Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α20] Συμψηφισμός καταβληθέντων προστίμων


Recommended Posts

Έχω πρόστιμο ανέγερσης/διατήρησης το οποίο αφορά σε 3 κατασκευές, τοιχείο, στέγαστρο και τσιμεντόστρωση. Η τσιμεντόστρωση ρυθμίζεται με το 4178 και οι υπόλοιπες θα πάνε για κατεδάφιση. Μπορώ τις πληρωμές που έχουν γίνει ήδη για το πρόστιμο της πολεοδομίας να τις αφαιρέσω από τον 4178, ενώ δεν αφορά το πρόστιμο μόνο σε αυτή την κατασκευή; Μπορώ να αφαιρέσω μόνο το ποσοστό του προστίμου που αφορά στην τσιμεντόστρωση;

Link to comment
Share on other sites

Το προστιμο θεωρώ οτι επιβαρύνει ενα συγκεκριμενο ακινητο ανεξάρτητα τι κατασκευές περιλαμβάνει, η λογική του συμψηφισμού απαλλάσσει το ακινητο , οποτε δεν μου φαίνεται παραλογο να αφαιρέσεις το ποσό του προστίμου που έχει ήδη πληρωθεί και ας αφορά άλλες κατασκευές. 

Link to comment
Share on other sites

Δε συμφωνώ. Το εκάστοτε πρόστιμο δεν αφορά γενικώς το ακίνητο αλλά αφορά τις συγκεκριμένες αυθαιρεσίες. Ο συμψηφισμός (εξ ου και η λέξη) έχει την έννοια να μη διπλοπληρώνονται ουσιαστικά πρόστιμα που έχουν ήδη πληρωθεί για την ίδια αυθαιρεσία. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρώ ότι μπορείς να κάνεις δήλωση 4178 για κάποιες αυθαιρεσίες και να συμψηφίσεις πρόστιμα που αφορούν άλλες αυθαιρεσίες επειδή είναι στο ίδιο ακίνητο.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι ότι μια εκ των αυθαιρεσιών του προστίμου μπαίνει στο 4178 και από εκεί προκύπτει η απορία μου. Προφανώς μετά θα γίνει διαγραφή του προστίμου για το ρυθμισμένο τμήμα και επαναπροσδιορισμός του προστίμου για τα υπόλοιπα.

Link to comment
Share on other sites

ο νόμος λεει 

 

Άρθρο 20 Συμψηφισμός καταβληθέντων προστίμων

1. Καταβληθέντα ποσά προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, καθώς και καταβληθέντα ποσά ειδικών προστίμων διατήρησης, ή και παραβόλων, συμψηφίζονται με το ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου. 

 

δεν αναφέρει ουτε για συγκεκριμένες κατασκευές ουτε ιδιοκτήτες/ιδιοκτησίες  ουτε τίποτα , λεει απλά ποσά , έτσι όπως το ερμηνεύω εγώ μπορείς να συμψηφίσεις ... 

Link to comment
Share on other sites

Νόμιζω είναι προφανές ότι μιλάει για πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης που αφορούν την αυθαίρετη κατασκευή που δηλώνεται.

 

Με τη δική σου λογική θα μπορούσα ας πούμε να έχω ένα αυθαίρετο για το οποίο πλήρωσα κάποια πρόστιμα. Μετέπειτα κάνω ένα 2ο αυθαίρετο και αποφασίζω να το δηλώσω στον 4178. Κι εσυ λες ότι μπορώ να συμψηφίσω τα πρόστιμα που πλήρωσα για το 1ο στην υπαγωγή που θα κάνω για το 2ο:; Μπορεί δηλαδη αν το ποσό ήταν και λίγο μεγάλο να καταλήξω να μου "χαριστεί" η καινούρια μου αυθαιρεσία χωρίς να πληρώσω τίποτα ποτέ γι αυτήν επειδή κάποτε πλήρωσα πρόστιμο για κάτι άλλο! Η γνώμη μου είναι ότι δεν είναι σωστό. Απο εκεί και πέρα ο καθένας ερμηνεύει και πράττει αναλόγως.

 

#Urehit

 όσο για το θέμα του επιμερισμού νομίζω ότι έχει ξαναγίνει ερώτηση και δεν υπάρχει σαφής απάντηση. άλλοι θεωρούν ότι μπορείς να συμψηφίσεις ένα τμήμα άλλοι όχι. Το πρόβλημα προκύπτει και από το γεγονός ότι συνήθως δεν είναι διακριτό το ποσό του προστίμου που αφορά την κάθε επιμέρους κατασκευή ειδικά όταν πρόκειται για κατασκευές με αναλυτικό. Εγώ θα το εξέταζα κατά περίπτωση.

Τώρα για τη δική σου περίπτωση αν θα κάνεις υπαγωγή την τσιμεντόστρωση προς τακτοποίηση και τα υπόλοιπα προς κατεδάφιση θεωρώ πως μπορείς να αφαιρέσεις ίσως και όλο το πρόστιμο αφού και στα προς κατεδάφιση χρεώνεται παράβολο.

Link to comment
Share on other sites

εγω λέω ότι το πρόστιμο ακολουθεί το ακίνητο στο οποίο δηλώνεται , υπό αυτή την παραδοχή γίνεται ο συμψηφισμός

πχ. τακτοποίησα με νόμο υμιυπαιθρίων μια σοφίτα σε διαμέρισμα και πλήρωσα  πρόστιμο , με τον 4178 έρχομαι να τακτοποιήσω και παραβίαση ύψους  και μια πρόεκταση εκτός όγκου, κάνοντας τους υπολογισμούς με συμφέρει να δηλώσω και τη σοφίτα στο 4178 . αν ακολουθήσω τη λογική που λες θα πρέπει να αφαιρέσω από το νέο πρόστιμο μόνο το ποσό που αφορά την αλλαγή χρήσης της σοφίτας και μόνο για την αυθαιρεσία αυτή. 

Link to comment
Share on other sites

Α έτσι όπως το λες είναι άλλο και συμφωνούμε. Προφανώς αν δηλώσω τη σοφίτα στο 4178 (και μαζί και άλλες αυθαιρεσίες) μπορώ να συμψηφίσω το πρόστιμο που αφορά τη σοφίτα. Αυτό που λέω είναι οτι δεν μπορώ όμως να μην δηλώσω τη σοφίτα στο 4178, να δηλώσω μόνο άλλες αυθαιρεσίες και παρόλα αυτά να συμψηφίσω το πρόστιμο της σοφίτας!

Link to comment
Share on other sites

Εκανα δηλωση σε 4178 και πληρωθηκε το παραβολο και ανταποδοτικο...

για καποιον λογο θελω να σταματησω την δηλωση...και να κανω μια καινουργια για το ιδιο ακινητο. Μπορω να βαλω την πληρωμη του παραβολου και του ανταποδοτικου στον συμψηφισμο;

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν μπορείς!

Να ξέρεις ότι, όταν η συγκεκριμένη δήλωση πάει σε κατάσταση "υπαγωγή" μπορείς ν' αλλάξεις - τροποποιήσεις τα πάντα!!!

Οπότε δεν έχεις κανένα λόγο να κάνεις νέα δήλωση.....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.