Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σε διαβούλευση προτεινόμενη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο του ΤΕΕ


tomkat

Recommended Posts

Διαβάζω απο μερικούς συναδέλφους ότι δεν αρκούν τα 5 χρόνια του Πολυτεχνείου για να βγάλουν άξια στελέχη στην τεχνική επιστήμη και αγορά. Αν είναι έτσι τα βέλη πρέπει να βρουν στόχο στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να υπάρχει ένα "ταβάνι" στον απαραίτητο χρόνο-χρήμα κατάρτισης-εκαπίδευσης που δίνει αναμφισβήτητα στον μηχανικό, επαγγελματικά δικαιώματα. Έχει ευτελιστεί το όλο ζήτημα.

Τα 5 χρόνια είναι μια πολύ καλή παρακαταθήκη και θεωρώ ότι στα Ελληνικά Πανεπηστίμια γίνεται καλή δουλειά, δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση όμως ότι αρκούν για να θεωρείσαι ολοκληρωμένος μηχανικός. Για παράδειγμα, εγώ όταν τελείωσα τη σχολή ίσχυε ο ΕΑΚ, τώρα αρχίζουν να εφαρμόζονται οι ευρωκώδικες, υπάρχουν παλαιότεροι συνάδελφοι που  έχουν διδαχθεί παλαιότερους κανονισμούς. Δεν πρέπει να εκπαιδευτούμε στους νέους κανονισμούς? Το ίδιο φαντάζομαι ισχύει και στους άλλους κλάδους.

Το χρήμα-χρόνο που ξοδεύει ο καθένας για την εκπαίδευσή του  θεωρώ ότι είναι μάλλον επένδυση και όχι σπατάλη

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Το χρήμα-χρόνο που ξοδεύει ο καθένας για την εκπαίδευσή του  θεωρώ ότι είναι μάλλον επένδυση και όχι σπατάλη

ΑΚΡΙΒΩΣ! και από τη μία η επένδυση σε κόπο και χρήμα, και οι καμπάνες από την άλλη σε συνδυασμό με την κατάργηση του αφορολογήτου, θα ξεκαθαρίσει τους "σφραγιδάκηδες ότι πάρεις 100"... και ο Μηχανικός ΔΕ ΘΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ. Αυτό λέγεται ελεύθερη αγορά... (ακούγεται άσχημο γιατι η συνδικαλιστικού τύπου "ανατροφή" μας, μας έχει κάνει να τη δαιμονοποιήσουμε)

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Έτσι πρέπει όπως τα δημόσια έργα............ενώ τώρα τελειώνεις και είσαι ΑΙ-ΣΤΑΗΝ..........πριν μια εβδομάδα έκανα έλεγχο δόμησης και ο μηχανικός δεν ήξερε ότι στο όριο με την όμορη ιδιοκτησία έπρεπε να βάλει αρμό, του έκανα παρατήρηση και τσακώθηκα.....με έλεγε και άσχετο..........και ότι  αυτό θα πρέπει να το κάνει ο γείτονας όταν χτίσει. Αυτός ο μηχανικός δεν έπρεπε να είναι πιστοποιημένος (υπόψ απόφοιτος αγγλικού ΑΕΙ).....ενώ σε άλλους ελέγχους και από συναδέλφους ΤΕΙ ποτέ δεν άκουσα τέτοια Μ@Λ@Κ@ι@................

 

Συνάδελφε, αφενός συμπλήρωσε την ιδιότητα σου στο προφίλ σου και αφετέρου πρόσεξε λίγο τον τόνο και τις λέξεις που χρησιμοποιείς. Το @ αντί για α το καταλαβαίνουμε όλοι και η λέξη εξακολουθεί να έχει τον χυδαίο και προσβλητικό χαρακτήρα της που θέλουμε να αποφύγουμε στο forum.

 

DIMITRIS80

Edited by DIMITRIS80
  • Upvote 2
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Στην πρόταση δεν είδα μεταβατικές διατάξεις.

 

Για να πάει κάποιος σε Β πρέπει να αρχίσει από Α με επιβλέπων Β.

Στην αρχή δεν θα υπάρχουν Β, πως θα αρχίσουν την πρακτική τους οι μηχανικοί;

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν η ιδέα του να ξεκινάς Α και να πηγαίνεις Β δεν είναι κακή. Και η διαφορά στο χρονικό όριο που χρειάζεται για την αναβάθμιση μπορεί να ισοσταθμίσει αδικίες μεταξύ 5/4/3ετών σπουδών. Το θέμα είναι πιο όριο θα υπάρχει και πως. Θα μπορούσε πχ για έργα έως 1.000.000€ προϋπολογισμό να είναι Α και από εκεί και περα Β. Έτσι με το πτυχίο μπορείς να ασχολείσε με τα συνήθη έργα αλλά για το κάτι παραπάνω θα πρέπει να γίνεις Β. Όχι όμως μόνο υπό την επίβλεψη από Β. Θα μπορούσε όμως να χρειάζεται η συνυπογραφή από κάποιον Β. Δηλαδή να πληρώνεις κάποιον να σε ελέγχει στις πρώτες δουλειές άνω του 1.000.000€. Δεν είναι και παράλογο. Επίσης θα πρέπει να δημιουργηθούν τομείς εργασιών ανα ειδικότητα έτσι ώστε πχ ο πολιτικός μηχανικός να μην υπερκαλύπτει τον τοπογράφο και τον αρχιτέκτονα και πχ ο ναυπηγός να έχει δικαιώματα μόνο για πλοία. Καμία σχέση δηλαδή με το παράρτημα που προτάθηκε που φυσικά οι ΠΜ τα κάνουν όλα...

