

Στη δική μου περίπτωση και οι δύο σύζυγοι δηλώνουν εισόδημα. Ο σύζυγος από τη σύνταξη αναπηρίας και η σύζυγος από δική της σύνταξη.

Edited by sonja_k
Δημοσιεύτηκε

Ο νόμος 4172/13 στο άρθρο 11 λέει ότι ο σύζυγος θεωρείται ότι βαραίνει φορολογικά την σύζυγο αν (ο πρώτος) δεν έχει φορολογητέα εισοδήματα οποιασδήποτε πηγής.

Η αναπηρική σύνταξη είναι εισόδημα άρα, όπως το καταλαβαίνω εγώ, δεν δικαιούται τον συντελεστή. Εκτός αν η αναπηρική σύνταξη δεν είναι φορολογητέο εισόδημα, που δεν το νομίζω.

• Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

καλησπέρα, θα ήθελα μια βοήθεια. Οικογένεια με 3 παιδιά( το 1 ΑΜΕΑ με 80% επιβαρύνει τον πατέρα) έχουν 2 διαμερίσματα, τα παιδιά είναι ψιλοί κύριοι και ο πατέρας επικαρπωτής. Το 1 διαμέρισμα ανήκει στο 2 παιδία( ο ένας Αμεα) και το άλλο στο τρίτο παιδί.θα υπολογισθούν και τα δύο προστίματα με την έκπτωση?πιστεύω πως ναι και με ένα φύλλο καταγραφής. εσείς τι λέτε?

Δημοσιεύτηκε

Άρθρο 19 παρ. 4:

4. Στην περίπτωση συγκυριότητας του ακινήτου, στο 
οποίο έχει εκτελεστεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει 
εγκατασταθεί η αυθαίρετη χρήση, οι συντελεστές μει−
ώσεως του προστίμου και του παραρτήματος λαμβά−
νονται υπόψη για όποιον από τους συγκυρίους πληροί 
τις σχετικές προϋποθέσεις υποβάλλοντας διαφορετικά 
φύλλα καταγραφής για την επιφάνεια που αντιστοιχεί 
στο ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζοντίου ή καθέτου 
ιδιοκτησίας.

To ένα διαμέρισμα έχει αυθαιρεσίες και ανήκει κατά 50% ψιλή κυριότητα στο καθένα από τα δυο αδέρφια (100% στο σύνολο της ψιλής κυριότητας). Ο ένας γιος (ΑΜΕΑ) στο ποσοστό του δικαιούται έκπτωση 85%. Ο άλλος συνιδιοκτήτης (αδερφός) σε ποια κατηγορία των ειδικών ομάδων ανήκει ώστε να λάβει μειωτικό συντελεστή για το ποσοστό του;
Δημοσιεύτηκε

Ο νόμος 4172/13 στο άρθρο 11 λέει ότι ο σύζυγος θεωρείται ότι βαραίνει φορολογικά την σύζυγο αν (ο πρώτος) δεν έχει φορολογητέα εισοδήματα οποιασδήποτε πηγής.

Η αναπηρική σύνταξη είναι εισόδημα άρα, όπως το καταλαβαίνω εγώ, δεν δικαιούται τον συντελεστή. Εκτός αν η αναπηρική σύνταξη δεν είναι φορολογητέο εισόδημα, που δεν το νομίζω.

Δημοσιεύτηκε

το 1 διαμέρισμα ανήκει στα δυο παιδιά (ο ένας ΑΜΕΑ) κατα ψιλή κυρίοτητα και ο πατέρας έχει την επικαρπία, το 2 διαμέρισμα ανήκει στο τρίτο παιδί κατα ψιλή κυριότητα και ο πατέρας την επικαρπία. ο πατέρας που έχει την επικαρπία, τι ποσοστό συνιδιοκτησίας έχει?

Δημοσιεύτηκε (edited)

ο πατερας εχει

100%   της  επικαρπίας...

στο καθε διαμερισμα

η τακτοποιηση γινεται απο τον ψιλο κυριο, χωρις να  ερωτηθει ο  επικαρπωτης...

[αν και υποψιαζομαι  οτι...παλι ο πατερας θα πληρωσει...νάναι καλά ο ανθρωπος...]

Edited by dimitris GM

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.