Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επέκταση διαμερίσματος στον κοινόχρηστο διάδρομο ορόφου πολυκατοικίας


gagel

Recommended Posts

.........Δεν μπορεί να είναι υπέρβαση δόμησης κάτι που έχει ήδη μετρήσει στον συντελεστή..... (Η ΕΡΏΤΗΣΗ)

 

....... ειναι υπερβαση δομησης στον συντελεστη που δικαιουται αναλογικα το καθε διαμερισμα.... (Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ)

 

Συμφωνώ! Και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο διαφωνώ με αυτό που είπε η ΔΟΚΚ!!!

 

 

......Ιάσονα βαζεις μια λοιπη παραβαση και ΥΔΚΧ ,η μονο ΥΔΚΧ?

 

Μόνο ΥΔΚΧ.

 

 

.........ioannat, εχεις γραπτως την απαντηση?αν ναι κοινοποιησε την και εδώ....

 

Ούτε μια στο εκατομμύριο πιθανότητα υπάρχει να δώσει η ΔΟΚΚ γραπτώς κάτι τέτοιο.....

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Άρα ιονατ όταν έχουμε ανακατανομή των ΟΙ σε έναν όροφο που να τροποποιούνται και τα κοινόχρηστα ,τότε με μια διαμερισματωση καθαρίζουμε ;

 

 

Ναι, μια ανα όροφο.Αν αυτη η ανακατανομη δεν περιγραφεται στη σύσταση θες συναινεσεις, αλλιως προχωρας ανενόχλητος...

Θέλει όμως συναινέσεις μόνο των ιδιοκτητών του ορόφου, ή όλης της πολυκατοικίας?

Link to comment
Share on other sites

Σε κάθε περίπτωση των 501 χιλιοστών των συνιδιοκτητών του ακινήτου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, εκτός κι αν ορίζεται διαφορετικώς από τον κανονισμό αυτής.

Link to comment
Share on other sites

Πάμε να το πάρουμε από την αρχή.

Διαμέρισμα ορόφου έχει επεκταθεί σε βάρος του κοινόκτητου διαδρόμου. Ο διάδρομος έχει μετρήσει στον ΣΔ. Περίγραμμα ορόφου το ίδιο.

Αν δεν υπήρχε σύσταση, δεν θα μιλάγαμε καν για αυθαιρεσία (παίρνει βεβαίωση). Κάποια στιγμή ενημέρωση της κάτοψης και δρόμο. Τώρα έχουμε βοηθητικό χώρο (διάδρομος, βάσει κτιριοδομικού) που έγινε χώρος κύριας χρήσης (διαμέρισμα), μέσα σε σύσταση.

 

Ν 4178/13 αρ 19 παρ 5:

Για αυθαίρετες αλλαγές χρήσης από βοηθητική χρήση σε κύρια, χωρίς την έκδοση σχετικής οικοδομικής άδειας, εντός νομίμου περιγράμματος κτιρίου υπολογίζεται η υπέρβαση συντελεστή δόμησης που προέκυψε λόγω της αυθαίρετης αλλαγής και δεν υπολογίζεται ο ειδικός συντελεστής αλλαγής χρήσης κατά το Παράρτημα Α΄ του παρόντος.

 

Εγκύκλιος 3 σημείο 57γ

γ) Για την επιφάνεια της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης βοηθητικών χώρων σε χώρους κύριας χρήσης εφαρμόζεται συντελεστής δόμησης κατά το δεύτερο εδάφιο της παρούσας παραγράφου (σ.σ. εννοείται η παράγραφος 5 στο άρθρο 19 του νόμου)

 

Εγκύκλιος 4 σημείο 38

Διευκρινίζεται ότι η διατύπωση «αυθαίρετης αλλαγής χρήσης βοηθητικών χώρων σε χώρους κύρια χρήσης» του εδαφίου γ στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 της Εγκυκλίου 3/13, άρθρο 19, παρ. 5 (σ.σ. αυτό που γράφω παραπάνω), όπου εφαρμόζεται συντελεστής δόμησης αφορά στις περιπτώσεις χώρων, που η επιφάνειά τους προ της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης δεν επαύξανε το σ.δ. (π.χ. υπόγειο με βοηθητικές χρήσεις, ισόγειος χώρος στάθμευσης, δημιουργία σοφίτας εντός νομίμου στέγης (κλπ).

 

Όπως το έγραψε ο ssouanis προηγουμένως.

Εδώ δεν έχουμε επαύξηση του ΣΔ στο κτίριο, ο διάδρομος έχει ήδη μετρήσει.

Άρα δεν μπαίνει ΥΔ πουθενά. Αν μπει θα γίνει μπάχαλο μετά στο ΔΚ με χώρους που έχουν μετρήσει 2 φορές στον ΣΔ.

(συμφωνώ με την ΔΟΚΚ)

 

Ιδιοκτησιακά ο χώρος ανήκει στα κοινόκτητα άρα θέλει συναίνεση.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

έθεσα το ερώτημα στο ΥΠΕΚΑ στις 5 Απριλίου 2014. 

 

συγκεκριμένα: 

"Δυο μικρά γραφεία έχουν ενωθεί, και επιπλέον έχουν ενωθεί με μέρος κοινόχρηστου διαδρόμου 8 τμ. Υπάρχει η συνένεση των άλλων συνιδιοκτητών για την ένταξη των ιδιοκτησιών στο Ν4187.

