Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α] Φύλλα καταγραφής του Ν.4178


Recommended Posts

Θα μου επιτρέψετε μια μικρή διόρθωση οφ τοπικ...
 

KANA σεβόμενος την τεράστια εμπειρία σου...


Φίλε μου Μόνε... υπονοείς ότι ο συντοπίτης μου  - αφού δεν θέλει να τον λέω σύντεκνο να νομίζουν όλοι πως ειμαστε από την λεβεντογέννα - έχει εμπειρία.
Λαθος.Ο ΚΑΝΑ δεν έχει εμπειρία. Ο ΚΑΝΑ είναι η εμπειρία. Προσωποποιημένη .- 8-)

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

@MONOS

Όπου έχει βγει άδεια πιστεύω ότι πρέπει να μπει με συντελεστή 1,0 όπως όλα με άδεια. Από εκεί και πέρα αν κάποιος έβγαλε άδεια και το έχτισε 100 ή 500 μέτρα παραπέρα όπου είναι περιοχή δασική ή αιγιαλού τότε απλά να μην μπορεί να το τακτοποιήσει.

Τώρα εδώ έχουμε το παράδοξο να πάει με άδεια κάποιος που έβγαλε ΟΑ για πχ 50 τμ. και έχτισε ΚΑΤ' ΕΠΕΚΤΑΣΗ 100 τμ. να παίρνει συντελεστή 1,0 ενώ αυτός που έχτισε με ΟΑ 50 τμ στη θέση της επέκτασης χωρίς να χτίσει τα αρχικά 50, να πάει με συντελεστή 2,0!! Και οι 2 έβγαλαν την ίδια ΟΑ, ο πρώτος έχει 200% υπέρβαση δόμησης και 200% υπέρβαση κάλυψης και θα του έρθει μισό πρόστιμο από αυτόν που δεν έχει καθόλου υπέρβαση ούτε σε δόμηση ούτε σε κάλυψη. Θα μπορούσαν να πούνε ότι στην διαφορετική θέση κτηρίου δίνεται ανοχή πχ μέχρι 50 μέτρα και ότι πέρα των 50 θα θεωρείται χωρίς άδεια. Ή θα μπορούσαν να ορίσουν επιβαρυντικούς συντελεστές (1,2 1,4 1,6 κλπ) για κάθε 10 μέτρα απόκλιση από τη σωστή θέση. Ή θα μπορούσαν να πουν ότι τα εκτός θέσης πάνε μεν με συντελεστή 2,0 αλλά το πρόστιμο να συμψηφίζεται με τα χρήματα που ξόδεψε ο ιδιοκτήτης για την άδεια. Επειδή καλώς ή κακώς για να βγει η ΟΑ πληρώθηκαν πολλές χιλιάδες ευρώ, πληρώθηκε ΙΚΑ, φόροι κλπ. Υπάρχουν λύσεις. Να υπάρχει και δικαιοσύνη είναι το ζητούμενο.

 

Έχω μία τέτοια περίπτωση (με ΟΑ σε άλλη θέση 20 μέτρα πιο πέρα ) και ο ιδιοκτήτης έμεινε με ανοικτό το στόμα όταν του είπα ότι πάει με συντελεστή 2. Μου είπε μάλιστα "δηλαδή αν είχα χτίσει και ΑΛΛΟ ΕΝΑ σπίτι στη σωστή θέση, τώρα θα πλήρωνα ΤΑ ΜΙΣΑ ΛΕΦΤΑ για να τακτοποιήσω αυτό που βρίσκεται στη λάθος θέση?". Ναι του είπα. Κάγκελο ο πελάτης, κάγκελο και ο letom.

 

.

