Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δύο ΠΕΑ για την ίδια οικοδομή


th.zinas

Recommended Posts

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Θα επικοινωνήσω με το ΕΥΕΠΕΝ. 

Έχω κι εγώ το ίδιο πρόβλημα : υπάρχει ήδη ένα χρόνο τώρα πιστοποιητικό διαμερίσματος από άλλον μηχανικό και θέλω να εκδόσω καινούριο. Πήρα τηλέφωνο στην ΕΥΕΠΕΝ και μου απάντησαν ότι πρέπει να κάνει ανάκληση ο μηχανικός του αρχικού ΠΕΑ γιατί δεν μπορούν να είναι δύο ΠΕΑ παράλληλα σε ισχύ. Ωστόσο, τους ανέφερα ότι είναι δύσκολο ο μηχανικός να κάνει ανάκληση γιατί πλέον υπάρχει όριο ανακλήσεων 5%. Οπότε μου απάντησαν, ότι θα αναφέρει αναλυτικά την περίπτωση για να μη χρεωθεί αυτό στο 5%. Ωστόσο, προβληματίστηκα με αυτό που ειπώθηκε τώρα παραπάνω, ότι δηλαδή μπορεί να γίνει απλά ακύρωση από τον ιδιοκτήτη με υπεύθυνη δήλωση, το οποίο μου φαίνεται πολύ καλό σαν αντιμετώπιση, αλλά απορώ γιατί σε μένα δεν το είπαν σήμερα που πήρα τηλέφωνο και δεν είχα διαβάσει νωρίτερα το φόρουμ εδώ για να τους το πω εγώ. Περιμένω κι από σένα να μου πεις τι σου είπαν, γιατί απ΄ ότι φαίνεται πρέπει να τους ξανακαλέσω. Παρεπιπτόντως, έχω παρατηρήσει ότι σηκώνουν τα τηλέφωνα μεσημεριανές ώρες.

 

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.

Μην κάνετε παράθεση των αμέσως προηγούμενων μηνυμάτων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής.

Ευχαριστώ, hkamp.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 73
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Γι αυτούς τους λόγους θέλουν να αλλάξουν τη διαδικασία. Για να μην προκύπτουν τα παράλογα της ανάκλησης.

Μπορεί να αργήσει βέβαια με το φόρτο που έπεσε.

Οπως και να χει, με την επικοινωνία μαζί τους λύνεται οποιοδήποτε πρόβλημα. Το σίγουρο είναι ότι θα δώσουν τη λύση.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή αν ο πρώτος μηχανικός τα βροντήξει μία μέρα και πάει έξω ποιος θα κάνει την ανάκληση?

 

Και καλά αυτό, αν φύγει από το μάταιο τούτο κόσμο ή αν πάρει σύνταξη??

 

Και κατι άλλο : κάποιος που σε φωνάζει να κάνεις ένα πιστοποιητικό, πως μποείς να  ξερεις αν στο παρελθόν έχει εκδόσει πιστοποιητικό για το ίδιο ακίνητο αν δεν σου το πει?

Link to comment
Share on other sites

Και αν δεν θέλει ο πρώτος να κάνει ανάκληση είτε γιατί δεν θέλει να φάει το 5%, είτε γιατί βαριέται να εξηγεί, είτε γιατί πλακώθηκε με τον πελάτη? Δεν ξέρω, κουλά μου ακούγονται όλα αυτά...

Link to comment
Share on other sites

ΖΗΤΑΝΕ δηλωση του ιδιοκητη οτι θελει να γινει η ανακληση, να παει στα γραφεια τους , οχι σκαναρισμενη και μετα ,μονο ο μηχανικος που εκανε το πεα κανει την ανακληση .....η ανακληση δεν χρεωνετε στο 5%....

