Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α08] Ισόγειοι Βοηθητικοί Χώροι του Ν.4178 (τρόπος υπολογισμού προστίμου)


Recommended Posts

Λοιπόν τι ενοει πάλι ο ποιητης ;αυθαίρετους ισόγειους βοηθητικούς χώρους του κυρίως κτισματος;;; Να είναι μέσα στο κτίσμα;Να εφάπτονται; Να εξυπηρετούν το κτίσμα ανεξαρτήτως θέσης;

Μάλλον το τελευταίο.

Όπως το αντιλαμβάνομαι, μια ισόγεια αποθήκη σε αγροτεμάχιο όταν είναι το μοναδικό κτίσμα επί του γηπέδου δεν θα λάβει μειωτικό συντελεστή και θα υπολογιστεί ως ΚΧ.

Αντιθέτως, μια ισόγεια αποθήκη εντός αγροτεμαχίου θα λάβει μειωτικό συντελεστή εάν στο αγροτεμάχιο υπάρχει και κτίριο πχ κατοικίας.

 

(Η παραπάνω απάντηση προφανώς έρχεται μετά τη δημοσίευση της Εγκυκλίου 4 που αλλάζει άρδην τα γραφόμενα σε αυτό το topic)

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

χαίρομαι που το ερμηνεύεις και εσύ έτσι. Και εγώ αυτό θεωρώ, ότι αν ειναι βοηθητικό κτίριο προς μια κύρια χρήση και δεν είναι πχ επέκταση ή ένα κτίριο στο οποίο ασκείται κατά τον κτηριοδομικό οποιαδήποτε δραστηριότητα με θεωρητική παραμονή πάνω από δύο ώρες σε αυτό, τότε πάει μειωτικός συντελεστής. Μερικά παραδείγματα κατά τη γνώμη μου.

 

- έστω εμπορική αποθήκη με προιόντα στην οποία υπάρχει αποθηκάριος και είναι μοναδική στο γήπεδο, παρότι είναι αποθήκη πάει ως κύριος χώρος, γιατί και βάσει κτιριοδομικού είναι κύριος χώρος (ασχέτως τι κάναμε συχνά ως τώρα)

- έστω κτίριο που χρησιμεύει ως πάρκιν επί πληρωμή τότε πάει ως κύριος χώρος (γιατι ασκείται αυτή η δραστηριότητα). Αν και σε αυτά τα κτίρια η συζήτηση θα σταματούσε στο "ισόγειο". Γιατί στις περισσότερες περιπτωσεις είναι πολυώροφα.

- αγροτική αποθήκη (αυτές που δίνονται και με τη γνωμοδότηση του υπουργείου γεωργίας, > 15 τμ) πάει σαν κύριος χώρος αν είναι μοναδική στο γήπεδο. Αν έχει βασική χρήση, ακόμα και ας μην είναι μοναδική τότε δε θεωρείται ως χώρος με μειωτικό συντελεστή. Με μειωτικό συντελεστή εννοείται ενδεχομένως μια αγροτική αποθήκη σε κτίριο κατοικίας.

- βιομηχανική αποθήκη είναι κύριος χώρος όταν ασκείται εκεί μέσα η βασική δραστηριότητα της μονάδας.

Αν όμως είναι συνοδό κτίριο με καθαρά αποθηκευτικό χαρακτήρα τότε πάει με μειωτικό συντελεστή. Πχ στην περίπτωσή μου έχω βιομηχανική μονάδα μεταποίησης πρωτογενούς τομέα και πίσω στο βάθος υπάρχει ένα ανεξάρτητο κτίριο στο οποίο απλά αφήνουν πράγματα μια στις τόσες. (για την ακρίβεια ήταν ένα παλιό στέγαστρο που μετατράπηκε σε κλειστή αποθήκη με την ίδια χρήση, το οποίο θα μπορούσε να πάει και ως λοιπή παράβαση, αλλά περιμένω μια απάντηση σε ένα ερώτημα για να το κάνω έτσι....) 

- σε ήδη υπάρχουσα αγροτική αποθήκη μια εξτρά αγροτική αποθήκη πάει μάλλον με κανονικό συντελεστή. Ωστόσο εδώ ανοίγει κουβέντα, γιατί μπορεί βάσει κτιριοδομικού να είναι ένα κτίριο βοηθητικό με παραμονή < 2 ωρών μέσα σε αυτό. Αλλά μάλλον αν έχει κανείς ίδια χρήση στην αποθήκη τότε να το δηλώνει ως κύριο χώρο γιατί μάλλον βγάζει μάτι.

- τα σιλό προφανώς για μένα πάνε με μειωτικό συντελεστή βάσει κτιριοδομικού και μόνο (ποιος να μείνει δύο ώρες σε αυτά εξάλλου!)

 

Και μια ερώτηση που αναδεικνύει πάλι τη ρήση "ας κάνουμε ότι μας φωτίσει αρκεί να τεκμηριώνεται"

 

- σε οικόπεδο εντός οικισμού με κτίριο κατοικίας στο υπάρχει και μια νόμιμη αγροτική αποθήκη (έτσι γράφεται στην άδεια του το 1970). Αυτή μετατράπηκε σε κατοικία (κύριος χώρος). Είναι κύρια χρήση προς κύρια χρήση (αναλυτικός) ή βοηθητική προς κύρια (υπέρβαση δόμησης);

 

Ότι και να βάλουμε πιστεύω καλυμένοι είμαστε, γιατί μπορείς απλά να πεις ότι σε αυτό το κτίριο ασκείται κύρια δραστηριότητα και βάσει κτιριοδομικού υπάρχει διαμονή ανθρώπων πάνω από δύο ώρες. Αλλά και βοηθητικό να το πας (γιατί είναι βοηθητικό προς την κύρια χρήση και πεις ότι χρησιμεύει απλά για αποθήκευση χωρίς διαμονή ανθρώπων κλπ, και πάλι σωστός είσαι.