Edited by letom
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί συνάδελφοι επί της ουσίας δεν διαφωνούμε αλλά προβληματιζόμαστε,

εγώ λέω ότι παίρνεις άδεια πχ σε ένα εκτός σχεδίου γήπεδο να κτίσεις ένα σπίτι και εσύ πας αυθαίρετα και το τοποθετείς σε σημείο του γηπέδου που δεν επιτρέπεται. Αν η πολεοδομία ανακάλυπτε την αυθαιρεσία σου μέσα σε εύλογο χρόνο πιθανώς θα σου ακύρωνε ή θα σου ανακαλούσε την άδεια διότι η αυθαίρετη αλλαγή θέσης δεν νομιμοποιείται πχ με αναθεώρηση ή νέα οικοδομική άδεια. Πιθανόν γι αυτό το παράρτημα να θεωρεί τέτοιες περιπτώσεις χωρίς άδεια και τις οικοδομές αυτές εξ ολοκλήρου αυθαίρετες. Δεν μπορεί να είναι απολύτως δίκαιος πάνω σε αυτό το θέμα ο νόμος. Εξάλλου είναι μια ψευδής άδεια (είπα θα χτίσω εδώ και έχτισα εκεί). Όπως ψευδής άδεια είναι αυτή που το γήπεδο παρουσιάζεται άρτιο ενώ δεν είναι.

Letom, ο πελάτης σου δεν θα πλήρωνε το μισά λεφτά για τη δεύτερη αυθαίρετη οικοδομή γιατί υπάρχουν και οι συντελεστές δόμησης, κάλυψης και πλαγίων αποστάσεων που σίγουρα σου δίνουν πάνω από 2 (περίπου 3 υπολογίζω). Άρα θα πλήρωνε 1,5 φορά τα λεφτά αυτά αλλά θα είχε και ένα δεύτερο σπίτι.

ΚΑΝΑ, δεν μπορώ να διαφωνήσω δεύτερη φορά μαζί σου, θα μου την πέσει πάλι ο Makiaveli.....

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, κάποιες γενικές απορίες όσον αφορά το λογισμικό του ΤΕΕ και τα φύλλα καταγραφής:

 

1. Όταν έχουμε υπέρβαση δόμησης και κάλυψης σε ένα κτίσμα , αποτυπώνουμε σε διαφορετικό φύλλο καταγραφής την υπέρβαση δόμησης και σε διαφορετικό την υπέρβαση κάλυψης? "Παίζοντας" με το πρόγραμμα του ΤΕΕ, προκύπτει ότι δεν στέκεται η υπέρβαση κάλυψης σαν αυθαιρεσία μόνη της. Συνδυάζεται μόνο με υπέρβαση δόμησης στο ίδιο φύλλο καταγραφής. 

 

2.  Όταν σε ένα οικόπεδο έχουμε πολλές αυθαίρετες μικρές παραβάσεις της κατηγορίας 3, φτιάχουμε ένα φύλλο καταγραφής που τις περιγράφουμε συνολικά ή διαφορετικό φύλλο καταγραφής για κάθε μία εξ'αυτών?

 

3. Όταν σε ένα οικόπεδο έχουμε π.χ. ένα ισόγειο με οικοδομική άδεια (2005) με υπέρβαση δόμησης 10 m2 (<40%)/κατηγορία 4  και μία αποθήκη σε άλλο σημείο του οικοπέδου αυθαίρετης κατασκευής του 2007-κατηγορία 5 (ανήκουν στον ένα και μοναδικό ιδιοκτήτη του οικοπέδου). Θα γίνουν δύο διαφορετικές δηλώσεις στο πρόγραμμα του ΤΕΕ, άρα και διαφορετικό Α/Α δήλωσης ιδιοκτήτη, ή μπορούν να μπουν σε δύο διαφορετικά φύλλα καταγραφής της ίδιας δήλωσης?

 

4. Αν στην ερώτηση υπ'αριθμ. 5, η αποθήκη είχε οικοδομική άδεια και είχε υπέρβαση στο ύψος > 20%, άρα βάσει νόμου (και όχι εγκυκλίου 3) ανήκει κατηγορία 5, μπορούσε να καταγραφούν οι αυθαιρεσίες σε δύο διαφορετικά φύλλα καταγραφής της ίδιας δήλωσης (το ισόγειο κτίσμα κατηγορία 4 και η αποθήκη κατηγορία 5) ή πρέπει να γίνουν και σε αυτή την περίπτωση διαφορετικές δηλώσεις (με ένα φύλλο καταγραφής η κάθε μία)?

