Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Μια ερώτηση που μου προέκυψε και έχει να κάνει με την επιλογή τρόπου πληρωμής 30% εφαπαξ με εκπτώση 10%:

 

Εστω οτί δηλώνεται αυθαιρεσία η οποία πληρώνεται το 30% μεχρι τις 10/08,  μετά από μια πρώτη χοντρική εκτίμηση του προστίμου.

Αν αργότερα έχουμε τροποιήση των τετραγωνικών η οποία για παράδειγμα αυξανει το πρόστιμο, τι γίνεται μετά αφού το 30% που είχε πληρώθει είναι μικρότερο από το επαναυπολογισθέν?

Σε αυτή την περίπτωση χάνεται η έκπτωση ή γίνεται κάτι αλλό?

Edited by anpap
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 680
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κανονικά θα έπρεπε να χάνεται διότι η έκπτωση ουσιαστικά σου δίνεται με την προϋπόθεση να προκαταβάλεις το 30% του προστίμου.

Διαφορετικά θα μπορούσε κάποιος να δηλώσει μικρότερο πρόστιμο ώστε να δώσει μικρότερη προκαταβολή και μετά όποτε θέλει να το αλλάξει χωρίς πρόβλημα. Δεν είναι σωστό αυτό.

 

Ωστόσο, στην πράξη (πιθανολογώ ότι είναι ένα θέμα του συστήματος που δεν προέβλεψαν) δεν στο αλλάζει.

Δηλαδή αν έχεις πληρώσει το 30% και έχεις βάλει το υπόλοιπο πρόστιμο σε δόσεις σε περίπτωση που αλλάξει το πρόστιμο

α)Αν δεν έχει συμπληρωθεί το νέο 30% θα σου βγάλει συμπληρωματική εντολή πληρωμής για το υπόλοιπο 30% και μετά δόσεις

β)Αν εν τω μεταξύ το έχεις φτάσει με τις δόσεις δεν σου βγάζει τίποτα

και δη, οι δόσεις τροποποιούνται έτσι ώστε να λάβεις την έκπτωση στο συνολικό ποσό του προστίμου ακόμη και αν αυτό προστέθηκε μετά!!!

 

Πράγμα αρκετά παράλογο οπότε είναι αρκετά πιθανό κάποια στιγμή να το πάρουν χαμπάρι και να το διορθώσουν

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφερομαι και εγω για το ιδιο. Εχω πελατη με εφαπαξ πληρωμη που ληγει 10/8. Δεν ειδα πουθενα να αναφερεται για παραταση στην πληρωμη 

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω danaikaterina και γω κάνοντας τις ιδιες σκέψεις μου δημιουργηθηκε η απορία γιατί σκεφτόμουν οτι καποιος μπορει να το κάνει εσκεμμενα. Απο την άλλη όμως κάπως πρέπει να λαμβάνεται υποψη η πιθανοτητα τροποιήσης του προστίμου. θα μπορούσε για παράδειγμα να βαζει το επιπλεον 30% στην επόμενη δόση ή κατι τέτοιο τελοσπαντων...λέω τώρα εγώ...

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα. πήρε νέα παράταση ο νόμος για την υπαγωγή στο Ν.4178/13. 

ισχύει από κάπου παράταση και για την καταβολή βάσει του επιλεγμένου τρόπου πληρωμής  του 30% του προστίμου μέχρι το τέλος Αυγούστου που προβλεπόταν για την προηγούμενη προθεσμία παράτασης....δηλαδή υπάρχει δυνατότητα να πληρωθεί μετά χωρίς συνέπειες λόγω της παράτασης του νόμου?

  συμπληρωματικά θα ήθελα να ρωτήσω...αν η καταβολή του ποσού με την έκπτωση 30% γίνει μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία (εκπρόθεσμη) για διάφορους οικονομικούς λόγους..... είναι κατ' αρχήν εφικτό να γίνει και τί προσαύξηση υπάρχει (αν υπάρχει)

Link to comment
Share on other sites

Αν κανω λαθος ας με διορθωσει καποιος.

Συμφωνα με την ΥΑ 2254/2013 αρθρ 3 παρ 4. κατ'αναλογια που λεει και το ΤΕΕ 

 

"4. Μετά την παρέλευση 10 ημερολογιακών ημερών από τις ανωτέρω προθεσμίες λήξης επιβάλλονται στα ανεξόφλητα ληξιπρόθεσμα ποσά των ειδικών προστίμων οι προσαυξήσεις που προβλέπονται στην παρ. 4 του άρθρου 21 του Ν. 4178/2013. Στις περιπτώσεις που καταστεί ληξιπρόθεσμο ποσό εφάπαξ εξόφλησης ή εξόφλησης του 30% του ειδικού προστίμου η προσαύξηση θα υπολογίζεται στο σύνολο του εφάπαξ ποσού ή του 30% του ειδικού προστίμου με διατήρηση του δικαιώματος έκπτωσης."

