Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 2,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να θέσω ένα ερώτημα σχετικά με αλλαγή χρήσης κτιρίου σε εκτός σχεδίου οικόπεδο,

 

Πρόκειται για 3 όροφο κτίριο (1200 τ.μ.) με άδεια βιοτεχνίας.Ωστόσο εξ' αρχής (2003) συντελέστηκε αυθαίρετη αλλαγή χρήσης και εγκαταστάθηκαν γραφεία. Για τα εκτός σχεδίου ο νόμος προβλέπει για χρήση γραφείων 600 τ.μ. Επομένως για την ένταξη στο πληροφοριακό σύστημα 4178/13 ακολουθώ την εξής διαδικασία:

 

1 Φ.Κ. ---> 600 τ.μ. 2 πολεοδομικές παραβάσεις (έστω ο αναλυτικός 30.000)

2 Φ.Κ. --> 600 τ.μ. Αλλαγή χρήσης & Υπέρβαση δόμησης με συντελεστή υπέρβασης 100%-200%

 

Σωστά? Σας ευχαριστώ πολύ.

διαφωνώ μόνο με το 100% - 200% Εγώ θα το έβαζα 50% - 100%

(λογικά δεν έχεις 1200 μπαμ, αλλά 1198,... γιατί να ρίξεις τον εαυτό σου και τον πελάτη σου;

μήπως πρέπει να δεις και το θέμα κάλυψης όμως; )

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα! 

θα ήθελα να ρωτήσω:

-Στην περίπτωση υπογείου που μετατράπηκε σε κατοικία, πέραν της υπέρβασης δόμησης , δηλώνουμε και αλλαγή χρήσης.? Κάποιος μου είπε πως όχι. Κ αν πράγματι είναι όχι, η αλλαγή χρήσης ποιες περιπτώσεις αφορά? ( κατάστημα -οικία ,βιοτεχνικός χώρος -γραφεία?)

 

-Σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων, υπάρχει άδεια ισόγειας οικίας του 75 και άδεια για προσθήκη Α ορόφου το 76

Το ισόγειο εξ αρχής έως και σήμερα λειτουργεί ως αποθήκη.( λεβητοστάσιο , και χώρος για αγροτικά μηχανήματα και προϊόντα.) 

Στο Ε9 επίσης τα τετραγωνικά του ισογείου  δηλώνονται σα βοηθητικοί χώροι.

Θα πρέπει να δηλωθεί από εμένα  αλλαγή χρήσης για το ισόγειο?Με αναλυτικό?  Είναι αλλαγή χρήσης με βάση την οικ άδεια που λέει ισόγεια οικία?. Yποθέτω πως ναι! Δε θα ήταν πιο λογικό( με δεδομένο την χαμηλή τιμή ζώνης  και την παλαιότητα)  να αλλάξει ο ιδιοκτήτης το Ε9 και να δηλώσει και το ισόγειο ως κύριο χώρο ( με την όποια χαμηλή φορολογική επιβάρυνση) , από το να απολέσει  τη  δυνατότητα να το κάνει στο μέλλον ΄και το ισόγειο κατοικήσιμο. 

-Σε περίπτωση που συνυπάρχουν μικρές παραβάσεις ΚΑΤΗΓ. 3 με άλλες μικρές της παραγράφου 5α του αρθ18 μπορώ να κάνω αναλυτικό για το σύνολο αυτών και εφόσον είμαι κάτω από τα 15000 κοστολόγιο να καθαρίσω με ένα 500 αντί να έχω 2 φύλλα καταγραφής( κατ3 + λοιπές του αρθρου 18 ) και να έχω 500+500 =1000? Με βάση την  εγκύκλιο 4 Αρθ 9 Α.α) αντιλαμβάνομαι πως μπορώ. Κάνω λάθος , υπ'αρχει κάποιος άλλος περιορισμός για την εφαρμογή αυτού?

 

Συγχωρέστε με για την πιθανή ασχετοσύνη μου, δεν έχω ασχοληθεί ιιδιαίτερα με το νόμο 4178. ( απεχθανόμουν τα νομικά και τα δικηγορίστικα) αλλά η υπόθεση αφορά το πατρικό του γαμπρού μου και πρέπει να γίνει μεταβίβαση από πατέρα σε γιο. 

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα! 