 

5. Αν σε ένα οικόπεδο κάποιος έχει χτίσει 2 παράνομες αποθήκες το 2005 σε διαφορετικά σημεία του οικοπέδου (που δεν υπάγονται στην κατηγορία 3), άρα υπάγονται στην κατηγορία 5, θα κάνει δύο διαφορετικές δηλώσεις ή μία δήλωση με δύο διαφορετικά φύλλα καταγραφής?

 

6. Εν γένει η δήλωση υπαγωγής με συγκεκριμένο Α/Α αναφέρεται σε ένα κτίσμα/οριζόντιο ιδιοκτησία ή γενικά στα κτίσματα ενός οικοπέδου αν ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη?

 

7. Η αποθήκη>15 m2 , σαν τι "είδος χρήσης" καταχωρείται στα φύλλα καταγραφής?

 

8. Όσον αφορά τον συντελεστή ύψους (για το πρόστιμο), λέει στο παράρτημα Α ότι το αυθαίρετο ύψος που δεν καλύπτεται από οικοδομική άδεια συγκρίνεται με το επιτρεπόμενο από τους όρους δόμησης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, στο φύλλο καταγραφής "στην υπέρβαση καθ'υψος" δηλώνουμε "όχι"?

 

9. Όταν έχουμε π.χ. ισόγεια κατοικία συνολικής επιφάνειας 100 m2 και σε τμήμα αυτής (π.χ. 60 m2) έχουμε υπέρβαση ύψους. Αυτά τα 60 m2 θα δηλωθούν στο πεδίο "Υ.Δ. κυρίων χώρων" με ταυτόχρονη επιλογή στην υπέρβαση δόμησης "χωρίς υπέρβαση" ?

 

10. Σε ανοικτό εξώστη, έχει τοποθετηθεί μονόρριχτη στέγη και στις υπόλοιπες πλευρές παραμένει ανοικτός. Η στέγη είναι με ξύλινο σκελετό (δοκοί-υποστυλώματα), ξύλινη επιστέγαση και κεραμίδι, για λόγους σκίασης. Θα υπολογιστεί με αναλυτικό (σαν στέγαστρο), ή σαν υπέρβαση δόμησης-κάλυψης ?

 

11. Για  την κατηγοριοποίηση αυθαιρεσιών , ειδικά για την κατηγορία 4, αν πάρουμε σαν παραδοχή τα λεγόμενα της εγκυκλίου 3 περί ελέγχου οριζοντίων ιδιοκτησιών, πως γίνεται ο επιμερισμός των τετραγωνικών κάλυψης (με βάση την οικοδομική άδεια) σε ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας, για να ελεχγθεί το 40% και να προκύψει η σωστή κατηγορία? 

 

12. Αντίστοιχα για τους συντελεστές υπέρβασης ύψους, κάλυψης όπου προκύπτει το πρόστιμο, όταν βρούμε το μέγιστο επιτρεπτό ύψος της περιοχή, πως κατανέμεται στα επιμέρους διαμερίσματα? Αντίστοιχα και για την μέγιστη επιτρεπτή κάλυψη από τους όρους δόμησης , πως γίνεται η κατανομή στα διαμερίσματα?

 

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!!

 

 

 

Ευχαριστώ πολύ!!!

Link to comment
Share on other sites

1) Στο ίδιο ΦΚ.

2) 1 ΦΚ παράβαση κατηγορίας 3 και στην τεχνική έκθεση μηχανικού αναλυτική αναφορά ποιες είναι αυτές.

3) 1 α/α δήλωσης, 2 ΦΚ, εφόσον πρόκειται για την ίδια οριζόντια /κάθετη ιδιοκτησία -για την κατηγορία εάν η 4 μπορεί να είναι μαζί με την 5 επιφυλάσσομαι.

4) Το ίδιο με 3

5) 1 δήλωση με 2 ΦΚ (ή και με 1 ΦΚ εάν είναι ίδιες οι υπερβάσεις σε κάλυψη, ύψος, Δ, πρασιά κτλ)

6) Η δήλωση γίνεται ανά οριζόντιο/κάθετη ιδιοκτησία όσα κτίσματα και αν την αντιστοιχούν με διαφορετικά ΦΚ για κάθε κτίσμα ή είδος αυθαιρεσίας.

