Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α18] Υπόγεια (διάφορες περιπτώσεις και αυθαιρεσίες επ΄ αυτών)


Recommended Posts

Υποθέτω ότι ο πελάτης θα μεταβιβάσει το διαμέρισμα και μια αποθήκη. Οπότε εξετάζονται αυτές οι 2 οριζόντιες ιδιοκτησίες.

Η διαφορετική διαμερισμάτωση του υπογείου φυσικά συνιστά παράβαση και πρέπει να ρυθμιστεί ως μια παράβαση διαμερισμάτωσης (αν είναι η μοναδική παράβαση).

Από κει και ύστερα, αν μπορεί να γίνει ενημέρωση φακέλου της Ο.Α 

Νομίζω πως όχι, αν οι θέσεις στάθμευσης έχουν καταργηθεί. 

διότι με βάση το ν. 4030 άρθρο 6: 

 

9. Ενημέρωση του φακέλου της άδειας δόμησης, "ανεξάρτητα από το χρόνο"(*) ισχύος της άδειας δόμησης, πραγματοποιείται στις ακόλουθες περιπτώσεις: 
β) Τροποποιήσεις των μελετών, που δεν αλλάζουν το διάγραμμα δόμησης και υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι απαραίτητες εγκρίσεις από άλλους φορείς. 
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

καλησπέρα, καλησπέρα..

διώροφη κατοικια με υπόγειο πέτρινη σε γήπεδο με κατωφερικη κλίση, στις δύο πλευρές η στάθμη του υπογείου ειναι αυτή που αναφέρει η οικοδομική αδεια, στην μία έχει γινει τοπική εκσκαφή (διάδρομος κυκλοφορίας 1,00μ.) και μετα συνεχίζει η στάθμη του φυσικού εδάφους, και στην τελευταία υπάρχει προσθήκη εκτός περιγράμματος ισογείου που λόγω κλίσης εχει αποκαλυφθεί και είναι ισόγεια, θέλω να προχωρήσω για άδεια, στην πολεδοδομία μου λένε να περάσω το υπογειο (που εξακολουθεί να εχει βοηθητική χρήση) στην δόμηση λόγω ξεμπαζώματος, κάπου στον γοκ αναφέρεται η τοπική εκσκαφή (διαδρόμοι εξυπηρέτησης) μπορούν να υλοποιθούν χωρίς να χάνει την βοηθητική χρήση το υπόγειο, το νόμιμο υπογειο με την προσθήκη (ισόγεια) επικοινωνεί μόνο με μια πόρτα, υπάρχει περίπτωση το νόμιμο υπόγειο να μην θεωρηθεί ξεμπαζωμένο και να μην ασχοληθώ με αυτό?? 

παραθέτω σχεδιαγράμματα προς κατάνοηση ..

Ευχαριστώ

Drawing1.bmp

Link to comment
Share on other sites

κατά τη γνώμη μου έχουν δίκιο.

το υπόγειο δεν πληροί την προϋπόθεση του εξέχοντος ύψους από το διαμορφωμένο έδαφος. Κανονικά το όρυγμα κυκλοφορίας στο επίπεδο -3. θα έπρεπε να σταματάει στη στο τέλος της σκάλας καθόδου προς το υπόγειο με ένα διάδρομο όσο το πλατύσκαλό της για να μπορέσει να υπάρξει και μια πόρτα εισόδου στο υπόγειο. Το υπόλοιπο όρυγμα που υπάρχει είναι αυτό που προκαλεί το πρόβλημα και κάνει την οροφή του υπογείου να εξέχει πάνω από 1.5 μ (κατά ΓΟΚ) και 1.20 κατά ΝΟΚ. 

Επομένως αν το εντάξεις στο ν. 4178 σίγουρα θα έχεις μια παράβαση για το ξεμπάζωμα. Δες στο σχέδιο της άδειας πως παρουσιαζόταν στη κάτοψη και δ. κάλυψης για να συγκρίνεις με την υφιστάμενη κατάσταση. 