θα ήθελα να ρωτήσω:

-Στην περίπτωση υπογείου που μετατράπηκε σε κατοικία, πέραν της υπέρβασης δόμησης , δηλώνουμε και αλλαγή χρήσης.? Κάποιος μου είπε πως όχι. έχει δίκιο

Κ αν πράγματι είναι όχι, η αλλαγή χρήσης ποιες περιπτώσεις αφορά? ( κατάστημα -οικία ,βιοτεχνικός χώρος -γραφεία?)

ο συντελεστής προσαύξησης για την αλλαγή χρήσης αφορά περιπτώσεις αλλαγής κατηγορίας χρήσης (κατοικία > κατάστημα, βιομηχανία > κατοικία κλπ)

όταν από την αλλαγή χρήσης προκύπτει έμμεση υπέρβαση λόγω διαφοράς των όρων δόμησης

 

-Σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων, υπάρχει άδεια ισόγειας οικίας του 75 και άδεια για προσθήκη Α ορόφου το 76

Το ισόγειο εξ αρχής έως και σήμερα λειτουργεί ως αποθήκη.( λεβητοστάσιο , και χώρος για αγροτικά μηχανήματα και προϊόντα.) 

Στο Ε9 επίσης τα τετραγωνικά του ισογείου  δηλώνονται σα βοηθητικοί χώροι.

Θα πρέπει να δηλωθεί από εμένα  αλλαγή χρήσης για το ισόγειο?Με αναλυτικό?  Είναι αλλαγή χρήσης με βάση την οικ άδεια που λέει ισόγεια οικία?. Yποθέτω πως ναι! Δε θα ήταν πιο λογικό( με δεδομένο την χαμηλή τιμή ζώνης  και την παλαιότητα)  να αλλάξει ο ιδιοκτήτης το Ε9 και να δηλώσει και το ισόγειο ως κύριο χώρο ( με την όποια χαμηλή φορολογική επιβάρυνση) , από το να απολέσει  τη  δυνατότητα να το κάνει στο μέλλον ΄και το ισόγειο κατοικήσιμο. έχεις απόλυτο δίκιο

-Σε περίπτωση που συνυπάρχουν μικρές παραβάσεις ΚΑΤΗΓ. 3 με άλλες μικρές της παραγράφου 5α του αρθ18 μπορώ να κάνω αναλυτικό για το σύνολο αυτών και εφόσον είμαι κάτω από τα 15000 κοστολόγιο να καθαρίσω με ένα 500 αντί να έχω 2 φύλλα καταγραφής( κατ3 + λοιπές του αρθρου 18 ) και να έχω 500+500 =1000? Με βάση την  εγκύκλιο 4 Αρθ 9 Α.α) αντιλαμβάνομαι πως μπορώ. Κάνω λάθος , υπ'αρχει κάποιος άλλος περιορισμός για την εφαρμογή αυτού? έτσι να το κάνεις

 

Συγχωρέστε με για την πιθανή ασχετοσύνη μου, δεν έχω ασχοληθεί ιιδιαίτερα με το νόμο 4178. ( απεχθανόμουν τα νομικά και τα δικηγορίστικα) αλλά η υπόθεση αφορά το πατρικό του γαμπρού μου και πρέπει να γίνει μεταβίβαση από πατέρα σε γιο. πρόσεξε μόνο μην είναι τίποτα διατηρητέο ή παραδοσιακός και έχεις αλλαγές στις όψεις, οπότε πας αλλού

και βέβαια, αφού θα γίνει συμβόλαιο, χρειάζεσαι σχέδια, τοπογραφικό (υποθέτω ότι δεν υπάρχει σχέδιο οικισμού) και βεβαίωση.

πρόσεξε πως θα δείξεις το ισόγειο, για να μπορεί να λέγεται κύριας χρήσης κατοικίας

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε apier σε ευχαριστώ θερμά για την άμεση ανταπόκρισή σου!

 Θεωρώ πως είναι συμφέρον να αλλάξει το Ε9, και να παρουσιάσω στα σχέδια το ισόγειο κατοικία.