7) Άλλη κατοικία.

  οκτώ)  Εφόσον ξεπεράσεις το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής δηλώνεις <>20%, εφόσον δεν το ξεπερνάς δηλώνεις όχι.- Επιφυλάσσομαι γιατί υπάρχουν και κάποιες διαφορετικές απόψεις από παράγοντες του            ΤΕΕ και θα περίμενα/ ήθελα να το διευκρίνιζαν πιο συγκεκριμένα-.

9) Ναι εφόσον έχουν άδεια χωρίς υπέρβαση δόμησης με υπέρβαση ύψους <>20%

10) Εφόσον πρόκειται για ανοιχτό χώρο με αναλυτικό, πιθανά να χρειάζεται συναίνεση από συνιδιοκτήτες.

11) Επιμερίζεται βάσει χιλιοστών μόνο ο ΣΔ, γιατί πρακτικά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς . Το παράρτημα Α του νόμου όμως μπερδεύει τα πράγματα. Προσωπικά θα περίμενα να διευκρινιστεί. 

12) Όπως το 11.

Edited by jja
Link to comment
Share on other sites

Φίλε jja σε ευχαριστώ πολύ, απλά έχω κάποιες extra απορίες :

 

  • Στο υπ'αριθμ. 3 , πως γίνεται σε μία δήλωση να μπουν ,έστω σε δύο διαφορετικά φύλλα καταγραφής, δύο κτίρια, το ένα με αυθαιρεσίες αλλά με οικοδομική άδεια και το άλλο χωρίς οικοδομική άδεια?  Στην ενότητα "στοιχεία υπολογισμού", θα βάλουμε "ναι" ή "όχι" στην επιλογή "οικοδομική άδεια" που θα επηρεάσει και τα 2 φύλλα καταγραφής ? Ή θεωρείται ότι επειδή υπάρχει ήδη οικοδομική άδεια στο οικόπεδο (και έχει αρτιότητα-οικοδομησιμότητα), συμπαρασύρει και το κτίσμα που έχει κατασκευαστεί στο ίδιο οικόπεδο χωρίς οικοδομική άδεια? 

 

  • Όσον αφορά το υπ'αριθμ. 8 με το ύψος, στο παράρτημα Α λέει ότι το  "αυθαίρετο ύψος που δεν καλύπτεται από οικοδομική άδεια" συγκρίνεται με το επιτρεπόμενο. Όταν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια τι ακριβώς συγκρίνουμε και πως προκύπτουν οι συντελεστές υπέρβασης ύψους (20%)?

 

 

  • Για τον υπολογισμό του παραβόλου άρθρο 11 - παράγραφος 10, λέει π.χ. "παράβολο ύψους 1000 ευρώ για κτίριο/χρήση από 50 m2 έως 100 m2 ".  Τι ακριβώς εννοεί ? H αυθαιρεσία να είναι από 50-100 m2 ή η επιφάνεια του κτίσματος? Γιατί στο παράβολο των 500 ευρώ έχει διαφορετική διατύπωση  "παράβολο ύψους 500 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή/χρήση μέχρι 50 m2" 

 

  • Εάν έχω π.χ. σε κτίσμα 120 m2, έχω υπέρβαση ύψους σε 40 m2 επιφάνειας και υπέρβαση δόμησης 20 m2. Προκύπτει η συνολική αυθαιρεσία 60 m2, άρα έχω 1000 ευρώ παράβολο ?

 

  • Κάτι για τη διαμερισμάτωση : Έστω και ένας γκρεμισμένος εσωτερικός τοίχος σε σχέση με την οικοδομική άδεια, θεωρείται αυθαιρεσία ως προς την διαμερισμάτωση και εντάσσεται στο φύλλο καταγραφής σαν "πρόστιμο λοιπών παραβάσεων" με 500 ευρώ?
Link to comment
Share on other sites

Για το 3) Η άδεια αναφέρεται στο γήπεδο/ οικόπεδο.

Για το οκτώ) Όταν έχεις άδεια πχ κτίριο στην άδεια 3+3 μέτρα διόροφο με σύσταση ΟΙ με επιτρεπόμενο 9 και κατασκευάστηκαν πχ 3,30+3,30, η υπέρβαση ύψους θα είναι για κάθε οριζόντια ιδιοκτησία 0,30/9<20%. 