 

ΥΓ λέτε να παίρνουμε υπεύθυνες δηλώσεις σε περιπτώσεις όπως αυτή με τη βιομηχανική μονάδα που έχει βοηθητικό κτίριο, ότι δεν ασκείται κάποια δραστηριότητα πέραν της αποθήκευσης και η οποία να απαιτεί την παραμονή αναθρώπων μέσα στο κτίριο πάνω από δύο ώρες βάσει κτηριοδομικού κλπ και ότι το κτίριο είναι λειτουργικά ανεξάρτητο του υπόλοιπου κτισματος;

Edited by synergatesmihanikoi
Link to comment
Share on other sites

- σε οικόπεδο εντός οικισμού με κτίριο κατοικίας στο υπάρχει και μια νόμιμη αγροτική αποθήκη (έτσι γράφεται στην άδεια του το 1970). Αυτή μετατράπηκε σε κατοικία (κύριος χώρος). Είναι κύρια χρήση προς κύρια χρήση (αναλυτικός) ή βοηθητική προς κύρια (υπέρβαση δόμησης);

Νομίζω το κρίσιμο είναι εάν η αποθήκη έχει μετρήσει ή όχι στον ΣΔ.

Εάν ναι θα το υπολόγιζα με αναλυτικό,  διαφορετικά με ΥΔ και πιθανόν μετά τα οριζόμενα στη εγκ.4 ως ΒΧ. λάθος, ΥΔΚΧ μιας και σήμερα η χρήση είναι κύρια.

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα... και ένα έχουμε αποθήκη στο δώμα ή έστω ΟΧΙ ισόγεια? Να τη βάλουμε ως ΥΔ ΚΧ ???

 

Μαζεύτε τους!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που κατάλαβα είναι πως αν η ισόγεια αποθήκη/πάρκινγκ είναι σε οικόπεδο με άλλο κτήριο, πάει στον μειωμένο. Αν είναι αυτόνομη πάει στον κανονικό..

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που κατάλαβα είναι πως αν η ισόγεια αποθήκη/πάρκινγκ είναι σε οικόπεδο με άλλο κτήριο, πάει στον μειωμένο. Αν είναι αυτόνομη πάει στον κανονικό..

αυτο θελουν να πουν μαλλον συναδελφε. σωστα.

Link to comment
Share on other sites

έχω τη γνώμη ότι με τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο 4 περί μειωτικών συντελεστών για αποθήκες διαχωρίζει τις επαγγελματικές-εμπορικές αποθήκες σε σχέση με τις "οικιακές" όπου οι τελευταίες λειτουργούν βοηθητικά ως προς την κατοικία, ακόμη και αν αυτές ευρίσκονται εκτός κτιριακού όγκου (πχ στον ακάλυπτο).

Link to comment
Share on other sites

παράλληλα όμως διατυπώνω και έναν προβληματισμό. Στο σώμα του νόμου αναφέρεται στη παρ. 18 β ότι μειωτικό συντελεστή λαμβάνουν χώροι σε υπόγειες στάθμες, πατάρια και σοφίτες. Η εγκύκλιος 4 διατυπώνει ανάλογο συντελεστή για ισόγειες αποθήκες. 

Δεν είναι αντιφατικό η εγκύκλιος να νομοθετεί, αφού ο σκοπός της είναι απλώς να ερμηνεύσει?

Επίσης, γιατί, καταχρηστικά κατά τη γνώμη μου, μέσω εγκυκλίων προσπαθούν παράτυπα (ή παράνομα?) να νομοθετήσουν και δεν εισάγουν ότι νεώτερο σε κάποιο νόμο, ως τροπολογία του ν. 4178 ώστε να υπάρξει νομική ισχύ και όλοι να είμαστε κατοχυρωμένοι.

Από τα λίγα νομικά που αντιλαμβάνομαι, αναφέρεται συχνά ότι άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται. Άγνοια εγκυκλίου δεν έχω ακούσει ποτέ.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

εχω την εξης περιπτωση . σε αγροτεμαχιο υπαρχει αυθαιρετο κτιριο με χρηση καθαρα αγροτικη γεωργικη . δηλαδη εχει ανοικτο χωρο οπου σταθμευει το τρακτερ, υπαρχει κλειστος χωρος αποθηκης και υπαρχει και σταβλος για ζωα. ειχε δηλωθει στον 4014 ως ΒΧ ολοκληρος διοτι το προστιμο με βολευε ετσι.

τωρα ομως πρεπει να παει ΚΧ. αρα λυσεις:

ο νοικτος χωρος σταθμευσης του τρακτερ παει με αναλυτικο, η αποθηκη παει με ΚΧ , ο σταβλος πως παει?

ο κτιριοδομικος αναφερει βοηθητικο χωρο τον σταβλο.

θα εχω προβλημα εαν πω οτι ο σταβλος ειναι βοηθητικος χωρος της γεωργικης αποθηκης?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.