 

αλλιως χωρις δηλωση ιδιοκτητη και ο ιδιος να εκανες το πεα δεν την εγκρινουν την ανακληση ......οσο και να τους εξηγεις τον λογο....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δεν έχω δει πουθενά στην νομοθεσία πως απαιτείται ακύρωση προηγούμενου ΠΕΑ για έκδοση νέου.

Είναι λογικό να είναι σε ισχύ μόνο το τελευταίο ΠΕΑ αλλά δεν μπορώ να καταλάβω από που προκύπτει η απαίτηση για ακύρωση του προηγούμενου ΠΕΑ.

Μπορώ να σκεφτώ πολλούς λόγους για τους οποίους θα χρειαστεί κάποιος νέο ΠΕΑ για ακίνητο το οποίο έχει ήδη ΠΕΑ.

1. Γίνανε εργασίες που βελτιώσανε την ενεργειακή απόδοση του κτηρίου και ο ιδιοκτήτης θέλει να το διαφημίζει για να πετύχει καλύτερη τιμή πώλησης ή ενοίκιο.

2. Ο αγοραστής ενός ακινήτου θέλει να σιγουρευτεί πως το κτήριο ανήκει όντως στην διαφημιζόμενη κατηγορία οπότε αναθέτει έκδοση ΠΕΑ σε μηχανικό της εμπιστοσύνης του.

3. Στο εξοικονόμηση κατ'οίκον μετά το πέρας των εργασιών.

 

Επίσης μπορώ να σκεφτώ περιπτώσεις που είναι παράλογη η ακύρωση ΠΕΑ. Έστω πως μια πολυκατοικία έχει ένα ΠΕΑ για το σύνολό της και κάποια στιγμή ένας ιδιοκτήτης αποφασίσει να μπει στο "εξοικονόμηση κατ'οίκον". Τι θα κάνει ο μηχανικός του, θα ακυρώσει το ΠΕΑ της πολυκατοικίας;

 

Λογικά το νέο ΠΕΑ ακυρώνει αυτοδίκαια κάθε προηγούμενο ΠΕΑ για το συγκεκριμένο κτήριο ή τμήμα κτηρίου.

Το μόνο που θεωρώ πως λείπει για να είναι 100% αδιάβλητη η διαδικασία είναι να υπάρχει επιλογή στο buildingcert για εισαγωγή του Α/Π από προηγούμενο ΠΕΑ, εφόσον υπάρχει, ώστε όταν κάποιος ελέγξει την εγκυρότητα του προηγούμενου ΠΕΑ να του εμφανίζει μήνυμα πως δεν είναι πλέον σε ισχύ και αντικαταστάθηκε με το ΠΕΑ υπ'αριθμόν τάδε. Θα πρέπει βέβαια να υπάρχει και μηχανή αναζήτησης για ΠΕΑ με βάση το ΚΑΕΚ, την διεύθυνση ή με άλλα κριτήρια.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Σκαναρισμένη τη δέχονται τη δήλωση του ιδιοκτήτη, απλά θέλει γνήσιο. Σε περίπτωση σύνταξης ή αναχώρησης από μάταιο κόσμο ο ιδιοκτήτης ζητάει ακύρωση και όχι ανάκληση του ΠΕΑ.

Κατά τα άλλα ο sdim τα εξηγεί ωραία. Συμφωνώ απολύτως. Πολύ γραφειοκρατία για το τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Η ιδεα της παρακολουθησης παντως ενος κτιριου σε βαθος χρονου με διαφορετικα πεα ειναι πολυ καλη.

Απο την οικοδομικη αδεια, τις μετεπειτα παρεμβασεις τη μη συντηρηση των συστηματων το κτιριο θα φαινεται αν βελτιωθηκε η επεσε ενεργειακα.

Υπαρχει η δομη απ οτι φαινεται στο ιδιο σκεπτικο του 1ου και 2ου πεα σε εξοικονομω αλλα τι χαος μπορει να γινει με αυτο στις ΔΟΥ δε λεγεται.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.