Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θα δοθεί εξάμηνη παράταση στους προσωρινούς ενεργειακούς επιθεωρητές, μαζί με την παράταση δηλώσεων για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά


Engineer

Recommended Posts

.....

 Ξεφεύγουμε από το θέμα αλλά

 τι εμποδίζει συνάδελφε τους μηχανικούς να φτιάξουν εταιρικά σχήματα ή "ομίλους"? Μήπως η στενοκεφαλιά μας? Μήπως η λογική "αφού βγάζω 4000/μήνα γιατί να τα μοιραστώ?". Κι όμως, τα εταιρικά σχήματα είναι η μόνη λύση για το επαγγελματικό μας αδιέξοδο. Αφενός μεν θα ξεσκαρτάρει η πιάτσα, αφετέρου δε, θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.  

Η μόνη λογική που μπορεί να μας σώσει, είναι το "όλοι για έναν, και ένας για όλους".

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 258
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Έχουμε βγει από το θέμα, αλλά ο tetris με έβαλε στον πειρασμό να απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ.

 

"Εκείνοι που δεν τολμούν να εκτεθούν στον ανταγωνισμό, επιδιώκουν να εμποδίσουν την ανάδειξη πρωταθλητών μέσα από την κρίση"

 

Μια αληθινή φράση που ταιριάζει σε μια ιδανική κοινωνία όπου όλοι οι συμμετέχοντες αγωνίζονται με ίδιους όρους.

 

Πόσο ιδανική είναι η κοινωνία μας;

Ποιός καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού;

Πόσο ίσοι είναι οι όροι;

 

Δείτε το σενάριο μιας "ελεύθερης" αγοράς:

 

Απελευθερώνεται το επάγγελμα (π.χ. μεταφορές).

Μπαίνουν μεγάλες εταιρείες ‘Όμιλοι’ και λόγω οικονομιών κλίμακας, ρίχνουν το κόστος.

Οι μικροί σιγά-σιγά πεθαίνουν, αφού δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο. Ακόμα και αν ενωθούν το μέγεθος θα είναι συντριπτικά μικρότερο από έναν Όμιλο.

Όσοι επιζήσουν, εξαγοράζονται από τις μεγάλες εταιρείες, μερικοί με τη μέθοδο της αφανούς εξαγοράς, δηλαδή ο μικρός εξακολουθεί να υπάρχει για να μην προδίδεται η ολιγοπωλιακή κατάσταση αλλά ελέγχεται από τη μεγάλη εταιρεία με ποικίλους τρόπους.

Στην επόμενη φάση, έχουμε κατάσταση αφανούς ολιγοπωλίου. Μερικές (2-4) μεγάλες εταιρείες φαίνεται ότι ελέγχουν το 50% της αγοράς αλλά στην πραγματικότητα ελέγχουν το 95% μέσω εταιρειών ελεγχόμενων από εκείνες. Αρχίζουν οι αφανείς και άτυπες συμφωνίες και το κόστος ανεβαίνει στο ύψος που εκείνες αποφασίζουν.

Ιδανικές καταστάσεις! Τις ζούμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και μάλιστα επιδεινούμενες. Μόνο που δεν έχουμε καταλάβει γιατί ακριβαίνουν προϊόντα και υπηρεσίες που δεν είναι "κλειστά" (βλέπε προϊόντα Super Market). Νομίζουμε ότι φταίει το σημείο πώλησης που θέλει περισσότερο κέρδος. Δεν βλέπουμε ότι πίσω από κάθε σημείο πώλησης υπάρχει ολιγοπώλιο στα προϊόντα, ακόμα και αν αυτά φαίνεται ότι είναι διαφορετικών εταιρειών.

 

Αγαπητέ tetris, την επόμενη φορά που θα πας στο Super Market, παρακαλώ να δεις πόσες διαφορετικές μάρκες υπάρχουν π.χ. στις οδοντόκρεμες. Σε ένα μεγάλο Super Market, θα μετρήσεις πάνω από 15. Μετά, πάρε στα χέρια σου την κάθε οδοντόκρεμα διαφορετικής μάρκας και δες ποιά εταιρεία την κατασκευάζει ή την διακινεί. Οι 15 εταιρείες θα γίνουν περίπου 7. Στη συνέχεια μπες στο Internet και αναζήτησε αυτές τις επτά εταιρείες. Δες σε ποιόν όμιλο ανήκει η κάθε μία. Τελικά θα καταλήξεις σε 3-4 ομίλους.

Όταν θα έχεις κάνει αυτή τη διαπίστωση, με πόση σιγουριά θα μπορείς να προτρέπεις νέους επιχειρηματίες (ή μηχανικούς) να ενωθούν και να επενδύσουν; Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Οι υπόλοιποι ??

 

Εκτός αν γινόταν ένα συνολικό Reset και ξεκινούσαμε όλοι από το μηδέν, χωρίς ομίλους.

 

Και δεν έχω αγγίξει τα θέματα της προβολής και της διακίνησης.