Edited by stayros
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που με προβληματίζει έντονα με τις διαδικασίες πιστοποίησης μέσω εμπειρίας είναι ο τρόπος που θα προβλέπει ο νόμος και η διαδικασία υπό την οποία θα αποδεικνύεται η εμπειρία κάποιου, δηλαδή τι δικαιολογητικά θα πρέπει να προσκομίσει στον κρατικό φορέα για την αναγνώριση της εμπειρίας. Αν θα προβλέπει αποκλειστικά και μόνο ένσημα μέσω ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ τότε η κατάσταση για τους νέους θα είναι κλάψτα χαράλαμπε και καλύτερα να σκίσω το πτυχίο μου και να μην ασχοληθώ άλλο με αυτό που σπούδασα. Και αυτό διότι κανένας πλέον δεν προσλαβάνει νέους στο επάγγελμα με ασφάλιση και ένσημα. Δεν ξέρω τι συμβαίνει με τους διπλωματούχους που εκεί πέφτει το υποχρεωτικό ΤΣΜΕΔΕ, επειδή όμως σαν απόφοιτο ΤΕΙ αργά ή γρήγορα θα αφορά και εμένα αυτό το σύστημα, εκεί αν δεν θέλει ο εργοδότης ούτε ΟΑΕΕ θα πληρώνει.

 

Θα πρέπει να υπάρξει κάποια διαδικασία από το κράτος για τους ασκούμενους σε αυτή την κατηγορία να δέχονται οι υπηρεσίες απλή βεβαίωση εργοδότη με όλα του τα στοιχεία και τα στοιχεία του ασκούμενου οτι "ο τάδε δούλευε στην εταιρία μου από τότε ως τότε κτλ" προς απόδειξη της εμπειρίας. Εναλλακτικά να υπάρχουν κάποια πολύ μικρά ένσημα για τους ασκούμενους σαν αυτά που μας έβαζε η σχολή στην πρακτική τα οποία δεν ήταν συντάξιμα, δυστυχώς όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις σε δύο φίλους μου είχανε πέσει σε εργοδότη που βαριόταν και δεν ήθελε ν' ασχοληθεί ούτε καν με την πληρωμή αυτών των κολοενσήμων, έτσι οι φοιτητές έψαξαν τότε αλλού για δουλειά γιατί αν δεν είχανε τα ένσημα αυτά η πρακτική θεωρείτω ως άκυρη. Οπότε και με αυτή την εναλλακτική πάλι πρόβλημα θα υπάρχει.... 

 

Τώρα γνωρίζω ήδη 2 άτομα που εργάζονται χωρίς ένσημα σε εταιρίες για 2 χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει μια ασφαλιστική δικλείδα για τους νέους για να αποτραπεί η εκμετάλλευση. Νομίζω ότι υπάρχουν προγράμματα του ΟΑΕΔ. Πριν 4 χρόνια είχα απόφοιτο των ΤΕΙ στο γραφείο και πήρα κάποια χρήματα από τον ΟΑΕΔ τα οποία της τα έδωσα μόλις κατατέθηκαν στο λογαριασμό μου. Άσχετα με αυτά τα χρήματα της έδινα και ένα μικρό μισθό κάθε μήνα. Θέλω να πιστεύω ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα βρεθεί μια χρυσή τομή και για τους νέους και για τους παλιούς(δεν έχω καταλάβει ποιοι θεωρούνται παλιοι) 

Τα νέα παιδιά που θα πρωτοξεκινάνε θα έχουν μεγάλη όρεξη για δουλειά και δημιουργία και θα είναι κρίμα να βρουν παντού εμπόδια στον δρόμο τους.

Edited by an@stas1a
Link to comment
Share on other sites

an@stas1a αν έκανες όλα αυτά που λές ήσουν από τους πολύ καλούς εργοδότες.

 

Ο μισθός στην πρακτική είναι ανέκδοτο πλέον. Τα λεφτά από τον ΟΑΕΔ υπάρχουν ακόμα αλλά μπορώ να πώ σε ένα 50-60% των περιπτώσεων από το τμήμα μου τα κρατούσανε οι εργοδότες και δεν έδιναν τίποτα. Τώρα αν έψαχνε παραπάνω ο φοιτητής για να κάνει καταγγελία ίσως γινόταν κάτι, αλλά δεν ασχολείται κανένας, λένε όλοι ας τελειώνω για να πάρω το πτυχίο γιατί δεν με παίρνει άλλο, εγώ έκανα πρακτική το 2009 και γινόντουσαν αυτά, τώρα θα έχουν χειροτερέψει ακόμα.

Link to comment
Share on other sites

Η κοπέλα που είχα στο γραφείο μου σχεδίαζε στον υπολογιστή και με είχε ελαφρώσει πολύ. Άσε που πιστεύω ότι αν οι εργαζόμενοι αμοίβονται δουλεύουν καλύτερα. Και εγώ όταν πρωτοξεκίνησα σε εταιρεία μου είχαν φερθεί πολύ καλά, οπότε ποτέ δεν σκέφτηκα να πράξω διαφορετικά.

 

 

Μετά από τη συγκεκριμένη ήρθαν άλλοι 3 γιατί έβγαλα καλό όνομα στην πιάτσα!!!!  Αυτοί οι μηχανικοί είναι οι καλύτεροι πελάτες μου. Μου ζητάνε στατικά, ΜΕΑ, συνυπογραφή στα τοπογραφικά κ.α.

 

Άρα ότι σπείρεις θα θερίσεις    :mrgreen:

Edited by an@stas1a
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.