Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Ν.4178/13] Σύστημα Αμοιβών ΤΕΕ και Αμοιβές


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 948
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τι προβλημα  ενδεχομενως θα μπορει να υπαρξει  ?

Εάν έχεις αποδώσει κρατήσεις και έχεις κόψει ΑΠΥ - ιδιωτικό συμφωνητικό, μάλλον δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Υπογράφεις την παραίτησή σου και πάει στο καλό.

Προσωπικά βέβαια θα επικοινωνούσα και με τον συνάδερφο για τον προετοιμάσω σχετικά με το νέο του πελάτη και σίγουρα δεν θα έβρισκα κάθολου εύκολα ελεύθερο χρόνο για την υπογραφή της παραίτησής μου ;)

Link to comment
Share on other sites

δεν εχω κοψει ΑΠΥ και εισφορες-κρατησεις 

Ο συναδελφος ποιος ειναι δεν γνωριζω(ακομη)

Να πω ακομη ουτε ιδιωτικα συμφωνητικα ,υπευθυνες δηλωσεις  ουτε τιποτε αλλο....πασης φυσεως

οκ ευχαριστω!!!

Edited by KOKARADI
Link to comment
Share on other sites

Με τις νόμιμες αμοιβές του ν. 4014 θεωρείται ότι αν δεν έχεις συμφωνητικό έχεις εισπράξει τη νόμιμη αμοιβή. Αν θυμάμαι καλά ήταν 4.5 ημέρες απασχόλησης μηχανικού 10-20 ετών εμπειρίας. Το νούμερο στο περίπου έβγαινε 1500+ ευρώ (με επιφύλαξη ως προς την ακρίβεια του αριθμού). 

Πρέπει να μεριμνήσεις ώστε να καλύψεις τον εαυτό σου σε ενδεχόμενο φορολογικό έλεγχο. 

Ποτέ δεν ξέρεις αν στο μέλλον υπάρξει διασταύρωση μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΕΕ.

Αν δεν ζητήσεις την αμοιβή σου, τυπικά οφείλεις να εκδόσεις ΑΠΥ για τη νόμιμη αμοιβή και να έχεις καταβάλει το ΦΕΜ σου καθώς και τις κρατήσεις υπέρ ΤΣΜΕΔΕ. 

Στη περίπτωση αυτή συμφωνητικό δεν απαιτείται.

Σε περίπτωση απροθυμίας του πελάτη να καταβάλει το ποσό, νομίζω ότι μπορείς να κινηθείς νομικά μέσω του ΤΕΕ. 

 

Μια μέση λύση (στη περίπτωση που για δικούς σου λόγους δεν θέλεις να πληρωθείς) θα ήταν να συμβιβαστεί ο πελάτης σου και να καταβάλει το ΦΠΑ επί της νόμιμης καθώς και το ποσοστό που αναλογεί ως φόρος (πχ 26%) αφού στην ουσία δεν θα λάβεις αμοιβή,  να εκδόσεις ΑΠΥ (έστω και καθυστερημένα) και ένα  συμφωνητικό έστω και μη θεωρημένο (δεν γίνεται διαφορετικά) στο οποίο να αναγράφεις ότι η αμοιβή συμφωνήθηκε να εξοφληθεί τη ημερομηνία που θα εκδόσεις την ΑΠΥ.

Μπάζει σίγουρα και αυτός ο τρόπος, αλλά δεν έχεις και πολλές επιλογές εκ των υστέρων και ειδικά στη περίπτωση που υπάρχει πλήρης ρήξη σχέσεων. 

 

Μια άλλη σκέψη είναι να γίνει σήμερα συμφωνητικό θεωρημένο στο ΚΕΠ, στο οποίο να αναγράφεται ότι συμφωνήθηκε η εξόφληση για τις εργασίες υπαγωγής στο ν. 4014 και όλων των απαιτούμενων εργασιών να εξοφληθεί την τελευταία καταληκτική ημερομηνία υποβολής των σχεδίων. Οπότε,  με βάσει την αναφορά που γίνεται στο άρθρο 30 ν. 4178  ("για τις πράξεις υπαγωγής κατά τις διατάξεις του ν.4014, τα δικαιολογητικά στοιχεία και σχέδια της υπ αρίθμ 41498/011 ΚΥΑ δύναται να υποβληθούν έως την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής που προβλέπεται στον παρόντα νόμο") μπορείς να ισχυριστείς σε πιθανό φορολογικό έλεγχο, ότι η εξόφληση αμοιβής συμφωνήθηκε όταν η εργασία γίνεται απαιτητή δηλαδή την καταληκτική της ημερομηνία. 

Σε κάθε περίπτωση είτε πληρωθείς είτε όχι πρέπει να τακτοποιήσεις με κάποιο τρόπο την εκκρεμότητα διότι είσαι φορολογικά ευάλωτος σε πιθανό έλεγχο. 

Αν τελικά αποφασίσεις να εκδόσεις ΑΠΥ επί της νόμιμης να μην ξεχάσεις ότι πρέπει να καταθέσεις τα χρήματα σε κάποια τράπεζα και η ημερομηνία κατάθεσης να ταυτίζεται με αυτή της έκδοσης ΑΠΥ.

Link to comment
Share on other sites

Σωστά τσ παραπάνω εκτός από την επικύρωση του συμφωνητικού. Δεν υπαρχει υποχρέωση για κάτι τέτοιο. Οπότε κάνε σημερα ένα με όποια ημερομηνία θελεις και κόψε απυ σε αυτό το ποσό.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα ήθελα κι εγώ να κάνω κάποιες ερωτήσεις για τις αμοιβές για τον Ν4178.

 

1. Τις αμοιβές για τις απλές βεβαιώσεις τις διαχειριζόμαστε όπως και πριν; Δηλαδή συμπληρώνω την αμοιβή, χωρίς να χρειάζεται Α/Α από το σύστημα αμοιβών, κόβω απόδειξη, πληρώνω το ΦΠΑ και το ΦΕΜ και είμαι οκ; Ή έχει αλλάξει κάτι;

 

2. Όσο για τις μεταφορές δηλώσεων από το Ν4014 στον Ν4178, θα πρέπει να συμπληρώσουμε καινούριο Α/Α από το σύστημα αμοιβών;

 

Αυτά προς το παρόν.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

 

.........

2. Όσο για τις μεταφορές δηλώσεων από το Ν4014 στον Ν4178, θα πρέπει να συμπληρώσουμε καινούριο Α/Α από το σύστημα αμοιβών;

...........

 

Μα η μεταφορά αν έχω καταλάβει καλά δεν έχει νέα αμοιβή...Άλλο το ότι εμείς παίρνουμε κάτι για τον κόπο μας.

Link to comment
Share on other sites

Το φρονιμότερο θα ήταν να περιμένουμε να δούμε το τι ακριβώς θα πουν από το ΤΕΕ, όταν ετοιμαστούν για να μας δώσουν τη δυνατότητα ν' ανεβάσουμε έγγραφα, σχέδια κ.λπ. στις δηλώσεις του 4178..... Τότε μπορεί να δούμε ....εκπλήξεις!!!!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και πάλι,

 

ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Για το 2ο που ρώτησα που αφορά τις μεταφορές δηλώσεων, διατύπωσα λάθος την ερώτησή μου. Στην περίπτωση μεταφοράς δήλωσης στην οποία υπάρχουν και μεταβολές στα πολεοδομικά μεγέθη τότε βάζουμε άλλο Α/Α αμοιβών;

 

Ευχαριστώ 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.