Link to comment
Share on other sites

το θέμα είναι αν στο υπόγειο πρεπει να υπολογίσω ΥΔ, δεν με ενδιαφέρει το πρόστιμο της αυθαίρετης αποκάλυψης, και το λέω αυτό διότι θέλω να "πάω" με εκδοση οικ. αδειας καποια άλλα αυθαίρετα τμήματα (ισόγειο + όροφος) και αν υπόλογίσω ΥΔ στο υπόγειο  ξεπερνάω κατά πολύ την επιτρεπόμενη (εκτός σχεδίου - εκτός οικισμού),

στην πολεο. με υποχρέωσαν στο Διαγ. Δόμησης να υπολογίσω και τα μ2 του υπογείου στην δόμηση. Δεν είναι παράλογο?

Link to comment
Share on other sites

Σε υποχρέωσαν διότι κατά τη γνώμη μου ισχύει ότι σου έγραψα στο #533. Μη ξεχνάς ότι οι τακτοποιημένοι χώροι και με τους προηγούμενους νόμους προσμετρούν στον υλοποιημένο Σ.Δ του οικοπέδου και καταγράφονται στο Δ. δόμησης. 

Link to comment
Share on other sites

Οκ.

τώρα ...

αν τελικά τακτοποιήσω το υπόγειο και δεν πάω για έκδοση οικοδομικής άδειας, επειδή η χρήση του ήταν και παραμένει βοηθητική θα υπολογίσω ΥΔΒΧ?? η μόνο ξεμπάζωμα και τελείωσα, και για να μην μπερδευομαστε μιλάμε για υπόγειο που έχει ξεμπαζωθεί στις 2 από τις 4 πλευρές του  κρατώντας την εγκεκριμενη στάθμη θεμελιώσης και την εγκεκριμένη κατά την ο.α. βοηθ. χρήση.

 

υ.γ. στο τροποποιημένο παράρτημα αναφέρει: 5 συντελεστής δόμησης : Αφορά στις επιφάνειες με κύρια χρήση που δεν καλύπτονται από οικοδομική άδεια.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

θα ρυθμίσεις την εκχωμάτωση και γενικά ότι προέβλεπε η άδεια και δεν έγινε και ότι έγινε καθ υπέρβαση της. Το ξεμπάζωμα είναι αυτό που δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε κατά ΓΟΚ να μην θεωρείται υπόγειο. Άρα, ρυθμίζοντας αυτή την αυθαιρεσία θεωρώ ότι δεν έχεις να τακτοποιήσεις κάτι άλλο. Μιλάμε πάντοτε για την περίπτωση που το υπόγειο διατηρεί την βοηθητική χρήση που προβλεπόταν από την Ο.Α.

Δυστυχώς ο νόμοι των αυθαιρέτων είναι εισπρακτικοί και δεν έχουν ευθεία αναλογία με την πολεοδομική νομοθεσία. 

Link to comment
Share on other sites

Αυτό λέω και γω, με την προϋπόθεση όταν και όποτε φτιάξω διάγραμμα δόμησης το υπόγειο να το προσμετρήσω στην δόμηση ανεξαρτήτως το τρόπο υπολογισμού ??  

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα,

Υπόγειο έχει επεκταθεί και βρίσκεται εντός πλαγίων αποστάσεων. Θα ληφθεί αυτό υπόψη στον υπολογισμό του προστίμου?

Επιπροσθέτως υφίσταται υπέρβαση κάλυψης?

Link to comment
Share on other sites

Υπόγειο έχει επεκταθεί και βρίσκεται εντός πλαγίων αποστάσεων. Θα ληφθεί αυτό υπόψη στον υπολογισμό του προστίμου? Ναι

Επιπροσθέτως υφίσταται υπέρβαση κάλυψης? Στον 4014 υπήρχε ερωταπάντηση που έλεγε ότι σε αυτή την περίπτωση υπέρβαση κάλυψης δεν υφίσταται και αρκεί ο συντελεστής για τις πλάγιες αποστάσεις. Στον 4178 δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο οπότε...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.