Καταχωρώ μια παράβαση τη διαμερισμάτωση και μετά υπολογίζω με ΥΣΔ? Αλλά δεν έχει αυξηθεί ο όγκος ή η κάλυψη του κτιρίου, έχει γίνει αλλαγή χρήσης του διαδρόμου από κοινόχρηστος σε ΧΚΧ. 
Αυτό έχει συμβεί σε δυο ορόφους του κτηρίου. Στη μια περίπτωση αυτές είναι οι μοναδικές αυθαιρεσίες και στην άλλη υπάρχει και κλείσιμο στεγασμένου χώρου και ΗΥ.
Ποιο είναι το ορθό να πράξω σε αυτήν την περίπτωση?
Είναι απαραίτητο να γίνει και τροποποίηση σύστασης και καινούριος πίνακας χιλιοστών για να είναι και νόμιμοι συμβολαιογραφικά? Ο πίνακας χιλιοστών που μου παραδώσαν έχει πολλά λάθη και πρέπει να γίνει εξαρχής."
 
και μου απαντάνε στις 11 Απριλίου φυσικά ανυπόγραφα: 

"Η διαμερισμάτωση αφορά το σύνολο του ορόφου. Εάν διαμέρισμα έχει επεκταθεί σε κοινόχρηστο χώρο, ο οποίος έχει προσμετρηθεί στο ΣΔ, θεωρώ ότι ρυθμίζεται με τη διαμερισμάτωση, αρκεί να υπάρχει συναίνεση των συνιδιοκτητών. Για την τροποποίηση της σύστασης απευθυνθείτε σε συμβολαιογράφο."

Τώρα εγώ θα πρέπει να υπολογίσω με επιπλέον παράβαση με προυπολόγισμό για τη μεταφορά των τοίχων και της πόρτας και να χρεωθούν άλλο ένα 500?

Link to comment
Share on other sites

Σε κάθε περίπτωση των 501 χιλιοστών των συνιδιοκτητών του ακινήτου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, εκτός κι αν ορίζεται διαφορετικώς από τον κανονισμό αυτής.

 

Aπο που αυτό Ιάσονα?

 

 

Τώρα εγώ θα πρέπει να υπολογίσω με επιπλέον παράβαση με προυπολόγισμό για τη μεταφορά των τοίχων και της πόρτας και να χρεωθούν άλλο ένα 500?

 

Οχι αφού σου είπε, μια διαμερισμάτωση!

Link to comment
Share on other sites

Αυτή είναι μια καλή περίπτωση, αν πχ έχεις 30 διαμερίσματα πολυκατοικίας που ζητάς τη συναίνεση, θα βόλευε πολύ περισσότερο αν ήθελες τα 3 του ορόφου.

Και το υπουργείο πρέπει να το δει και να επιληφθεί σύντομα, αν πχ ο ιδιοκτήτης Γ' ορόφου δεν ενοχλείται αν ο Α' διαμέρισμα Β1 πήρε 1,5τμ διάδρομο.

Σίγουρα υπάρχει ένα θεμα με τη σύσταση και πρέπει να το δούνε ιδιοκτήτες Μηχανικοί, όμως όταν λέμε για παραβάσεις υπέρ κοινόχρηστων κλιμακοστασίων, συνήθως μιλάμε για 1 ή 2 τμ, οπότε δεν είναι μεγάλο, τόσο που να απαιτείται πολλές φορές να αλλάξει η σύσταση.

Δεν μιλάω βέβαια για περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες είναι 4 ή 5 και η συναινέσεις μπορούν πιο εύκολα να δοθούν.

Αλλά τι γίνεται στα μεγάλα συγκροτήματα?

Τι γίνεται όταν οι συνιδιοκτήτες είναι 20 ή 30? Νομίζω το θέμα ενδιαφέρει τον κόσμο που ασχολείται με ρυθμίσεις αυθαιρέτων. Και οποτε το ερώτημα ζητάμε συναίνεση συνιδιοκτητών ορόφου ή πολυκατοικίας? Θα έπρεπε να απαντηθεί άμεσα

Link to comment
Share on other sites

οπως λεει και ο Arche ,πραγματικα συνηθως ειναι κατι ελαχιστο(1-2τ.μ) και συνηθως επαναλαμβανεται στους οροφους ,αντε να βρεις ακρη.Υπαρχει και η περιπτωση λοιπον ο ιδιοκτητης διαμερισματος με την ιδια παραβαση στον τριτο οροφο  παραδειγματος χαριν  να μη θελει να νομιμοποιησει και δεν δινει συναινεση σε ιδιοκτητη αλλου οροφου γι αυτον και μονο το λογο....

Link to comment
Share on other sites

Η διαμερισμάτωση μπορεί να κατατεθεί από κάποιον από τους ιδιοκτήτες του ορόφου και αφορά το σύνολο του ορόφου.

Αν συναινέσουν οι του ορόφου τότε καλύπτει και αυτούς.

Αυτό λέει ο νόμος.

 

Γνώμη μου είναι όμως,

άμα το διαμέρισμα "τρώει" από κοινόχρηστα, τότε για την υποβολή της δήλωσης απαιτείται η συναίνεση που προβλέπεται στον κανονισμό, άλλως τα 501 χιλιοστά.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

γενικη συνελευση ειναι υποχρεωτική η απλα απαιτειται το λογιστικο αθρισμα των συναινεσεων?

επισης υπαρχουν πολυκατοικιες με υπογεια,δικαιωματα υψουν,αποθηκες κτλ.που εχουν χιλιοστα οικοπεδου αλλα δεν συμμετεχουν στα κοινοχρηστα,μπορουμε και απο αυτα να παρουμε συναινεσεις για την εξασφαλιση του 501/1000?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.