 εάν ωστόσο υποθέταμε πως δε μας ενδιαφέρει το να το κάνουμε το ισόγειο οικία κάποια μέρα, και ήθελα να δηλώσω το ισόγειο,

το γεγονός ότι η άδεια γράφει ισόγεια οικία και είναι αποθήκη, σημαίνει αλλαγή χρήσης? διότι με βάση όσα μου λες (κατοικία > κατάστημα, βιομηχανία > κατοικία κλπ) όταν από την αλλαγή χρήσης προκύπτει έμμεση υπέρβαση λόγω διαφοράς των όρων δόμησης 

δεν είναι αλλαγή χρήσης. Πως λοιπόν θα έπρεπε  το δηλώσω   για να είμαι σωστός ? Με αναλυτικό στις λοιπές παραβάσεις χωρίς να κλικάρω το  κουμπί αλλαγής χρήσης?

Αν είναι όντως με αναλυτικό μπορεί και το ισόγειο δηλαδή ( μιας και είχε προσμετρηθεί στη δόμηση της αδείας) να μπει στη σούμα των λοιπών παραβάσεων όπως και αυτές τις κατηγορίας 3 και να υπολογιστεί το πλήθος αυτών με βάση τον τύπο κοστολόγιο /15000.? ; ή αποτελεί από μόνο του 1 500αρικο?

 

υποθέτω μπορώ να εντάξω στον αναλυτικό παραβάσεις κατηγορίας 3 ,ανεξαρτήτου αριθμού αυτών...

p.s δεν είναι σε παραδοσιακό οικισμό, ευτυχώς

υπάρχει ένας χάρτης διανομής , δεν υπάρχει ρυμοτομία 

ευχαριστώ πολύ.

Edited by chmpikos
Link to comment
Share on other sites

εγώ βάζω όλες τις κτιριοδομικές μαζί (με αναλυτικό), όπως λέει ο 4178, εν αντιθέσει με τον 4014 που έλεγε για "κατηγορίες" παραβάσεων

Πράγματι η αλλαγή ΚΧ>ΒΧ ΔΕΝ θέλει συντελεστή αλλαγής χρήσης

(εκτός αν θέλεις να την πεις αγροτική αποθήκη και αυτή έχει ΣΔ μικρότερο από την κατοικία.

αλλά γιατί να θέλεις; )

Link to comment
Share on other sites

παίδες είναι σωστός αυτός ο υπολογισμός προστίμου?

 

https://diavgeia.gov.gr/luminapi/api/decisions/%CE%92%CE%99%CE%99%CE%A8%CE%A9%CE%97%CE%A1-6%CE%A8%CE%A6/document?inline=true

Link to comment
Share on other sites

Με την απόφαση  9732/2004 το πρόστιμο για αυθαίρετη αλλαγή χρήσης υπολογίζονταν στο 1/5 της επιφάνειας του χώρου. Αν η τότε διάταξη έχει καταργηθεί, τότε ο υπολογισμός προστίμου αυθαίρετης αλλαγής χρήσης από κύρια χρήση (κατάστημα) σε κύρια χρήση (χώρος συνάθροισης κοινού-Κ.Υ.Ε) θα πρέπει να ακολουθήσει τις διατάξεις του ν. 4178 και να γίνει με αναλυτικό.

Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να υποβληθεί ένσταση

Επίσης στο έγγραφο της υπηρεσίας αναγράφεται λανθασμένα ότι η οικοδομή θα πρέπει να κατεδαφιστεί, αντί του σωστού που είναι η επαναφορά της χρήσης στην προβλεπόμενη από την οικοδομική άδεια, βάσει της παρ. 1 του άρθρου 26.

Τέλος στο σκαρίφημα, συμπεριλαμβάνονται εξωτερικές διαστάσεις που συμπεριλαμβάνουν τοίχους και έτσι του αυξάνουν το πρόστιμο επειδή αυτό το είχαν υπολογίσει με βάση την επιφάνεια.

Θα είχε ενδιαφέρον αν υπήρχε η ένσταση στο ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

μα μου φαίνεται εντελώς παλαβό!

 

το πρόστιμο αυθαίρετης αλλαγής χρήσης = με αυτό της αυθαίρετης ανέγερσης

αν είναι δυνατόν!

 

Και το κακό είναι ότι με τον 4178

δεν ορίζεται τι ακριβώς ισχύει σε αντίστοιχες περιπτώσεις

 

υ.γ τι απόφαση να έβγαλε άραγε το ΣΥΠΟΘΑ

και με ποιά δεδομένα να αποφασίσει άλλωστε

όταν δεν ορίζεται κάτι διαφορετικό!

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.