 
4178/2013 Αρθ 21 παρ 4 

 

"4. Μέχρι τη λήξη της τελευταίας εργάσιμης ημέρας του εξαμήνου εξοφλείται το συνολικό ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου του εξαμήνου. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του συνολικού ποσού του εξαμήνου τότε το ανεξόφλητο ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου προσαυξάνεται κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης."

 

Αρα μετα τις 20/8 (αν δεν υπαρχει παραταση που δεν βλεπω να υπαρχει) 1% καθε μηνα  με διατηρηση του δικαιωματος εκπτωσης

Link to comment
Share on other sites

είναι λίγο μπερδεμένο...ας δούμε ένα παράδειγμα....

εγώ έχω υπαγωγή με ποσό έστω 1000€ που είναι το 30% του προστίμου (έκπτωση 20%) που πρέπει να πληρώσει ο πελάτης έως 10/8. σύμφωνα με τα παραπάνω:

α) αν δεν το πληρώσει στις 10 και το πληρώσει π.χ. στις 19 δεν θα έχει καμμιά επιβάρυνση σωστά (Μετά την παρέλευση 10 ημερολογιακών ημερών...), 

β) αν δεν το πληρώσει μέχρι τις 20 η προσαύξηση θα εμφανιστεί αυτόματα στο σύστημα?

γ) και το εύλογο ερώτημα που ακολουθεί, αν ο πελάτης τελικά για διάφορους λόγους καθυστερήσει μήνες  η προσαύξηση εφαρμόζεται επ' άπειρον ή έχει  καθοριστεί ένα τέλος?

δ) επίσης λέει ότι ο μηχανικός υποχρεούται να καταθέσει τα δικαιολογητικά στο σύστημα μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών από την πληρωμή του παραβόλου. τί πρέπει να κάνει αν ο πελάτης δεν πληρώνει τις δόσεις του ή αν δεν κατατεθεί η συμφωνηθείσα αμοιβή εντός του διαστήματος των 6 μηνών?

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

Όλα αυτά με τις προσαυξήσεις αναφέρονται πράγματι στο νόμο, πλην όμως καμία προσαύξηση δεν εφαρμόζεται μέχρι σήμερα ίσως λόγω αδυναμίας του συστήματος.

Πελάτης μου έχει πληρώσει εφάπαξ δόση μέχρι και μήνες μετά χωρίς πρόβλημα.

Τώρα αν φυσικά ένα πρωί αποφασίσουν να εφαρμόσουν τις προσαυξήσεις που προβλέπονται από το νόμο κανείς δεν το ξέρει.

Ο μηχανικός δεν έχει καμία δουλειά με το αν ο πελάτης πληρώνει η όχι τις δόσεις του. Υποχρέωσή του είναι να του δώσει τις εντολές και να τον ενημερώσει για τα ποσά και πώς μπορεί να τα πληρώνει. Από κει και πέρα προφανώς δεν είμαστε αστυνομία να τους κυνηγάμε ούτε έχουμε καμία υποχρέωση να τσεκάρουμε κάθε τόσο όλες τις δηλώσεις για να δούμε αν πληρώνουν ή όχι.

Τα δικαιολογητικά έχεις δικαίωμα να τα ανεβάσεις μέχρι 2 χρόνια μετά τη λήξη του νόμου με τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Όσο για την αμοιβή μας, είναι ιδιωτική υπόθεση και ο καθένας κάνει ότι νομίζει καλύτερο για να την εξασφαλίσει

Link to comment
Share on other sites

ok. αυτό με τα 2 χρόνια μετά τη λήξη του νόμου με τα μέχρι σήμερα δεδομένα με ποια απόφαση ισχύει? εγώ είχα μείνει στο 6 μήνες μετά την ημερομηνία πληρωμής του παραβόλου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Εχει βάλει κάποιος νέα δήλωση μετα την τελευταία παράταση έτσι ώστε να μας ενήμερώσει σχετικά με τις προθεσμίες πληρωμής 

είτε του εφάπαξ ποσού είτε του σχήματος των δώσεων με τα σημερινά δεδομένα? 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.