 

Όσο για τη φοροδιαφυγή, υπάρχει αναφορά με πραγματικά νούμερα για Ελλάδα, που δείχνει ότι οι όμιλοι καταβάλουν λιγότερους φόρους από τις μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες μετρημένα σε συνολικό τζίρο και συνολικά καταβληθέντες φόρους. Κάπου την έχω κρατήσει και χρειάζεται να ψάξω για να τη βρω. Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα!

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Όταν ένας μηχανικός πρέπει να έχει τζίρο 3000 ευρώ το μήνα για να μπορέσει να έχει καθαρό εισόδημα ανά μήνα τα 1000 ευρώ τότε προφανώς οδηγούν τον μηχανικό στην διαγραφή!!!

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Τι  ειναι  αυτα  που  διαβαζουμε  ρε  συνάδελφοι ???

Το  θέμα  είναι  :

1.Αν  και  πότε  θα  δοθει  η  παράταση για  να  κάνουμε  κάνα  ΠΕΑ ...να  ζήσουμε  εμείς  και  τα  παιδιά μας.

2.Οι  εξετάσεις  καλές  είναι  και  πρεπει  να  υπάρχουν - αφού  το  μπουρ..... κράτος δινει  το  δικαίωμα  στον  καθένα  να  είναι  επιθεωρητής , αλλα  δεν  μπορει  να  μην  εχει  δει  καποιος  στη  ζωή  του  αντλία  θερμότητας ( έστω  να  γνωρίζει  να  διαβάζει  τα  χαρακτηριστικά  της  απο  το  manual ) , και  να  του  βάζεις ως  θέμα  την  τιμή  θερμοσίφωνα , η το εμβαδόν ηλιακών και  Φ/Β ανά  άτομο στην  Ελλάδα , να  απαντά  και  όλα  οκ ..!!

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΑΥΤΟΥ  ΤΟΥ  ΣΤΥΛ , ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ  ΑΗΔΙΑ ...!!!

  • Upvote 9
Link to comment
Share on other sites

Όταν ένας μηχανικός πρέπει να έχει τζίρο 3000 ευρώ το μήνα για να μπορέσει να έχει καθαρό εισόδημα ανά μήνα τα 1000 ευρώ τότε προφανώς οδηγούν τον μηχανικό στην διαγραφή!!!

 

το ποσό που απαιτείται είναι 5000 και όχι 3000

Link to comment
Share on other sites

.....

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΑΥΤΟΥ  ΤΟΥ  ΣΤΥΛ , ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ  ΑΗΔΙΑ ...!!!

 Σωστός

κι ακόμη, θα έπρεπε να υπάρχει σοβαρή αξιολόγηση του εξεταζόμενου σε ό,τι αφορά στη γενικότερη επάρκειά του ως προς αυτό το αντικείμενο. Και σε περίπτωση ανεπάρκειας, να μην έχει δικαίωμα να ξαναδώσει εξετάσεις.

Αλλά η αξιολόγηση βάσει απομνημόνευσης, απαλλάσσει τους εξεταστές από φόρτο εργασίας.  

 

@Τ-911

Δεν είναι το ίδιο τα καταναλωτικά αγαθά με την παροχή υπηρεσιών

Με τα εταιρικά σχήματα, θα μπορούσαν οι μηχανικοί π.χ. να "καθετοποιήσουν" την παραγωγή ιδιωτικών οικοδομικών έργων (και όχι μόνο) και να είναι αφεντικά σε ένα τομέα που τους ανήκει. Ξεκινώντας από το Real-Estate και φτάνοντας έως την παράδοση "με το κλειδί στο χέρι". Αντί γι' αυτό όμως, έχουμε αφήσει να αλωνίζουν την πιάτσα απατεώνες μεσίτες και άσχετη μαστοράντζα, ενώ εμείς τρέχουμε ξοπίσω τους.

Edited by tetris
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

το ποσό που απαιτείται είναι 5000 και όχι 3000

Σιγά μην απαιτείται και 15000€.... Ειπαμε

 

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

5000*0,29*2=2900 εφορία

5000*0,02=100 εισφορά αλυλεγγύης

νοικι, κινητο τσμεδε, αυτοκίνητο είναι λιγότερα από 1000 ευρώ?

 

Εάν όμως μενεις στον μπαμπά σου και σου πληρώνει το τσμέδε και έχεις για γραφείο το υπνοδωματιό σου τότε ναι έχεις δίκιο.

  • Upvote 5
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ε δεν εχουν όλοι τα ίδια έξοδα... Ούτε εχουν όλοι δικό τους γραφείο έξω ειδικά σημερα.. Μια χαρά ειναι τα 3Κ λοιπόν

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edited by ikaros13
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

 χτες το βραδυ σ ενα πανελ της ερτ ακουσα τον υπουργο- υφυπουργο αγροτικης αναπτυξης (δε θυμαμαι ακριβως ποιος ηταν) να λεει οτι συντασουμε αυτες τις μερες το νομοσχεδιο για τις βοσκησιμες γαιες. 

Σ αυτο μεσα δεν ειναι και η δικια μας η παραταση ? Οποτε αναμενουμε συναδελφοι..

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.