Όταν δεν έχεις άδεια πχ 3+3+3 μέτρα τριόροφο χωρίς στέγη με επιτρεπόμενο 7,5, έχεις υπέρβαση ύψους 1,5/7,5=20%. Κάποιοι θεωρούν πως ούτως η άλλως πρέπει να μπαίνει. Πιστεύω θα διευκρινιστεί, μαζί με την αναφορά για την παρ 2 του άρθρου 18 που κάνει ο νόμος στο παράρτημα Α όσο αφορά το ύψος και τα μπερδεύει. Όπως και να έχει ρίξε μια ματιά στη Λεμπέση.

 

Το παράβολο έχει να κάνει με την επιφάνεια της αυθαιρεσίας. Αυτό που λέει ο νόμος είναι λάθος έχει συζητηθεί στο φόρουμ.

 

Στο παράδειγμά σου ναι έχεις 1000 Ευρώ παράβολο εάν δεν είναι κύρια και μοναδική κατοικία.

 

Άλλο η διαμερισμάτωση, άλλο η διαφορετική εσωτερική διαρρύθμιση που δεν αποτελεί παράβαση, ρίξε μια ματιά στον νόμο στο άρθρο 23 παρ.9,10.

Edited by jja
Link to comment
Share on other sites

  • Θα βάλεις "με άδεια" και για τα δύο αρκεί το κτήριο που έχει την άδεια να μην κατασκευάστηκε σε θέση εκτός του προγράμματος που προβλεπόταν από την ΟΑ.

Συγκρίνεις το ύψος του αυθαίρετου κτηρίου με το επιτρεπόμενο της περιοχής. Αν το ξεπερνά τότε υπολογίζεις τη διαφορά προς το επιτρεπόμενο και βγάζεις τον συντελεστή (> ή <20%). Πχ ύψος αυθαιρέτου 13μ, επιτρεπόμενο 11μ, άρα έχεις υπέρβαση (13-11)/11=18%<20%.

Προφανώς και στα 1000 ευρώ παράβολο εννοεί για αυθαίρετη κατασκευή/χρήση 50-100τμ.

Μάλλον όχι γιατί τα 40τμ είναι υπέρβαση ύψους ΧΩΡΙΣ υπέρβαση δόμησης οπότε αν είναι και χωρίς αλλαγή χρήσης τότε λογικά δεν προσμετράνε στη σούμα άρα θα έχεις 20τμ υπέρβαση δόμησης και 500 ευρώ παράβολο.

Αν ο γκρεμισμένος τοίχος δεν επηρρεάζει τις ιδιοκτησίες, δηλαδή αν δεν υπάρχει συνένωση διαμερισμάτων, δεν συνιστά αυθαιρεσία.

Link to comment
Share on other sites

jja & letom σας ευχαριστώ πολύ.

 

Αν σε ένα οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο υπάρχει ένα και μοναδικό κτίσμα χωρίς οικοδομική άδεια και θέλουμε να το τακτοποιήσουμε. Επιλέγουμε Ναι ή Όχι στο πτυσσόμενο μενού της οικοδομικής άδειας ? 

 

Υπάρχει μία διαφωνία όσον αφορά τα παράβολα του άρθρου 11(παράγραφος 10) και συγκεκριμένα αν στα τετραγωνικά αυθαιρεσίας που θα "κρίνουν" το ύψος του παραβόλου, υπάγεται μόνο η υπέρβαση δόμησης, ή αθροίζονται όλες οι παραβάσεις......
Link to comment
Share on other sites

Επιλέγουμε "όχι".

Δες στο νόμο στο παράρτημα μετά τα ΦΚ έχει πληροφορίες για κάθε κουτάκι του ΦΚ.

 

Για το ύψος του παραβόλου και το ποια τετραγωνικά αθροίζονται μόνο κάποιος που το έχει δοκιμάσει μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Σε εμένα δεν έχει τύχει τέτοια περίπτωση γι' αυτό και στην απάντησή μου έγραψα "μάλλον". ;)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.